[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Натурално хранене при заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Натурално хранене при заека

Натурално хранене при заека

Мнениеот meri » Чет Дек 05, 2013 4:09 pm

Дълго време въпросът да храним или да не храним заека със сухи храни е спорен. Но ние все повече се убеждаваме, че храненето с натурални продукти е най-полезно за заека. Храненето на декоративния заек с храна предназначена за зайците за месо- не е вярно. Индустриалният метод на хранене вече е разрушил здравето на много зайци и често това е необратимо. Да се върнем към диетата на декоративните зайци, наистина подходяща за храносмилателната им система, както и техните особености, както и необходимостта за изтриват зъбите си. Ние (авторите на проекта) започнахме да прилагаме тази система, когато нашият първи заек престана да яде цекотрофи. Ветеринарят ни посъветва да сменим диетата и ние започнахме да четем специална литература, за да сме сигурни в действията си и да дадем на нашия заек наистина балансирано хранене. Натуралното хранене все повече се препоръчва от ветеринарите и дори е обект на научни изследвания.

Защо предлагаме да се откажете от сухата храна?

През 2000 г. ние взехме нашия първи заек и започнахме да го храним както ни съветваха тогава. Заека ядеше смесена храна и зърнена, малко сено, много малко зеленчуци. Ние му давахме различни лакомства от типа на сладки пръчици, дропс, сухари и дори хляб.

Какво провкира такъв режим на хранене:

- Излишно тегло;
- Хронична лека диария;
- Проблеми със зъбите.

С появата на излишното тегло от диетата изчезнаха зърнените храни, но остана храната. Което не доведе до никаква положителна промяна в здравето. Опитвахме различни марки и видове храни. Заека не отслабна нито грам. След година се появи проблем с хронична диария. Не намерихме решение на проблема нито при ветеринарите, нито в книгите, започнахме да търсим информацция в интернет и открихме ветеринари, специализиращи за декоративни зайци.

И след една консултация при специалист живота ни се промени: ние радикално променихме диетата на заека и неговите проблеми изчезнаха на следващия ден. Престанахме да му даваме храна, започнахме повече сено и увеличихме зеленчуците. От тогава нашият заек ядеше само зеленина и сено до края на живота си- той нямаше никакви проблеми с храносмилателната система. За съжаление, неговият предишен режим на хранене напомни за себе си в последствие: неговите зъби не бяха сформирани правилно и трябваше да ги подрязваме при ветеринар на всеки 3-6 месеца. По време на нашите търсения в интернет изяснихме, че при много зайци се наблюдават проблеми като: диария, запушване на храносмилателната система- и винаги за това има просто обяснение: при зайците тази система е много крехка.

Ние не бяхме готови за такъв фатализъм по този въпрос и започнахме да търсим по-добър вариант на хранене за нашите следващите зайци. Бързо беше доказано, че зайците могат лесно да се откажат от храната и да преминат на хранене, сходно с това на дивите им събратя. Но за един ден такива промени не протичат. Необходимо е да балансирате диетата на заека. Ние обърнахме голямо внимание на работата на английските ветеринари. И благодарение на тяхната работа и диета нашите зайци никога нямаха проблеми с храносмилателната система.

Основи на натуралното хранене

Изображение

Може ли да се храни заека със зеленчуци и зеленина? Как да храним заека с натурални продукти?

Изображение

Такава диета подразбира удовлетворяване на нуждите на заека и трябва да бъде адаптирана към възрастта на животното. Зъбите и храносмилателната система на заека са приспособени към диета, състояща се от треви и листа, в жилището тревата се заменя със сено, а листата- със зеленина.

Кой трябва да получава суха храна: зайчетата, бременните и кърмещите зайки, болните и стари зайци. Те се нуждаят от допълнителен източник на енергия.

Зайците могат да започнат да се хранят със сочна храна, започвайки от 3-месечна възраст. Приучаването се осъществява основно чрез майката и другите зайци в групата. Ако сте взели двумесечно зайче, преминаването към натурална храна се извършва постепенно. Храната може да се дава само като лакомство веднъж на ден в седмицата или по време на игра. По този начин храносмилателната система на заека не отвиква от храната, и в случаите на необходимост вие винаги можете да върнете предишната диета.

Изображение

Основни правила за балансирано хранене

Сено

Сеното е замяна на прясната трева. При изсушаването в сеното остават 40% по-малко полезни вещества. За това, като основа за по-добра диета по възможност събирайте свежа ливадна трева. Сеното трябва да бъде с добро качество, изсушено естествено, да бъде достъпно на заека 24 часа на ден и трябва да се състои от различни видове треви. Не давайте промишлено сено, сено от зърнени култури, люцерново сено. Доброто сено кара стомашно-чревния тракт на заека да работи по 24 часа на ден и осигурява правилно изтриване на зъбите, не претоварва пикочния мехур с излишен калций.

Преди да преминете към натурално хранене, трябва да сте сигурни, че вашият заек изяжда достатъчно и необходимото за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт сено.

Прясна зеленина

Това е естествената храна на заека в природата. Храносмилателната система на домашните зайци не се различава от храносмилателната система на дивите зайци, за това прясната зеленина е полезна и балансирана храна. Добрата зеленина за заека е това, което той може да намери в природата: трева и листа. Ако имате градина, можете да отгледате там глухарче, живовляк, детелина, трева, мокрица, коприва и др. Ако нямате градина, можете да неберете зеленина, най-близка до посочените. А значи да насочите вниманието си към листата и да ограничите кореноплодните и грудкови зеленчуци. Тревите, различни салати и техните кълнове, кълнове от зърнени култури, върхове от моркови и копър, листа от кореноплодни трябва да станат меню на заека.

Всеки ден заека трябва да получава разнообразна зеленина, което ще позволи да удовлетворите всички нужди на неговия организъм. Всеки прием на храна трябва да дава на заека необходимите витамини и хранителни вещества.

Неадаптираното натурално меню може да навреди на здравето на вашия заек.

Витамин А: броколи, зелени листа от салата, моркови, морковени върхове, карфиол, магданоз, салатна или градинска цикория.

Витамин С: глухарче, морковени върхове, брюкселско зеле, броколи, листа от ряпа, кресон, копър, пащърнак, земни ябълки, клончета целина, магданозен корен, спанак.

Витамин В: морковени върхове, брюкселско зеле, карфиол, броколи, лиспа от ряпа.

По възможност избягвайте зеленчуци, отглеждани с използване на торове и пестициди. Преди да предложите зеленчуците, ги измийте добре.

Храна, богата на оксалати трябва да бъде ограничена за избягване на бъбречни проблеми и проблеми с храносмилателната система: зеле, цвекло, спанак и др. В глухарчето се съдържа калций, но в неговия случай това се компенсира с голямо съдържание на вода и диуретичен ефект.

Кореноплодните зеленчуци се дават като добавка към храната и не трябва да бъдат основна храна. Те са по-калорийни и не са важни за правилната работа на стомашно-чревния тракт и зъбите.

Всяка порция трябва да съдържа 4 типа зеленина и зеленчуци с преобладаване на зеленината, за да балансирате храненето и да стимулирате заека.

ВНИМАНИЕ: зеленчуците не са част от това, което ние наричаме зеленина. Това са лакомства, които не трябва да давате повече от 2 пъти в седмицата или в малки количества. Заека може да мине и без тях.

Правилото "разнообразие"

Всяка порция трябва да съдържа голямо разнообразие зеленина и зеленчуци, за да може заека сам да избира какво му е необходимо в момента. Инстинктът на заека в храненето е селективен, за това не трябва да го карате да изяжда всичко до последната тревичка.

ВНИМАНИЕ: плодовете трябва задължително да присъстват в диетата на заека. Това е източник на много витамини и минерали. Ако заека се храни постоянно със зеленина, то плодовете могат да присъстват в храната 3-4 пъти в седмицата в малки количества.

Количество

ВНИМАНИЕ: дадените количества са статистика. Заека с времето сам ще ви покаже какво му е необходимо и как усвоява различните видове зеленина.

Ежедневното количество за заек, който яде малко суха храна или не я яде изобщо:

- Заек-джудже: 150 гр;
- Баран: 200 гр;
- Голям заек: 500 гр.

Което приблизително е 8% от теглото на заека.

Разделете дневната дажба на 2 приема: сутрин и вечер, адаптиран към режима на заека.

Не забравяйте, че заека дълго време може да живее само със сено и трева. Заека трябва да има не много богата и разнообразна диета. Често, поддавайки се на нашите инстинкти, ние даваме на нашите любимци прекалено обогатена и разнообразна храна. Заека по цели дни яде моркови, ябълки и банани, като човек, хранещ се само с една пица. За заека е по-опасен излишъка, отколкото недостига на нещо в диетата.

ВАЖНО! Режимът на хранене на заека трябва да се променя постоянно. Преминаването от храна на зелена храна протича за няколко седмици.

Ако не можете да предоставите на заека разнообразен избор от зеленина и зеленчуци, трябва да продължавате да му давате суха храна (1 супена лъжица на ден) и задължително хубаво сено. Но се постарайте по-често да давате зеленина и зеленчуци. Именно натуралната храна като никоя друга е залог за здравето на вашия заек.

Неудобства на подобна диета

Отрицателната страна на такова хранене е неговата висока цена. Съществуват няколко способа да намалите стойността на такъв режим на хранене:

- Да отглеждате зеленина и зеленчуци сами;
- Да купувате зеленчуци от градините;
- Да събирате треви в природата;
- Да разхождате заека в екологично-чисти райони.

Бедността на тази диета плаши стопаните. Но рискът от недостиг на нещо няма, ако се спазват някои правила на балансирано хранене. Физиологията на заека е приспособена към много оскъден режим на хранене, заека има двойна храносмилателна система(цекотрофи), която му позволява да получава от всяка, дори най-простата храна максимум полезни елементи.

Примерно меню за вашия заек:

2 порции: 1 глухарче, 1 малка цикория, кориандър, магданоз, мокрица, зимен кресон, воден кресон, кълнове от салата, по 1 брюкселско зеле на всеки заек, 1 парче корен от целина.

Изображение

2 порции: 2 клончета копър, 3 стебла целина, 1 малък морков, 2 парчета корен целина, тученица, глухарче.

Изображение

1 порция: стебла целина, зимен кресон,няколко стебла риган, малък алабаш.

Изображение

1 порция: лист от дъб, върхове от репичка, глухарче, листа от мента, черница и ягоди, магданоз и моркови.

Изображение

1 порция: 1 морков с връхчета, 1 стебло целина, 6 клончета кресон салата, 6 листа къдрава маруля, 1 резен целина, половин лист салата, 6 малки листа спанак, 2 розички броколи.

Изображение

2 порции: салатна цикория, няколко клончета кресон, керевиз, кориандър, пащърнак, гулия, тученица, див зимен кресон.
Изображение
и т.н.
Оригинал на статията http://www.margueritecie.com/
http://krolikdoma.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia