[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Преди да си вземете морско свинче-полезна информация
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Преди да си вземете морско свинче-полезна информация

Преди да си вземете морско свинче-полезна информация

Мнениеот meri » Пет Апр 11, 2014 3:01 pm

Морските свинчета са много чувствителни животни, които изискват много внимание и грижи от страна на своя стопанин. За това покупката на това животно не трябва да бъде спонтанна. Преди да купите морското свинче, трябва да имате предвид няколко особености в неговото отглеждане.

Морското свинче не може да живее в самота

Морските свинчета са социални животни, които в природата живеят на големи групи и имат тесни социални връзки с другите членове на съобществото. За това е необходимо да отглеждате поне две животни. А за това е необходима по-голяма клетка.

Ако не можете да отглеждате две морски свинчета, и сте принудени да вземете само едно, ще трябва да прекарвате с животното по няколко часа на ден и да поставите клетката в това помещение, където по-често пребивават членовете на вашето семейство. Едно животно в клетка, поставено в безлюдна стая, няма чест контакт със своя стопанин, намира се в постоянен стрес, а това води до заболявания и оказва отрицателно въздействие на продължителността на живот.

Животното се нуждае от ежедневен контакт със своя стопанин

Морското свинче е социално животно, то лесно се приучава и има много ласкав характер. То може с часове да се намира в ръцете на своя стопанин, да изразява удоволствието си със гукане, свиркане.
Трябва да контактувате с животното всеки ден и по-дълго. Само в този случай животното ще бъде щастливо и вие ще почувствате радост от общуването със своя любимец.

Морското свинче се нуждае от достатъчно пространство

Морските свинчета се нуждаят от достатъчно място. Клетката трябва да бъде по- голяма на дължина и ширина, отколкото на височина, защото свинчетата не обичат да се изкачват нагоре, а предпочитат да живеят на дъното на клетката. За това клетката трябва да бъде достатъчно голяма, а ако животните са няколко, размерите на клетката трябва да се увеличат.

Морските свинчета не подхождат за любимци на малки деца

Въпреки широко разпространеното мнение, морското свинче не винаги подхожда за деца на възраст до 7 години. Това са чувствителни и крехки във физическо и емоционално отношение животни. За разлика от кучетата и котките, които могат със зъби и нокти да покажат на детето, че им причинява болка, и се отнася с тях неправилно, морското свинче е напълно беззащитно и малкото дете може лесно да го нарани.

Морското свинче всеки ден се нуждае от пресни зеленчуци

Съществува мит, че зеленчуците са вредни за морските свинчета и трябва да се дават само като лакомство. Това не е вярно. В дивата природа морското свинче ежедневно изяжда най-малко една десета от теглото си в пресни зеленчуци. Възрастното морско свинче с тегло 1 кг всеки ден се нуждае от зеленчуци и зеленина с тегло 100 гр.

Морското свинче ежедневно се нуждае от витамин С

Организмът на морското свинче не синтезира витамин С. За това трябва да давате постоянно специални хранителни добавки или богати на вит. С растения в количество 20 мг на ден на 1 кг телесно тегло. Страдащото от дефицит на вит. С морско свинче боледува и бавно, мъчително умира.

Проблеми с възпроизводството

Ако искате да се занимавате с развъждане на морски свинчета и нямате опит в грижите за тях, по-добре се откажете от тази идея и изберете за тази цел друг вид гризач. Това е така, защото възпроизводството при морските свинчета е по-сложно и е голяма вероятността от смъртта на майката и потомството.

Бременната и кърмеща женска се нуждае от особени грижи и много внимание от страна на стопанина.

Морските свинчета живеят от 5 до 7 години

Средно свинчетата живеят около 6 години, въпреки че някои животни доживяват и до 11 години. Преди да купите морско свинче, трябва да решите дали ще можете да го отглеждате толкова време. Заминавайки зад граница, вие не винаги ще можете да вземете свинчето с вас.

Много хора, които не са отглеждали морско свинче, смятат, че те ядат малко повече от хамстера. Това не е така. Всеки ден морското свинче трябва да употребява 30 г гранули специална храна, не по-малко от 50 гр сено и от 50 до 100 гр пресни зеленчуци.

Освен това 3-4 пъти в седмицата трябва да се сменя пълнителя на тоалетната и от време на време да се сменя постелката в клетката.

В домашни условия морските свинчета изискват поне два часа общуване със стопанина ежедневно, клетката трябва да се почиства редовно, да се приготвя храна. Може да се наложи и посещение при ветеринар.

При първото повърхностно запознаване с морското свинче, сте получили благоприятно впечатление за тези животни, решили сте че са очарователни и смятате, че ви подхождат за домашен любимец.

Отглеждането на морско свинче има редица достойнства, но можете да се сблъскате и с някои трудности, както и със заболяване на животното.

Морските свинчета не са агресивни, но това не означава, че животното веднага ще започне да се държи дружелюбно и доверчиво. По природа те са страхливи и дълго време животното може да се отнася предпазливо към вас.

Морското свинче бързо се научава да познава стопанина си, много животни бързо привикват и откликват в бъдеще на своето име, но не трябва да очаквате разбиране или послушание, активни "игри" с децата, изпълняване на някакви команди. Интелектът на морските свинчета не е като на кучетата или котките и тяхното поведение повече прилича на примитивно.

Морските свинчета не се поддават на обучение и привикват да ходят в тоалетна по цялата клетка, а не в строго определеното от вас място. За това е необходимо редовно да сменяте постелката в клетката, за да избегнете заболяване на животното и рязка миризма в стаята.

Много морски свинчета са много подвижни, особено в детството. Във връзка с това бъдете готови за това, че около клетката в която живее постоянно ще бъдат разхвърляни стърготини, сено и изпражнения.

Режимът на морското свинче съвпада с човешкия, през нощта спи, а през деня бодърствува. Но не е изключена и възможността да стои будно по някое време през нощта. Сутрин рано може да пие шумно от поилката, за това предварително помислете къде ще поставите клетката.

Морските свинчета са много "приказливи". Понякога те се държат твърде шумно и натрапчиво, изискват вашето внимание или просят за лакомство.

Морските свинчета добре се развиват и добре се чувстват, ако имат възможност поне веднъж през деня да потичат на свобода в стаята.
При това трябва да помните, че:
- свинчетата са гризачи и лесно могат да изгризат мебелите и кабелите;
- могат да влязат в труднодостъпни за човека места;
- могат да изцапат килима или пода с изпражнения;
- могат да се разболеят, ако там се намира източник на студен въздух или течение.

Някои особености в поведението могат да ви разочароват.

Когато купувате свинче трябва внимателно да го огледате и да се уверите, че е здраво. Помолете да го подържите на ръце и проверите дали не е прекалено слабо, очите трябва да бъдат блестящи, без помътняване и слепване, лапите чисти. Обърнете внимание на козината, тя трябва да блести, без плешивини и рани. Ако козината е разрошена и без блясък има пърхот или по тялото има места без козина, това може да свидетелства за гъбично заболяване или паразити. Но трябва да помните, че на тялото на свинчето има места, които са без козина: долните страни на предните и задните крайници, участъците зад ушите.

Когато се уверите, че външния вид на свинчето отговаря на очакванията, трябва да погледнете как дефекира животното. На стърготините можете да видите изпражненията. Те трябва да бъдат удължени и да имат правилна форма. Течни изпражнения, мръсни, слепени косми в областта на ануса показват за диария, в такъв случай не купувайте такова животно.

ВАЖНО: В зоомагазина или при развъдчика животните трябва да бъдат разделени по полови признаци.

Едно животно ли да купите, или двойка?
Свинчетата са социални животни. Много свинчета се нуждаят от компанията на себеподобни, а други не понасят съжителството и най-добър другар за тях е човека. Но ако решите да вземете двойка, нека това бъдат две женски, те по-добре се разбират помежду си. Мъжките също могат да живеят заедно, но са възможни битки. По-добре не рискувайте или купете допълнителна клетка, за да ги разделите, ако се бият.

ВАЖНО:Свинчетата се събират в ранна възраст.

През лятото свинчето може да се превози в специална чанта или картонена кутия, в която предварително са направени отвори за въздух, на свинчето не трябва да му бъде топло. Поставете на дъното стърготини и сено, парче марков.
През зимата пренасяйте животното в пазвата, за да не замръзне.

ВАЖНО: Не прегрявайте свинчето по време на превоз.

ВАЖНО: Трябва да купите храна, сено, стърготини, клетка- преди да купите свинчето!

Клетката трябва да се намира далече от течение, нагревателни прибори, преки слънчеви лъчи.

Извън зоната на досегаемост на други домашни животни, свинчетата са много страхливи.

Клетката да се намира на известно разстояние от предмети, които свинчето може да гризе(например, цветята, хартия и др.).

На място с добра вентилация, не трябва да спирате достъпа на чист въздух до клетката.

Дъното на клетката трябва да бъде постлано със сено, слама или стърготини. Не трябва да използвате малки стърготини, защото те могат да попаднат в очите и дихателните пътища на свинчето. Съществуват специални пълнители за отглеждане на гризачи.

В някои клетки в комплекта влиза всичко необходимо, но е възможно да се наложи да ги купите поотделно.

Ще ви трябват:

Поилка- водата в поилката трябва да бъде чиста, а самата поилка трябва да миете преди всяка смяна на водата.

Задължително мийте хранилката след всяко хранене, защото остатъците храна могат да се развалят и да предизвикат силно отравяне при животното.

ВАЖНО: Не купувайте бягащо колело за свинчето, защото гръбнака на тези животни е много чуплив и не е предназначен за тичане в колело. Желателно е да пускате свинчето на разходка под контрол.

Свинчетата понасят по-лошо горещините, отколкото студа, защото техният организъм не осъществява терморегулация. Симптоми на прегряване- апатия, неравномерен, ускорен пулс, посинели лигавици, слюнотечение. Охладете животното с влажна кърпа, направете баня за лапите от хладка вода.

ВАЖНО: Никакво течение!

Първоначално, когато поставите свинчето в новия му дом, то ще се страхува, това е адаптация. Много стопани започват да се паникьосват, че свинчето не яде и не пие. На първо време свинчето ще го прави през нощта, когато нищо не го застрашава. След време ще свикне с вас и ще започне да взима лакомство от ръката ви, ще се научи да различава хората, които го хранят, щом чуе познат глас ще застава на задни лапи в клетката.

ВАЖНО: Махнете къщичката, ако имате. Без нея свинчето по-бързо ще привикне към вас.

Трябва да знаете, че преди да съберете свинчето с друго свинче, новото трябва да премине едноседмична карантина, за да сте сигурни че е здраво.
След една седмица можете да ги запознаете.
Ако искате да поставите новото при старото свинче, трябва:
- внимателно да почистите, да измиете старото жилище, за да премахнете миризмата;
- поставете две купи с храна, повече сено, за да могат животните да ядат без конкуренция.

Наблюдавайте животните, те трябва да установят субординация. Те ще се миришат, ще пищят, ще тракат със зъби, ще ходят в кръг, ще уринират, ще скачат едно срещу друго или ще се опитват да ухапят.

Ако това се случи, не се паникьосвайте, търпението е важно условие. Всичко това ще приключи след няколко дни. Ако видите, че запознаването протича "без кръв" не се намесвайте. Но в случай на сериозна битка, по-добре ги разделете. Но само след битка, в никакъв случай не трябва да се опитвате да ги разделяте, иначе ще бъдете ухапани.

По-добре се разбират еднополови животни, когато тяхното число в клетката е четно.

ВАЖНО:Мъжките не могат да живеят заедно, дори да ви се струва, че се разбират, в периода на полово съзряване ще започнат битки.
Сено, суха храна и вода- винаги трябва да има в клетката!

Свинчето не трябва да яде:
- солени, мазни, сладки, пържени, консервирани продукти, подправки;
- картофи, лук, боб;
- мляко, хляб, месни продукти.

Твърдата храна помага за изтриването на зъбите.

Възрастните свинчета се хранят 2-3 пъти на ден. Порцията за едно хранене е 2 супени лъжици храна.
Ако храните по 2 пъти на ден, давайте 3 супени лъжици наведнъж. Купата трябва да стои в клетката постоянно. Дори ако свинчето не яде веднага, по-късно ще започне.

В клетката задължително трябва да има сено, през лятото трева. Сеното помага за изтриване на зъбите и влияе благоприятно на храносмилането.

Храна и вода трябва да присъстват постоянно в клетката. Ако свинчето изяде храната, в паузата ще яде сено. Ако оставите свинчето гладно за известно време, това ще окаже неблагоприятно влияние на неговото здраве.

Размера на поилката- не по-малко от 250 мл. Във водата се добавя вит.С През зимата се дава повече вит.С, отколкото през лятото. Тъй като аскорбиновата киселина лесно встъпва в химически реакции, разтвора трябва да се сменя ежедневно. Ако свинчето получава комплекс витамини, в които се съдържа вит.С, не трябва да го давате.

Моркови, зеле (в много малки количества).
Най-добре не давайте на свинчето зеле и цвекло.
Не трябва да храните свинчето само със зърнена смес, трябва да включвате сено, кореноплодни растения, зеленчуци и плодове, а през лятото- свежа трева. Някои растения са отровни за морските свинчета.

Често свинчета отглеждат хора, които имат други животни. Какви са отношенията между тях?
Ако във вашия дом живее котка или куче, всичко зависи от тях. Морските свинчета, особено в детството, бързо привикват към другите животни и не се страхуват от кучетата и котките, ако последните не им причиняват вреда. Ако кучето не е агресивно към свинчето, можете да го пускате на разходка в присъствие на кучето, но не ги оставяйте без надзор.

ВАЖНО: Разнополовите свинчета трябва да се държат поотделно!
Това е задължително условие, продиктувано от грижите за здравето на свинчето. При съвместното отглеждане на разнополови свинчета женската безконтролно забременява и може да умре в периода на бременност или веднага след раждането. Риск от токсикоза, усложнения при раждане- много висок.

НЕ ТРЯБВА ДА ОТГЛЕЖДАТЕ МОРСКОТО СВИНЧЕ СЪС: птици, мишки, плъхове, хамстери, зайци и чинчили. Тези животни няма да станат приятели и могат да си нанесат травма.

http://myuyu.jimdo.com/
http://animalsvideoworld.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Преди да си вземете морско свинче-полезна информация

Мнениеот Bamo » Пет Апр 11, 2014 11:18 pm

Хубав превод. Дано повече хора си направят труда да прочетат тази и другите теми преди да си вземат такова животно.
Bamo
 

Re: Преди да си вземете морско свинче-полезна информация

Мнениеот meri » Нед Апр 13, 2014 9:45 am

Подготовка на клетката

Чиста тава
Изображение

На дъното насипваме слой дървесни пресовани стърготини
Изображение

Отгоре насипваме дървесни стърготини средна фракция със слой 3-4 см.
Изображение

В клетката се поставя хранилката и се насипва храна догоре
Изображение

Нетърпеливото свинче вече се храни
Изображение

Покриваме тавата, поставили сме сено и храна
Изображение

Обърнете внимание- в клетката винаги трябва да има минерално-солев камък за гризачи. Камъните са два вида- бели и червени
Изображение

Поставяме поилката
Изображение

Поставяме свинчето в клетката
Изображение

В клетката винаги трябва да има храна, която свинчето може да изяде за един ден.
Не се препоръчва да поставяте клетката на пода, при ниско разположение на клетката в стаята, свинчето не се чувства уютно.
Препоръчваме клетка тип "дюна" по две причини: свинчето няма да се простуди и няма да замърсява пода.
Изображение

В краен случай можете да покриете клетката с кърпа, въпреки че не го препоръчваме, защото свинчето може да издърпа кърпата в клетката и да си направи легло от нея или тоалетна. Вижте как свинчето дърпа кърпата и я гризе. Това не трябва да се случва.

Изображение

Възможни са и други форми на клетки, така наречените "за зайци". При покупка на клетката обърнете внимание на тавата- тя трябва да бъде по-висока, около 10-15 см., за да не се изсипва пълнителя, разстоянието между пръчките на решетката трявба да бъдат около 3 см.

В клетката може да поставите хамак.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ КУПУВАЙТЕ НА СВИНЧЕТО БЯГАЩО КОЛЕЛО ИЛИ СФЕРА.

Поилка за вода (300-500 мл)

ИзображениеИзображение

Водата в поилката се сменя ежедневно, независимо от остатъка течност.

Хранилка за зърнени смеси


Изображение

Подхождат керамична, пластмасова, стъклена или метална купа.
Купата трябва да бъде устойчива.

Пълнител за дъното на клетката

ИзображениеИзображение

Меката постелка е задължителна. На дъното на клетката се насипва пресовано-гранулиран пълнител, добре попиващ влагата, отгоре се поставя слой стърготини, за да не си травмира лапите свинчето.
Постелката се сменя веднъж в седмицата или според замърсяването.

Сено

ИзображениеИзображение

Сеното трябва да присъства постоянно в клетката без ограничение. Специално сено произвеждат компаниите : Padovan, Vitakraft, Fiory, Vitaline и др.
След отваряне на опаковката огледайте сеното преди да го поставите в клетката, то не трябва да бъде тъмно, сурово, плесенясало, прашно, да се разпада или да бъде твърдо като слама.

Зърнени смеси

Изображение

2-4 супени лъжици основна храна ежедневно. В зоомагазините има голям избор на храха за свинчета: Prestige, Padovan, Vitakraft, Fiory, Vitaline и др. При избора на храна обърнете внимание в тях да не присъстват зърна или люспи, оцветени в ярки цветове.

Сочна храна

ИзображениеИзображение
Изображение

Сочна храна са плодове, зеленчуци и зеленина. Те се дават 1-3 пъти на ден в малки количества, като лакомство и за разнообразие, получаване на допълнителни витамини и миркоелементи.

http://pigstyle.narod.ru/
http://www.svinkovod.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia