[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Витамини и колекция треви за заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Витамини и колекция треви за заека

Витамини и колекция треви за заека

Мнениеот meri » Вто Дек 10, 2013 9:04 pm

Индустриалната храна за зайци от една страна е пренаситена с витамини, от друга страна в нея не достигат много жизнено важни вещества за организма на заека.

Широко разпространена заблуда е, че в готовите храни се съдържат всички необходими за заека витамини и минерали. В готовите сухи храни липсват вторични растителни вещества, които са много важни за храненето на заека. Други вещества, които не се усвояват от организма на заека, присъстват в излишък. Що се отнася до витамините, тяхната дозировка е до 500% от нормалната.

Добавки синтетични витамини и каротеноиди

Във всяка промишлено произведена храна са добавени синтетични витамини. При производството на храна методите на пресоване, нагряване, смилане, се разрушават до 70% от натуралните витамини. Тази загуба трябва да се попълни. Освен това изкуствените витамини се добавят не само от съображения за хранителна физиология, но и поради техните антиоксидантни свойства и багрила.

Какво не е наред със синтетичните витамини?

"Ако витамините от епруветки биха били по-добри за техните събратя, отколкото тези в растенията, тогава природата щеше да се погрижи за това, че таблетките да растат на дърветата и храстите."
Професор доктор Лайнус Полинг.


Изкуствените витамини се раждат в лабораториите, естествените витамини- в растенията. В природата няма нито един витамин, който да е чист химически. В неговият състав влизат голямо количество вторични растителни вещества. Всеки витамин в природата е елемент на средата, която на свой ред се състои от други вещества.

Химическите витамини- това е сусбстанция, която по своето устройство не е идентчина с витамините в природата. Те само приличат на тях.

Сега науката знае, че всички растителни съпътстващи вещества, вторични вещества, ензими и т.н., които са част от естествените витамини, повишават действието на витамина или изобщо го правят възможно.
За това синтетичните витамини макар и да покриват нуждите на животното, не съдържат съпътстващи вещества, не изпълняват нито оздравителна, нито имуноподкрепваща функция. Животно, което получава синтетични витамини, получава минимум, за да оцелее.

Предимства на натуралните витамини:
- Излишъкът на естествени витамини не нанася вреда на здравето
- Липса на алергични реакции
- Оптимална резорбация на организма
- Оптимално осигуряване на животното на всички необходими за живота вещества

Витамин А

В естествената храна на заека няма вит. А, а само Каротин. В промишлената храна добавят чист вит.А.

Да вземем например сухата храна от марката Vitakraft Menu.
Съдържанието на вит. А в нея : 6867 MU.на килограм телесно тегло (международна единица). Нормата провитамин А за заека е 290 MU. на килограм телесно тегло.
Храната Vitakraft съдържа доза вит. А, която 23,7 пъти превишава нормата.
Трябва да отбележим, че са били изследвани осем храни от различни марки. От всички осем Vitakraft съдържа най-малко количество вит.А.

С какво е опасен излишъкът на синтетични витамини?

Изследванията доказали, че вече десетократната хипервитаминоза се отразява негативно на здравето на животното. Следващите заболявания могат да бъдат последица от излишъка синтетични витамини:
- вътреутробна резорбация на плода при бременност;
- аборт;
- дистрофия при младите зайци;
- хидроцефалия при зайчетата;
- загуба на апетит;
- летаргия;
- кървене от лигавиците;
- опадане на козината;
- болки в костите и ставите;
- разширяване на черния дроб до фиброза и портална хипертензия;
- хиперкалцемия.

Веднага възниква въпросът: С какво да храним?
Сеното при изсушаване губи до 40% от витамините, зеленчуците през зимата са деликатес. Да се върнем отново към природата на заека. Тя ни подсказва решението. Да си спомним с какво се хранят дивите зайци през зимата. Зайците са принудени да се хранят с кора от дърветата, борови дървета, редки плодове. Под снега те търсят семена и пожълтяла трева. С какво да храните заека през зимата, ако сте отказали сухата храна? В аптеките има не само треви, семена, листа и плодове в изсушен вид, но и цели билкови колекции. Изсушените треви са натурален източник на концентрирани минерали и витамини.

Ние сме свикнали да вярваме на рекламите, че заека се нуждае от витамини и минерали в тези убийствени количества, в които се съдържат в храните. На дивия заек е достатъчно едно сено, за да преживее цялата зима, включително неговите загуби на енергия, несравними със загубата на енергия на зайците, живеещи в домашни условия.

Домашните зайци живеят на топло, въпреки годишните условия. Домашният заек никога не губи толкова енергия, колкото дивия заек. За това за домашния заек е достатъчно да изяде 30-40 гр. смес от треви, клонки, семена, плодове в седмицата, за да получи всички необходими вещества. А ако през зимата има кореноплодни, трева от перваза на прозореца, добро сено и незаменимите цекотрофи- това е отлична диета.

Примерно меню:

Изображение

Състав: листа слез, градински чай, цвят иглика, маточина, невен, мента.

Изображение

Състав: семена от копър, стебла копър, маточина, листа от боровинка, градински чай, невен, цвят лайка, цвят метличина, хибискус, маргаритка, цвят лайка, глухарче, слънчоглед, цвят рози, цвят жасмин.

Изображение

Състав: цвят и листа ружа, листа круша и ябълка, невен, краставица чипове, зелен овес, цвят роза, мента.

Изображение

Състав: цвят шипка, цвят червена детелина, глухарче, живовляк, маточина, зелен овес, градински чай.

Изображение

Състав: копър, върбови листа, живовляк, хибискус, коприва, лайка, градински чай, маточина, маргаритка, листа бреза.

http://krolikdoma.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron