[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Безопасни празници за заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Безопасни празници за заека

Безопасни празници за заека

Мнениеот meri » Сря Дек 04, 2013 9:19 pm

Новогодишните и коледните празници са моменти на радост за цялото семейство. Но не трябва да забравяте, че тези дни могат да донесат опасност и стрес за вашия заек.

Изображение

Риск от отравяне

Помнете, че предметите на декорацията могат да бъдат токсични за заека. Дори елхата, истинска или изкуствена, е опасна. Никога не позволявайте на заека да я опитва на вкус. Елхата може да бъде обработена с пестициди, консерватори, оцветена в златна или сребърна боя, украсена с изкуствен сняг. Изкуствената елха е направена от токсична пластмаса. Пластмасовата елха не привлича толкова силно заека, както истинската, която мирише хубаво.
Знайте, че заека е способен на всякакви акробатични номера, за да достигне целта си.

Еловите шишарки, които сте събрали са безопасни. Но не трябва да позволявате на заека да гризе купените, те могат да бъдат обработени с вредни вещества. Такива украшения поставяйте високо на елхата, за да не може заека да ги достигне.

Друга сериозна опасност са свещите. Зайците не се страхуват от огъня. Ако свалят свещите, могат да се подпалят или да предизвикат пожар.

Новогодишните играчки представляват особен риск за заека. Украсявайки елхата, на долните клони поставяйте естествени материали: дърво, хартия, сушени в домашни условия плодове. Избягвайте чупливото стъкло и пластмса. Бъдете внимателни с гирляндите, парчета от които могат да блокират червата на заека при поглъщане.

Риск от токов удар

Враг номер едно са електрическите лампи. Използвайте ги само в случай, ако можете да изолирате проводника, или да ги поставите извън достъпа на заека. Токовият удар може да завърши със смъртта на заека.

Изображение

Други неприятни моменти

Внимателно следете опаковъчната хартия за подаръци да не стане предмет за игра на заека. Той не само може да я разкъса на парчета, да я разпръсне в жилището, но и да погълне парче.

Следете дали заека не краде храна от масата. Това може да предизвика сериозни проблеми с храносмилането. Никога не давайте сладки и шоколад на заека. Ако сред вашите гости има деца, задължително ги предупредете, че парче шоколад или бонбона са толкова токсични за заека, че могат да го убият. Даването на сушени плодове също може да се окаже фатално за заека.

Освен физическите опасности съществуват и други неприятни моменти, като шум, суета. Оказалият се в епицентъра на подготовката за празника заек се стресира. За него е непривично да вижда толкова нови хора, страхува се. Ако имате възможност, по време на празника по-добре преместете заека в друга стая, изолирайте го от гостите.

Във всеки случай предупредете вашите гости за това какво не трябва:

- Да хранят заека без разрешение;
- Да дърпат заека за ушите;
- Да взимат заека на ръце, да му досаждат.
Помолете изобщо да не пипат животното.

Имате желание да направите новогодишна изненада на заека?
Не се съблазнявайте от лакомствата за гризачи. Те са прекалено сладки, пренаситени с химия и зърно и не подхождат за заека. Ако наистина имате желание да направите подарък на заека, предложете му натурално лакомство или купете нова играчка, къщичка или тунел. Това са безопасни за здравето подаръци.

http://krolikdoma.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia