[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Десет начина да станем лоши стопани на гризачи
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Десет начина да станем лоши стопани на гризачи

Десет начина да станем лоши стопани на гризачи

Мнениеот meri » Вто Дек 28, 2010 5:16 pm

Десет начина да станем лоши стопани на гризачи

Всеки от нас си мисли, че обича своя любимец повече от всичко на света.Купуваме лакомства, целуваме ги, осигуряваме скъпи и хубави играчки, храни,всичко ново и модно....Какво можем да искаме още?

А методите да станете лоши стопани са много.

Метод първи - неправилно хранене

Всички ние сме различни,какво да кажем за нашите любимци? Да,и ние и те сме бозайници,но между нас лежи голяма пропаст.Нашите хранителни навици си приличат(всички обичаме нещо вкусно),но особеностите на анатомията и функционирането на стомашно-чревния тракт при всички е различно, различни са и изискванията на организма, за това е необходима различна храна.

Разбира се една и съща суха храна - това е скучно и еднообразно.Гризачите изискват и прясна храна, и лакомства и зърна,но всичко в разумни граници.

За правилното и неправилно хранене на гризачите е писано многократно,за митовете, легендите и реалността- също.

Метод втори - прекаленото внимание

Вие сте грижовен стопанин, разбира се.

Играете с животното по цял ден,носите го навсякъде със себе си,грижите се непрекъснато за него,правите живота му ярък и наситен.Но тук има едно "но".

1. Рано или късно това ще ви омръзне.Ще си намерите работа,ще се наложи да пътувате.Животното останало без такива прекомерни грижи и внимание няма да може да разбере какво се е случило и защо са го изоставили.

2.Животното си е животно и ще остане такова до края на живота си.Както всички животни и то си има свои дела- да се закопае в стърготините, да поседи в къщичката, да потича, да гризе и др.Настойчивост в общуването не е добър вариант за тези,които искат гризача да живее пълноценно, щастливо и смислено.

Метод трети - самолечение

Всяко болно животно понася различните лекарства по различен начин,понякога заболяването не е само едно,а цял "букет" и отстраняването на проблема е комплексно.При всяко лечение има определен риск и само лекар след проведен преглед може да вземе решение.Симптомите на много заболявания са сходни,но лечението е само индивидуално.

Има и други стопани,които действат точно обратното,така стигаме до следващия метод.

Метод четвърти- прекалено често посещение на вет.кабинет

Много стопани понякога си въобразяват,че животното им е болно,измислят си различни симптоми и изказват предположения,посещават клиниките много често за нищо.
Но този подход е погрешен, защото подлагате животното на стрес,шум, студ, горещини,тясна чанта за пренос, рискувате да простудите животното или да се разболее наистина.

Да посещавате или да не посещавате лекар - много сложен въпрос.Да посещавате без причина не трябва, но и не трябва да игнорирате всеки тревожен симптом.При гризачите заболяванията се развиват много бързо.

Има и проблем - нож с две остриета: всичко,което касае заболяванията и предразположеността на някой от гризачите към тях,когато сте го прочели някъде в книга или интернет,не трябва да се помни и зубри.Когато се случи нещо сериозно,няма време за търсене на отговори в книги или форуми.

Метод пети - очовечаване на животното

Кажете за какво са му на гризача някоя дрешка, шапка,украшение? Животното не разбира всички нежности като : целуване, гушкане,повдигане във въздуха и др.,те са не само ненужни,но и дразнят животните.
Да галите, да взимате в ръце трябва - те се нуждаят от такова общуване.Вниманието и ласката предизвикват в животното чувство на защита, благополучие,допринася за предаността им към хората,но всичко трябва да бъде "дозирано",да не се прекалява.

Най- страшно става тогава,когато приписваме на животното своите собствени мисли, емоции и чувства.Например: "да намерим женска на нашето момче,нали е мъж".
При чифтосване животните не се ръководят от "високи чувства", а от елементарни инстинкти за продължаване на рода.Даже и никога в живота си да не види женска,мъжкия може спокойно да живее дълго и щастливо, а стопанина му да избегне проблема с поколението,което освен че бързо расте, няма и на кой да даде.

Разбира се гризачите също мислят и чувстват,те са и тъжни и весели,може да ги обхване безпричинна веселба.Но това не означава,че поведението им е идентично на нашето.За да бъде щастливо животното съобразявайте се с интересите му и никога не се опитвайте да коригирате начина му на живот със своя.

Метод шести- разточителност и нецелесъобразно харчене на пари

"Аз съм добър стопанин,най-добрия на света,любимеца ми има всичко ново и модно,скъпо струващо".

Много често заслепени от ярката опаковка, престижната марка и скъпата цена,често забравяме за най- важното- качеството.Храната, клетката, поилката, хранилката и всички вещи трябва да бъдат добри, не просто - скъпи.

Метод седми - нецелесъобразно развъждане на гризачите

Чифтосването и раждането, храненето и отглеждането на малките - е не толкова приятно занимание.За да получите здраво и красиво потомство,трябва да знаете за генетиката, правилно да подберете партньорите.За това съществуват клубове и развъдници, но ако искате да се занимавате с развъждане самостоятелно,добре помислете за отговорността към кърмещата женска и поколението.

Метод осми - удовлетворяване на собствените амбиции за сметка на животното

Животното е ваш приятел до края на живота си,за това ако се ръководите от мода или престиж,съветваме ви да си вземете куче.Вие носите отговорност за живо същество,а не за това да се хвалите с него на околните.

Метод девети - покупка на гризач заради детето

И за това е писано много,детето е променлива личност,ако някой в класа има хамстер и то ще иска,след това някой друг ще донесе скъп телефон или нещо друго и хамстера ще стане ненужен.

Ще стане ли детето по-добро,когато в дома има живо същество?
Повечето деца ще имат полза от това,но всяко правило си има изключения.Животното трябва да бъде желано и любимо, не само за детето,но и за цялото семейство.

Метод десети - сляпа любов

Ако глезите много животното си рискувате от него да израсне един малък диктатор.Може да има немотивирани пристъпи на агресия, капризи,желание да излезе извън контрола на стопанина и др.Умилявайки се на пухкавия дребосък,който лекичко ви е ухапал по пръста, вие му давате повод отново да ви ухапе,но този път вече до кръв.Ако позволите капризи с храната, рискувате да влошите здравето на животното,такива примери има много.

Трябва строго да разграничавате кога животното се ръководи от елементарни инстинкти, и кога поведението му не е природен инстинкт, а хулиганство.Ако по време на разходка сте забравили да приберете някоя вещ и животното я разкъса и занесе в клетката си, за да си строи гнездо,вината си е ваша.

Но ако демонстративно вреди, разхвърля храната от клетката или проси лакомство,хапе, не дава да го вземете,значи трябва да вземете мерки.Не е необходимо да биете животното в никакъв случай,но му се скарайте,лишете го от разходка или лакомство.

В любовта са важни не емоциите, а взаимното уважение.Не взаимната любов- това не е любов,а игра.Ако искате животното ви да бъде щастливо,възпитайте го така, че да ви се доверява,да ви обича искренно и да ви уважава.

http://www.zooprice.ru/gryz/care/detail.php?ID=437846
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia