[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Привикване на морското свинче към околните
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Привикване на морското свинче към околните

Привикване на морското свинче към околните

Мнениеот meri » Пет Фев 21, 2014 3:07 pm

Хубава клетка, вкусна храна, приятна атмосфера- все още не е залог за прекрасното самочувствие на морското свинче в първите дни в новия дом. За да се чувства комфортно животното, се нуждае от време за привикване към стопанина и възможни съседи.

Изображение

Трябва да започнете с това, че преди да купите морско свинче е необходимо да подготвите за него клетка и да я оборудвате според нуждите на животното. Когато донесете свинчето у вас, трябва веднага да го поставите в новият му дом само. Първото, което вероятно ще направи, е да се скрие под сеното или в някой ъгъл. Това е нормално, на първо време морското свинче е в шок и се страхува от всичко.

След известно време, когато поучвства, че никой не го следи, че наоколо нищо не го заплашва, ще започне да изследва своя нов дом. В ТОЗИ ПЕРИОД НЕ ТРЯБВА ДА ПИПАТЕ ЖИВОТНОТО, ЗАЩОТО ПАК ЩЕ СЕ СКРИЕ. Дори при видимо спокойствие, бързо ще изпадне в паника.

Изображение

Привикване към стопанина

Морското свинче не привиква веднага към стопанина си. За това в клетката трябва да има къщичка, в която ще може да се скрие и да очаква стопанина да постави храна в клетката или да почиства. Избирайте къщичка с площ 15 х 25 см и височина 15 см. Имайте предвид и размера на самото животно, възможно е да се нуждае от по-голяма къщичка. Морските свинчета много обичат къщички с плоски покриви, на които обичат да седят.

Не трябва да поставяте такова укритие още от първите дни в клетката. Страхливото животно ще започне по-дълго да се крие в къщичката и ще излиза от нея само когато няма никой в помещението. Нека животното привикне към своята клетка, а след това на неговата територия може да се появи и къщичката, където може да се скрие.

Изображение

Притежавайки укритие морското свинче не се страхува толкова много от човека и постепенно привиква към неговия глас. В началото трябва да избягвате силни звуци, по-добре при общуване с животното да използвате спокойна и тиха реч. След няколко седмици животното започва да различава гласа на своя стопанин от другите гласове.

Изображение

Животното ще започне да различава хората, които му дават храна, а съответно, ще престане да се страхува от тях. Това ще започне да се проявява със слабо пискане в момента, когато приносителят на лакомството се приближава до клетката. С тези звуци животното ще изразява своето желание да яде.

Привикване на свинчетата едно към друго

Изображение

Ако вече имате друго морско свинче, преди да го поставите при съседа, трябва да подържите новото под карантина в отделна клетка около три седмици. Ако животното не е здраво, в този период заболяването ще се прояви, ако не е, то можете да поставите новото свинче в общата клетка.

За да премине привикването спокойно, трябва да постъпите по следния начин. В началото поставете двете клетки една до друга, за да могат да се виждат животните и да се помиришат. След известно време отворете вратите на клетките, за да могат животните да влязат в съседната клетка, но във всеки момент да могат да се върнат в своята клетка.

Ако животните не се бият и се разбират, можете да ги съберете в една клетка за постоянно. Преди самото "пристигане" натрийте двете с влажна слама, за да премахнете собствената миризма. Това ще позволи на животните да се чувстат по-спокойно и да намерят общ език.

Изображение

Между два възрастни мъжки не се изграждат добри взаимоотношения, ако не са живеели заедно от детството. Такива животни се конкурират помежду си, борят се за територия и храна. Много често битките преминават с нанасяне на рани и драскотини. Женските много добре живеят заедно, но и между тях има разногласия. Те могат да се карат за къщичката, особено ако имат малки. В случаите и с мъжките и с женските, сериозно значение има размера на клетката и къщичките.

Морското свинче и човека

Само при особени обстоятелства се случва морското свинче да ухапе своя стопанин. Това се случва при стресова ситуация, и при всички живи същества, не само при морското свинче.

В нормално състояние морското свинче не хапе хората. Дори ако почукате с пръст по муцуната, то няма да ухапе, а ще се старае да оближе солената кожа. Ако някой се окаже ухапан от свинчето, може да бъде сигурен, че е извършил нещо лошо на животното дори за минута.

Ако при някакви обстоятелства ви ухапе свинчето, не трябва да го биете, или да го наказвате по някакъв начин. Животното не е в състояние да свърже наказанието с простъпката и само ще се изплаши.

Когато свинчето е изплашено, то обикновено бяга толкова бързо, колкото може, за да се скрие. Това поведение е защитна реакция. Ако животното не може да намери убежище, се спира, застава до задната стена и замира неподвижно.

Може би сте виждали такава реакция, когато се опитвате да хванете ново свинче за първи път. За това е важно, особено в началото, да се отнасяте много деликатно с животното, за да не го изплашите.

Изображение

Във всеки етап от заселването на морското свинче в клетката е важно да не бързате и да не плашите животното. Само при внимателно отношение към него и правилен подход, животното ще свикне и към новия дом, и към стопанина.

http://animal.ru/
http://www.svinki.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia