[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо женската изоставя, изяжда малките зайчета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо женската изоставя, изяжда малките зайчета

Защо женската изоставя, изяжда малките зайчета

Мнениеот meri » Вто Фев 07, 2017 11:20 am

Въпреки че при зайците е добре развит майчиния инстинкт, стопаните понякога се сблъскват със ситуации, когато женската изоставя своето потомство.

Възможни причини

Една от най-честите причини за отказ от малките- това е състояние на еструс. Зайката може да влезе в него още на следващия ден след раждането. Това прави животното раздразнително, небрежно към малките. Женската може да маркира в клетката и дори да уринира в гнездото с малките.

При някои женски се наблюдава загрубяване на млечните жлези и се развива мастит. Ако жлезите при женската са почервенели и твърди, а при сучене тя усеща болка, вероятно има мастит.

Майката може да изхвърля малките, ако стопанина не е подготвил навреме нормални условия за раждане. Женската не успява да направи гнездото, заради смяна на клетката. Когато няма гнездо, женската ще изхвърля малките в опит да го направи.

Лошото хранене също може да доведе до отказ от потомството. Ниската млечност се случва при женски с бедна диета, недостиг на вода и сочна храна. По време на бременност женската се нуждае от много витамини и течности.

Част от женските страдат от повишена възбудимост. Такива нервни животни не кърмят малките и ги разхвърлят по клетката. Освен това, стрес може да възникне и отвън- женските не обичат нови миризми, силен шум, смяна на храната и клетката. Зайците могат да се изплашат от другите домашни животни, или да не познаят малките заради чужда миризма(някой ги е вземал на ръце).

Младите неопитни женски понякога изоставят потомството по време на първото раждане. В бъдеще проблема трябва да изчезне сам.

Какво да правите

В зависимост от проблемите, се препоръчват различни методи да помогнете на малките зайчета.

Ако при женската е започнал еструс, може да опитате да я поставите при мъжки. Това не помага винаги, и женската след покритието може да се държи по същия начин. В този случай трябва да я отделите за ден, а след това да проверите поведението й с потомството. Ако проблема не е изчезнал, трябва да поставите малките при друга кърмеща зайка или да ги храните изкуствено. Ако зайката е разхвърляла малките и при следващото раждане, трябва да я бракувате. Нервните зайки по-добре да не допускате изобщо до развъждане, за да не вредят на малките.

Две седмици преди раждането е недопустимо да сменяте клетката или да местите женската. Една седмица преди раждането поставете къщичка за раждане, за да може женската да построи гнездо от сено и пух.

Изображение

В клетката винаги трябва да има чиста вода и сочна храна. Нормалната млечност влияе положително на грижите за малките.

Ако забележите, че майката изхвърля новородените зайчета, трябва да ги съберете и поставите в гнездо, покрийте ги с пух. През зимата и ранната пролет трябва да топлите зайчетата в уплътнена кутия или топло помещение. Затоплените малки трябва да върнете в гнездото и да поставите там майката. Ако проблема не е изчезнал, по-добре поставете малките при друга кърмеща женска.

В случаите, ако при женската е открит мастит, трябва внимателно да масажирате зърната и млечната жлеза, да изцедите няколко капки мляко, а след това да придържате малките, за да го изпият. На млечните жлези процеса на сучене оказва масажно въздействие и води до оздравяване.

Случва се, че никакви методи не помагат. Трябва да дадете потомството на друга женска. Малките от другото гнездо се почистват от постелките и пуха, изтриват се с пух от приемната майка. Приемните малки трябва да се поставят в средата и да се покрият с пух от гнездото. Те придобиват миризмата на новото жилище и приемната майка започва да ги храни. По време на тази процедура трябва добре да измиете ръцете си и да ги натриете с пелин. С това растение може да покриете и приемните малки- за зайката в гнездото ще има обща миризма на пелин, и тя няма да изхвърли поставените зайчета.

Изображение

Ако малките не ги храни и приемната майка, или няма такава в момента, трябва да ги храните изкуствено.

Изображение

За тази цел подхожда спринцовка. Зайчетата се хранят със смес от краве мляко и кондензирано мляко (3:1), или с пълномаслено краве мляко. Малките се хранят 5 пъти на ден. На триседмична възраст те са способни да се хранят от обикновено зърно.

Зайката яде малките:причини

Причините за такова поведение са няколко.
Има случаи, когато женската след раждането изяжда малките, удушава ги или просто ги оставя да умрат. Една от главните причини за канибализма е недостиг на витамини, протеини, следродилна жажда. Втората причина е загрубяване на зърната или липсата на мляко.

Малко преди раждането и веднага след него при животното се развива силна жажда. Опитвайки се да замести недостига на вода в организма, зайката може да изяде собственото си потомство.

Поради някакви причини в организма на женската може да се наблюдава дефицит или пълно отсъствие на мляко. За това инстинктивно женската изяжда част от малките, за да даде възможност на останалите да оцелеят.

Случва се малките да се родят мъртви или с тежки отклонения, водещи до смърт. За да не привлича трупната миризма хищниците, майката трябва да изяде малките. Или тя може да убива болните и непълноценни зайчета, за да оцелеят останалите.

Силният стрес също може да стане причина за канибализъм. След раждането са противопоказни за женската силните звуци, рязката смяна на обстановката. Зайката се плаши от непозната миризма, и може да престане да познава своето потомство. За това не трябва да взимате малките на ръце. Неопитните млади женски могат да наранят малките при раждането, неумело прегризвайки пъпната връв.

Може ли и как да го предовратите

Важно е да забележите, че зайците не са месоядни, и канибализма при тях е неприятно отклонение. Може да го предовратите, но не винаги. Случва се женската да изяде потомството без видими причини. Такава женска трябва да се бракува, ако нещастните случаи се повторят. Едва ли ще успеете да отучите животното от новата "храна". В останалите случаи може да опитате да премахнете негативните фактори.

По време на раждането и веднага след него в поилката трябва да има достатъчно прясна вода. Диетата на женската трябва да бъде пълноценна, да включва витамини и микроелементи. Клетката за женската не трябва да бъде прекалено тясна.

Ако малкото е изядено, огледайте колко силно и на какви места. Повреждането на корема е признак за това, че неопитната женска се е опитвала да прегризе пъпната връв. Ако е повредена главата, значи, майката се е старала да премахне околоплодната обвивка. С възрастта този проблем изчезва.

Избягвайте всякакъв стрес за кърмещата майка. Недопустимо е да сменяте рязко диетата и да премествате зайката с потомството. За нея трябва да се грижи само един човек. Покрай жилището не трябва да има шумове и други животни. Изплашената майка може да скочи върху малките, в стремежа си да ги защити, и в резултат да ги задуши. Зайчетата не се пипат с ръка, постелката в гнездото се сменя не по-рано от 6 дни след раждането.

В състояние на стрес женската инстинктивно може да се опитва да почисти гнездото от потомството и неговата миризма, за да не привлече хищниците. Зайците са страхливи животни. Раждането е голям стрес, и младите зайки на възраст до 6 месеца могат да се държат неадекватно. С възрастта това преминава.

http://hrunya.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо женската изоставя, изяжда малките зайчета

Мнениеот kinggod » Вто Фев 27, 2018 3:43 pm

Такова поведение съм наблюдавал и при котките. Много добре сте го представили, отново супер полезна информация.
Можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните https://www.geraka.com/
Аватар
kinggod
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Яну 01, 2016 8:44 pm


Назад към Гризачи - Rodentia