[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Някои тънкости в отглеждането на мишките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Някои тънкости в отглеждането на мишките

Някои тънкости в отглеждането на мишките

Мнениеот meri » Пон Сеп 02, 2013 6:19 pm

За доброто здраве на мишките е необходимо не само правилно хранене и уютна, чиста клетка. Необходимо е да спазвате такива параметри като оптимална температура, влажност, осветление и т.н.

Изображение

Много често от неопитните стопани можем да чуем, че най-неочаквано техният любимец е умрял, въпреки че редовно са го хранили и отглеждали в добре оборудвана клетка.
Тогава какво се е случило?
Мишките са много чувствителни към външни условия, и най-малкото отклонение от нормалните показатели може да се отразят пагубно върху животното. Какво е необходимо при отглеждането на такъв любимец?

Избираме помещение

Започваме с това къде трябва да поставите мишката. Много е важно стаята в която се намира дома на мишката да бъде тиха, суха, светла и добре проветрявана. Не поставяйте клетката там, където има голяма проходимост и шум. Животното може да се плаши от постоянните движения и силни гласове, а това може да повлияе много негативно на неговата нервна система. Постарайте се да изберете помещение, където няма източник на силни звуци, такива като телевизор, компютър и др.

Изображение

Второ, следете клетката да не стои на ъгъла на мебелите, защото могат да я бутнат, ако я закачат. Падането на клетката заедно с гризача може да се превърне в моментална смърт за него. Ако ви провърви и животното не умре, след такава ситуация то ще стане много страхливо.

Още един важен пункт в отглеждането на животното е възможността за редовно проветряване. Проветряването трябва да се извършва така, че да изключите напълно течението. Много е важно да следите влажността и температурата в помещението с клетката да не се повишават рязко. Например, в такава стая не трябва да отваряте прозореца през зимата, да позволявате на слънчевата светлина да свети в стаята или да провеждате някакви водни процедури. Не поставяйте клетката е коридора, гостната, кухнята или банята.

Изображение

Микроклиматът в стаята

В отглеждането на мишките микроклиматът в стаята, където стои клетката е много важен. Много е важно да поддържате еднаква темпаратура на въздуха, тя трябва да бъде около 20 С. Нарушението на тази норма може да окаже негативно влияние на физиологията на животното. Например, ако температурата в помещението, в което живее животното не се повишава повече от 10 С, то животното ще израсне голямо, с малки уши, къса опашка, и гъста, дълга козина. При повишаване на температурата, мишките могат да останат по-малки от размера си, с рядка и къса козина.

Много е важно температурата да не се променя значително дори при сезонни промени. Както студа, така и горещините могат да доведат до смъртта на мишката, това е свързано с лошата терморегулация в нейния организъм. За това през зимата трябва да се отопляват подовете и тавана, а през лятото да се проветрява помещението. Освен това не е излишно регулирането на централното отопление.

Изображение

Поради лошата терморегулация трябва да следите за постоянната влажност, този показател трябва да бъде около 50-60%. Ако той е нарушен, мишката е летаргична, апатична, отказва храна. Това е така, защото се нарушава обмяната на веществата, намалява устойчивостта към заболяванията. В резултат животното може да се разболее, и стопанина дори няма да разбере това.

Причината за повишена влажност може да бъде съд с вода, такъв като отворен аквариум, фонтан, поилка за големи животни. В кухнята също нещо постоянно се вари, за това клетката не трябва да се поставя там.

Още един важен момент- достатъчното количество кислород в стаята. Много е важно помещението да се проветрява редовно. Трябва да следите температурата на въздуха да не падне и да не се повишава съществено, особено за кратко време. Следете за течение.

Изображение

Особено важно е състоянието на въздуха при множествено отглеждане на гризачи. Ако в клетката имате няколко мишки, то температурата и влажността на въздуха се повишават, а съдържанието на кислород намалява. Такива параметри не са приемливи за нормалния живот на гризача. Именно за това при голямо количество мишки трябва да следите за тези показатели и тяхното съотношение. Необходимо е да закупите измервателни прибори.

Микроклимат в клетката

Добрата, качествена клетка е залог за постоянна температура и влажност на въздуха вътре в нея. В никакъв случай не трябва да държите животното в аквариум или терариум. Дори ако по стените има необходимите отвори за проветряване, това не е достатъчно за мишките. На животното ще му бъде задушно и влажно в такова жилище. Да мислите за буркани или други съдове за жилище е недопустимо. Подобен "дом" ще се превърне в лошо място за здравето и скорошна смърт.

Изображение

Осветление

Изкуственото и естественото осветление имат голямо значение за физиологическото развитие на тези малки животни. Растежът, нивото на имунитет, способността към размножаване и други показатели непряко зависят от светлината. За това, обикновените лампи могат напълно да заменят слънчевата светлина.

Установявайки светлината е важно да имате предвид по кое време на деня животното проявява активност. Например, жизнената дейност на сумрачните животни се нарушава, ако тяхното жилище е осветено прекалено ярко. За такива животни можете да не използвате изобщо осветление в клетката, ще им бъде достатъчна светлината от прозореца.

Изображение

За нормалната жизнена дейност на мишките не е толкова сложно да създадете пълноценни и здравословни условия. Достатъчно е да купите няколко измервателни прибори и да следите всички показатели да бъдат в норма. Състоянието на вашите мишки винаги ще бъде на високо ниво само в случай, ако вие направите къщичката годна за живеене.

http://animal.ru/mouse/articles/%D0%9D% ... %BA%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia