[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Поведение при джербилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поведение при джербилите

Поведение при джербилите

Мнениеот meri » Нед Дек 01, 2013 9:20 am

Йерархия

Джербилите са социални животни. В природата живеят на големи семейства със строга йерархия. В домашни условия се отглеждат по еднополови двойки. Но дори и при двойките има йерархия.

При джербилите съществува такова явление- полазване.
Това е явление, при което единият джербил поставя предните лапи и гъррдите на гърба на другия, а в максималния случай се качва на гърба с всички четири лапи. Често това е съпроводено с маркиране, когато "горният" джербил маркира със своята жлеза, оставя жълти петна. Животното, което е по-високо в йерархията, се оказва "по-ниско", т.е. полазва лидера.

Маркиране на територия и маркерна (обонятелна)жлеза

На вентралната страна на коремната стена при джербилите има специализирана маркерна жлеза. Клетките на тази жлеза отделят специален ароматен секрет, за това се нарича и обонятелна жлеза.
Отделяният секрет служи за специален сигнализатор за другите животни. Това е своеобразна "визитна картичка" на животното, тъй като състава на секрета е строго индивидуален. Оставяйки "личен печат"- следите от миризмата на различни предмети, джербила съобщава, че тази територия е заета. Освен това, по миризмата сродниците могат да определят почти всички "физиологични данни" на собственика на маркирането: пол, тегло, възраст, готовност към чифтосване и т.н. Разбира се, размерът на жлезата зависи от хормоналния фон: при мъжките е по-голяма, отколкото при женските. Младите мъжки започат да маркират територия на 1,5- 2 месечна възраст. След раждането при женските размера на жлезата и продукцията на секрета също може да се увеличи, тогава женската става по-агресивна.

Обонятелна жлеза при мъжки
Изображение

Слабо забележима жлеза на корема при женска
Изображение

Тропане със задните лапи

http://www.youtube.com/watch?v=Fo8YRX7PdBk

Когато джербила барабани по този начин, това означава:

- Изплашен е(предупреждава за опасност);
- Настроен е агресивно (отблъсква чуждите);
- Ако това е мъжки, по този начин може да привлича женската.

Ако отглеждате няколко животни, ще забележите, че те отговарят на сигналите един на друг.

Агресивно поведение

Джербил изложен на опасност, приема характерна поза, наречена защитна стойка: животното се повдига на задните лапи, фокусира се върху главата на противника, отваря широко очи, мустаците са насочени напред и настрани.

Ако нападението упорито се подновява, защитната стойка става по-изразителна: животното изгърбено седи на задните лапи, козината е разрошена, ушните са обърнати напред и леко притиснати към главата, очите притворени.

При приближаване на нападащото животно, джербила поставя предните лапи напред с разперени пръсти, повдига се на задните лапи, силно разрошва козина и затваря очи. Тази поза може да спре дори атаката.

Умиротворяващо поведение

Умиротворяващите пози в репертоара на джербилите са представени с много изразително поставяне за почистване и взаимно почистване, също полазване.
При поставяне за почистване животното навежда глава, затваря очи и приближава към носа на партньора долната и странична страна на главата и шията.

Ако в отговор на поставянето последва почистване, животното се накланя на една страна, след това по гръб. Адресирана, застрашаваща, тази поза е способна да подтисне агресията. При почистването инициаторът извършва няколко бързи движения с предните лапи, преглежда козината на второто животно.

Почистващото животно често се качва върху партньора. В някои случаи рецепиента на агонистическото взаимодействие, премахва агресията, само почиства заплашващото животно, започвайки от върха на муцуната.

Движенията при почистване са по-внимателни, често ориентирани надолу и почистването не е съпроводено с припокриване на партньора. Продължителността на почистването силно варира при различните видове джербили- от няколко секунди до десет минути.
Полазването е насочено към животни от по-висок ранг. Полазващото животно поставя предните лапи на гъра на партньора и се обляга на гърдите му.

При полазващото животно очите са отворени, мустаците насочени напред. При максимално изразено полазване животното може да се качи с всички четири лапи. Полазването премахва проявата на заплаха, но рядко се оказва ефективно при пряка агресия.

Изображение

Определяне на доминантната женска

В природата в някои групи при мъжките може да има не една, а две съпруги, които мирно живеят на една и съща територия. В този случай едната женска доминира над другата. В повечето случаи това са или две сестри, или майка с възрастна дъщеря. В такова семейство се размножава само доминиращата женска, втората остава бездетна докато не умре първата. В плен това правило е запазено, за това при чифтосването е много важно да изберете доминиращата женска, тогава подчинената ще помага в отглеждането на малките. Ако малките се родят при подчинената женска, доминантната може да ги убие.

Не е лесно да се определи доминантната, може да се извърши наблюдение.

Наблюдение първо- изваждаме и двете женски и ги пускаме на разходка отделно една от друга, или носим на ръце 1-5 мин. (ще ви е необходима помощта от друг човек). След това едновременно ги пускаме в клетката и гледаме, кой след кого тича, за да помирише. Гони доминантът, бяга подчиненият.

Наблюдение второ- давате лакомство на едната женска, следите за поведението- ако тя спокойно седне да яде, а другата ви гледа с молещи очи и очаква друго лакомство- значи сте нагостили доминанта. Ако получилата лакомството се крие в ъгъла, в къщичката, а втората активно се опитва да го отнеме- значи сте нагостили подчинената.

Ако доминантната е определена правилно, вероятността от мирно съществуване на женските с малките и нейната приятелка е голяма, но трябва да следите клетката и да бъдете готови да ги разделите.

Битки, определяне на агресора и бъдещи действия

Рани на опашката получава жертвата, а рани на муцуната- агресора.

Кой е бил лидер в двойката? Ако е този, който е с ухапана опашка- това е въстание, а ако е пострадала опашката на подчинената- това е възстановяване и поддържане на властта.

Опитайте да ги пуснете във ваната и следете какво ще правят. Само задължително си поставете ръкавици на двете ръце.
Вариантите на поведение могат да бъдат различни:

1.Кълбо от вкопчили се джербили- разделете ги с преграда(да има миризма, но да няма ухапване) и два пъти на ден сменяйте местата им до по-приемлива реакция на двете.

2.Застанали на задни лапи в заплашителна поза и замрели една срещу друга- вземете малка преносима клетка, затворете двете скандалджийки вътре и наблюдавайте да не се сбият(в случай на явна агресия се върнете към пункт №1). Това е вариант, когато трябва да им изясните кой е лидер без да разрешавате да се наранят. Много помага пулвелизатор с вода, но не прекалявайте. Дръжте ги в тесен контейнер докато не легнат да спят в едно кълбо, през това време почистете основно клетката им, родната миризма да идва от съседа.

3.Единият джербил в истерия бяга от другия, а другия го догонва, а настигайки го, застава настрани, или държи зъбите в гърлото на другия, след това рязко отскачат един от друг и всичко започва отначало. Трябва да измиете клетката, да изберете време, когато можете да им отделите два часа и да ги пуснете заедно, да наблюдавате с готовата преграда.

4. Преструват се, че не се забелязват. Най- неразбираемия случай.

5.Спокойно се миришат и почистват- поставяйте обратно и ги следете.

Във всички случаи при връщането в родната клетка се постарайте да дублирате значимите места(две хранилки, две къщички).

Естествено поведение и инстинкти


- Често можете да наблюдавате как вашия джербил почиства корема си, на него е разположена миризлива жлеза, която трие в различни предмети, за да остави миризмата си. По този начин маркира територията си.

- Когато джербила се срещне с друг познат джербил, те се поздравяват- мушкат се или търкат носове. Понякога такова поведение се пренася в общуването със стопанина, животното се опитва да докосне носа на своя стопанин при общуване.

- Мигането означава удоволствие, благодарност или покорство. Ако вашия джербил мига, опитайте да мигнете в отговор.

- За да спечелите доверието на джербила, се изисква търпение и положителна подкрепа. Бъдете много внимателни, за да не изплашите животното, защото ако се уплаши може да ухапе. Започнете общуването/играта със звук, гласа ви трябва да бъде мек и ласкав. Давайте лакомства при общуване, в началото поставено на дланта ви. Когато започне да ви се доверява ще започне да взима от ръката ви.

- Джербилите са очарователни същества, за това ги наблюдавайте. Ако почувстват опасност започват силно да пищят. Понякога издават вибриращи звуци, когато ги държите на ръка, това означава чувство на безопасност и удовлетворение.

- Понякога стават агресивни, това се случва по различни причини(поради пренаселеност в една клетка), при уплаха, защита на територия.

- Джербилите обикновено реагират на пряката заплаха и защитавайки се, започват силно да пищят. Ако живеят заедно и започнат да проявяват агресия, разделете ги. Ако се държат агресивно към вас или другите домашни животни, когато се приближавате към тях, трябва да бъдете тихи, спокойни и нежни. Ако не откриете причината за агресивното поведение, обърнете се към лекар, защото животното може да е болно.

- Джербили, които са подложени на постоянни стресови сутации са по-възприемчиви към заболявания, те стават раздразнителни и по-агресивни, могат да станат подтиснати и не толкова активни.
Стреса оказва неблагоприятно физическо и психологическо въздействие на здравето им.

http://zooclub.ru/faq/show.php?id=1460
http://gerbils-world.at.ua/index/0-40
превод:meri

поведението при джербилите
http://gerbils.hit.bg/behaviour.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia