[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Запознаване на заека с дома
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Запознаване на заека с дома

Запознаване на заека с дома

Мнениеот meri » Пон Дек 09, 2013 4:55 pm

Купили сте заек и предстои да го запознаете с новия му дом

Изображение

Когато пристигнете, отворете преносимата клетка, за да реши животното самостоятелно кога да направи първите крачки у дома. Това може да отнеме 10 мин. или повече, но този метод причинява по-малко стрес на заека, което в дадената ситуация е много важно. През лятото, ако е горещо, пренасяйте животното привечер, за да не страда заека още повече не само от стреса, но и от горещините. Привечер зайците проявяват най-голяма активност и могат с ентусиазъм да изучават новата обстановка. След първата нощ безпокойството, свързано с пътуването, преминава.

Най-главното е да дадете на заека толкова време, колкото му е необходимо, за да привикне с новия дом. Обяснете също на членовете от семейството, че първоначално могат само да наблюдават заека без да го докосват. Към много страхливите зайци, които дълго не излизат от укритието, бъдете още по-снизходителни. Наблюдавайте животното отдалече. В екстремни ситуации можете беззвучно и почти неподвижно да седнете на пода, за да не изплашите заека. Има време докато станете приятели, позволете първо на заека да свикне с новия дом.

Колкото е по-голяма групата зайци, толкова животните са по-смели. Три заека, или повече бързо губят всякаква предпазливост и бързо започват да се доверяват на хората.
По време на привикването зайците задължително трябва да получават храната, с която са свикнали. Смяната на диетета също е стрес, за това не трябва да причинявате още неудобства на заека. Когато забележите, че зайците се чувстват добре в новия дом, можете да започнете смяна на диетата.

Изображение

Посветете колкото можете повече време на заека, особено първите няколко седмици: сядайте до него и наблюдавайте какво прави. Избягвайте да го гледате дълго в очите- така ще го наплашите повече. Ако един от зайците се приближи до вас, нахранете го от ръка. Разговаряйте с животните със спокоен и ласкав глас, за да свързват вашия глас с нещо позитивно. Ако заека доверчиво се приближава, опитайте да го погалите. Продължавайте да храните заека с ръка, а с единия пръст на ръката опитайте да го погалите по челото. В зависимост от ситуацията опитайте да докоснете заека по главата, ушите, врата, гърба, страните.

Не предявявайте прекалени изисквания към заека. Помнете, че те са личности със свой характер и воля. Вашата задача е да уважавате тяхната воля, независимо в какво се състои. Колкото по-малко негативни преживявания изпитва животното по време на запознаване с вас, толкова по-бързо ще започне да ви се доверява. Запасете се с търпение и проявете чувствителност към вашето животно. Тогава животното ще стане ръчно, спокойно и ласкаво.

Привикване

Изображение

Първият ден оставете заека на спокойствие. Ако животното вече започне с любопитство да изучава клетката или стаята, започнете да разговаряте с него, за да привикне към гласа ви.
В никакъв случай не хващайте животното, не правете резки движения и не издавайте силни звуци. Седнете на пода и протегнете ръка, за да може, ако иска да се запознае с вашата миризма. Предложете на заека нещо вкусно. Не се разочаровайте, ако заека не се приближи към вас, нуждае се от време. Проявете търпение, могат да изминат дни, докато заека съобрази, че вие не сте опасност.

При свободно разхождане заека трябва да има възможност винаги да се скрие. Стаята или клетката трябва да съдържат къщичка, тунели и др. укрития. Много зайци по своята природа са чистоплътни и ходят до тоалетна на едно и също място. Ако вашият заек не е чистоплътен, следете на кое място в стаята или клетката извършва нуждите си, поставете там тоалетната. Мъжките по-интензивно маркират територията си. След кастрацията това поведение изчезва.

Опасности по време на разходка:

- Отровни стайни растения(зайците не само с удоволствие копаят в саксиите, но изпробват със зъби растенията, което може да доведе до отравяне);

- Кабели и проводници (скрийте ги или напълно ги премахнете);

- Контакти (поставете предпазители);

- Решетка на клетката(зайците обичат да седят по-високо, така по-добре се ориентират. Клетките също са включени в списъка на местата, където заека може да скочи. Опасността се състои в това, че заека може да заседне и да си счупи лапата. За това клетката винаги се покрива с плътна тъкан.);

- Да отваряте и затваряте вратата: при опит да затворите бързо вратата, за да не изскочи заека, е пострадало не едно животно. За това вие и членовете на семейството трябва да се научите да затваряте и отваряте вратата бавно и само след като се уверите, че заека не е наблизо;

- Хлъзгав под, като паркет, ламинат и т.н. не са безопасни. Заешките лапи лесно се раздалечават на такива покрития. За това поставете килим;

- Отворен прозорец: любопитния заек може да изскочи през прозореца.

Опасност за вашето жилище от страна на заека: тапети, килими, завеси, мебели, книги ...
Ако заека няма собствена стая, а само клетка, при разходка в стаята трябва да го следите.

Как да вземете правилно заека в ръце

Вземането на заека в ръце е свързано със стрес и дори смъртоносен страх. Зайците в природата се придвижват по земята, за това неохотно губят почва под краката си. Когато вземете заека в ръце, той инстинктивно смята, че го е хванал хищник, което за заека означава смърт.

Ако се налага да вземете заека в ръце, спазвайте следните правила:

Приближавайте се бавно към животното, разговаряйте със спокоен и ласкав глас. Погалете заека по главата, ушите. Успокойте го. С едната ръка обхванете гърдите на заека, фиксирайте предните лапи. Не го повдигайте веднага. Пуснете го отново. И го погалете. Целта е заека да възприеме повдигането на ръце, като нещо неприятно, но безобидно. И ако опита да скочи, това ще бъде в резултат от неговото нежелание, а не от смъртоносен страх. Опитайте да хванете заека още веднъж с ръка. Вашата хватка трябва да бъде нито силна, нито слаба, за да не избяга заека. Повдигнете го леко. Повдигайки заека (задните лапи трябва да останат на земята), веднага го подхването под задника с другата ръка. Притиснете леко задните крака, но не прекалено слабо. Заека може да не хареса всичко това. Ако опита да избяга, може да си счупи лапите. Опитайте да го примамите с лакомство, не тичайте с храната след заека. Нека дойде сам. Така заека ще разбере, че всяко повдигане на ръце ще завършва добре, и че може да се върне, защото го очаква добро. Повтаряйте опитите всяка седмица и винаги поощрявайте заека с лакомство.

Изображение

Никога не повдигайте заека за ушите или козината.

Можете да носите заека, поставете го на сгъната ръка. Втората ръка лежи на гърба на заека и в областта на шията (не дръжте за козината), за да удържите заека да не избяга. Падането дори от малка височина е много опасна за заека и може да завърши с фрактура.

Взимайте заека на ръце и го носете само ако това е необходимо. Зайците не обичат да седят на ръце.

В природата заека е плячка, за това при всеки опит да го хванете, реагира инстинктивно за бягане. Ако заека седи спокойно на ръце, неопитният човек може да смята, че заека е удовлетворен. Не е вярно! Това е вцепенение от страх и означава, че заека в този момент не се чувства добре. След време заека разбира, че не може да се освободи, защото човека е по-силен. За това зайците търпят вашето стискане без да се съпротивляват.

ПРАВИЛО: Ако заека очаква телесен контакт от вас, сам ще скочи на коленете ви или ще проси да го погалите, нежно ще ви побутне с нос. В този случай не трябва да го държите. Всяка насилствена ласка причинява стрес на заека под формата на паника, страх, вцепенение или при особено доверчивите, " просто" нежелание. Ако игнорирате неговото нежелание, то дори най-доверчивия заек може след време да започне да ви избягва. Приближаването на вашата ръка ще предизвиква негативни асоциации с хващане и насилствено задържане.

Помнете, че при общуване със заека вие трябва да се съобразявате с неговите желания, а не той с вашите.

Изображение

Предупреждение: Ако сте болни от хрема или друго инфекциозно заболяване, причинено от стрептококи, то е заразно за вашия заек. В такъв случай животното трябва да се взима на ръце само с ръкавици.

http://krolikdoma.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Запознаване на заека с дома

Мнениеот Пухкавелка..* » Пон Дек 16, 2013 8:19 pm

Чудесна тема. :ay:
Колкото повече си мислите, че виждате, толкова по-лесно е да бъдете заблудени...
Аватар
Пухкавелка..*
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Дек 16, 2013 8:05 pm


Назад към Гризачи - Rodentia