[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на зайчетата с козе мляко
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на зайчетата с козе мляко

Хранене на зайчетата с козе мляко

Мнениеот meri » Вто Дек 17, 2013 6:04 pm

Автор Владимир Хомяков

Изображение

Важни моменти при изкуственото хранене на зайчетата

Ще говорим за зайчета останали без майка. Най-трудната част за оцеляване при зайчетата е възрастта 1 седмица. Повечето от тези малки топчици се оказват в беда. В тази статия ще се опирам на собствената си статистика, а също събраните мнения на многобройните посетители на моя сайт. А статистиката говори, че в първите дни оцеляването е много ниско и се приближава до нула. За това след приблизително 5-7 дни примерно в 50% от случаите собствениците на зайци, сблъскали се дори за първи път с този проблем, постигат положителни резултати. Ако зайчето е било отделено от майката на двуседмична възраст, успешното хранене с мляко или смес спасява почти цялото потомство. В какво е причината за слабото оцеляване на малките именно в ранния стадий на отделяне?

Седем основни причини за неуспех

1.Много стопани на зайци не винаги са готови за това, че новородените ще останат без майка. Често дори при жива майка, отказваща да кърми малките започват експерименти с пипета и зърно. Достатъчно е да прибегнете към принудително хранене или да ги поставите при друга женска.

2. В случай на невъзможност на предишните действия, което често е по обективни причини (смърт на единствената кърмеща женска)изминава много време до началото на първото хранене. Има трудности с това, че аптеката се намира далече или е затворена. Да се намери козе мляко в първите часове също е трудно, дори в селска местност.

3. Малките зайчета имат много слабо развита мускулатура на червата и уриниране. В първите дни след раждането зайчетата не са в състояние сами да се изхождат. Майката редовно провежда специален масаж на корема, ближе го с език. Ако на отделенето малко не правите такъв масаж, то ще умре от непрохдимост или препълнен пикочен мехур.
Вижте как подхожда в този случай професионалистът- вет. лекар Ирина Тилик

http://www.youtube.com/watch?v=KeNStDcdcuw

4.При нормално протичане на събитията зайчетата в процеса на хранене получават жизнени сили и имунитет заедно с млякото. Първото изпито мляко (коластрата) е особено ценно, притежава увеличено количество мазнини и съдържа много необходими микроелементи, богато на левкоцити и други антиинфекциозни протеини, антитела. Много важна функция на коластрата- това е защита от чревни инфекции и подобряване на храносмилането като цяло. Изкуствено хранените зайчета са лишени от това. На този фон липсата на опит в храненето с пипета не позволява да се осигури по подходящ начин храненето на малките. Те стават набръчкани, изтощават се и бързо губят жизнени сили. Често зайчетата се задавят след попадане на течности в дихателните пътища.

Продължаваме със Ирина Тилик:

http://www.youtube.com/watch?v=NfrM24mJc-c

Ако попадне мляко в дихателните пътища, избърсваме носа на зайчето, хващаме зайчето и леко го тръсваме, за да изкараме млякото, избърсваме носа и продължаваме храненето.

5.Някои стопани в първите дни започват да експериментират и добавят в диетата смляна храна. Например, зърнени храни, моркови, сено...
Трябва да помните, че това оказва вредно въздействие върху животното. Неговата храносмилателна система е стерилна и още не е готова за това, киселинността на стомаха е нулева. Протича запек, а след това подуване на корема. При интензивно принудително приемане на Еспумизан корема се нормализира, но се развива диария, появява се освобождаване на жлъчка.

6. Температурен режим- това също трябва да се спазва строго. Както знаете, зайката топли с тялото си новородените зайчета. Оставайки сами, малките в студено време могат да замръзнат. Единственият начин за тяхното естествено затопляне е затоплянето между тях и увиване с пух. Горещината също може да погуби малките, поради неразвитата терморегулация. При зайците няма потни жлези, температурен регулатор при възрастните са ушите. За това стопанина трябва да има предвид това в своята дейност.

7.Читатели на сайта често задават въпроса, кога трябва да хранят зайчетата, колко мляко или смес да дават за едно хранене и как тази норма звиси от възрастта на малкото. Ирина Тилик споделя своя опит, тя храни своите зайчета с козе мляко, основно в случаите, когато в тяхното гнездо се окажат много малки и не достига мляко за всички, а поставянето при друга зайка е невъзможно.

Съвет на ветеринаря

Постарайте се да държите малките с майката поне три дни. Коластрата в това време ще даде добра основа за по-нататъшното хранене и шансовете за оцеляване се увеличават. Млечността на зайката се повишава, ако всеки ден й давате до пет почистени гръцки орехи.

Старайте се да обхванете няколко женски в един ден за застраховка, едната може да роди 14, а другата 2. Дори ако са се родили много, изчакайте 3-4 дни, през това време малките не сучат, а вероятността от това, че една от женските ще стъпче малките или че те ще замръзнат е голяма.

Също така практикуват следното: да допуснем, че на едната зайка зайчетата са на 20 дни, а другата тъкмо е родила, а всички не трябва да оставяте, изчаквате докато първата докърми малките до 30 дни, след това отделяте, правите ново гнездо, отскубвате пух, взимате малките новородени зайчета в къщи, почиствате ги от пуха, завивате ги в тъкан без миризма и държите у вас шест часа, за да се "отмиришат" от майката. Правете поставянето по време, когато можете да наблюдавате поведението на зайката към която поставяте малките. Направили сте гнездо, проветрили сте малките, взимате новата майка и изцеждате по капка мляко и мажете муцунките, телцата на сирачетата, за да миришат на нейното мляко, капвате в пуха и наблюдавате - помирисала и седнала отгоре, или не е седнала, а си е тръгнала- нормално, отиваме на всеки два часа да наблюдаваме дали не са се разпълзели, дали не ги е изяла. Ако са се разпълзели- събираме на куп, на женската лакомство. Ако ръмжи, опитва да ухапе- поздравяваме ви, вие сте новите родители на малките. Поставяме в кутия и се прибираме. Още веднъж на ден носим тази женска и я държим насила в кутията. Малките сучат. Трябва да имате предвид, че лактацията е на залязване, и вече след две седмици трябва да започнете да дохранвате, а ако видите че са гладни, и по-рано.

Но всичко това, когато има няколко зайки и можете да експериментирате. А ако е една? Тогава храним зайчетата: взимаме ги у дома, и пристъпваме към тежката задача. Търсим козе мляко. От смесите зайчетата не растат и умират.

Важна забележка:

Ние не преследваме цел да нахраним зайчетата така че да спукаме коремчетата им, а да поддържаме живота в тях, докато не започнат да ядат самостоятелно. Прехранването с мляко е смъртоносно.

Дозата на млякото, особено в първите дни е индивидуална, трябва да гледате дали са пълни коремчетата. Малките ще ядат толкова, колкото им дадете и не трябва да се придържате към някакви параматри и породи. Коремчетата трябва да бъдат пълни умерено.

Ако носите зайка за хранене, и тя храни второ потомство или има малко мляко, малките до 15 дни дохранваме с мляко, след това с каша.

Ако в някой ден малките се подуят и имат запек, не правим нововъведения, до нормализиране на състоянието, връщаме се на същия етап от преди това.

След преминаването на "възрастна" храна аз задължително инжектирам Олиговит по 0,1 мл на 1 кг живо тегло интрамускулно веднъж в седмицата до 4 месеца и Калфосет 0,3 мл подкожно 1 мл на 1 кг живо тегло. Тъй като зайчетата не са получавали калций, вит. Д и други от заешкото мляко, те могат да получат рахит. От храната те не получават достатъчно микроелементи и могат да умрат. Тези препарати съдържат концентриран набор от всички необходими витамини за растежа на костите и набирането на мускулна маса.

Изкуствено хранени зайчета, от ляво на дясно: 1 месец, 20 дни, 2 мес. и 20 дни.
Изображение

Ден 4- мляко 5 мл, 2 пъти на ден
Ден 5- мляко 5 мл, 2 пъти на ден
Ден 6- мляко 6 мл, 2 пъти на ден
Ден 7- мляко 7 мл, 2 пъти на ден
Ден 8- мляко 7 мл, 2 пъти на ден
Ден 9- мляко 8 мл. 2 пъти на ден
Ден 10- мляко 8 мл, 2 пъти на ден
Ден 11- мляко 9 мл. 2 пъти на ден
Ден 12- мляко 10 мл, 2 пъти на ден
Ден 13- мляко 10 мл, 2 пъти на ден
Ден 14- мляко 11 мл, 2 пъти на ден
Ден 15- мляко 11 мл, веднъж на ден-
С цекотрофи веднъж на ден, без второ хранене (3 грахчета на 150 мл мляко, предварително смесени и намачкани, за да се разтворят). Отвора в пипетата е по-голям.

Ден 16- мляко 12 мл, веднъж на ден-
същото, което и на 15-ят ден.

Ден 17- мляко 13 мл, веднъж на ден-
с цекотрофи + сноп добро сено.

Ден 18- мляко 13 мл, веднъж на ден-
същото, както на 17-ят ден.

Ден 19- мляко 13 мл, веднъж на ден-
с цекотрофи+ сноп сено + смес (в 200 мл мляко насипваме комбикорм или трохи, оставяме да омекне, след това смачкваме с вилица до еднородно състояние или с блендер, консистенция на кисело мляко, затопляме в купа, след това се разрежда с необходимото количество мляко, козе).

Ден 20- мляко 13-15 мл, 2 пъти на ден-
установяваме се на тази доза, според глада ще има каша, но трябва да я давате два пъти между храненията и се оставя на 3 часа, цекотрофите не са в млякото, а в кашата.

Ден 21- мляко 13-15 мл, 2 пъти на ден-
мляко +сено +каша с цекотрофи.

Ден 22 - мляко 15 мл, веднъж на ден- сено+каша+цекотрофи отделно, сами ще се разтворят. Кашата поставяме на всеки 2 часа за 1 час (освен през нощта, през нощта веднъж).

Ден 23- мляко 10 мл, веднъж на ден-
сено+каша+цекотрофи.

Ден 24- мляко 7 мл, веднъж на ден-
сено+каша+цекотрофи+сух херкулес (направо в кутията).

Ден 25- мляко 5 мл, веднъж на ден-
сено+каша+цекотрофи+ сух херкулес.

Ден 26- мляко 0 мл, -
приключихме с млякото. Сено+каша+цекотрофи+сух херкулес.

Ден 27- сено+каша+цекотрофи+сух херкулес +парче сухар+парче морков.

Ден 28- сено+каша+цекотрофи+сух херкулес+парче сухар+парче морков.

Ден 29- както ден 28.

Ден 30- същото както на 28.

Ден 31- същото, както на 28-ят ден +половинка гръцки орех. Кашата даваме 2 пъти на ден и едн път сух комбикорм+зърно+ две капки рибено масло, щипка сол, щипка месо-костно брашно.
Така два дни и премахваме кашата и сухия херкулес. Вода трябва да има в нипелна поилка с млечна киселина или всеки ден прясна отвара от лайка.

И по-късно по същия начин. В началото зайчетата ще бъдат малки, жалки с рядка козина, но когато ги храните с храна за възрастни- няма да съжалявате.

http://pokcer.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron