[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да запознаем / съберем чичилите, възможни проблеми
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да запознаем / съберем чичилите, възможни проблеми

Как да запознаем / съберем чичилите, възможни проблеми

Мнениеот meri » Нед Яну 08, 2012 9:49 am

Много хора,които имат чинчили,впоследствие решават да създадат семейство,или просто да вземат другар на чинчилата.Когато не става въпрос за развъждане,двойката трябва да бъде еднополова,което по никакъв начин не се отразява на здравето на животните.

Добрия стопанин на чинчили трябва да бъде внимателен,да представи новата чинчила на останалите.Ако вашата чинчила е била сама известно време,трябва да вземете мерки против териториално или защитно поведение,когато новия любимец ще живее в тази клетка.Използвайте две клетки,за да започнете,позволете на чинчилите да усетят миризмата си и да се виждат,преди да ги поставите заедно.Когато клетките са една до друга,това им позволява да общуват помежду си,без да рискувате.Те могат да си "говорят"да се опитат да общуват.Чинчилите могат да проявяват агресивно поведение една към друга,дори да гризат пръчките на клетката,за това оставете известно разстояние между клетките,и никога не оставяйте животните без контрол при първите им срещи.

Ако новата чинчила е груба в началото,не я дразнете,оставете я да се успокои.Чинчилите не обичат да пристигат на ново местообитание,и могат да бъдат възбудени в началото.Храненето в отделни клетки също ще помогне да се запознаят със средата и да не се тревожат както преди,когато срещат своя нов другар.Предоставете им отделна клетка за нощуване,преди да се срещнат лице в лице.Когато едната чинчила свикне с близостта на другата, ще бъде по-лесно да ги запознаете.Наблюдавайте ги как си взаимодействат помежду си.Малко преследване е нормално и някое тракане със зъби(поведение за предупреждение) е приемливо,но ако нкоя стане прекалено агресивна,веднага ги разделете.Ако първото запознаване е неуспешно,не се паникьосвайте.Това може да отнеме известно време,за да бъдат поставени заедно.

Изображение

Помнете,че ако поставите и двете в новата клетка,те ще се намират на равни начала и никоя няма да има "собственост".Ако нямате време,за да модернизирате новата клетка,опитайте се да почистите старата клетка,махнете принадлежностите,за да не останат миризми,доколкото е възможно.
Изображение Изображение

Покупката на нов дом може да помогне да се намали териториалното поведение.
Чинчилите са социални животни и живеят заедно във стада в дивите местности.В същото време има някой определени събирания,които се отразяват добре,докато други са фатални.

Опитайте се да позволите на чинчилите да играят заедно и да се къпят.Когато играят в една стая това е дъбър начин за опознаване,ще има достатъчно пространство,за да пазят дистанция,ако се почувстат застрашени.

Някой развъдчици поставят двойката в много малка клетка.Тя е толкова малка и ниска,че чинчилите не могат да се движат и преследват.След няколко часа се преместват в по-голяма клетка и изглежда,че са приятели.
Но тази идея едва ли ще се хареса на някой.
Изображение Изображение

Ако мъжките чинчили са били "приятели" в миналото,аромата на женската може да ги превърне във врагове.
Можете да помислите,че привлекателната женска е най-дружелюбния любимец на земята,но при правилни обстоятелства,дори и най- добрите питомци ще убият другия мъжки.

Най-лесния начин е да съберете малките чинчили,а колкото са по-млади,толкова по-добре.
За това,ако ви е необходима еднополова двойка,можете да я формирате,когато чинчилите са на 2 месечна възраст- от момента,когато безболезнено можете да ги отделите от майката.

Ако целта на събирането е създаване на семейна двойка,възрастта на женската в момента на събирането трябва да бъде не по-малко от 6 месеца- възможната преждевременна бременност е опасна и може да навреди на здравето,и впоследствие да се отрази негативно на майчините й функции.

Малко по-трудно е събирането на чинчили,ако едно от животните вече е станало родител.От момента на поява на потомството чинчилите придобиват изразен характер.

Сложно е да съберете две възрастни чинчили,които никога не са имали потомство.От това събиране може да не се получи нищо,защото чинчилите са моногамни и се влюбват за цял живот.

Формирането на еднополова двойка от възрастни чинчили може да се окаже много трудно,а може и да не се получи.

Има два метода за събиране- "бърз и бавен".
Първия дава възможност проблема да се реши за един ден,но изисква активното участие на хората и не винаги завършва с успех.
Втория изисква преоборудване на клетката,а успеха за събиране на непримирими характери е въпрос на време.

"Бърз" метод на събиране

1.Събирайте чинчилите заедно само тогава,когато имате възможност да ги наблюдавате първите няколко часа.

2.Събирайте ги през деня,когато са по-неактивни.

3.Събирането е желателно да стане в нова непозната клетка.Ако в клетката има къщичка,тя трябва да бъде достатъчно голяма и за двете чинчили.В противен случай трябва да има две или никаква.Малката къщичка е най-разпространения повод за битки в периода на привикване.

Прецедурата на събиране изглежда така:
Дръжте двете чинлчили в ръце и ги запознайте.Но важно условие за това е чинчилите да са свикнали с вашите ръце и да не се страхуват от тях,защото иначе ще се стресират.Ако не е така,можете да ги пуснете да потичат в ограничено и не много голямо пространство.

След това оставете двете чинчили да се изкъпят заедно.

След къпането можете да опитате да поставите чинчилите в обща клетка,ако е непозната и за двете животни.Ако една от чинчилите е живяла в тази клетка и се чувства стопанин,или в случаите,когато спора между чинчилите е протекъл преди това,в стадия на съвместните разходки и къпане,се постъпва различно.
Инициатора на спора се поставя в малка клетка,която се поставя вътре в голямата клетка,където ще живее чинчилата.Втората чинчила се пуска вътре в голямата клетка,за да може да се установи.В това състояние чинчилите се оставят за 2-3 часа.

Последната мярка,към която можете да прибегнете е построена на принципа,че чинчилите са " другари по нещастие".
"Нещастието" се заключава в затваряне на двете чинчили в малка клетка,която се намира вътре в голямата клетка,където ще живеят.

Ако прибягвате до такива "крайни мерки" не оставяйте животните без надзор.Дори вътре в малката клетка,без вода,храна и къщичка,чинчилите пак могат да се сбият.И ако това се случи,няма да можете да ги сприятелите бързо.

Трябва да отбележим,че "бързия метод" неизбежно е свързан със стрес за чинчилите,степента на който зависи от вашата упоритост и нетърпение.Не забравяйте,че стреса може да бъде смъртоносен за чинчилите.

"Бавен " метод на събиране

Поставяте две клетки една до друга,или преграждате една голяма клетка на две с мрежа.Във всеки отдел поставяте хранилка и поилка,рафтове за спане.
Важно условие е да няма къщички и играчки,за да могат чинчилите да се наблюдават.
След около 3-5 дни до две седмици,двете чинчили се примиряват и привикват една към друга.Верен признак за това е факта,че започват да спят притиснати една към друга от двете страни на мрежата.
Възможно е да се случат две непримирими животни,но е въпрос на време,за да привикнат.

Този метод травмира по-малко чинчилите и е за предпочитане при събиране на възрастни животни,а понякога и единствения възможен.

Травми получени при неуспешно събиране на двойката
Изображение

http://www.chinch.ru/st02-04.html
http://шиншилл.рф/korotko/230-znakomstvo-shinshill-drug-s-drugom.html
http://www.chinchillas2home.co.uk/intro.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато искаме да съберем чинчилите в двойка

Мнениеот meri » Сря Сеп 10, 2014 12:42 pm

Проблеми при събиране на двойката

Събирането на чинчилите е един от най-сложните проблеми в развъждането. Трудности могат да възникнат както при разнополова възрастна двойка, така и при еднополови млади чинчили, ако има необхдомост да отделите от родителите в една клетка разнополовото потомство.
Всяка чинчила има свой неповторим и независим характер. Характера може да се проявява различно по отношение на стопанина, постоянния партньор, новия партньор и т.н. Ако чинчилата е мила с вас, не е задължително, че ще възприеме доброжелателно чуждия.

Чинчилите са територилни животни, а това означава, че своята територия те смятат за собственост, маркирана с тяхната миризма, със свои тайни ъгли и купи. Появата на непознато животно от същия вид ще бъде възприето като посегателство на териториалната независимост. Резултат- агресия от страна на собственика на жилищната площ, и в тази ситуация не е важно кой заема тази площ- мъжкия или женската.

При чинчилите все пак има изразен полов диформизъм(не много ярко, но има). Женските са малко по-големи от мъжките, по-агресивни и напористи, в никой период от време не зависят от мъжкия, проявяват признаци на матриархат в семейството. За това с голяма вероятност агресията по отношение на непознатия може да се очаква от женската, притежаваща и специфично "оръжие"- възможността да пуска остро миришеща струя урина върху мъжкия на разстояние до няколко метра.

Чинчилите са добри родители само по време на хранене на потомството, т.е. до двумесечната възраст на малките. Те забравят родствените връзки, когато след известно отсъствие в клетката отново се появи подрастващото бебе. Независимо от степента на родството то е и хранителен конкурент и се възприема от родителите като натрапник, както ако е съвсем чужд. Поради тази причина при майката и дъщерята възникват проблеми в присъствието на един мъжки. Две женски, особено ако едната от тях е в еструс, могат да станат непримирми съперници.

Домашните чинчили нямат възможност да поделят територията си по естествен път за изясняване на взаимоотношенията и бягство на съперника. Това означава, че проявяващия агресия може да гони врага по клетката до пълното изтощение на съперника. Чести са случаите, когато оставените без надзор наскоро събрани животни да си нанасят тежки рани и да умират.

Няколко съвета как да избегнете проблемите и травмите, стреса не може да избегнете, при събиране на две непознати животни. Не забравяйте да се уверите, че наистина имате мъжки и женска. Има случаи, когато неправилно определения пол на животните е станал сериозен проблем за стопанина и самите чинчили при събирането.

1.Преди да съберете чинчилите заедно, добре измийте клетката, в която ще ги събирате, за да премахнете миризмата на собственика, който има предимството да познава своя дом. А миризмата се премахва, за да се стресира по-малко госта.

2.Задължително оборудвайте клетката с къщичка, в която слабата страна може да избяга от агресията на по-силното животно.

3.Проверете дали клетката е приспособена към активни скокове и гонки по нея. Ако започне битка, госта може да получи травма, да скочи на пода от висок рафт, или да се закачи някъде и да увисне. Махнете от клетката всичко, което може да нарани животните при неуспешно първо запознанство.

4.Поставяйте женската в клетката при мъжкия. Може да има изключения, ако мъжкия е много агресивен към своите събратя независимо от пола, тогава трябва добре да познавате характера му.

5.Поставяйки женската при мъжкия в никакъв случай не напускайте стаята през първите 2-3 часа. Мнимото равнодушие всеки момент може да се превърне в жестока битка.

6.В следващите няколко часа, ако двойката все пак е събрана успешно, постоянно проверявайте мира в клетката. Всяко погрешно движение на мъжкия може да бъде възприето от женската като неадекватно. Мъжкия почти веднага започва да проявява повишен интерес към женската, дори ако тя не е в еструс, и постоянния тормоз може да накара и много стабилната женска да се промени.

7.Може да поставите в клетката чиста къпалка за отвличане на вниманието. А съвместното провеждане на пясъчните процедури може успешно да ги събере. По този начин протича смесване на миризмите, което обърква потенциалния агресор.

8.Още един добър метод за отвличане на вниманието е да поставите на пода в клетката сено. Нито една чинчила, колкото и да е заета, не може да устои пред сеното. Когато се хранят, те успяват от време на време да забравят враждата, ако не възникне хранителна конкуренция. Именно за това сеното трябва да бъде много.

9.Подгответе се във всеки момент да проявите ловкост и да хванете нападащия или пострадалия в клетката. След спора огледайте този, който е бил гонен. Възможно е чинчилата да е ранена по време на събирането. Най-вероятни места на нараняване- шия, гръб, глава, уши. Волевата и уверена в себе си чинчила може да доведе всичко до трагичен край, нападайки отзад, ухапвайки за шията. Има случаи, когато фактически от чинчилата е свален скалпа.

10.Ако пострадалия е загубил само козина- не се притеснявайте, ще порасне. Ако откриете няколко ухапвания- обработете раните и оставете животното в неговата клетка. Ако раните по кожата са сериозни- отивайте в най-близката клиника. Не трябва да губите време, защото травмата се влошава от тежкия стрес. Животно с болков шок и нервен срив може да загуби интерес към живота- и тогава вашите шансове да го спасите намаляват.

11.Ако вашите редовни опити да съберете двойката завършват с неуспех, опитайте най-ефективния, но суров метод. Агресора(без значение мъжкия или женската)се поставя в тясна преносима клетка без вода и храна за няколко часа, а клетката се поставя в клетката на потенциалния партньор. Тук е важно преносимата клетка да бъде достатъчно затворена, иначе поставените в отворите пръсти на любопитната чинчила могат да бъдат отхапани от недоволната страна, но затворената чинчила да има възможност да вижда всички премествания в голямата клетка, да има възможност да се запознае с чуждата миризма. В този случай успеха много зависи от вас. Ако проявите слабост, поставите сено и поилка- шансовете за успех са малки. Когато агресора поседи няколко часа гладен и жаден, веднага отива да напълни стомаха си, давайки възможност на партньора да помирише и да прояви душевна щедрост под формата на ухапване, вчесване, махане с опашка и др. Ако храната не е основна, то чинчилата може да остане в преносимата клетка до един ден. Ако след това, дори след като яде и пие агресора отново се нахвърля на своята жертва- нямате шансове да запознаете тази двойка. При тях възниква антипатия, която не можете да преодолеете.

12.Достатъчно ефективен метод е събирането "под стрес", т.е. когато чинчилата току-що е пристигнала в новия дом, можете веднага да я поставите в клетката при бъдещия партньор. Но в този случай рискувате да достресирате животното до сърдечен пристъп или инсулт, и без да я държите под карантина, да заразите вашата стара чинчила с лишей или глисти. Този метод не се препоръчва за използване, само се посочва като възможен вариант, но по-добре не взимайте подобно решение за събиране на чинчилите.

13.Много стопани практикуват метода на запознаване по време на разходка, когато потенциалните партньори се срещат на неутрална територия и имат възможност да се помиришат един друг и да се видят по-добре, отколкото през пръчките на съседната клетка. От една страна- не всички имат възможност да пуснат чинчилата в жилището, след 1-2 часа животните отново се оказват в затвореното пространство на клетката и се завръщат към проблемите на териториалната цялост. А това означава, че разходката променя малко.

14.Дори и добре събраната двойка и отдавна съжителствуваща може внезапно да си устрои битка в клетката. Не рискувайте да проверявате, какво ще се случи в бъдеще. По-добре се намесете и навреме разделете животните. А след това, при връщане в семейството, да се възползвате от къпалката и сеното.

http://www.lanigera.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато искаме да съберем чинчилите в двойка

Мнениеот meri » Сря Сеп 10, 2014 1:08 pm

Събиране на чинчилите в тройка

Събирането на чинчилите в тройка е много по-трудно, отколкото в двойка. За този експеримент трябва да имате опит в отглеждането и събирането на чинчилите в двойка. И да бъдете готови, че експеримента няма да се получи и ще трябва спешно да отделите животните в отделни клетки.

Преди да съставите тройка, си задайте въпроса "защо?"

Чинчилите са полигамни животни, но полигамията не подразбира това, че мъжкия притежава "харем" от няколко женски. Всяка чинчила потенциално може да се чифтосва с всяка чинчила в свободни условия. Но ако двойката или тройката е затворена в тясна клетка, то обстановката може да се промени за няколко секунди.

Ще разгледаме ситуацията, когато две сестри живеят заедно от раждането до полова зрелост. На 7-9 месеца може да се опитате да поставите мъжки при тях за създаване на тройка. Трябва да сте сигурни, че женските не доминират една над друга, не се бият за храна, развиват се еднакво и т.н. Ако присъства макар и един фактор, поставянето на мъжки при тях може да стане причина за влошаване на конфликта помежду им. При задружен съвместен живот тези две женски могат да възприемат мъжкия като агресор и да се опълчат срещу него. А в случаите на възникване на скандал е трудно да се разбере, чия козина лети в клетката.

Има вариант да поставите майка и подрастваща дъщеря към неродствен мъжки, при условие, че дъщерята е израснала с майката. Приниципа е същия- ако не се бият, може да направите опит, ако има усложнения- разделете ги в отделни двойки.

Има положителен ефект при събирането на мъжки с две съвсем млади женски на една възраст от различни родители, ако женските са израснали заедно. За няколко месеца те привикват една към друга и се държат като генетични сестри.

В повечето случаи събирането на две възрастни женски помежду им и мъжки завършва с жестока битка или дори убийството на единия или двамата от тройката.

Случва се, че мирно живеещите женски да станат врагове при поставянето на мъжкия, едната от тях може да го приеме, а другата не. По този начин потенциалната тройка става двойка, но в друг състав.

Дори и самият процес на събирането в тройка е значително по-сложен, отколкото създаването на двойка. Първо, трябва да знаете какво може да очаквате от всеки в тройката. Второ, обикновените методи, освен съвметните разходки, подхождат малко. Запознаването през решетките също е неефективно.

Оптимален метод е поставянето на всяка женска в отделна мрежеста преносима клетка и поставянето на тези клетки на пода в клетката на мъжкия. В този случай, женските не се нараняват помежду си. Минимум ден е необходим, за да привикне мъжкия към новите миризми в клетката, а женските уморени от тясното отглеждане, огладнели макар и малко помирисали непознатите миризми. След това постъпете както при събирането на две чинчили. Пуснете и наблюдавайте, а в случай на проблем, затворете двете или едната в карцера обратно.

И винаги бъдете готови за това, че всичките три чинчили ще загубят тегло, ще бъдат нервни и ще правят опит да се карат.

Събирането се провежда сутрин, под надзора на стопанина, женските до вечерта се държат в стеснените условия и се контролира тяхното поведение след седенето в преносимата клетка. Често вечерта преминава спокойно, но при нощната активност може да се проявят проблеми с доминирането, дори люта ненавист към съседа по клетка.

Не трябва да чакате докато единия убие другия. Когато полети козина, изолирайте агресора и пострадалия.

http://www.lanigera.ru
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia