[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Правилно отношение с хамстера
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Правилно отношение с хамстера

Правилно отношение с хамстера

Мнениеот meri » Пет Мар 14, 2014 11:58 am

За да се чувства добре хамстера, трябва да създадете не само уютно жилище, но и атмосфера на спокойствие и благополучие.
А за това е важно да изградите контакт с него и да установите правила на доверително отношение.

Изображение

Няма да успеете да направите всичко веднага. За да престане животното да се страхува от вас и да започне да ви вярва, ще ви е необходимо време и търпение. Дори една сериозна грешка може силно да развали ситуацията, и да се наложи отново да изграждате отношенията си с хамстера.
За това веднага ще ви кажем какво не трябва да правите, общувайки с хамстера.

Какво може и какво не?

Ако искате да вземете животното в ръце, не трябва да го покривате с длан заедно с главата, и да го оставите в пълна тъмнина.
Тази ситуация ще доведе животното в състояние на стрес и последващото общуване няма да му доставя никаква радост.
Поради същата причина не трябва да гоните хамстера в ъгъла, така постъпват хищниците, преследвайки своята жертва.

Започнете общуването с произнасяне на неговото име с ласкав, спокоен глас, а след това бавно протегнете ръка към хамстера, дайте му възможност да я помирише добре и да привикне към вашата миризма. Само след това внимателно покрийте с длан само тялото, хванете го с два пръста под предните лапи, и хванете с втората ръка отдолу.
Не хващайте животното за задната част на шията, тази част от тялото на хамстера не е предназначена за такива манипулации.

Изображение

Не трябва да размахвате ръце и да правите резки движения до животното. Не трябва рязко да отваряте клетката и да се движите около нея.
Не трябва да хвърляте нещо на повърхността, където се намира хамстера. Всяко рязко движение веднага ще го изплаши. Поради тази причина никой не трябва да крещи и дори силно да повишава тон в присъствие на животното или до клетката.

Ръцете на стопанина- зона на комфорт

За да се чувства добре хамстера във вашите ръце, не е достатъчно само да го вземете грамотно. На хамстера трябва да му бъде удобно и спокойно и в самите ръце. За това е много важно да му предоставите пълна свобода. Дръжте ръцете в "шепа", не стискайте и не обхващайте животното. То трябва да се чувства напълно свободно

Изображение

Имайте предвид, че хамстера няма чувство за разстояние и височина, за това рязко дръпвайки се, може да падне от вашите ръце.
За да не се случи това, "шепата" трябва да има високи "стени", с пръстите можете леко да придържате животното, без да го натискате по гърба.

Ако хамстера хапе?

Изображение

Хамстерите са спокойни животни и никога няма да ухапят просто така. Ако това се случи, вероятно животното е било изплашено от нещо и е ухапало стопанина си с цел самозащита.
Не е трудно да познаете дали животното изпитва страх- в това състояние той се изправя на задните лапи или се притиска към земята. Не трябва да го пипате в такава ситуация.
Ако животното ви е ухапало внезапно, запомнете какво сте направили и не го правете отново.
Ако пипате спящия хамстер, вероятно ще ви ухапе.

Ако хамстера ви ухапе по ръката, тя вероятно мирише на храна. Ще си помисли, че това е лакомство за него. За да не се случи това, всеки път преди общуване измийте добре ръцете си.

Ако все пак хамстера ви е ухапал, не го наказвайте. Поставете го спокойно в клетката и обработете раната, ако животното е здраво няма да има никакви последици от ухапването.

Изображение

При правилно общуване дори и най-страхливия хамстер бързо ще свикне със своя стопанин и ще престане да се страхува от него. Общуването ще доставя радост на животното и неговия стопанин.

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron