[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво иска заека?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво иска заека?

Какво иска заека?

Мнениеот meri » Сря Дек 04, 2013 11:45 am

Стопанинът на заек не винаги може да разбере от какво се нуждае неговият любимец. Заека не изразява емоциите си толкова явно както кучетата или котките. За това понякога се създава впечатление, че освен храна, заека не се нуждае от нищо. Но това не е така.

Изображение

За да разберете заека, трябва много внимателно да се вгледате в него, към неговите навици, пози и издавани звуци. Всеки заек е индивидуален, има особености в поведението си, които са присъщи на всеки от тях.

Ежедневни желания

Ако заека е отпуснат и спокоен, спи, яде, изследва териорията или играе. Можете да научите такъв заек на името и той да се отзовава на него. Пускайки заека да се разхожда, трябва да му предложите парче плодове или зеленчуци и да произнесете името му- след време ще свикне.

Изображение

Когато заека иска да яде или пие, активно търси храна или вода в своята къщика, започва да гризе пръчките на клетката, пластмасовата купа, детайлите и т.н. Ако заека е гладен, когато види стопанина си ще стане много възбуден- ще започне да дърпа пръчките на клетката и ще показва нос през тях. Ако поставите пред него храна или вода, животното жадно ще се нахвърли вурху тях.

Когато заека поради някакви причини постоянно се намира в изплашено състояние, може да не подава признаци за това, че е гладен. В такива случаи ще започне бързо да отслабва. Ще седи, недоволно разрошен и ще притваря очи. Ако животното губи тегло без видима причина, проверете поилката, възможно е топчето подаващо вода да е заседнало, и заека не може да пие.

Изображение

Проблеми със здравето

Здравият заек- това е активен заек, той постоянно е зает: или яде, или играе, или спи. Очите са ясни, козината чиста.
Болният заек- е противоположност на здравия, седи изгърбен, свит на кълбо, очите са притворени, яде малко или нищо, козината е разрошена.

Необходимост от общуване

В природата зайците живеят на големи колонии, но всеки има своя територия. За това, ако заека няма компания от сродници, трябва да общува с хората. Заека трябва да има свое лично пространство (например клетката), където може да почива от хората, и където никой няма да го безпокои.

Изображение

Общуването със стопанина прилича повече на отношенията между човека и котката. Заека смята, че той е стопанин на територията, а вие живеете в неговия дом. Тъй като го храните и поите и се грижите за него, той ви позволява да го обичате. Доколко тясно ще общувате със заека, зависи от неговия характер и нервната му система. Има много независими животни и много ръчни, буквално, постоянно тичащи след вас.

Зайците могат да отделят някой член от семейството и да се отнасят към него по-благосклонно, отколкото с останалите. Зайците имат къса памет и след няколко дни могат да забравят стопанина си. Когато заминавате, заека постепенно превключва към другите аспекти от своя живот, забравя стопанина си.

Зайците не са много тактилни, но понякога обичат, когато ги чешат зад ушите или по носа. Някои обичат да ги галят, но само не хващайте заека за крупа, не обичат това, и не го почесвайте под брадичката, животното може да възприеме това като знак за агресия и да ви ухапе.

Изображение

Характерът и псхиката на заека в голяма степен се наследяват от родителите, за това ако искате да имате неагресивно животно с добър нрав, трябва да се обърнете към специализиран развъдник, където водят племенна работа не само заради породните качества, но и над уравновесена психика и липса на агресия към човека.

Нужда от игри

Зайците обичат да играят сутрин и вечер, когато са най-активни. С тях можете да играете на гоненица, ако животното е смело. Но не е задължително да тичате след него, можете да го правите с помощта на ръцете, седейки на пода. Също така зайците обичат да преместват предмети, за това можете да играете на топка. Можете да предложите на заека да скача през препятствия или обръч. Запасете се с лакомства и награждавайте заека, когато направи всичко правилно.

Изображение

Можете да научите заека на някои команди. Например, да търкаля топка, да скача през обръч и препятствия, да преминава през тунели, да застава на задни лапи, да скача на стол. Наблюдавайте животното, какво обича да прави в свободното си време и помислете как с помощта на лакомства ще го научите да прави това по команда.

Заешки емоции

Радостта при зайците се проявява с желание за скачане. Заека започва да тича по стаята или клетката, да подскача във въздуха и извършва различни салта. Бързият бяг и скокове се сменят с резкки спирания, заека застава за няколко секунди в една поза и отново започва да играе. Такова поведение може да се наблюдава при кученцата или котенцата.

Изображение

Трудно е да определите кога заека тъгува, защото той винаги знае с какво да се занимава, дори в малка клетка. Такива животни могат да гризат или копаят, да правят преустройство в жилището си и т.н. Ако заека е здрав, няма повод за тъга.

В периода на хиперсексуалност при заека има смяна на настроенията, това се случва на възраст 4-8 месеца. А също по време на еструс на женската, на всеки 7-10 дни. По това време те са по-възбудени и нервни.

Навици на животното

Един от основните навици на зайците - това е да изпробват всичко със зъби, за това трябва да следите там където се разхожда, дали няма да повреди мебелите или да си нанесе травма. Зайците общуват с помощта на звуците и жестовете. Например, потропване с лапите означава опасност. Когато искате да пресечете нежелателното поведение на заека, плеснете с ръце или тропнете с крак. Силният вик означава силна болка или страх. Ако заека ръмжи или грухти, не го безпокойте. Понякога това може да бъде последица от някое заболяване. Ако заека ви ближе по ръката, това е знак за проява на любов и внимание.

Изображение

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia