[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да преодолеем страхливостта на заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да преодолеем страхливостта на заека

Как да преодолеем страхливостта на заека

Мнениеот meri » Чет Яну 23, 2014 3:44 pm

Страхът при зайците е често явление, тези животни изпитват емоционални трудности в общуването със стопанина. Не трябва да пренебрегвате ситуацията, а да се опитате да помогнете на заека да преодолее страхливостта си.

Изображение

Причини за страховете

По-често страхливостта пред хората е свързана с преживян някога стрес. Принципно става въпрос за времето при пристигането на заека в новия дом. Зайците се откъсват от мястото, където са свикнали, поставят ги в клетка, возят ги в шум и тъмнина, а след това се оказват в непознат дом- с нови миризми, вещи, чужди хора.
Ако стопанина не е имал предишен опит със зайци, може да причини случайна болка на животното.

Още по-тежко заека преживява стресът, причинен от насилие или викове от страна на човека. Такива любимци се стремят да избягат или да се скрият, щом видят стопанина си. Да заслужите доверието на животното след това е изключително трудно. Възможно е присъствието на хората винаги да остане причина за силното вълнение на заека.

Изображение

Как да коригирате ситуацията

Преди всичко се опитайте да заслужите доверието и разположението на страхливия заек, да се запасите с много време и търпение. Неправилно е да се примирите със страха на животното, защото постоянното напрежение води не само до конфликти със стопанина, но и до здравословни проблеми.

Заека бяга от човека...

Ако заека се крие, щом ви види, първо трябва да го приучите към присъствието на чужд човек в помещението. За това трябва да поставите парче лакомство пред отворената клетка, не до входа, а на определено разстояние. След това стопанна трябва бързо да се отдалечи, но да се намира в помещението и да седне на пода.

Изображение

Изчаквайки появата на заека, да седите тихо и да не мърдате- е неправилно.
Заека трябва да ви види и да разбере, че вие сте там. За това стопанина трябва да прави нещо или да говори, например, тихо да чете книга.

Изчакайте, когато заека излезе за лакомството, след това ако не сте готови да загубите достатъчно време за това упражнение, по-добре го отложете. Ако напуснете стаята по-рано, заека ще предположи, че рано или късно ще излезете, и трябва само да почака.

Когато животното накрая напусне клетката и се приближи до лакомството, не трябва да правите никакви движения, трябва да останете в същото положение, да продължите да четете или да говорите. Не гледайте заека през това време.

Когато заека хване лакомството, веднага се връща с него в клетката. Ако точно така се случи, трябва да завършите упражнението и да се върнете към него на другия ден. Стопанина трябва много бавно и тихо да излезе от стаята. Ако за излизането на заека е необходимо малко време, можете да повторите упражнението веднага, използвайте ново лакомство.

Изображение

Ако животното започне да яде направо на мястото, това означава, че присъствието на стопанина на разстояние не го плаши. В тази ситуация можете веднага да приучите заека към вашия поглед и движение.

Докато яде, просто го наблюдавайте и често мигайте, животните възприемат това като сигнал за успокоение. След това добавете движения, но не резки и не се местете. Ако заека е напрегнат (опулил е очи, застанал е на задни лапи, наострил е уши), замръзнете и затворете очи. Ако чуете, че продължава да яде, можете отново да се движите и да го гледате.

Изображение

Ако заека се държи спокойно, продължете започнатото. Ако виидте, че заека нервничи, по-добре да се върнете към упражнението след един час. В зависимост от състоянието и реакцията на заека, повтаряйте упражнението 2-3 пъти на ден. Когато заека престане да се страхува от вас, когато седите на пода, седнете на стол. След това, когато и това престане да го плаши, станете. При всички варианти излизайте от стаята само, ако заека се крие, в противен случай всяко двжение ще го плаши.

Заека се бои от докосване...

Случва се и така, че заека реагира спокойно на присъствието на хората до него, но бяга при опит стопанина да го погали. За да приучите заека към докосване, трябва отново да се възползвате от лакомство. Вземете в длан няколко парчета храна и я поднесете бавно към заека. Според приближването извършвайте с палеца движение, като че ли го галите. Това е необходимо, за да не се изплаши заека от внезапното движение, насочено в неговата посока.

Изображение

Когато заека започне да яде от дланта, не преставайте да движите пръст, постарайте се да го приближите до челото на заека. В началото докоснете само върха на козината. След това се постарайте много внимателно да го докоснете по челото, ако заека нервничи, престанете. Когато заека отново започне да яде, повторете погалването, избягвайте визуален контакт.

В началото от всяко докосване заека ще нервничи, и е възможно дори да потръпва, за това ограничете упражнението до 5 мин., позволете на заека да почива между погалванията. Завършете упражнението с бавно отпускане на ръката, предварително насипете храна пред него. Отдалечете се бавно и спокойно, не правете излишни движения.

За да закрепите резултатите, всяко хранене трябва да започва именно с такова упражнение. Ако заека престане да се страхува и започне спокойно да възприема движенията и докосванията, можете да опитате да го почешете зад ухото. Ако започне да нервничи, замръзнете и изчакайте, докато не започне да яде спокойно.

Когато животно започне спокойно да реагира на докосването, можете да се докосвате до нови места- страните, гърба, носа. Само когато животното започне напълно спокойно да реагира на всяко докосване и погалване, можете да го вземете на ръце.

Изображение

Предложените упражнения не са достатъчни, за да получите резултат, трябва редовно да общувате с животното, да го галите, да го взимате на ръце, да разговаряте, да го чешете. Само в този случай вашият страхлив заек ще стане общителен и контактен.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia