Страница 1 от 1

Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Юли 25, 2012 12:13 pm
от meri
Свинчетата не са взискателни към храната,трябва да спазвате следните правила:
Да храните свинчето 2 пъти на ден,давайте толкова храна,за да я изяде без остатък 2-3 часа след храненето,в противен случай животното е застрашено от затлъстяване.
Внимателно мийте зелената храна и зеленчуците,преди да ги дадете на животното.Тревата можете да промиете с лек р-р калиев перманганат и да я изсушите.Не хранете свинчето със мокра трева,това може да доведе до стомашно разстройство.Тревата трябва да се събира по-далече от шосето.
Редовно добавяйте прахообразен вит.С в храната.

Храната,необходима на морското свинче,може да се раздели на няколко групи:

1.Зелена и сочна храна- това са пресни клони от ива,трепетлика и тревисти растения(глухарче,детелина,бял равнец,миши грах,треви и др.),както и всякакъв вид салата,зеленчуци(моркови,зеле,цвекло).

2.Твърда храна- към нея се отнасят зърна от овес,овесено брашно, овесени ядки, специални храни.

3.Клонки- през зимата може да се дават клони от ива,трепетлика,смърч.

4.Сено.

5.Минерални добавки и витамини.


Когато събирате тревисти растения за храна на свинчето,трябва да помните,че някой растения са отровни за тях и тяхното попадане в храната може да доведе до смъртта на животното.Най-опасни са :парливо лютиче,куче грозде,жълтурче,бучиниш,гарваново око,поленна горчица,дива ряпа,дива млечка и др.За това преди да храните свинчето със трева,задължително проверете какви отровни растения растат в тази местност,от където ще берете.
Освен основната храна,можете да давате хляб,малко количество краставици,варени картофи,резенчета ябълка,пъпеш,тиква,банан,бананови кори.

През зимния период сеното е необходима част от диетата на свинчето.Без сено животното може да умре.През зимата можете да давате покълнал овес и ечемик,зелен магданоз,копър и целина.Добавяйте по съвсем малки количества зеле,защото може да бъде една от причините за подуване на червата.

През лятото,когато има много тревисти растения,не е задължително да давате минерални и витаминни добавки,но през зимата е задължително.В зоомагазините можете да закупите специални минерални и витаминни добавки за гризачи и да ги прилагате съответно инструкциите за употребата им.Организма на свинчетата не е способен да синтезира вит.С, за това при преминаване към зимното хранене може да възникне дефицит на този витамин.Добавяйте го във водата така,че животното да получава ежедневно 3-5 мг.витамин.Можете да добавяте прахообразен вит.С в храната.

Вит.С има първостепенно значение за морските свинчета,защото техния организъм не го произвежда.Без достатъчно количество вит.С,морските свинчета могат да се разболеят от скорбут.

Морските свинчета се нуждаят от 10-30 мг.вит.С на ден.Бременните,кърмещите,младите и болни морски свинчета се нуждаят от по-голямо количество вит.С.

Ако храните свинчето с правилен набор от зеленчуци с високо съдържание на вит.С заедно с добра прясна храна за морски свинчета,вероятно ще можете да удовлетворите нуждата от вит.С на средно по размер животно.

Повечето храни за морски свинчета съдържат във своя състав вит.С,но за съжаление този витамин е нестабилен и с течение на времето се разпада.Съхранявайте сухите храни в прохладно тъмно място,това ще помогне да запазите витамините.

Можете да купите специални гранули със стабилизирана форма вит.С.Най-добрия вариант да избегнете недостига на този витамин е да използвате вит.С на таблетки.

Продават се специални таблетки вит.С за морски свинчета,но можете да давате и човешки.Но,трябва да купите чист вит.С, а не комплекс витамини.Една четвърт от 100 мг таблетка ежедневно е препоръчителната доза за повечето възрастни животни.Специалните таблетки се дозират по 50 мг,но тъй като вит.С е водоразтворим витамин,то малкото предозиране на дневната доза лесно се изхвърля от организма с фекалиите.Много морски свинчета възприемат тези таблетки като лакомство и ги ядат с удоволствие.Можете да ги раздробите и да ги посипете на зеленчуците или сухата храна.

Също така вит.С можете да добавяте и във водата,но там бързо губи своята ценност,защото водата се сменя ежедневно или дори по два пъти на ден.Освен това,свинчето може да откаже или намали потреблението на вода с добавения вит.С заради вкуса.За това е трудно да се разбере дали животното получава достатъчно количество вит.С с водата.

Специалната гранулирана храна трябва да се дава ежедневно.Повечето свинчета не преяждат,но количеството трябва да се ограничи,ако свинчето започне да набира излишно тегло.

Избирайте храна от добро качество,специално разработена за морски свинчета.Тъй като вит.С в храната губи своята активност с течение на времето,търсете храна, в която се използва стабилизирана форма на вит.С,или обърнете внимание на свежестта и датата на производство.Купувайте храна в малки количества и я съхранявайте правилно.

За подрастващите свинчета подхожда храна на основата на люцерна.За възрастните,по-добре сено от ливадна тимотейка.

При избора на храна избягвайте в състава: ядки,семена,сушени плодове,царевични продукти,продукти от животински произход,цвекло и др.
Обърнете внимание на повишеното съдържание на захар в състава на храната(захароза,фруктоза,царевичен сироп и др.)и храни с голямо количество консерванти и химикали.

Сеното трябва да бъде основно в диетата на морското свинче по всяко време на годината.

Освен сено и гранулирана суха храна разнообразните пресни зеленчуци и някой плодове трябва да присъстват ежедневно в диетата на свинчето.

Листните зеленчуци трябва да са основна част от растителните добавки в храната.Плодовете и други растителни продукти могат да присъстват в малки количества.

Избягвайте употребата на листата от салатата айсберг,защото имат много малка хранителна ценност.Добрия избор включва: зеле, спанак, ряпа, магданоз, марули, глухарче.

Избягвайте или ограничете употребата на: броколи, карфиол, зеле, китайско зеле и други кръстоцветни растения, защото те могат да доведат до газове в храносмилателния тракт.

Избягвайте също нишестените зеленчуци като картофи.

Можете да давате моркови и морковени върхове, зелен и червен пипер, ябълки, кайсии, банани, боровинки, пъпеш, грозде, портокали, ягоди и домати.

Също растения без пестициди,такива като трева,глухарче,детелина,звездица,особено свежи,те са много хранителни.

Всякаква зеленина,плодове и зеленчуци трябва да се въвеждат постепенно,за да избегнете храносмилателно разстройство.

http://readmas.ru/animals/pravilnyj-rac ... vinki.html
превод:meri

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Съб Апр 12, 2014 6:57 pm
от Bamo
Хубава тема, дано повече хора на морски свинчета я прочетат.

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2014 10:14 am
от dimsito94
Не мога да разбера в случая кое е правилно.Прочетох цялата статия и не ми стана ясно цитирам от статията:''Освен основната храна,можете да давате хляб,малко количество краставици,варени картофи,резенчета ябълка,пъпеш,тиква,банан,бананови кори'' и ''Избягвайте също нишестените зеленчуци като картофи''.Питам ви понеже искам да знам как да отглеждам най добре свинчетата ми за да са здрави.

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2014 11:22 am
от meri
Май има някакво разминаване, както за картофите, така и за хляба. Някъде пише, че може да се дават, другаде- не.Но всеобщото мнение е, че не трябва да се дават картофи, така че не давай. Свинчетата обичали хляб, особено напоен с мляко, което може да се окаже полезно за бременните. Проверих доста информация и честно казано различна е. Сухари от бял хляб, черен хляб на малки парчета и изсушен от вас, можело да се дава. Мек и горещ хляб не се дава.
Но, най-добре не давай хляб,почти навсякъде пише, че не трябва.

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2014 5:59 pm
от Bamo
dimsito94 написа:Не мога да разбера в случая кое е правилно.Прочетох цялата статия и не ми стана ясно цитирам от статията:''Освен основната храна,можете да давате хляб,малко количество краставици,варени картофи,резенчета ябълка,пъпеш,тиква,банан,бананови кори'' и ''Избягвайте също нишестените зеленчуци като картофи''.Питам ви понеже искам да знам как да отглеждам най добре свинчетата ми за да са здрави.


Аз точно за това винаги съветвам хората да търсят информация в повече от един източник. След като искаш да знаеш как да се грижиш по най-добрия начин, това е пътят. След като научиш нещо, идваш и го споделяш с другите. Това е също много важно!

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2014 6:41 pm
от meri
Когато избирам дадена статия за превод, не се осланям само на нея, а задължително търся още няколко източника със същата информация. Но за жалост не винаги пък човек може да е сигурен дали всичко е вярно, въпреки че след като прегледам различните източници, информацията си съвпада. Но това не пречи да се търси още, разбира се. :ab:

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2014 11:42 pm
от Bamo
В такъв случай информацията е ценна, защото е потвърдена и от други източници. Хубаво е да се знае това. Ти си си направила труда да ги потърсиш - пиши го към всяка тема тогава, иначе излиза, че източникът е само един и е непотвърден от други.

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Пон Апр 14, 2014 8:26 am
от meri
Именно за това под всяка статия има линкове, от където е взета информацията.Когато е само един източника линка е един, защото просто е нямало друг източник, когато са 1-2-3 линка, означава, че източниците са повече. Но не смятам, че когато източника е един информацията не е напълно достоверна. :ab:

Re: Ролята на вит.С и храненето при морското свинче

МнениеПубликувано на: Пон Апр 14, 2014 10:34 am
от zoomaniak
Разминаванията идват от следното правило на отровата:

"Въпроса е в количеството - при малки дози лекува при големи дози убива"

Всичко се свежда до един вътрешен баланс във всички вас, които храните животните си.