[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Колко вода е необходима на заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Колко вода е необходима на заека

Колко вода е необходима на заека

Мнениеот meri » Пет Дек 27, 2013 6:21 pm

Съществува мнение, че на зайците почти не е необходимо да давате вода. Причината за такава гледна точка е това, че зайците се хранят със зелена и сочна храна, количеството вода, което употребяват, не е голямо, но това не означава, че не трябва да им давате вода.

Недостигът или липсата на вода води до намаляване на апетита, усилване на жаждата, намаляване на теглото, в резултат на което животното се разболява и умира. Канибализмът при родилите зайки и високата смъртност на ембриона е причинен от липсата на вода. Нуждата от вода зависи от тяхното тегло, продуктивност, физиологическо състояние, вида храна, която употребяват, температурата и относителната влажност на въздуха.

Водата е съставна част от организма на животното. Почти всички химически и физиологически процеси протичат в организма с участието на водата. С водата се отделят ненужните на организма метаболитни продукти. Тя участва в регулирането на топлината в организма. Недостигът на вода се понася по-трудно от животните, отколкото гладуването. Загубата на вода или обезводняването на организма с 10% може да доведе до смъртен изход. Липсата на вода в необходимото количество води до засягане на бъбреците, отказ от хранене на потомството.

В тъканите и органите на младите зайци водата е повече, отколкото в тъканите и органите на възрастните, въпреки че с възрастта животните или тяхната охраненост съдържанието на вода в организма намалява, а съдържанието на сухите вещества се увеличава.

Заека употребява 1,5-2 пъти повече вода, отколкото сухо вещество от храната. За употребата на вода влияе и съдържанието на протеините в диетата: колкото е по-високо, толкова повече вода е необходима на заека. Нуждата на заека от вода особено нараства при хранене със суха храна (гранули, сено, слама, зърнена храна). За младите зайци е в сила по-интензивния обмен на веществата и повишеното съдържание на вода в организма изисква повече вода, отколкото при възрастните животни. Особено много вода е необходима на родилата и кърмеща зайка.

През лятото зайката заедно с 8 зайчета на 20-дневна възраст употребяват 1,25- 1,5 л , а със зайчета на 40-дневна възраст- 2л, за подрастващите зайчета е необходимо 0,1 л вода на 1 кг живо тегло, а при повишаване на температурите до 30 С нуждата от вода се повишава до 1,13 л на кг живо тегло. Средната употреба на вода в зависимост от околната температура се колебае от 65 до 135 мл на кг живо тегло. Зайка със живо тегло 5 кг може да изпие за ден 250-350 мл вода.

При хранене на зайците изобилно, основната част от водата те изпиват вечер и през нощта, в този период, когато те употребват най-голямо количество храна. Зайците пият ежедневно- сутрин и вечер, но водата в клетката трябва да присъства постоянно. През зимата при външно отглеждане водата трябва да бъде подгрята.

При ограничение на 25-40% от нормата употребата на вода намалява скоростта на растежа и прираста на зайците. Живо тегло ( с 30-35%), увеличава разхода на храна на единица прираст (с 10-12%).

http://krolikinfo.blogspot.com/

Забележка:
Когато заека пие много вода, може да има бъбречни проблеми, за това дайте урина за анализ.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia