[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Приучаване на джербилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Приучаване на джербилите

Приучаване на джербилите

Мнениеот meri » Нед Дек 01, 2013 4:19 pm

След придобиване на джербила някои стопани могат да забележат, че животното не е настроено дружелюбно и понякога прави опит да ухапе, когато искате да го вземете на ръце. Причините за това са различни, във всеки случай трябва да дадете време на животното да привикне към новата обстановка и след няколко дни да направите опит да го вземете. Ако и тогава животното проявява своя нрав, преминете към действия, които ще отучат джербила да хапе.

Всеки от методите изисква много търпение, важното е да не бързате.

Изображение

Метод 1

Поставете ръка в клетката/аквариума, надолу с дланта и я подръжте там около 2-4 минути. Когато животното се приближи до вашата ръка, не се опитвайте да го хванете или да правите рязко движение. Позволете да помирише ръката ви, да попълзи по нея и да я изучи. Ако едно от животните се опита да ви ухапе- не се страхувайте, само ще опита вашата ръка на вкус, няма да се опитва да ви причини болка. Постарайте се да не правите резки движения, за да не изплашите животното.

Ако джербила се опитва да ви ухапе, просто духнете в него и кажете НЕ, те не обичат "течението", а думата "не" ще се асоцира с неприятен и рязък поток въздух. Всеки път, когато се опитва да ви ухапе, направете същото. По този начин животното ще разбере, че ръцете не трябва да се хапят.

След като забележите, че не се страхува от ръцете ви, можете да опитате понякога да повдигате ръка и отново да я отпускате долу. Движението ще прилича на пляскане с ръце, само че в забавен вид, а ролята на втората ръка ще бъде да запълни дъното на клетката. По този начин джербила ще привикне към ръцете на определена височина, тази височина можете да увеличавате.

Метод 2

Поставете парче храна на ръката си и внимателно я протегнете в клетката и чакайте, докато животното се опита да я вземе. Не се отчайвайте, ако първоначално животното ви игнорира или се опитва да избяга. Ако джербила остане да яде или се качи на ръката, позволете му да го направи, не трябва да се опитвате да го свалите или да го взимате в ръце.

Ако опитва да ви ухапе, духнете и кажете "не".

Метод 3

Този метод помага в съчетание с предишните.

Много хора смятат, че позволявайки на джербила да поиграе в пластмасов леген с дреха, която подлежи на пране, по-лесно ще се поддава на обучение. По този начин привикват към човешката миризма. Но този метод е спорен, въпреки всичко можете да опитате.

Изучаване ръката на стопанина

Джербилите ще изучават внимателно ръката известно време. Ако се страхуват и бягат, не настоявайте. Трябва да подържите ръката си в клетката за няколко минути по няколко пъти на ден. Много е ефективно за приучаването да действате с лакомство, например давайте слънчогледовите семки само от ръка, нека животното осъзнае, че ще ги получи само от ръката ви. Поднесете няколко семки на дланта си, скоро джербила ще започне да асоцира вкусните неща с вашите ръце.

Как да взмем джербила в ръка

Ако искате да вземете вашият джербил в ръка, опитайте внимателно да го повдигнете с две ръце. Никога не хващайте животното за опашката или в нейната основа. Джербилите са способни да си откъсват опашките. Не ги гонете в клетката, и не ги хващайте отгоре. Ако не можете да хванете животното, можете да използвате буркан или аналогичен съд за примамка. Те са любопитни животни и ще влязат сами вътре.

Изображение

Изучаване на стопанина

Вземете животното и го поставете на вашата ръка или рамо, нека тича и ги изучава. Джербилите обичат да бягат по раменете. Те тичат напред-назад през рамото, ръката, спират на лакътя, за да гледат наоколо. Бъдете внимателни и пазете животното от падане, правете го на леглото или дивана, за да предпазите животното от удар.

Изображение

Повтаряйте тези упражнения всеки ден и след 1-2 седмици животното усвоява получения опит. Скоро само ще моли да го вземете на ръце, ще застава на задни лапи и ще подскача. Така джербила получава навици за общуване с човека.

От каква възраст трябва да започнете да приучавате малките джербили

Когато малките отворят очи, можете да ги приучавате на ръце. В началото можете просто да поднасяте ръка към тях. След това можете внимателно да ги вземете. Можете да го правите без да вадите малките от клетката. Наблюдавайте как реагират родителите на това. Старайте се да не ги безпокоите.

http://www.youtube.com/watch?v=3ZNSoY4R ... tube_gdata

http://www.youtube.com/watch?v=pS9cFWSTTtM

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://peschanki.ru/
http://gerbil-pet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia