[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Зайката не кърми малките, какво да правим?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Зайката не кърми малките, какво да правим?

Зайката не кърми малките, какво да правим?

Мнениеот meri » Нед Дек 15, 2013 7:24 pm

Първото, което трябва да направите, е да проверите дали всички зайци са в гнездото, всички накуп, увити с пух. Ако малките се разпълзят по клетката, зайката по-скоро няма да ги храни или ще нахрани само част от тях. За това е много важно на ден по 3 пъти да проверявате дали всички зайчета са в гнездото. Ако няма гнездо, женската не е направила, ще трябва вие сами да направите от сено и пух от зайката. След раждането пуха лесно се отскубва, както по ввреме на линеене. Вземете внимателно зайката и около зърната откъснете пух, така малките по-лесно ще намират зърната, а пухът ще топли гнездото. Процедурата не е много приятна за зайката, зайчетата ще показват недоволството си, но не може без това. Поставете част от пуха под зайчетата, а другата част отгоре. Ето така трябва да изглежда гнездото с малките.

Изображение

Когато приключите с гнездото, преминаваме към вторият пункт. Зайката кърми своите зайчета веднъж на ден, по-рядко два пъти. По-често през нощта или когато няма никого. За това не трябва да се паникьосвате, ако не забележите през деня, че тя не кърми малките. Зайката отива при малките само, за да ги нахрани и по време на хранене се грижи за тях, облизва ги, ако е необходимо. Това е нормално. От вас се изисква само да създадете необходимите условия, да не шумите, да не пускате чужди, да не пипате с ръка в гнездото, да не безпокоите зайката. Преди да поставите ръка в гнездото, трябва да се измиете със сапун, след това да погалите зайката, за да остане нейната миризма по ръката ви и след това пипайте в гнездото. По-добре в такъв момент да отвлечете вниманието на зайката с нещо, дайте нещо вкусно. Задължително трябва да храните зайката добре, за да има мляко. При зайците много рядко се случва да няма мляко при кърмене. Вода винаги трябва да има, а при бременните зайки още повече.

Следващото, което трябва да направите, е да определите дали кърми малките. За това не трябва да стоите до клетката цял ден и да я дразните. Помнете, тя се нуждае от спокойствие и тишина. При гладните зайчета коремчетата са малки и кожата на корема е нагъната. При ситите бебета коремчетата са дебели, дори повече от главата по окръжност и кожата на корема е опъната, без гънки.

Преди хранене
Изображение

След хранене
Изображение

Сега, когато можете да определите по външния вид дали зайчетата са сити или гладни, ще продължим. След раждането оставете майката и малките на спокойствие, след като сте проверили дали всичко е наред. Примерно, 24 часа след раждането проверяваме дали зайката кърми малките или не. Ако коремчетата са същите каквито са били преди един ден или по-малки, по-скоро не ги е кърмила още. Често женските кърмят малките за първи път след 20-30 часа. Това е нормално. Зайката кърми малките, когато почувства че има мляко, млякото обикновено идва след като е преминало раждането и женската е изяла плацентата. По-късно, ако зайката не кърми, изчакваме още половин ден и отново проверяваме малките. Не забравяме добре да нахраним майката със сочна храна. Ако е изминал половин ден, а майката така и не кърми малките, не ги закачайте още половин ден, това е нормално, а ако 2 и повече дни не храни, вече е опасно. Тъй като малките отслабват, не им достигат сили да ядат.

Стигнахме до най-важното, какво да правим, ако зайката не храни зайчетата?
Не се опитвайте да замените майчиното мляко, това е най-лошото, което можете да направите. Зайчетата ще оживеят със заместител на млякото, но само няколко дни, след това ще умрат. Ако оцелеят, това се случва много рядко, такива зайчета изостават в растежа и развитието, те са със слаб имунитет, не живеят дълго. За това първото и най-добро което можете да направите, ако зайката не кърми малките, е да ги храните насила. В първите дни след раждането зайката има малко мляко, когато тя се храни количеството мляко се увеличава. Ако не храните зайката 3-4 дни, млякото изчезва, организма престава да го произвежда, защото няма нужда от него.

Как да храните зайчетата насила? По-добре някой да ви помага. Един държи зайката, придържа задните лапи, за да не настъпи и нарани малките. Вторият поставя зайчетата и ги наблюдава. Ако имате опит, можете да се справите и сами, а ако, не рискувайте. Постелете кърпа на коленете си, разкрачете леко крака, за да се получи ниша за зайчетата, малко, а те да не достигат до зърната. Поставете зайката на колене, галете я и я успокоявайте. Тази процедура не харесва на зайката, и ще се опита да избяга. Не я пускайте. Нишата трябва да бъде под корема на зайката, там поставете малките. Хвалете и галете зайката. Зайчетата трябва да ядат средно 15 мин, когато пораснат малко, това протича бързо. Когато зайчетата ядат, се премстват от зърно на зърно, това е нормално, това не означава, че зайката няма мляко. Коремчетата на зайчетата се увеличават на размер. Ако зайчетата заспиват по време на хранене и престават да сучат, трябва да ги събудите. Ако има зайчета,които изостават в растежа и развитието, по-малки и слаби, първо нахранете тях, а след това по-силните.

След хранене похвалете зайката и дайте лакомство. Поставете зайчетата обратно в гнездото с майката. Често зайките след 2-3 дни такова хранене започват да кърмят сами. А ако отделите зайчетата от майката може да не ги приеме повече, за това оставяйте зайчетата с майката в клетката. Трябва да ги храните 2 пъти на ден, например в 9 сутрин и 21 ч. вечер. По едно и също време. За разберете как се прави това, вижте видеото.

http://www.nada25.narod.ru/nekormit.html

Ако зайката е умряла след раждането, ако имате възможност поставете зайчетата при друга кърмеща женска. Ако нямате, можете да потърсите във форумите развъдчици на зайци. Разликата във възрастта на зайчетата не трябва да бъде повече от 2-3 дни, иначе по-силните и големи зайчета няма да позволяват на по-малките да ядат, ще ги отблъскват. Преди да поставите зайчетата-сирачета при друга женска, трябва да миришат на нея. За това вземете стърготини от тоалетната на зайката и натрийте зайчетата с тях, поставете ги в гнездото при другите зайчета, покрити с пух. Пуснете женската през това време на разходка, за да изминат 20-40 мин. докато чуждата миризма изчезне.

http://www.nada25.narod.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron