Страница 1 от 1

Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Пет Юли 30, 2010 5:56 pm
от meri
Къпане на плъха

За много плъхове (но не за всички) игрите във водата могат да се окажат приятни,особено в горещите летни дни.Но никога не забравяйте че гризачите трябва да получават удоволствие от къпането, а не травми или простуди.
Наблюденията показват,че в случаи на опасност,плъховете могат да плуват,което не означава че трябва да проверявате този факт.При домашните плъхове някой от тях с удоволствие се къпят, а други отбягват водата.
За къпане използвайте мек шампоан за котенца.Не използвайте сапун или обикновен шампоан, защото причиняват сърбеж и алергични реакции.

Къпането трябва да се провежда само под надзор и само в топли дни,в затворени помещения без течение,иначе опасността от простуда е голяма. При избор на басейн за плъха трябва да отбелязвате следните фактори:

- Басейна не трябва да бъде много дълбок, за да бъде удобно на животното да влиза и излиза.

- Трябва да бъде устойчив.

- Стените не трябва да са прекалено гладки,за да не се подхлъзне животното и да изпадне в паника.

- Ако използвате стъклени предмети,се препоръчва да поставите стълба за влизане и излизане,също така гумена подложка за покриване на дъното.

- Обърнете внимание размера на съда да съответства на размера на животното,колкото е по-голям,толкова по-добре.

След избора на подходящ съд за басейн следва въпроса с напълването.Винаги трябва да използвате чиста водопроводна тръба, различни видове добавки във водата или почистващи вещества са вредни за козината и естествената защита.
Важно е да следите за температурата на водата,която не трябва да бъде много студена или много топла.Прекалено студената вода може да предизвика не само негативни реакции в животното, но и излишно охлаждане и свързаните с това възпаления. От най- известните заболявания са възпаление на пикочния мехур и бъбреците. Освен температурата на водата е важно и количеството й. Дълбочината не трябва да бъде повече от 3-4 см, защото има опасност по време на игра, животното да натопи главата си във водата. Важно е ваничката с топла вода да е на място, защитено от течение.

Намерили сте подходящо място и сте подготвили басейна с вода,ще са ви нужни още няколко съвета,как да събудите любопитството на плъха към водата. Това може да стане с парченце лакомство.Много животни се отнасят скептично към водата и се опитват да хванат предлаганите лакомства в края на басейна.Стопанина трябва да се държи въздържано в такава ситуация,не всеки плъх е фен на водата и по пътя на принудата няма да постигнете нищо,освен че животното ще се страхува от басейна и човека. Стопаните на плъхове трябва да отбелязват,че някой индивиди се ограничават само с миене на главата и хващане на лакомствата.Не губете търпение много бързо,много плъхове приемат бесейна само за няколко дни, а други за седмица. Не се предавайте и не спирайте да предлагате любимото лакомство в басейна. С някой плъхове помагат демонстративните игри в басейна,когато стопанина пред погледа на животното улавя лакомствата във водата.Ако искате да разширите наблюденията си,използвайте за басейн стъклен съд,поставете лакомство на дъното и ще можете да наблюдавате удивителните способности на животното.

След къпането,плъха трябва да се занесе в предварително затоплена стая за изсъхване. Някой плъхове обичат да се сушат в купчина от стари кърпи,където да се заровят дълбоко.За да ускорите процеса на изсъхване можете да използвате камъни,които внимателно се нагряват в микровълнова или фурна. Тъй като камъните дават топлина много бавно,постоянно проверявайте температурата в процеса на загряване,защото след известно време ще станат опасно горещи. Върнете плъха в клетката когато е напълно сух.След къпането задължително почистете басейна от водата,достатъчно е малко топла вода и миещо средство.Останалите парченца лакомства във водата могат бързо да се развалят,за това басейна трябва да се почиства след всяко къпане. При следващото къпане използвайте нова вода и лакомства.

Освен къпането, животното не трябва да се подлага на принудително изсушаване със сешоар, той издава силен звук.Тъй като плъховете имат по-силен слух за тях това е истинско изпитание. Много животни изпадат в паника само от звука на сешоара,което не винаги е безопасно. По време на такава паника,плъха може да скочи от ръцете ви и да получи травма. Освен това,потока въздух излизащ от сешоара може да доведе до конюктивит.Много е важно да регулирате температурата на издухания въздух. В най- лошия случай рязката смяна на температурата може да доведе до проблеми с кръвообращението.

Не трябва да къпете болен или слаб плъх,животни със пресни операционни шевове може да се къпят не по-рано от 3-7 дни след сваляне на последния шев. Животни с рани също не трябва да се допускат във вода поради опасения за инфекция. След прием на препарати,които се нанасят на кожата трябва да бъдете много внимателни с къпането и предварително да се консултирате с лекар. Плъхове,които са родили наскоро,по-доре да развличате на други места,поради опасност от инфекции. Плъха- майка може отново да се допусне в басейна само след като малките бъдат отделени в друга клетка( 4,5- 5 седмици).Животни с проблеми в опорно-двигателния апарат могат да се къпят само под строг контрол(или изобщо да не се къпят).
Приятно къпане на всички останали плъхове.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изплакваме
Изображение
Изображение
Изображение

Подсушаваме
Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=_5MTeLKpetc

http://www.youtube.com/watch?v=Yh1cyGRB5nc

http://www.youtube.com/watch?v=AHVhWgRgcDg#t=50

http://www.bethowen.ru/
http://trinixy.ru/
превод:meri

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Пет Юли 30, 2010 7:20 pm
от ИНА
Тъкмо се чудех къде да ви покажа това и ето...:

Изображение

Изображение

Изображение

Ние се къпем на мивката с шампуан за гризечи и се изсушаваме в голяма мека хавлия.
После се облизва цялата с часове. :sunny: :sunny: :sunny:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Пет Юли 30, 2010 7:52 pm
от meri
Тъкмо се чудех къде да ви покажа това и ето...:


Офтопик:
Почнах и да чета мисли... :ajaweki:и доста се чудех дали да го превеждам, виждаше ми се някак нелогично,но не и невъзможно .......къпане на плъх. :ap:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Съб Юли 31, 2010 8:00 am
от фифи
Защо бе Мери?
Моят го къпя през седмица. Само дето сега научих, че има шампоан за гризачи и използвах котешкия. Ако не го изкъпя 3 седмици почва да се чеше. Личи се след банята, че се чувства по-добре. Животните също свикват с чистотата.
Ина, и аз го правя в миФката :ajaweki: Колко е смешен като пусна чешмата да го идплакна и почне да писка ликичко. :ag:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Съб Юли 31, 2010 8:08 am
от meri
Код: Избери целия код
Защо бе Мери?


Офтопик:
Ми защото принципно плъха не се свързва много с водата, но както виждам, бъркала съм. :ag:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Съб Юли 31, 2010 1:26 pm
от фифи
Плъхчето е като всички домашни любимци. Щом го отглеждаш у дома си, спи в леглото ти, търчи по лаптопа, и напира все да се гушкате - може ли да не се къпе?
Кое отглеждано в апартамент животно не се къпе освен рибките :ajaweki:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Нед Авг 01, 2010 9:38 pm
от bummer
Аз моите утре ще ги пробвам.
Вече съм ги къпал веднъж, но сега пак им идва редът.
Друг вариант освен с вода е да ги пусна при заека си... той за бързо ще ги "излиже" :ag:
Само утре да е топличко и ще има игра на терасата. Обещавам снимки! :bs:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2011 6:06 pm
от koko771
Здравей те. Прочетох, че плъх, който е родил скоро не трябва да се къпе. Моят плъх е на 2месеца и половина и не вярвам да са го къпали в зоомагазина. проблемът ми е че плъхът ми се водеше за мъжки докато една вечер не видях 8 малки в клетката, с това ОК, ама малката почна да е чеше и чопли. какво мога да направя?

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2011 6:18 pm
от Koset0
Аз не знам какво пречи да го изкъпеш, ако го изплакнеш идеално :ad:

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2011 6:30 pm
от meri
koko771 написа:Здравей те. Прочетох, че плъх, който е родил скоро не трябва да се къпе. Моят плъх е на 2месеца и половина и не вярвам да са го къпали в зоомагазина. проблемът ми е че плъхът ми се водеше за мъжки докато една вечер не видях 8 малки в клетката, с това ОК, ама малката почна да е чеше и чопли. какво мога да направя?

Проверихте ли за паразити, алергии?

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2011 6:37 pm
от koko771
не съм проверявал, когато я взех а и първата седмица когато бе в нас съм й сменял на два дена стърготините. чешеше се но изключително рядко. как да проверя за алергии или паразити? мога ли да й сменя стърготините докато малките все още не са прогледнали? те са на 4 дена.

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Сря Фев 02, 2011 1:47 pm
от petere
Дай и плодове, мляко и други неща които знаеш, че обича и не я закачай няколко дни.Не сменяй талаша още 3-4 дни за да не зареже малките.

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2011 5:51 pm
от vikito40491


Ето едно много интересно и полезно клипче, за това как да запознаем плъха с водата [n010.gif]

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Нед Юли 24, 2011 5:00 pm
от Angela Chase
Благодаря ви много.За първи път гледам плъхчета и благодарение на този клип разбрах,че могат да стоят и под вода.А аз доскоро им пазех очите и ушите.Искам дави попитам нещо...Имам един проблем.Понеже си гледам 2 плъхчета те се чистят взаимно не индивидуално.И без да искат се хапят.Едното е в доста ранички не са големи но са доста. И незнам какво да ги правя да ги разделя ли за малко или ? Не се хапят нарочно.

Re: Къпане на плъха

МнениеПубликувано на: Вто Авг 12, 2014 11:04 pm
от amira_amar
По-добре ги отдели за малко докато им минат раничките.