[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо умират зайчетата при изкуствено хранене?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо умират зайчетата при изкуствено хранене?

Защо умират зайчетата при изкуствено хранене?

Мнениеот meri » Пон Дек 16, 2013 11:47 am

Изображение

Установяваме причината за смъртта на майката

В началото трябва да уточним защо е умряла женската по време на раждане или периода на кърмене. Причината за смъртта на майката има голямо значение за бъдещите действия на стопанина.

Първо- свързани с вътрешни патологии на организма на женската или "женски болести" (следродилен ендометрит). Най-често се проявяват при първо раждане и в повечето случаи не влияят на оцеляването на новородените. В този случай стопанина трябва да има предвид този факт и в бъдещите поколения.

Напълно е възможно зайката да е била болна от опасно вирусно заболяване, и с нейната кръв да се предаде на новородените. Направете аутопсия на женската и уточнете причината. Много опасни заболявания имат скрит инкубационен период. Голяма е вероятността няколко дни преди раждането зайката да е била болна. По-късно вирусите или бактериите чрез кръвта, непосредствен контакт, елементите на клетката и инвентара заразяват малките.

Задължително правете ваксинация на бъдещата майка навреме. По време на бременността е нежелателно да я ваксинирате. Зайците се смятат за ваксинирани не веднага след поставяне на ваксината, а след 2 седмици, когато ваксината подейства. В много случаи смъртта на зайчетата протича именно по време или след раждането в резултат на несвоевременна ваксинация.

Зайчетата през това време се чувстват нормално. Особено тези, които са успели да пият коластра. Това им дава някакъв имунитет. След това част от тях започват да се разболяват и умират. Нито козето мляко, нито специалните смеси не действат на малките така благоприятно, както майчиното мляко. Безполезно е да се лекува от миксоматоза, не всички оцеляват. Външният вид на заека е лъжлив, често не показва, че е сериозно болен.

Зайчетата могат да се разболеят и от кокцидиоза. Ако майката е страдала от това заболяване, кокциидите могат да мигрират към бебетата чрез козината, остатъците храна, постелката от сено, ръцете на стопанина. Често малките зайчета намират останали цекотрофи и ги поглъщат. Ако не се разпознае навреме заболяването и не се започне лечение, последиците са плачевни.

Всичко казано се отнася и за другите коварни заболявания, например миксоматоза. Много специалисти съветват да се дохранват малките с цекотрофи от възрастните зайци за попълване на витамини в организми. На практика това е правилно, но опасно. Само гарантирано пресните, не по-стари от един ден цекотрофи могат да бъдат безопасни. Освен това трябва да сте сигурни в липсата на глисти от донора.

Глистите могат да бъдат голяма опасност. Малките могат да се заразят с тях в утробата на майката. Но това не е единственият източник на заразяване. Тук важна част са чистотата и хигиената. Ако за възрастният заек това не е присъда, глистите могат да се изкарат без особени проблеми, то неукрепналия организъм на малките може сериозно да пострада, да изостане в развитието и дори да се изтощи до смърт. Освен това хелминтите в процес на жизнена дейност отделят отровни и пагубни за заека вещества.

Предпазваме неукрепналият организъм на зайчетата

Да предположим, че зайчетата са се родили здрави, чувстват се добре, пият козе мляко, наддават на тегло. Тази идилия е лъжлива, не трябва да се отпускате в никакъв случай. Не забравяйте, че имунитетът при малките е много слаб или изобщо липсва, а да се поставят ваксини е опасно. За това трябва да вземете допълнителни предпазни мерки.

Ние знаем, че хеморогичната болест се предава основно от комари. Значи трябва да се борим с тях. Сега в продажба има електронни устройства, отблъскващи комарите. Няма да бъде излишно да подготвите внимателно почистена и дезинфекцирана клетка. С това ще изключите вероятните източници на заразяване на неукрепналите организми. В началния етап благотворно въздействие оказва затоплянето на гнездото с помощта на пластмасова бутилка или лампа. Температурата в гнездото през първите дни трябва да бъде 25-30 С. След седмица можете да я намалите до стайна. Покрийте зайчетата с пух.

Много често стопаните на зайци допускат фатална грешка, която причинява на зайчетата подуване на корема. Примерно към двуседмична възраст малките започват да опитват със зъби сеното от своето гнездо. Заедно с това в организма им постъпва и пух. Той се натрупва в стомаха, не се преработва, запушва червата. В резултат стомаха се раздува като топка, заека е отпуснат, страда от болка. Ако не вземете спешни мерки, смъртта е неизбежна. Нашият съвет е към двуседмична възраст напълно да премахнете старото гнездо, вместо сено да използвате мека кърпа. Неконтролируемото поглъщане на сено също може да причини сериозни проблеми. В старото сено се натрупва всякаква зараза, която попадайки в стомаха причинява разстройство.

Помнете, че новородените са много крехки и неукрепнали създания. Отнасяйте се с тях много внимателно по време на хранене, масаж, преместване. Едно непредпазливо движение или натискане с пръст може да повреди скелета или вътрешните органи. В този случай е невъзможно да поправите грешката.

Отучване на зайчетата от млякото

Както е известно периодът на кърмене при нормално развитие на събитията е от един до три месеца, в зависимост от избрания метод на развъждане. Това се отнася и за случаите, когато храненето е изкуствено. Но вече към 3-седмична възраст зайчетата са в състояние освен мляко да употребяват и суха храна(сено,зърно) и сочна (настъргани моркови, цвекло). Ако при жива майка преходът на малките към обичайна храна е рисков фактор, то за "изкуствените"- този риск се умножава по 10 пъти. Именно в това време често зайчетата получават диария. Това се забелязва по мръсните дупета, подутия корем, подтиснато поведение. В какво е причината? Всичко е просто, има нарушения в храносмилателната система. Зайците се различават от повечето животни с това, че техните черва са стерилни от рождение и до този момент, докато в тях не попадне твърда храна. Това драстично променя киселинността и често води до възаление на червата, ентерит. Развива се диария, която много трудно може да се прекрати дори с лекарства. В началото изпражненията са меки, зеленикави на цвят, след това стават жълтеникави, в крайната фаза се отделя почти чиста жлъчка.

При жива майка рискът да се разболеят от ентерит не е толкова голям, защото заешкото мляко компенсира промяната на киселинността на червата и осигурява необходимите антитела. Ако въвеждате твърда храна постепенно, то организма успява да се пренастрои и зайците се чувстват добре. Съвсем различно е козето мляко или смесите. Те сами по себе си са определен риск. Много често поради незнание започват да поят зайчетата с краве мляко, това е недопустимо. Освен това няма компнесиране на pH, т.е. киселинността. В това се крие опасност. За да се намали съществено рискът, е необходимо до месечна възраст да предпазите малките от всички сухи и сочни храни. Започнете с малки порции прясно сено заедно с храненето с мляко (смеси). При най-малки признаци на диария отново преминете само към мляко.

Много е важно да знаете, че диарията за малките зайци е почти смъртна присъда. Само когато сте сигурни, че заека е привикнал към сеното, можете да пробвате настъргани моркови. Важно е да не бъдат от магазина или пазара, а от градината. Търговците обработват зеленчуците с химикали, пагубни за зайците. В бъдеще, когато зайците започнат да отказват млякото, трябва да дадете отвара или билкова отвара, за да избегнете запек. Към двумесечна възраст е възможно плавно да въвеждате чиста вода, трева и зърно.

Как се лекува диарията

Често стопаните дават еспумизан при подут корем. Той действително помага в първите часове и не позволява на заека да умре, но самата диария, причинена от дисбактериоза не преминава и всичко се върти в кръг. Често малките не могат да издържат този режим и могат да умрат.

Реално да се справите с диарията помага Бифидумбактерин(Bifidumbacterin) на ампули, който се продава в хуманните аптеки. Дава се веднъж на ден в продължение на една седмица по половин ампула. Ампулата може да се разреди с четирикратно количество вода. По-късно давайте на заека чрез пипета или спринцовка. Бифидумбактерин е антибиотик, който "покосява" наред както вредната, така и полезната микрофлора. За това след курса на лечение е уместно да се приложи полезно сено във вид на препарата "Vetom" строго по инструкциите. НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ.

ВАЖНО: Изкуственото хранене на зайчетата не е просто. Ако сте се заели с тази задача, предварително се настройте сериозно. Обмислете всичко и спазвайте правилата на всеки детайл, и постоянно бъдете готови за това, че нещо може да се обърка. За съжаление не е гарантирано оцеляване. Благоприятен изход е по-вероятен, ако зайчетата са пили по-дълго майчино мляко. За това до последно се опитвайте да продължите този срок, хранете принудително при отказ на майката, поставяйте малките при други кърмещи женски. При невъзможност колкото може по-бързо търсете заместител и пристъпвайте към трудната задача на изкуственото хранене. Успех.

Автор:Владимир Хомяков
http://pokcer.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia