Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберем хамстер

Как да изберем хамстер

Мнениеот meri » Съб Апр 12, 2014 9:58 pm

Изображение

Решили сте да си вземете хамстер, дори сте избрали определена порода.
Как да изберете хамстера?
Във всеки зоомагазин може да се избере и купи хамстер, на пазара също.
Също така може да разпитате познати дали нямат потомство. Възможно е да ви се наложи да търсите развъдчик, ако търсите определена порода или цвят. Добрият професионалист ще може да отговори на всичките ви въпроси и да ви даде съвет. Ако ви е трудно да се справите с избора на хамстер, можете да вземете някой, който е осведомен за тези животни.

Никога не купувайте хамстер с поръчка. Транспортирането на животното е изпитание за него, освен това никога не можете да бъдете сигурни, че ще получите здрав хамстер.

Изборът на хамстер наистина може да стане трудна задача, защото всички са неотразими. Избирайте този, който отговаря на вашата личност и обстоятелства. Не забравяйте да огледате хамстера за евентуални признаци на заболяване. Купувайте хамстера по възможност в късния следобед. По това време те бодърствуват, така че ще имате въможност да наблюдавате животното.

Решението за хамстер трябва да бъде взето след разумни доводи без порив. Вие не трябва да бързате в момента на взетото решение. Имайте предвид по време на решението следните фактори. Отговаряйки на посочените въпроси предварително ще можете да решите от къде да купите хамстера: от пазара, развъдчик, зоомагазин.

- Готови ли сте да приемете това, че хамстерите са нощни животни?
Вашият хамстер трябва да има подходящо място, където да спи през деня, и да шуми през нощта. Всяко безпокойство през деня причинява стрес в хамстера и може да доведе до заболявания, свързани със стреса или лошо здравословно състояние.

- Имате ли достатъчно голяма клетка?
Вашият хамстер трябва да има толкова голяма клетка, колкото е възможно. За това изборът на място за поставяне на клетката може да бъде ограничен. Ако държите хамстера във вашата спалня, той ще ви пречи да спите. Ако клетката на хамстера се намира в кухнята, в коридора или в стая, където се пуши, това ще окаже негативно влияние на неговото здраве.

- Има ли член от семейството, който има алергия към козината на животните или праха?
Вие не искате да бъдете отговорни за алергичните реакции на някой член от семейството.

- Кой ще се грижи за хамстера по време на вашето отсъствие?
Лесно е да вземете хамстера, ако пътувате с кола, но подлагайки го на горещина, студ, шум и течение, можете да му навредите. Трябва да имате някой сигурен човек, който можете да помолите да се грижи за хамстера във ваше отсъствие.

- Имате ли достатъчно време, за да осигурите необходимите грижи за хамстера?
Хамстерите обичат чиста клетка и чиста вода всеки ден. Правилните грижи за хамстера не отнемат много време.

- Имате ли необходимите принадлежности за тренировка?
Хамстерите обичат да се придвижват навсякъде и трябва да се упражняват всеки ден. Те трябва да имат в клетката бягащо колело или специална сфера за разходка.

- Ако имате и други домашни животни, как ще реагират на хамстера?
Ако имате домашни животни, трябва да попитате себе си дали хамстера ще бъде в безопасност.

- Можете ли да си позволите стойността на отглеждане?
Хранителни продукти, материали, оборудване, ветеринарни услуги, играчки.

- Подготвихте ли всички условия за отглеждане на хамстера?
Научете колкото може повече за тези животни, преди да си купите хамстер. Научете как да се грижите правилно, как да поддържате необходимите условия, как да го храните.

Порверка в реални условия

Има ситуации, когато хамстера е идеално домашно животно, има и такива, когато човекът и хамстера са несъвместими. Ако откриете, че се вписвате в някоя категория, трябва да преразгледате избора си на домашен любимец.

Децата не трябва да имат хамстери!
Родителите не трябва да разчитат на детето, малките деца не трябва да бъдат основен опекун на животното. Вие не трябва да купувате хамстер на дете, което има тенденция да обещава лесно, но да не изпълнява обещанията си. Така както детето има най-добри намерения да се грижи за хамстера, така може да загуби интерес или да стане прекалено заето. И хамстера ще остане без необходимите грижи и внимание.

ХАМСТЕРИТЕ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НЕОЧАКВАН ПОДАРЪК!

Независимо от това по какъв случай си представяте хамстера като подарък е самонадеяно и рисковано. Всички потенциални стопани трябва да имат възможност добре да обмислят предстоящата перспектива и да дадат съгласието си за такъв подарък. В някои случаи хамстера може да бъде възприет добре като подарък, но в други това е нежелателен сюрприз.

Оконачателно решение

След избора на хамстер, има и други фактори, които трябва да имате предвид.

Един или два хамстера?
Хамстерите са единични животни, те не живеят в групи. Мъжките и женските се събират заедно само, за да се чифтосват. Веднага след това бързо се разделят, а женската губи няколко седмици за възпитание на потомството.

Хамстера не се нуждае от компанията на друг хамстер?
Това особено се отнася за хамстерите, които се отглеждат в малки клетки. Битките между хамстери, които не се познават могат до доведат до тежки последици. Помнете, че колкото е по-голяма клетката, толкова по-разнообразен и инетресен е нейният интериор, толкова повече място за криене и по-малки шансове за битки. Но най-добре не си правете експерименти с живота и здравето на хамстера.

Ако действително имате желание да отглеждате два или повече хамстери в една клетка, трябва да избирате еднополови или млади животни, които са привикнали един към друг. Мъжките по-често живеят заедно. Ако искате да развъждате вашите хамстери, трябва да сте сигурни, че не са роднини.

Мъжки или женска?
И двата пола са еднакво добродушни и приятни. Въпреки че всеки хамстер се различава, някои казват, че мъжките стават ръчни по-бързо, а други потвърждават, че женските са по-агресивни.

Много е важно да започнете приучаването на хамстера от ранна възраст?
Повечето малки бозайници имат къса продължителност на живот, и е невъзможно да определите точната възраст на възрастното животно. При редовно общуване можете успешно да приучите младия хамстер на 4-7 седмична възраст. Не приученият възрастен хамстер не е толкова дружелюбен и няма да позволи близък контакт с човека.

Основни правила при избора на хамстер

Покупката на домашен любимец често е емоционално решение. При избора на хамстер не забравяйте да помислите разумно, а не само със сърцето си. Само тогава вие и вашия хамстер ще бъдете щастливи.

Когато донесете хамстера у вас, първо му създайте лично пространство. Ще му трябва тиха стая, за да привикне към околната среда преди да започнете да общувате с него.

Ако хамстера се избира от дете, помнете, че децата при избора се ръководят от това какво виждат и чувстват. Те лесно могат да бъдат излъгани при толкова голям избор. Ако за вашето дете е много важно да направи избора само, предварително изберете няколко варианта, поставете ги в отделна клетка и помолете детето да избира.

Изберете време, когато можете да видите вашия потенциален любимец. Предварително се осведомете по кое време да отидете, за да видите хамстера.

Когато сте купили хамстера трябва да го занесете благополучно до вас. Контейнерите за пренасяне, направени от прозрачна пластмаса, с решетъчен покрив и две дръжки са добри за транспортиране. Ако купите малко по-голям контейнер, ще имате резервна клетка, която може да използвате за временно жилище. Използвайте сламена постелка, тъкан или сено, за да предпазите хамстера от травми. Дръжте контейнера във вертикално положение и по-далече от слънцето. Това ще помогне на хамстера да се чувства по-защитен.

По време на кратко пътуване не трябва да слагате храна в контейнера. Заради стреса от пътуването хамстерите не ядат. Имайте предвид, че картонените или книжни кутии, които могат да ви дадат в зоомагазина, рядко издържат на острите зъби на хамстера. Това може да доведе до това, че хамстера да избяга по пътя.

Не забравяйте периода на адаптация. Оставете хамстера на мира за известно време, за да може да се аклиматизира в новото за него обкръжение.

Осъществяване на избор

При внимателно наблюдение ще можете да определите дали вашия хамстер е здрав. Преди да направите окончателен избор, внимателно изучете своя хамстер. Признаците на здрав хамстер: гладка и блестяща козина, липса на плешивини, симетрично тяло без туберкули, чист анус, чисти очи без никакви секрети, сух нос, неизраснали прекалено дълги зъби, жизнерадостен характер.

Болният хамстер може да има разрошена козина, опадала козина, анус с размазани изпражнения, червени очи, хрема, тресящи се лапи, треперене, кихане или дишане с хрипове.
Ако хамстера има диария- лепкавата козина около ануса ще бъде косвен признак. Не купувайте никакъв хамстер от тази клетка. Диарията може да сигнализира за заразно вирусно или бактериално заболяване.

След покупката на хамстера веднага посетете ветеринар. Той ще прегледа хамстера, за да се увери, че е здрав и ще отговори на вашите въпроси.

Важно е да знаете как да се грижите правилно за хамстера. Приученият хамстер няма да бъде против да го вземете в ръка. Можете да съберете двете длани и да образувате вид пещера, в която вашия хамстер ще се чувства в безопасност. Това ще предоврати бягството на не съвсем ръчния или неспокоен хамстер. Повдигането на хамстера зад тила се препоръчва само за опитни стопани, защото лесно можете да нараните хамстера или да бъдете ухапани.

Трябва да сте напълно сигурни, че покупката на хамстера не е била грешка. При избора на хамстер използвайте разум и интуиция. Това ще ви даде най-добри шансове за това, че вашето бъдещо сътрудничество ще ви носи само позитивни емоции както за вас, така и за вашия любимец.

Коментар:
След покупката на хамстера веднага посетете ветеринар.

За жалост това не се прави от никой. Купуват хамстера, носят го в дома си и веднага започват да се опитват да го хващат или непрекъснато стоят до клетката....което е голяма грешка. Хамстера няма възможност да се адапатира и живее в непрекъснат стрес, което оказва влияние на неговото здраве.

Никога не си позоволявайте да не водите хамстера на лекар....както всяко животно и той понякога се разболява и се нуждае от медицински грижи, въпреки малкия си размер.

Отговорността за живота и здравето на хамстера са ваши!

http://o-poleznom.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia