[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Важни съвети за отглеждане на морски свинчета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот meri » Сря Фев 22, 2012 8:33 pm

Съществуват много породи морски свинчета,но в домашни условия са способни да оцелеят малко. Живеят до 6-10 години.В природата раждат по два пъти в годината, а в плен- и по-често.Отглеждат се в сухо и топло помещение.Свинчетата са много чувствителни към рязката промяна в температурата, за това,мястото,където се намира клетката трябва да бъде защитено както от течение, така и от попадане на преки слънчеви лъчи.Също така не се препоръчва да поставяте животното на много тъмно място.

Особено внимание трябва да отделите на клетката

Оптималния размер на клетката трябва приблизително да е 70 см на дължина, 50 см на ширина и 40 на височина.По-точно обема на клетката се определя в зависимост от размера на конкретното животно.Клетката трябва да се оборудва с хранилка,поилка и постелъчен материал.Животното трябва да има място,където да се чувства в безопасност,за това в клетката задължително направете такъв ъгъл.Това може да бъде картонена,дървена или пластмасова къщичка.

Ако едновременно в клетката се отглеждат няколко свинчета,всяко животно трябва да има своя къщичка,дори е добре ако къщичките са повече от животните.Това ще позволи да се предпазят животните от възможни конфликти.Обърнете особено внимание при избора на дъното на клетката.Първия важен момент е наличието на подвижно дъно.Такава конструкция улеснява почистването.
Другото важно е дъното на клетката да бъде решетъчно.

В зоомагазините се предлагат много видове клетки ,дъната на които са паралелно разположени метални пръчки.Малката лапа на животното лесно може да се заклещи между пръчките.Много често животното си нанася травма при опит да се освободи.Към такива последици понякога води и старанието на самите стопани,които се опитват да помогнат на животното,особено ако вече е пропуснато и на крайника се образува оток.Подобни неприятности могат да се избегнат,ако изберете клетка с решетъчно дъно.

Основни правила при грижите за избягване на заболявания

Главно условие за успешно отглеждане на морските свинчета е спазването на определени хигиенни правила.Постелките,ако са от стърготини,трева,хартия,трябва да се сменят ежедневно,а самата клетка редовно да се дезинфекцира.След дезинфекция трябва добре да измиете клетката,за да не попаднат остатъчни вещества в организма на животното.Морските свинчета са много чувствителни към различните заболявания.За това трябва да спазвате хигиена,и да провеждате редовна дезинфекция.Главен източник на зараза са болните животни.Лечението е трудно,а в случаите на зараза с инфекциозни заболявания,неефективно.Първите признаци,че животното се нуждае от лекар са кашлица,хрипове,изтощение,разрошена козина,летаргия,нарушение на изпражненията.

Пълноценното и балансирано хранене ще позволи да избегнете много заболявания.Практиката показва,че оптимален вариант за хранене на животното е постоянното наличие на храна в клетката.Стопаните трябва да помнят,че животното се нуждае от разнообразна храна.Освен това,свинчето постепенно трябва да се привиква към нова храна.Изключително важно е да знаете с какво е хранено преди да го закупите,за да избегнете рязка промяна в храната.Ежедневно се нуждаят от 300-500 мл вода.

Морското свинче е подвижно животно,за да се чувства добре от време на време трябва да се разхожда в жилището,като предварително трябва да проверите и обезопасите маршрута.Свинчето трябва да има възможност да потича.Някой стопани дори ги извеждат на улицата.

Морските свинчета трябва да получават ежедневно вит.С,сол,витамини и минерали.

Стърготините от иглолистни дървета могат да причинят алергия при някой свинчета,което се проявява с кихане,чесане.

Козината на дългокосместите свинчета трябва да се вчесва с мека четка.

Сеното не трябва да бъде прашно,замърсено с пръчки и клони.Желателно е да го почистите преди поставяне в хранилката.Сеното не трябва да бъде пресушено,гнило,миризливо,мокро.

Водата трябва винаги да бъде прясна и в достатъчно количество.Трябва да добавяте вит.С.Ако свинчето получава витамини,в които се съдържат необходимите количества елементи,можете да не добавяте вит.С във водата.

В клетката можете да поставите по две хранилки,едната за сухата зърнена храна,другата за "влажната"-моркови,ябълки и т.н.

Ако имате две свинчета,които се хранят от една хранилка,можете да използвате двойна котешка купа.

В клетката винаги трябва да има прясно,чисто сено.

Ако със свинчето си играе малко дете,предупредете го да не стиска силно животното,да го притиска и да не причинява болка,също за свинчето са опасни паданията.

Не повдигайте свинчето за козината на врата.

Ако свинчето не иска витамините,можете да ги посипвате в храната или опитайте да ги давате с ръка.

Не давайте на свинчето от вашата храна,тя е вредна.

Не трябва да следвате съветите на приятели,ако не са специалисти в определена област.Не самолекувайте животното или с помощта на съвети от Интернет.За това си има ветеринари.

Не трябва да миете свинчето с човешки шампоан,защото може да се окаже вреден.Изполвайте специалните шампоани или детски.Не трябва да мажете свинчето със сапун,да пръскате с дезодорант или тоалетна вода,одеколон- това е вредно за свинчето. Можете да миете животното с напоена в топла вода парче кърпа.

След къпане увийте свинчето в кърпа и подсушете.Можете да сушите със сешоар.

Не трябва да срязвате целия връх на нокътя,това причинява кървене и болка.Отрежете само малкия светъл край.Не оцветявайте ноктите на свинчето.

Не пускайте или оставяйте свинчето без надзор,ако в дома има друго животно.

Купите се мият всеки ден,а водата се сменя ежедневно.

Ако свинчето има въшки,можете да използвате специално закупено средство за морски свинчета.Или средство за котета или зайци-джуджета.Съответно според теглото на свинчето.
Внимателно четете инструкциите за ползване,според теглото на свинчето.Клетката мийте всеки ден и сменяйте постелката.Обработете дъното на клетката и купата.

Храненето трябва да бъде разнообразно.Ежедневно трябва да получава не само зърнена храна,но и плодове и зеленчуци,сено.Не прехранвайте свинчето.

Витамините е добре да се дават преди хранене или да се добавят в храната.

Не използвайте вестници за постелка,те съдържат печатарско мастило,което е вредно.Ако използвате стърготини,които при тичането на свинчето се разпиляват на всички страни, когато свинчето привикне с вас,няма да тича буйно и да разпръсква всичко наоколо.

Морските свинчета постепенно привкват към ръцете на стопаните си.В първите дни не разчитайте да се гали и да го взимате на ръце.

Морските свинчета са страхливи животни,за това пристигането в новия дом и общуването с нови хора е голям стрес.За да избегнете излишни преживявания,първия ден поставете животното в клетката и го наблюдавайте,дайте му възможност да се успокои и привикне.

След няколко дни животното ще прояви повече дружелюбие,но привикването към вашите ръце няма да се случи за един ден.Започнете с това да пускате свинчето да потича в жилището,периодично поднасяйте ръката си към него и го галете.След 1-2 седмици животното само ще се стреми да го вземете на ръце или колене.
Изображение

Не трябва да поставяте допълнителна къщичка в клетката.Ако има такова жилище,животното ще стане страхливо.Ще привикне да се крие в къщичката и няма да се чувства спокойно на територията на клетката. Ако няма такава,дори ако клетката е на оживено място в жилището,свинчето бързо ще свикне към движението наоколо и ще разбере,че клетката е само жилище и няма от какво да се страхува.
Изображение

Неопитните любители често държат заедно разнополови животни,позволяват им безконтролно да се размножават.Бременността и раждането са сложно изпитание за женската.Това е така,защото при тези животни има висок риск от развитие на токсикоза,спонтанен аборт и усложнения по време на раждането.Когато женската роди,мъжкия отново я опложда.Няма сили за новата бременност и за това гибелта на новото потомство или майката е гарантирано.Около 50% от смъртните случаи протичат именно в резултат на раждане или неговите последици.

Развъждането на морските свинчета е сложно,за това се доверете на професионалист.Ако вашата двойка очаква потомство,разделете ги по-бързо.
Изображение

Морските свинчета са общителни животни и в естествени условия живеят на групи,за това при запознаване не би трябвало да има проблем,но не забравяйте да спазвате карантинните правила.
За да запознаете двете животни,клетката трябва да бъде чиста,дезинфекцирана и готова.Никакви външни фактори,които могат да предизвикат вълнение при животните не трябва да има.

В клетката поставете две спални места и насипете лакоства,и пуснете свинчетата.Проследете дали са открили храната.Ако започнат да се бият,извадете от клетката причинителя,не е важно дали новия или стария обитател на клетката.След два часа отново го пуснете в клетката,ако битката се повтори,отложете запознаването до другия ден.

Много е важно в клетката да обитава не повече от един мъжки.Двама ще се бият и никакви мерки няма да помогнат.За това,ако имате вече мъжки,втория и последващия могат да бъдат женски,ако нямате намерение да ги държите в различни клетки.

Имайте предвид,че ако женската забременее,трябва да разделите разнополовите животни.

Ако сте решили,че животното ще бъде само едно,трябва да отделяте повече време за общуване.
Изображение

Морските свинчета са флегматични и предпочитат да живеят по разписание.Сън,обяд и водни процедури се изпълняват всеки ден по едно и също време.

Морските свинчета се отнасят негативно към промените.Те трябва да получават храна по едно и също време,да спят,да се мият.Не се препоръчва да преустройвате клетката без видими причини,да изваждате животното от клетката и да го държите се препоръчва в съответствие с определен план.

При резки промени изпитват сериозен дискомфорт и дори стрес.За това дори в случай на крайна необходимост се старайте да действате постепенно.Не променяйте ритъма на живот рязко.
Изображение

При морските свинчета могат да падат зъбите. Това много плаши стопаните, но не се притеснявайте, напълно нормално е.

Ако на вашето животно е паднал зъб, задължително огледайте устната кухина. Ако корена не е повреден, зъба ще порасне отново, защото това е естествен процес при гризачите, техните зъби растат през целия им живот. Морските свинчета периодично губят резците си, това е свързано с небалансираното им хранене и това, че понякога гризат пръчките на клетката.

Ако венеца, където е счупен зъба, не е болезнен, животното продължава да се храни нормално. А ако венец а кърви, по-добре заведете животното на ветеринар, защото във венеца могат да останат парчета от зъба, които да причиняват болка и свинчето не може да се храни пълноценно. Лекаря не само ще премахне парчетата от зъба, но и ще изясни дали няма инфекция на мястото на счупения зъб. Ако наистина има инфекция, ще бъде назначен курс антибиотици.

Болезнената загуба на зъб може да причини стрес при свинчето, за това дори да не проявява особени емоции, добавете вит.С в храната, това няма да позволи на стреса да намали имунитета на животното. Витамина може да се добави и във водата за пиене.

При спазване на някой лесни правила,това малко животно може да ви достави много радост.

http://mirsovet.ru/chetveronogie_druzya ... vinok.html
http://pets.academ.org/pets/gryzuny/morskie-svinki/1765
http://animal.ru/cavy/advices/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот aliivanova » Нед Апр 06, 2014 8:21 pm

Морското ми свинче не дава да го решат.Бяга и се крие.Помощ!!!
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот meri » Пон Апр 07, 2014 8:14 am

От колко време го имаш и как постъпваш,когато искаш да го решиш? Вероятно се страхува, за това не започвай веднага да решиш, а първо спечели доверието му и когато свикне опитай да решиш.Така го стресираш и е възможно никога да не ти се довери. Извършвай действията бавно и внимателно, постепенно, без да бързаш.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот aliivanova » Пон Апр 07, 2014 8:13 pm

Благодаря за съвета. :ab: Във връзка с ресането, колко често трябва да го къпя (като се има впредвид, че е ангорско)?
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот zoomaniak » Сря Апр 09, 2014 4:25 pm

Не го къпете без причина - научите ли методи за отглеждане без цапане - ще го решите и по-малко и ще го къпете и по-рядко.

Гледайте го на кърпа - хавлиена кърпа. Едната щом се нацапа - залагате другата, а мръсната перете.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Важни съвети за отглеждане на морски свинчета

Мнениеот aliivanova » Сря Апр 09, 2014 6:20 pm

Благодаря.Това е полезна информация. :ay:
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron