[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как се хранят новородени котета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как се хранят новородени котета

Как се хранят новородени котета

Мнениеот meri » Нед Юли 12, 2009 3:38 pm

Как се хранят новородени котета

По принцип котката-майка поема грижите за новородените си котета,а ролята на човека е само като помощник.
Но понякога се случва съвсем малки котета поради някаква причина да останат без майка и да се нуждаят от грижите на човека.В такъв случай на човек се налага да поеме всички грижи за новородените котенца.
Майката не само храни и се грижи за котета,но ги и запознава с околния свят,чрез нея се формира мирогледа на малките,започват да правят първите си стъпки в живота.А човек може само да ги нахрани и пази,но това съвсем не е маловажно.
Гладуването е един от най-големите врагове,с който се срещат котенцата,а те се хранят много често,за да може да се развива подрастващия им организъм.

Храненето на малките котета е сложно и отговорно дело,важна е не само храната,а също така навиците,метода на хранене.Ако храненето не е правилно,котешкия организъм реагира веднага с разстройство,нарушение в храносмилането и др.
Преди да започнете да храните котенце,първо трябва да имате представа за това какво е нужно на организма да расте правилно и да се развива нормално.

Наддаването на тегло е най- важният показател за правилното развитие на организма.
Първите две седмици котенцето трябва да се мери всеки ден,а след двуседмична възраст-на всеки 3 дни.

Новородените котенца тежат примерно 110-125гр.,ако се хранят правилно котета трябва постоянно да наддават на тегло,и например след седмица трябва да тежат два пъти повече.Средно към теглото се прибавят по 100 гр. всяка седмица,ако котето не наддава на тегло,ако е недохранено,се разболява.

Възраст-0 дни
Тегло-от 80-125 гр.(средно 90 гр.)
Забележка:теглото на котенцата много зависи от породата и наследствеността

Възраст-7-9 дни
Тегло-160-250 гр
Забележка: всяка седмица прибавяме примерно по 100 гр

Възраст-8 седмици
Тегло-900-1300гр.
Забележка: зависи от пола на котенцето,започвайки от 3 седмица котетата наддават бързо на тегло

Трябва да отбележим,че за наддаването на тегло е важно дали се намират под грижите на майка си или са изоставени.

Ако котенца,кърмени от майката не наддават на тегло,това може да означава че оргазнизма на котката не изработва достатъчно количество мляко,в такъв случай трябва да увеличите порцията храна на майката.
В този период котката трябва да се храни 2-3 пъти с повече храна,която трябва да бъде разнообразна и хранителна,по възможност с витамини.
Ако тази мярка не помогне ,ще трябва да се дохранват малките.
Дохранването на малките(даже и ако майката ги кърми) трябва да започне след 15 ден от живота им и да продължи до тогава,докато котенцата не преминат на друга храна.

С какво да храним котенцата?

Най-добрия вариант е да намерим кърмеща котка,която би приела чуждите котета и ще започне да ги кърми,но такива възможности рядко се случват.

Когато няма котка-майка,ние започваме да храним котенцата сами.

Първо трябва да намерим заместител на котешкото мляко.Най-добре е да купим заместител на котешко мляко.Може да приготвим млечна смес,която по хранителност приблизително да се равнява на котешкото.Именно по хранителност,а не останалите показатели,защото съдържанието на протеини в котешкото мляко е 10 пъти повече,отколкото кравето.

За да приготвите такава котешка смес трябва да смесите 4 части варено мляко(краве или козе)с една част яйчен белтък и разбийте до получаване на еднородна смес.
Ако котенцето не понася краве мляко,може да използвате сухо мляко за кърмачета деца.Приготвянето на сместта е по инструкциите,но разредено два пъти повече,отколкото за хранене на 2-3 седмично дете.

Каква храна и колко да се дава на котенцата

График на хранене:

Всекидневно котенцето наддава примерно по 20 гр,на всяко наддаване на тегло количеството храна се увеличава с 4-5 гр.

1 седмица:
храната да бъде с температура 38-39 С първите дни,по 30мг на 100гр тегло
хранене на всеки 2 часа и през нощта

3,4,5 ден -хранене през деня на всеки 2 часа,през нощта-на всеки 3 часа

след 5 ден на всеки 4 часа

2 седмица:
храна по 38 мл на 100 гр тегло
температура на храната-30-32 С
хранене на всеки 4 часа

След 15 ден котенца,които ги храни майката може да дохранвате допълнително,сместта може да е в купичка или да я давате с лъжичка

3 седмица:
храна по 46 мл на 100 гр тегло
температура на храната 28-30 С
хранене на всеки 4 часа

4 седмица:
храна по 53 мл на 100 гр тегло
температура на храната 24-26 С

след 3-4 седмица дохранвайте котенцата с други продукти

Котета,които ги кърми майката,но имат дефицит в теглото може да дохранвате с детски сухи смеси или каши.

Не забравяйте да следите дали котенцата са сити.Ако след хранене всички котенца спят,това значи,че млякото стига на всички.А ако плачат,пълзят и търсят да сучат-значи са гладни,такива котета се постарйте да поставите до корема на котката.

Както казахме след 15 дни трябва да започнете да ги дохранвате допълнително,включвайки и тези,които ги храни майката.
Подхранването е следното: в топла вода разредете сухо мляко,детска млечна смес или течна млечна каша с добавка на сметана и яйца.

След 3-4 седмици храната на котенцата трябва да се разнообрази с животински и млечни протеини:
1. смляно или нарязано постно говеждо месо,риба с овесена каша
2. детска месна храна (в бурканче)
3. постна извара,яйчен жълтък

Следете за фекалиите след даването на такава храна -ако са течни,по-добре разредете млякото с вода,за да намалите количеството на млечни киселини в сместа.

След 4 седмици можете да започнете да приучавате котето към купичка.Отначало натопете в млечната смес устичката на котенцето,след това опитайте да го доведете до купичката,гладното коте трябва да започне да лочи от купичката.

Техника на хранене

Бездомните котета могат инстинктивно да сучат само от цицките на майката,за това до един месец можете да ги храните с помощта на капкомер,спринцовка без игла,или биберонка с малък размер.При хранене със спринцовка следете дали сместта изтича равномерно,не бързо,за да не се задави котето и да успее да преглътне.Ако бързате при храненето,котето може да се задави.

Следете храната да бъде прясна-приготвената смес се съхранява не повече от 24 часа.Не забравяйте да миете и изварявате купичката,бутилката,биберонката,спринцовката.

Млечните смеси трябва да се затоплят,но в никакъв случай да не се прегряват. Ако съда с млечната смес бързо се охлажда,за поддържане на температурата трябва да използвате водна баня.

Малките котета изяждат наведнъж голямо количество храна и бързо се засищат.Храносмилателната им система все още не е съвършенна,за това трябва да им помагате за изхождане.

Как да помогнем на котето с тоалетната?

Ако наблюдавате котката,грижеща се за малките си,ще видите две основни действия от страна на майката-кърмене и облизване.
Котката облизва котенцата не само за да премахне чуждия мирис от него,както правят дивите котки.Тя масажира тялото на котенцето,особено коремчето и ануса,за да стимулира храносмилателния тракт,за да може организма на котето преди всичко да изхвърли урината и фекалиите.
Щом така трябва,значи и човек трябва да прави същото,вземете меко парче плат или памуче,навлажнете го с вода и започнете да триете тялото на котето с леки масажни движения -така,както прави котката.
Ако вие храните и помагате на котето за тоалетна правилно,то се облекчава по 2-3 пъти на ден.

Отбиване на малките котенца

Времето за отбиване зависи от различни фактори,включително размера на котилото,състоянието на майката,наличие и годност на майчиното мляко.Котка с малко котило обикновено храни малките с мляко до 6-10 седмици,а понякога и до раждането на следващите котета.Отбиването обикновено започва на 25 дневна възраст.

Вземете млечна смес и пресметнете обема на едно хранене,сверете препоръките на производителя и упътването за ползване на млякото,убедете се че тази смес е подходяща за възрастта на котенцата.Може да използвате както сухи,така и мокри храни,ежедневната нужда на котенцата е в зависимост от възрастта им.

За да имат добър апетит малките,извеждайте майката два часа преди хранене.След като са се нахранили,можете да оставите майката да ги дохрани.За социализация на котенцата и избягване на поведенчески проблеми те трябва да се хранят заедно докато не станат най-малко на шест седмици.

Суха храна

Смесете една част храна с три части вода или адаптирано мляко,затоплете го до стайна температура.Сипете го в плитка чиния,натопете пръста си в сместта и дайте на котетата да го оближат,хранете ги 3-4 пъти на ден.

Когато котетата се научат да ядат,започнете постепенно да намалявате течността,до пълната й липса.Прехода към суха храна става към 7-8 месечна възраст,котенцата все по-малко и по-малко се хранят с майчино мляко.Намалете количеството на храната на котката,това спомага за намаляване на млякото.

Ако котетата преяждат може да получат диария,това е свързано с лакомията на котенцата,или с лошо усвояване на храната.В такъв случай временно намалете броя на храненията и отново върнете майката до нормализиране на фекалиите.

Консервирана храна

Започнете храненето с 2/3 от съдържанието с 1/3 вода или адаптирано мляко.Котенцата имат нужда от по-голямо количество вода и при недостиг бързо развиват дехидратация.Преди отбиването всички нужди от вода се компенсират с майчиното мляко,след отбиването котенцата трябва да имат свободен достъп до вода.

Котенца,хранени с концентрирана балансирана храна,нямат нужда от витаминни добавки.На възраст 10-14 седмици котенцата стават възприемчиви към инфекции на храносмилателната система и дихателните пътища,защото намалява имунитета получен от коластрата на майката.Котенцата спират да растат,слабеят,а това още повече намалява резистентността им към заболявания.За това такива котета имат нужда от специално внимание,на първо време трябва да им осигурите правилно хранене.Своевременната ваксинация е най-добрата профилактика,особено за опасните заболявания.

http://www.murlyki.ru/kitten/feeding_kitten1.html
http://www.vetby.com/otem_ot_grudi_127.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как се хранят новородени котета

Мнениеот inka09 » Пет Юли 17, 2009 1:20 pm

благодаря ти помогна ми много
здравейте на всички
inka09
Животинче с въпрос
 
Мнения: 19
Регистриран на: Чет Юли 16, 2009 5:15 pm

Re: Как се хранят новородени котета

Мнениеот inka09 » Пет Юли 17, 2009 1:22 pm

а когато спрат да сучат какво да им даваме да си хапват
здравейте на всички
inka09
Животинче с въпрос
 
Мнения: 19
Регистриран на: Чет Юли 16, 2009 5:15 pm

Re: Как се хранят новородени котета

Мнениеот mimisto » Съб Сеп 11, 2010 12:33 pm

Четох,четох,но.... нещо не мога да разбера! icon_dontknow
Котката ми преди месец роди 6 котета.Майка героиня е и се справя прекрасно с изхранването на малките!Наддават видимо,започнаха да тичат и играят!
Налага се обаче да ги разделя [mood_feelings_hurt.gif]
С какво трябва да започна храненето на мъничките?
Какво значи "адаптирано мляко"?Това за бебета ли (NAN)?Не съм много запозната,но тези млека не са ли различни според възрастта на бебето?Съответно какво да взема за котетата?
С това ли мляко да разреждам по-гъста храна?
Може да ви се сторят глупави въпроси,но искам добро гледане за котетата,след като проявих небрежност към котката и позволих те да се появят на бял свят!
mimisto
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Нед Ное 23, 2008 2:03 pm

Re: Как се хранят новородени котета

Мнениеот meri » Съб Сеп 11, 2010 2:07 pm

Има си специално мляко за малки котета,както и за кучета, не човешкото бебешко мляко.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как се хранят новородени котета

Мнениеот desi-pufi-papi-kosti » Чет Май 10, 2012 5:42 pm

И аз имам въпрос - малкия Теди е на около 3 седмици! Кога може да се започне да му се дава вода?
:)
Аватар
desi-pufi-papi-kosti
В ятото
 
Мнения: 235
Регистриран на: Нед Апр 24, 2011 5:02 pm
Местоположение: Пловдив


Назад към Котки - Felidae