[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как можем да храним зайчетата изкуствено
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как можем да храним зайчетата изкуствено

Как можем да храним зайчетата изкуствено

Мнениеот meri » Пон Дек 16, 2013 5:44 pm

Изображение

Автор: Владимир Хомяков

Най-добрият вариант във всички без изключение е възобновяването на естественото хранене. Било то подбуждане на инстинкта на майката, или поставяне при чужда, с достатъчно количество мляко. Но за съжаление този метод не винаги е приемлив. Може да се случи така, че в най-необходимия момент да няма кърмеща зайка, способна да замени майката, или майката на зайчетата да е умряла. Единственият изход в този случай е да храните зайчетата изкуствено. Трябва да вземете бързо решение, тъй като новородените зайчета без мляко бързо се изтощават, замръзват и умират.

Оцеляването на поколението при изкуствено хранене не е стопроцентово и зависи от много фактори, най-вече от възрастта на малките. Това е така, защото именно при първите хранения с майчино мляко в организма на зайчетата попадат най-ценните вещества, които им дават сила и имунитет. За това трябва да започнете всичко от нулата. Но ако правите всичко правилно и ви провърви, и това е възможно.

С какво да замените заешкото мляко?

Мога да препоръчам два варианта, даващи добри резултати.

- Натурално козе мляко, най-близко по състав до заешкото;
- Изкуствени смеси за зайчета(котенца,кученца), съдържат всички необходими вещества и витамини.

Избирайте най-достъпната за вас храна. Възможно е да използвате смеси за кърмачета от аптеките.

С какво да замените зърната?

За съвсем малки зайчета подхожда спринцовка без игла с поставено парче зърно. Във вет. аптеки можете да купите специални комплекти за новородени домашни животни, където влизат спринцовка с комплект дюза за хранене.

Изображение

За по-големите любимци подхожда обикновена пипета в началото, след това обикновено зърно и накрая на месечна възраст зайчетата локат от паничка.

Как да храните зайчетата с мляко или смеси?

От правилността на храненето непряко зависи успеха и оцеляването. Вие трябва да имате предвид всички биологични особености на зайците, инстинктите на поведение и колкото може по-точно да копирате процеса на естествено хранене. В началото зайчетата реагират слабо на изкуственото зърно, дори напълно го игнорират. За това трябва да храните по малко, без да прилагате насилствено въвеждане на течности в устата, защото може да попадне в дихателните органи. По-добре я размажете по цялата уста и почакайте, докато зайчето оближе млякото или сместа самостоятелно. След което повторете процедурата. При хранене тялото на малкото трябва да се държи вертикално. В бъдеще животното ще привикне към такова хранене и проблемът ще намалее.

Периодичност и обем на изкуственото хранене на зайчетата

За нормалното развитие на новородените зайци е необходимо от 4 до 5 милилитра мляко или хранителна смес на ден. Това количество трябва да се раздели на няколко хранения (от 2 до 5). Това зависи от самия заек, от това с каква интезивност поглъща храната. Не се препоръчва да храните прекалено често, тъй като по време на този процес малките силно се уморяват и губят много сили. След 1-2 дни зайчетата започват да привикват към пипетата и могат да преядат, да изпият твърде много и да препълнят стомаха. Това може да бъде опасно за здравето. За да не се случи, правете малки паузи по време на хранене. Ако след паузата активността на животното изчезне, значи е сито, приключете храненето. Според растежа на заека обема на млякото постепенно нараства. След седмица нормата мляко трябва да бъде двойна, а след две седмици- тройно да превишава първоначалната. В бъдеще освен мляко в диетата на животното постепенно въведете суха храна, например, смляно сено, рендосан морков.

Какво още трябва да правите при изкуствено хранене?

В първите часове и дни при малкия заек липсва инстинкт за изпразване на стомаха и пикочния мехур. В природата този процес се управлява от майката, която с език облизва долната част на тялото и едновременно изтисква изпражненията от червата. За да не пострада зайчето от разкъсване на вътрешните органи, трябва да възпроизведете и по възможност точно да копирате движенията на майката. Преди всяко хранене прекарайте влажен тампон по протежение на долната част на тялото, леко натискайте корема докато не се изпразни. Примерно след две седмици заека сам се научава да ходи до тоалетна.

Не допускайте млякото да засъхне на муцунката на зайчето. За това с влажна чиста салфетка почистете замърсените места. Не трябва да допускате засъхване на остатъци храна по тялото на заека. Отделете особено внимание около ануса. Наблюдавайте, в естествени условия майката ближе и едновременно масажира това място.

Чистота и стерилност при изкуствено хранене

В младия, неукрепнал организъм, с още несдобит имунитет могат да попаднат бактерии и микроби. За това препоръчвам да изварявате всички съдове, пипети и зърна. Сместа използвайте според инструкциите на опаковката, тя се приготвя за срок не повече от един ден. Козето мляко съхранявайте в хладилника не повече от 3 дни, а преди хранене затоплете до 37-40 С. Преди хранене измийте добре ръцете си.

Изкуственото хранене е принудителен вариант на хранене на зайчетата, което не винаги носи желания резултат, особено при начинаещи стопани. Вероятността за успешно хранене на зайчетата, започвайки от 5-дневна възраст е почти 100%-ова.

Приучаване към изкуствено хранене
http://www.youtube.com/watch?v=XlFrFtWo38g#t=24

Зайчета на 20 дни. Тегло 150-170 гр. Преди хранене масажирайте корема.

Храним със затоплено до 37-40 С козе мляко.

http://pokcer.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia