[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Възраст за развъждане на джербилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Възраст за развъждане на джербилите

Възраст за развъждане на джербилите

Мнениеот meri » Съб Ное 30, 2013 2:50 pm

Оптималната възраст за първото чифтосване при мъжките и женските е 5-6 месеца. Чифтосването в по-ранна възраст е проблемно.

За първи път женската трябва да роди не по-късно от 1 година. Ако не е раждала до година, не трябва да се чифтосва.

5 месеца за мъжкия- вече може, но трябва да се съобразявате с размера. Животното трябва да бъде голямо. Ако не е достигнало своето тегло и размер, отложете чифтосването.

Мъжкия може да се чифтосва без ограничение.
Женската може да ражда до 1 година и 8-10 месеца.

Прекъсванията между ражданията трябва да бъдат не по-малко от 2-3 месеца (от раждането до следващата бременност 1-2 месеца). Честите раждания са усложнени, малките се раждат все по-малки, често умират, организма на женската се изтощава, продължителността на живот намалява. Ако се е случило така, че мъжкия е покрил току-що родилата женска и тя кърми потомството вече бременна, прекъсванията между ражданията се увеличават до 5 месеца.

Чифтосване на неутрална територия и как се провежда

1.Живеят две двойки- два мъжки и две женски в различни клетки.

2. От двете женски избираме доминантната след дълго наблюдение, или не се замисляме за секунда.

3.От двата мъжки също се избира доминантния, но това не е жизнено необходимо.

4.В продължение на 5 дни, два пъти на ден избраната разнополова двойка събираме за 5-10 минути, или пускаме във ваната (но тук трябва да имате ръкавици).

5.Когато вазимният интерес е добре забележим- пускаме за чифтосване. За някои животни са необходими часове, а за други минути. Самият процес е мълниеносен.

6.След свиждането животните, които са се чифтосвали трябва да се изкъпят в своя(от клетката) пясък.

7. Когато ще ги връщате в клетките, то останалия в дома си съсед трябва да го вземете на ръце и да се разходите с него, докато се успокои в родната клетка.

8. След 4-5 дни повторете процеса(понякога първото чифтосване е неуспешно). Ако женската не проявява никакъв интерес- вероятно всичко се е получило.

9. Не трябва да отделяте съседката от бременната женска. Ако сте определили правилно доминанта, то подчинената съседка ще замести бащата на малките- ще ги топли, ще ги събира и мие, ще улесни живота на майката.

10.Ако сте взели мъжки за чифтосването, това може да отнеме дни, докато не се опознаят, могат да пропуснат едно чифтосване.

Бременност и подготовка за раждането

1.Определяне на бременността

- Бременността продължава 25 дни. В някои случаи, когато това е втора бременност поред или когато условията са неблагоприятни за раждане на потомство, развитието на плода може да се задържи и бременността продължава по-дълго- до 45 дни.

- Коремът се вижда 3-5 дни преди раждането. Ако бебетата са малко- корема може и да не се вижда съвсем.

- Ако женската надебелява и се разширява настрани, а едновременно се променят вкусовите пристрастия, и тя започне много да спи, тогава очаквайте раждане.

2.Какво да правите с бащата?


- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО няколко дни преди раждането трябва да отделите мъжкия от женската. (ЗАЩО: в деня на раждането при женската започва еструс, и мъжкия може да я покрие, в резултат, женската ще износва ново потомство едновременно с кърменето на предишното потомство). Ако не го направите, ще има последствие: изтощение на организма на майката, неспособност да кърми следващото поколение, раждане на слаби, недоразвити и болни бебета.

- ВСЯКАКВИ ОТГОВОРИ КАТО: А как се размножават в природата?
Те ще се разберат- не е валидно. Джербилите отдавна не са диви животни, а много поколения са опитомени и въведени домашни животни, за живота и здравето на които отговарят хората.

За особено недоверчивите, ето и мнението на специалиста: " В продължение на година женската ражда два пъти, някои раждат и три пъти". Т.е. в природата готовността на джербилите към размножаване е обусловена от годишните условия ( ако е прекалено горещо или студено, няма полово влечение), хранене (в началото хранене, а след това размножаване, ако храната е недостатъчно, в началото трябва да се удовлетвори тази нужда), наличието на хищници на местообитанието ( първо- безопасността, след това размножаването).
В домашни условия храна има винаги, няма хищници, температурата в помещението е еднаква през цялата година (с незначителни промени).

- Мъжкият може да се върне при женската не по-рано от три месеца след раждането и САМО в този случай, ако планирате поредно потомство.

3.Жилищна площ

- Няколко дни преди предполагаемата дата на раждането почистете клетката (ЗАЩО: след раждането постелката не трябва да се сменя до като малките достигнат такава възраст, че да могат сами да се придвижват добре (12-14 дни)- разтревожената майка в първите часове започва да "въвежда ред" в клетката, и малките страдат от това, особено, когато попаднат " под ръце".

- Ако бебетата са се появили неочаквано(например, чифтосване е протекло при бременна женска), не сменяйте постелката, а ако въпреки всичко сте я сменили, оставете част от стария пълнител.

- Като пълнител използвайте стърготини, а не гранули (ЗАЩО: гранулите са твърди и едри, могат да травмират новородените).

- Освен стърготини, добавете БЕЛИ (без оцветители и аромати !!!) салфетки или тоалетна хратия (ЗАЩО: това е лек материал, който ще помогне на женската да направи гнездо, да скрие и стопли малките).

- Пълнителя в клетката трябва да бъде малко (ЗАЩО: майката може да закопае децата така, че да не могат да дишат), но и не прекалено малко (ЗАЩО: иначе на малките ще им е студено).

- Преди раждането трябва да приберете допълнителните етажи в клетката (ЗАЩО: майката може да качи потомството горе, откъдето те рискуват да паднат). Също трябва да приберете къщичката и всичко тежко (ЗАЩО: джербилите са способни да ги придвижват по клетката, да ги повдигат и да ги ронят, съответно, подобни " преустройства" могат да травмират малките). Също се препоръчва да приберете колелото (ЗАЩО: майката може да се увлече в колелото, вместо да се грижи за потомството. Понякога малките така се прилепват към майката, че попадат с нея в колелото, а последиците са ясни).

4.Хранене по време на бременността и в периода на кърмене на малките.


- Освен основната храна, поилка (желателно е да има вода с течни витамини), а също плодове и зеленчуци, бъдещата майка се нуждае от допълнително хранене: гамарус, зоофобус, и други животни(ЗАЩО: това е добавка- източник на животински протеини, изключително необходими за развитието, особено за растежа. ПОСЛЕДСТИЯ - недостиг на протеини в организма- майката е способна да изяде потомството си, може да няма достатъчно мляко за хранене, и самата майка ще бъде изтощена).

- Минерални и солеви камъни. Те трябва да се намират винаги в клетката. Но по време на бременността, както и по време на кърмене, трябва да следите да не свършат(ЗАЩО: минералните камъни са източник на калций и други полезни минерали).

- Дайте извара и неподсладено кисело мляко, това също е източник на калций. И черупка и белтък от сварено яйце.

5. Малките са родени

- Дали ще храни потомството женската или не- зависи само от нейния майчин инстинкт. Той или е силен, или слаб. Понякога младите майки не знаят какво да правят с първото потомство.

- Излишното активно поведение на току-що родилата женска и малко невнимание по отношение на потомството може да се обясни с еструсът веднага след раждането. Майчините чувства се проявяват напълно на следващия ден.

- Помещението, в което се намира клетката трябва да бъде:
а)топло
б)сухо
в)без течение
г)светло

- Белите гърди при новородените- това е мляко, което блести през кожата. В първите дни-това е признак, че малкото е нахранено.

- Ако имате малки за първи пъти, първите 5 дни по-добре не ги пипайте и не ги взимайте в ръце. Ако това е необходимо, желателно е да натриете ръцете си в постелката (можете да използвате пластмасова лъжица, предварително натрита в постелката), за да не остане чужда миризма (майката може да не приеме малките с новата миризма, въпреки, че са възможни изключения). Главното е да помните за основния принцип- ДА НЕ НАВРЕДИТЕ.

- Ако майката е разпръснала малките по клетката, това не означава, че трябва да ги събирате веднага. След известно време майката
ще се успокои и ще ги събере сама. Възможно е някое малко да остане без контрол, защото майката е забравила да го върне. Ако сте сигурни, че едно и също малко редовно се изхвърля от майката от гнездото, трябва да го поставите обратно. Малките след време бързо се научават да пълзят и сами се разпръскват в гнездото, а майка им след това ги събира.

- Майката понякога мести гнездото. Не трябва да се опитвате да връщате гнездото на старото място и да се паникьосвате. Понякога можете да хванете преходния момент на този процес, когато част от малките са в единия ъгъл, а другите в другия или са разпръснати по пътя от единия ъгъл до другия. Женската сама ще разбере кой къде да премести и няма да забрави никой, няма да ги остави или да се откаже.

- Често можете да видите как малките висят на майката, усилено сучат, а майката рязко изскача от гнездото често уплашена или просто заинтригувана. И децата се държат за майката, висят на корема и се изпускат по пътя. Майка им ще ги събере след това, няма да загуби никой.

- Ако децата са повече от зърната, майката може да се отдели известно време с децата, които получават по-малко мляко.

- В по-светло помещение малките израстват по-големи.

6.Случило се е нещастие- майката е умряла. Какво да правите?

- В такава ситуация, когато майката внезапно умре или напада малките, трябва или да се опитате да дадете малките на друга женска, или да ги храните изкуствено.

- Ако малките са останали без майка вие винаги можете да се обърнете за помощ към някой друг стопанин, който има кърмеща женска.

http://gerbils-world.at.ua/index/0-27
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia