[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Правилни грижи и отглеждане на хамстера
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Правилни грижи и отглеждане на хамстера

Правилни грижи и отглеждане на хамстера

Мнениеот meri » Пон Сеп 30, 2013 5:43 pm

Изображение

Когато решите да си вземете хамстер, трябва да помните, че това е живо същество, а не играчка. А това означава, че има определени нужди в грижите и условията на отглеждане, които трябва да спазвате.

На пръв поглед изглежда, че грижите за хамстера са лесни. Но на практика има редица правила, които задължително трябва да спазвате.
Първо, в никакъв случай не трябва да нарушавате реда, който е установил хамстера в клетката си. Разрешава се само да поддържате елементарни правила на хигиена: да почиствате хранилката и тоалетната, да обновявата постелката или стърготините и т.н. Не трябва да променяте нищо в клетката- това може да причини огромен стрес на животното.

Много важен елемент за хамстера в клетката е къщичката. Хамстера се отнася към нея с особен трепет, за това къщичката е неприкосновена за чужди ръце. Следете да не попадат развалени продукти, и навреме почиствайте мръсните стърготини в къщичката.
Помнете, че не трябва да премахвате старите стърготини напълно. Желателно е да оставите малка част, за да може хамстера да усеща позната миризма. Ако миризмата се промени, животното ще го преживява силно.
Тоалетната е мястото, което трябва да се почиства постоянно, за да не се разпространява миризмата в цялото жилище. Желателно е да почиствате тоалетната всеки ден.

Не се препоръчва да пускате животното от клетката. Това е гризач, което означава, че мебелите, проводниците веднага ще попаднат под заплаха. Освен това хамстера може да се скрие и няма да бъде лесно да го хванете. За да изразходва натрупаната енергия, е достатъчна голяма клетка и специално бягащо колело. В пределите на клетката хамстера се намира в безопасност. Както при всички промени, смяната на околната обстановка може да окаже негативно влияние на психическото състояние на хамстера. За това не се препоръчва често да пренасяте клетката от място на място или да я изнасяте извън жилището.

Диетата на хамстера се състои от суха храна, продавана в зоомагазините. Сухите зърнени смеси съдържат много важни елементи и витамини, за това те са много полезни за животното. Освен това хамстера може да точи зъбите си в зърната. Въпреки любовта на хамстера към ядките и семената, трябва да ограничите количеството на тези продукти, за да не нанесете вреда на животното.

По природа хамстерите са приспособени да получават необходимото количество течности от сочната храна. За това ако забележите, че хамстера не пие вода, не се притеснявайте. Ако хамстера яде суха храна, поилката е необходима.

Плодовете и зеленчуците са много добра храна за хамстера. Можете смело да храните животното с малини, парчета круша, ябълка и морков. В никакъв случай не трябва да давате цитрусови. Зеленината може да се дава в малки количества, много добре измита и отглеждана без химикали. По-добре не давайте млечни продукти. Веднъж в седмицата може малко извара или кефир. А варено яйце и пилешко месо се дават не по-често от два пъти в седмицата. Картофи, лук и чесън- изключително тежка храна за хамстера. В никакъв случай не трябва да храните хамстера с мазна, солена, пикантна храна, гъби, консерви, колбаси, сирене, шоколад и мед.

Режимът на хранене също е много важен, препоръчва се да давате храна не повече от два пъти на ден. Хамстерите бодърствуват през нощта, за това питателната храна е желателно да давате привечер. Бързо развалящите се продукти трябва да се премахват от клетката сутринта. Свежестта на храната е много важна, тъй като хамстерите могат да се отровят поради своето чувствително храносмилане.

Основни правила за отглеждане и грижи на хамстерите

1. Разберете каква порода е хамстера, който отглеждате или искате да закупите. Ако имате сирийски хамстер (този хамстер по-често е наричан златист хамстер), или китайски хамстер-джуджде, те трябва да се отглеждат сами. За съжаление не всички продавачи в зоомагазина ще ви кажат това, а обратното. След като хамстера достигне полова зрелост започва да се бие, ако се отглежда с други хамстери. Те ще се бият докато не умре единия. Не купувайте повече от един сирийски хамстер за една клетка. Има определени породи хамстери-джуджета, които добре живеят заедно. Това са хамстерите Кембъл, зимните бели или сибирски хамстери-джуджета, и хамстерите Роборовски.

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
1.Сирийски хамстер;
2.Китайски хамстер-джудже;
3.Хамстер Кембъл;
4.Зимен бял хамстер-джудже;
5.Сибирски хамстер-джудже;
6.Хамстер Роборовски

2.Купете клетка с необходимия размер. Златистия хамстер ще се чувста на тясно в клетка с размери 30х30 см. Не мислете, че хамстера-джудже ще бъде добре в малка клетка, купете най-голямата клетка, която можете да намерите. Добавете тръби, бягащо колело, къщички и т.н.

3.При избора на клетка, се уверете, че тя е с прави ъгли. Много хора смятат, че за хамстера клетка с овални или кръгли ъгли е по-добре, но заради лошото си зрение хамстерите трудно възприемат границите без сянка, които кръглите ъгли не хвърлят. Ако имате клетка с метални решетки, трябва да бъдете сигурни, че хамстера няма да може да премине между пръчките.

4.Стъклен аквариум, покрит с капак, също е добър вариант за клетка. Циркулацията на въздуха не е толкова голяма, което осигурява по-малка възможност за увеличение на потомството, но се чисти по-лесно и хамстера излиза по-трудно от нея. Оборудвайте капака с ключалка или катинар, ако вашия хамстер е майстор на бягствата или имате любопитни котки.

5.Изберете правилна постелка, това е много важно. Не използвайте кедров или хлорофилен талаш. Това е много лошо за белите дробове на хамстера. По-добре използвайте трепетликови стърготини или от рециклирана хартия. Можете да купите шредер или рециклирана хартия, но се уверете дали на хартията има мастило или боя, и дали са токсични за хаместера. Съвременните вестници понякога използват токсични бои, бъдете внимателни- хамстера може да се отрови. Ако нямате шредер и нямате желание да го купувате или средства, накъсайте хартията на парчета за постелка ръчно. Сменяйте постелката поне веднъж седмично.

6.Преди да подържите и галите хамстера, се уверете че е дружелюбен. Някои стопани казват, че кафявите хамстери почти не хапят и са доброжелателни. Принципно женските са по-агресивни.

7.Уверете се, че клетката е готова за заселване, преди да поставите хамстера.

8.Сменяйте храната на хамстера всеки ден, а водата на всеки 2-3 дни. Не допускайте цъфтене на водата(зелена вода), защото това може да причини заболяване на хамстера.

9.Взимайте в ръце и играйте по-често с хамстера- това ще го направи покорен и ръчен. Обичайте го. Както и хората, хамстерите се нуждаят от любов, за да бъдат щастливи. Ако вашият хамстер е болен, не се бавете с посещението при ветеринаря.

Грижете се за своя малък любимец с любов и топлина. Тогава той ще ви радва с добро самочувствие и ще живее пълноценен и щастлив живот.

http://simple-fauna.ru/
http://o-poleznom.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Правилни грижи и отглеждане на хамстера

Мнениеот meri » Нед Апр 13, 2014 8:36 am

Статията е обновена. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron