[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвместно отглеждане на заека с морско свинче
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвместно отглеждане на заека с морско свинче

Съвместно отглеждане на заека с морско свинче

Мнениеот meri » Чет Яну 05, 2012 9:55 pm

За съжаление често чуваме за съвместно отглеждане на морски свинчета и зайци.Това е така,защото се твърди,че са роднини.Но те не са родственици,представете си какво ще стане,ако ги поставите заедно?

Има хора,които с увлечение разказват,че това е възможно и безопасно,но не е така.

Съвместното отглеждане е много опасно за свинчето.

Не трябва да ги държите заедно,нито в клетката,нито на свобода.Заека може да бъде агресивен към свинчето,може да го рани или даже да го убие.Но дори и да не го убие,живота в една клетка е безкраен стрес за свинчето.

За това често пишат специалистите и развъдчиците,по форумите,във списанията.Но въпреки всичко се намират хора,които не вярват на никой,предпочитат да извършват грешки,за които заплащат беззащитните свинчета.

Свинчетата и зайците принадлежат към различни видове и "говорят" на различни езици.
Все едно да ви задам следния въпрос: "Защо не живеете заедно с горила? Нали и те приличат на нас?"

Ухапване от заек
Изображение

Свинче убито от заек


Лично мнение на развъдчика:

Като развъдчик на декоративни зайци и морски свинчета мога да кажа, че не трябва да рискувате живота и здравето на свинчето.
Свинчетата могат да живеят и по няколко животни заедно за разлика от зайците, които са много териториални животни и когато пораснат могат да започнат да гонят, да хапят морското свинче, за да го прогонят от територията си.
Не е много трудно заека да травмира морското свинче. Дори след обикновено ухапване, морското свинче може да изпадне в шок, което може да доведе до летален изход.
Зайците често играят, скачат в клетката рязко от един ъгъл в друг, такива игри обикновено продължават няколко минути, можете да си представите какво ще се случи със свинчето, ако попадне под лапите на заека.

Задните лапи на заека са много силни и няма да бъде особено трудно да разпори кожата или корема на морското свинче. Ако заека реши да приеме свинчето за приятел или изведнъж започне да го ухажва, цялото свинче ще бъде в ухапвания, защото зайците по време на ухажване се хапят помежду си.

Можете да пускате заека и морското свинче да се разхождат заедно, но под контрол, без да ги държите в една клетка.
Храната на морското свинче и заека е различна, това е още една причина, поради която не трябва да ги отглеждате заедно. Не рискувайте живота и здравето на своите любимци.

Ако в клетката живее мъжки заек и женско морско свинче, стопанина има повод за безпокойство. В 90% от случаите заека ще проявява към съседката повишен интерес. След известно време животните ще станат нервни, а на холката на морското свинче ще се появят множество рани от ухапванията на заека. Именно за това в клетката към гризача е по-добре да се постави зайка.

Няколко фрагмента от немски статии, посветени на съвместното отглеждане на заека и морските свинчета.

" Не трябва да се мълчи, че съвмествното отглеждане от собствен опит или на познати може, но не е задължително да бъде много проблемно.
Проблема е в това, че зайците и свинчетата "говорят различни езици". Зайците от определена възраст са склонни да реагират агресивно към свинчетата".

"Често се случва, когато зайците с настъпване на полова зрелост стават много доминантни и силно подтискат свинчетата. Освен това заека може да бъде причинетел на заболявания, от които свинчето да получи възпаление на белите дробове. Има и изключения, когато заека и свинчето се понасят. Но по-добре свинчето да се отглежда със свинче, а заека ...със заек" .

"Зайците се ближат помежду си за поздрав и искат да бъдат близани в отговор. За това те поставят главата си под главата на партньора. Но свинчето не го разбира"..

" Наблюдавах заек, който 15 мин. ближеше свинчето отново и отново поставяше глава за ответно близане докато не се предаде и не се притисна към свинчето, за да почувства някаква близост. За незнаещите това изглежда трогателно, но на практика не е така. Точно така заека не може да разбере разнообразното свистене и сумтене на морското свинче. Напротив, много често това нервира заека, той го чувства като заплаха, ръмжи на свинчето, когато то се обръща към него. Това е недоразумение, защото свинчето не иска нищо лошо от заека, а само и той да свисти в отговор. Но заека не може да го прави, не може и не знае, какво иска от него свинчето. Тези два вида животно не могат да общуват помежду си, заради различните езици- звукови и телесни.
Това може да завърши лошо, ако се държат заедно. Особено е малка клетка, където свинчето няма къде да избяга.
Понякога и свинчето хапе заека, когато почувства заплаха. Често свинчето седи в къщичката и не излиза дълго време, как ще живее така?"

Те имат различни нужди. За разлика от зайците, морските свинчета не могат да синтезират вит.С, който трябва да се осигури с диетата.

Зайците могат да наранят свинчетата умишлено или неволно:
-като ги ритнат със задните крака;
- опитват се да се чифтосват с тях;
- зайците могат да тормозят свинчетата;
- зайците са носители на бактериите Bordetella bronchiseptica, които са най-честата причина за респираторни заболявания при морските свинчета;
- зайците общуват по различен начин от морските свинчета, и ако се отглеждат заедно няма да разберат поведението на другия.

Ако живеят заедно, трябва:
- морските свинчета, трябва да имат постоянен достъп до безопасни скривалища, за да се скрият, с вход достатъчно голям за свинчето, но малък за заека;
- те се нуждаят от различен хранителен режим, така че по-добре да се хранят поотделно, за да се гарантира правилно хранене.

От познати чувам тук-там, че:" Нашият заек и морското свинче се разбират много добре".
Аз питам :" Как е възможно, те дори не "говорят" еднакъв език?"
И често отговорът е:" Те се прегръщат и са заедно".

Защо този човек не е прав?
Не се заблуждавайте от такава снимка, където заека е прегърнал морското свинче. Морското свинче никога не може да бъде социален партньор за заека. И двете животни имат различни социални нужди.

Зайците обичат да се гушкат и да бъдат заедно. Морските свинчета не правят това. Дори ако са заедно, те винаги се държат на известно разстояние един от друг. Те общуват чрез различни вокални звуци и по този начин са във постоянна връзка с техните връстници.
Зайците предупреждават врага като тропат със задните крака, а морските свинчета търсят закрила в групата.

Зайците са пещерни обитатели, те обичат хълмове с храсти. С предните крака копаят дупка в земята с множество тунели. Живеят в компания и колонии.
Морските свинчета живеят в семейни групи. Те предпочитат отворени пространства, а дупките изкопани от тях или взети от други животни, използват за подслон.

Некастрирания заек винаги ще се опитва да покрие морското свинче. А кастрирания по-рядко, но това се дължи на неговата височина. Заек в еструс е много агресивно животно и хапе.

Аз притежавам две морски свинчета и два заека. Но ги отглеждам в отделни стаи. Те не се познават помежду си.

И ако трябва да сме честни, бихме ли живяли само с маймуните, без други контакти с човешки същества?

http://www.bunnyhilfe.de/

И двата вида се нуждаят от социален партньор на собствения си вид.
Изображение

http://morsvinki.ru/article/39-uxod/77-02.html
http://nada24.narod.ru
http://www.rspca.org.uk/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Съвместно отглеждане на заека с морско свинче

Мнениеот rinusha » Пет Яну 06, 2012 4:22 pm

Кучетата и котките също "говорят" на различни езици,кучето може да убие котка(хипотетично),но въпреки това много хора ги отглеждат заедно у дома.Така, че поне според мен е възможно съжителството на прасенце и зайче,естествено под зоркото око на стопанина и неговата готовност да ги раздели,ако възникнат проблеми.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Съвместно отглеждане на заека с морско свинче

Мнениеот Cake <3 » Пет Яну 06, 2012 10:36 pm

Аватар
Cake <3
В ятото
 
Мнения: 282
Регистриран на: Сря Апр 20, 2011 6:52 pm


Назад към Гризачи - Rodentia