[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - За тези, които ще си купуват хамстер
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За тези, които ще си купуват хамстер

За тези, които ще си купуват хамстер

Мнениеот meri » Чет Сеп 05, 2013 4:23 pm

Изображение

Статията е предназначена за хората, които са решили да си купят хамстер. Знаем колко малко сведения има за отглеждането и развъждането на хамстерите, да не говорим как недобросъвестните продавачи въвеждат в заблуда бъдещите стопани. Някои въпроси за отглеждането на хамстерите са толкова болезнени за определени хора, че почти винаги предизвикват бурни дебати.

Въпросът за цената

Преди всичко трябва да отбележим факта, че отглеждането на хамстери, въпреки техният малък размер и лесно общуване с тях е скъпо занимание. Вие задължително трябва да осигурите необходимата храна и оборудване. Имайте предвид, че хамстера може да внесе някои забележими промени във вашият живот. При неспазване на тези условия животното ще се чувства зле и няма да живее дълго.

Към въпроса за цената, можем да отнесем този за това колко хамстера ще са ви необходими. Опитните развъдчици съветват да отглеждате ЕДИН хамстер, освен в случаите, когато планирате развъждане. Но за всяко животно е необходимо отделно жилище. В семейства живеят само хамстерите Роборовски. И когато малките вече не се нуждаят от майка си, трябва да ги разделите веднага. Иначе няма да избегнете споровете за територия. За това, ако сте се поддали на убеждението на продавача, че на животното ще му бъде скучно само, и трябва да купите още едно и да го заселите в същото жилище- вие си купувате двоен проблем. Ако купите два разнополови хамстера, те ще се плодят непрестанно, дори женската може да убие мъжкият, ако сметне, че е заплаха за потомството или за себе си. Ако купите две еднополови животни, родени заедно, по-силното животно ще започне да претендира за доминиране, а второто, което е по-слабо, ще получава по-малко храна и ще има по-лоши условия на живот.

Не смятайте, че хамстерите са мирни животни: те са способни да се убиват помежду си, за това по-добре е да не се убеждавате от собствен опит.

Освен това имайте предвид, че за продавачите е изгодно да ви продадат два хамстера.
Ако едното животно умре- вие ще отиде за друго, а ако вашият любимец започне да се плоди неконтролируемо...

Все още ли искате да рискувате?
Ако имате желание да отглеждате две или повече животни, осигурете за всяко животно отделно жилище, отделна клетка.

Жилище

В никакъв случай не трябва да държите хамстера в три литров буркан, както е било прието преди десетилетия. Там животното ще изпитва постоянен дефицит на кислород и движения, ще му бъде тясно и задушно. Сега има голям изобор на клетки.

Разположете клетката така, че на животното да му бъде удобно. Не трябва да поставяте клетката на пода, в коридора до вратата, до отоплителни уреди, близо до прозореца или на перваза- хамстерите не само се страхуват от студа или жегата, но не понасят и течение.
Не трябва да поставяте клетката така, че животното да може да достига завеси или покривки за маса- то с удоволствие ще издърпа ъгъла на тъканта в клетката, а последиците от това, освен изгризаната тъкан, могат да бъдат печални. Както повечето гризачи, хамстерите са много възприемчиви към шума, за това идеята да поставите клетката до телевизора или компютъра е неудачна. Както повечето гризачи, хамстерите от живота си в дивата природа са приучени да реагират остро на опасността отгоре, за това колкото по-високо стои клетката, толкова по-спокойно ще се чувства животното. Имайте предвид, че животното ще привикне по-бързо към вас, ако бъде разположено на такова ниво, където винаги ще може да ви вижда.

Още един много важен фактор за разположението на клетката- хамстерите са нощни животни. Те са активни именно през нощта. Тогава бягат, къпят се, хранят се, играят в колелото. А шумът може да ви пречи да спите, за това добре помислете преди да поставите клетката.

Терариума осигурява безопасност на животното, ако имате куче или котка. В него е топло, по-малък е рискът от течение. Но терариума се проветрява по-лошо от клетката.
Клетката трябва да бъде с хоризонтално разположени пръчки, хамстера ще лази по тях с удоволствие. В клетката можете да поставите къщичка, така хамстера ще бъде защитен от течение и студ.

Задължителни аксесоари са колелото и поилката. В дивата природа хамстера може да пробяга до пет мили за нощ, за това се нуждае от много движение. Иначе ще затлъстее и ще умре рано. Задължително купете бягащо колело(за джудета не по-малко от 15 см в диаметър, за сирийските не по-малко от 18 см). Колелото трябва да бъде здраво, не решетъчно, тъй като в пукнатините хамстера може да заклещи крака си.

Въпреки че хамстерите пият малко, е ноебходима поилка. Купете специална поилка. Водата трябва да бъде филтрирана и преварена, може бутилирана.

Вие сте купили гризач, за това той се нуждае от нещо за гризане, защото зъбите растат постоянно. Ако не давате клони, или нещо за гризане, той ще гризе клетката. Вреда от това няма да има, но ще е шумно. И външният вид на клетката ще стане неугледен. В продажба има "минерални камъни" за гризачи. Но на хамстерите за разлика от плъховете или морските свинчета, по-добре да не давате от тези камъни. Те често съдържат оцветители, и в повечето случаи сол, а излишъка на сол е вреден за хамстера.

И в клетката и в терариума трябва да има постелка. Можете да се ограничите с книжни салфетки, а по-добре на пода поставете специален попиващ пълнител(може стърготини, компесирани дървени стърготини- котешка тоалетна, царевичен гранулиран пълнител за гризачи), а за гнездото салфетки.
В никакъв случай не трябва да давате на хамстера памук, кърпа или въже, коноп и други влакнести материали. Хамстера може да си омотае лапата, в резултат на което се нарушава кръвообращението и лапата изсъхва. След това той отгризва лапата.

Храна

Хамстерите не ядат човешка храна. Не трябва да ядат солена и мазна храна. За това купувайте готовите зърнени смеси за хамстери. Но тези смеси често съдържат излишно количество слънчогледово семе. Трябва да ги почиствате ръчно, защото излишъка на слънчогледово семе може да провокира нарушение на обмяната на веществата.

Имайте предивд, че хамстера се нуждае от протеини. 1-2 пъти в седмицата трябва да осигурите малко количество протеинова храна. Това може да бъде твърдо сварено яйце, обезмеслена, с ниско съдържание на мазнини извара, парче нетлъсто, безсолно говеждо месо. Много хамстери с удоволствие ядат гамарус.

Може- не може

Списъкът е много дълъг, за това...

Не може: пикантно, солено, сладко, горчиво, кисело, мазно. Останалото- прясно.

Може: грах, овес, елда, просо, пшеница, ечемик и др. Ябълки, моркови, марули, краставици, тиквички.

Банани, праскови, круши (всички сладки плодове) - много малко.

Категорично НЕ ТРЯБВА: зеле, ряпа, репички, картофи, цвекло. Не трябва никакви цитрусови. Не може макаронени изделия под всякаква форма, пресен хляб (има мая), понякога може парче сухар или сушен хляб. Всички хамстери обичат сирене- но не трябва да давате, то е мазно и солено. Не може лук, чесън, пресни треви.

Можете да давате покълнал овес, или трева за котки.

Тиквени и слънчогледови семки- като лакомство, в малки количества.

Пол

Прието е да се смята, че мъжките хамстери са по-послушни от женските, по-лесно се приучават. Но има и много ласкави женски. Възрастта за размножаване настъпва на 3-6 седмици, за това внимавайте да не купите бременна женска, ако не планирате потомство. Еструсът при женската настъпва на всеки 3-5 дни и продължава средно 4- 24 часа. Бременността продължава 16-18 дни. Хамстера може да роди до 11 малки, ако някое от тях умре или се окаже нежизнеспособно, женската може да го изяде.

От къде да купите

Може на пазара, в зоомагазина, от развъдчик или развъждач, но купуването на животно от развъждач е рисковано, животното няма да бъде породисто. Ако купувате хамстер от пазара е голяма вероятността да си купите болно животно. Ако това е вирусната инферкеция "мокра опашка", заболяването е много заразно. Ако на пазара попадне само едно болно животно, се разболяват почти всички. За хамстерите джуджета това заболяване не е опасно.
Можете да се обърнете към зоомагазин- там рисковете да купите болно или бременно животно, са големи.

Звуци

Хамстерите са мълчаливи животни, но могат да издават звуци: писъци, скърцащи звуци, квичащи звуци.

http://forums.zooclub.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За тези, които ще си купуват хамстер

Мнениеот meri » Чет Сеп 05, 2013 4:36 pm

Никога не се предоверявайте на твърденията на продавачите в зоомагазина, особено : " Както виждате и тук (разбирай, зоомагазина), те живеят заедно и нищо им няма."
Това е погрешно твърдение, защото ние посещаваме зоомагазина през деня, когато хамстерите спят, не са активни, и не можем да преценим как се държат(хамстерите са нощни животни), а дори и да има смъртни случаи, те се премахват преди да отвори магазина, така че купувача не вижда нищо.
Освен това се държат заедно по няколко животни с различна възраст, а продавачите често лъжат за нея. Размножават се безконтролно, или дори можете да купите бременна женска, представена за мъжки, лъжат за възрастта и какво ли още не.
За това, ако имате познат, който има малки хамстерчета, вземете от него.В зоомагазина влизат всякакви животни и хора, приносители на различни заболявания.
Преди да купите хамстер, добре се запознайте с условията и изискванията за неговото отглеждане. Не винаги това, което ви убеждава продавача е истина...Внимавайте....купувате живо същество, което се нуждае от вашите грижи. :ab:
А ако не осигурите добър и пълноценен живот, правилно хранене....може да нямате здраво и дълго живеещо животно, не го забравяйте.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron