[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на хамстер - съвети
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на хамстер - съвети

Отглеждане на хамстер - съвети

Мнениеот meri » Пет Апр 18, 2014 6:07 pm

1.Устройство на клетката

Купувате клетка с необходимия размер, за да удовлетворите нуждите на хамстера.
Ако купувате метална клетка, помнете че повечето продаваеми клетки за хамстери са прекалено малки и не дават възможност да поставите вътре всички необходими аксесоари и играчки така, че да остане свободно място, където хамстера да може да потича. Клетките, предназначени за плъхове, подхождат за сирийски хамстери. Сирийските хамстери обичат да се катерят и лазят по тунелите, но тези, които са в клетките за хамстери, са прекалено малки за тях. Джунгарските хамстери по-добре да се отглеждат в аквариуми, тъй като повечето клетки за обикновените хамстери не са съвсем защитени от възможността за бягства на хамстера.

Не купувайте клетка с разстояние между пръчките повече от 1 см.

Изображение

Изображение

Сирийските хамстери се отглеждат поотделно, защото започват да се пазят територията си от възраст 5-8 седмици и ще се бият помежду си, често до смърт или до нанасяне на сериозни повреди. Много от джунгарските хамстери могат да живеят заедно, но помнете, че по всяко време може да се бият не на живот, а на смърт. Хамстерите, които живеят заедно, не "играят" помежду си, те просто живеят в своите части на клетката. Ако спят заедно, не мислете, че те са приятели, това е инстинктивно поведение.

Хамстерите се нуждаят от пространство за вода, храна, играчки и бягащо колело, съответстващо на размерите на вида хамстер, който ще купите.

На дъното на клетката трябва да поставите постелка от 7 слоя минимум. Използвайте такива видове постелки като CareFresh, CritterCare или нарязана хартия. Дървесните стърготини не са много добри за хамстерите, защото могат да предизвикат много проблеми със здравето и съдържат вредни масла.

Изображение

Изображение

Обикновено бягащото колело върви заедно с клетката, но често е много малко и не подхожда за гърба на хамстера. За джунгарския хамстер подхожда колело с диаметър 20 см, а за сирийския 28 см.

Изображение

Уверете се, че клетката е защитена надеждно от бягства!
Ще бъдете учудени, колко са изобретателни хамстерите в бягствата. Уверете се, че всички отвори са добре запечатани (дори ако се намират отгоре, защото хамстерите много добре лазят), и проверете дали няма свободни или подвижни части, които хамстера ще може самостоятелно да свали. Ако имате метална клетка, уверете се, че хамстера няма да изпълзи между пръчките, той може да заседне или да избяга.

Изображение

Уверете се, че хамстера има достатъчно играчки за развлечение. Такива играчки като картонени цилиндри от тоалетна хартия, празни кутии, тунели, кутии от гнезда, тръби от PVC, стари чехли, специални играчки за хамстери, които може да гризе, бягащо колело. Повечето стопани на хамстери предоставят бягащо колело или сфера за разходка, в резултат на което хамстера води нездравословен начин на живот с такива навици като бавно ходене вместо тичане или гризане на пръчките на клетката. Хамстера се нуждае от много повече, отколкото колело или сфера. Осигурете всички видове играчки. Уверете се, че играчките са достатъчно, за да имате възможност да ги сменяте периодично, за да не губи интерес хамстера към играчката, която е била прибрана, и предоставена след няколко дни отново.

2.Избор на хамстера

Изображение

Ако сте готови да вземете хамстера, отивайте в зоомагазина или при развъдчика.

Изображение

Огледайте животното. Здравия хамстер трябва да има чисти очи, чист и сух анус, леко закръглен корем, не трябва да има плешивини или тумори (с изключение на жлезите на бедрата, които начинаещите любители бъркат с порязвания и струпеи), ярки черни очи, здрави не израснали зъби.

Изображение

Разберете възрастта на хамстера. Женските хамстери по-възрастни от 8 седмици могат да се окажат бременни, за това по-добре вземете хамстер на възраст около 4 седмици. Дали хамстера е млад, можете да разберете по неговия размер. Възрастните сирийски хамстери могат да достигнат 12-17 см на дължина, за това при покупка на сирийски хамстер неговия размер трябва да бъде като посочения. Хамстерите Кембъл и руските джунгарски хамстери във зряла възраст достигат 7-10 см на размер, за това при закупуване не трябва да превишават 7 см на дължина. Китайските хамстери израстват до 10-12 см, за това при купуването трябва да бъдат не по-малко от посочения размер. Хамстерите Роборовски едва дотигат 7 см на дължина, за това при покупка трябва да бъдат не повече от 5 см.

Ако имате избор, отидете в зоомагазина през втората половина на деня, към вечерта, когато хамстерите са по-активни, за да можете да обърнете внимание на техните личностни особености, да изберете този, който най-много ви харесва.

Изображение

Разпитайте продавача в зоомагазина за хамстера. Няма такова понятие като лош въпрос. Попитайте за пола, възрастта, породата и т.н. Помнете, че продавача се грижи и за други хамстери, и може да знае само за пола. В някои зоомагазини могат да ви предоставят и по-подробна информация.

Осведомете се предварително. Изяснете какъв вид хамстер искате, и ще можете ли да се грижите за него. Ако искате хамстер, който лесно се приучава, изберете сирийски. Това също е добър избор за начинаещи. Джунгарските хамстери са по-страхливи и по-пъргави. Размера и скоростта ги правят по-сложни за взимане в ръце.

3.Първите няколко дни у дома

Изображение

Когато донесете хамстера у вас, оставете го сам.
Донесете хамстера у вас колкото може по-бързо. Не се задържайте никъде, за да го показвате. Поставете го в клетката, дайте му храна и вода и нека остане там. Това ще бъде критичен момент в неговия живот. Хамстера ще се намира в състояние на стрес и може по-трудно да се адаптира, нуждае се от повече време.

Изображение

Покрийте клетката с лека материя, за да може да я изследва в уединение. Уверете се, че храната, водата, играчките са достатъчно за да се занимава хамстера няколко дни, защото в този период не трябва да се приближавате докато се възстанови. Ако в дома има деца, гости, направете така, че никой да не безпокои хамстера. Игнорирането на нуждите на хамстера за адаптация, може да доведе до ухапване, за което не трябва да обвинявате хамстера, и което не означава, че хамстера е зъл, обвинявайте само своето неуважение към неговите нужди.

Изображение

След 2-3 дни самота, можете да опитате да се сприятелите.
При приближаване към клетката разговаряйте ласкаво, за да обърне внимание хамстера на вашето присъствие. В началото може да нервничи, но помнете, че още не е свикнал с вас и не се отчайвайте. Започнете да правите това, което сте длъжни: сменете храната, водата, старите играчки с нови, почистете мръсната постелка. Хамстера ще започне да привиква към вашата ръка в клетката.

Провеждайте кратки обучаващи сесии от втората седмица.
Повечето хамстери са активни от рано до късно вечер, а сирийските- през цялата нощ. Опитайте да разберете режима на хамстера, за да провеждате сесиите в момента на най-голяма активност.
Процес на обучение:

- Поставете ръката си в клетката, дайте възможност на хамстера да я помирише. Ако хамстера леко я изпробва със зъби, леко я отдръпнете, но пак я върнете в клетката, за да може хамстера да я изследва отново. Това ще му позволи да разбере, че ръката не е това, което трябва да хапе и да се страхува от нея.

Изображение

Вземете лакомство в ръка, подхожда зърнена смес, защото хамстерите я обичат. Хамстера трябва да привикне да се качва на дланта ви и да запомни, че тя е това, на което може да се качи.

Изображение

Ако хамстера демонстрира прогрес в обучението, опитайте да му позволите да се качи на вашата длан и дайте лакомство след това. Хамстера ще разбере, че ръката е нещо добро.
Изображение

Следващият етап е да позволите на хамстера да се изкачи до вас по ръката и внимателно да го повдигнете от пода на клетката. Първоначално хамстера може да се изплаши, разговаряйте ласкаво с него, предложете му лакомство, за да се чувства комфортно. Когато изпълнявате това, настанете се на пода, за да може изплашения хамстер да се измъкне от ръцете ви и да не се нарани в случай на падане от височина 15-20 см.

Изображение

Изображение

Помнете, че някои хамстери, които са били развъдени неправилно, не са свикнали с ръцете, с негативен опит от човешкото общуване в миналото, изискват повече време.
Приучаването на такива хамстери може да отнеме месеци. Не се отчайвайте и не ги връщайте, това ще свърши. Просто преминете към следващата крачка за приучаване, когато хамстера е готов за това.

Изображение

Уважавайте режима на хамстера.
Въпреки, че хамстерите са нощни животни, те понякога могат да проявяват активност през деня, за да вземат храна и др. Дори да ви се стори, че той бодърствува, няма да бъде в настроение да играе, ако не демонстрира това с вида си.

Нека контактът с другите хора да бъде минимален.
Много е важно, докато хамстера установи връзка с вас, другите приятели да се появят по-късно. Нека знае, че неговият компаньон сте вие.

4.Храна и вода

Изображение

Вода винаги трябва да има в наличие и да бъде достъпна.
Хамстерите не пият много, но когато изпитват жажда, е много важно да има вода за пиене. Не наливайте водата в чиния, защото хамстера лесно може да се задави или да я обърне. Вместо това използвайте поилка. Сменяйте водата ежедневно, за да я запазите свежа.

Изображение

Направете така, че хамстера да знае времето за хранене.
Или направете така, че винаги да има храна, или го хранете ежедневно по едно и също време.

Изображение

Най-добрата купа за храна- това е тази, която е направена от керамикка или метал, тъй като пластмасовата ще бъде изгризана.

Изображение

Използвайте гранулирана или брикетирана храна. Зърнените смеси позволяват на хамстера да бъде капризен и да избира само най-вкусното, но не винаги най-полезното. Предлагайте гранули и брикети като основна диета, а зърнената смес използвайте като допълнителна храна. Давайте на хамстера в началото да изяде основната храна, преди да давате зърнена смес.

Изображение

Разпределете храната по клетката, скрийте я в играчките и тунелите. Нека хамстера я потърси. Ако поставите храната в купата, хамстера може да започне да страда от затлъстяване и няма да бъде заинтересуван от физическата активност.

Изображение

Не хранете хамстера с човешка храна (по-голяма част от нея от не подхожда). Към нея се отнасят бонбони, макарони, сурово месо и риба, захар, десерти и т.н.

Редовно (2-3 пъти в седмицата) давайте лакомство. Най-любимото лакомство за хамстера са морков, краставица, ябълка, банан, чушка, домат, маруля, целина, зеле, зелени тиквички, глухарче, изобилие от плодове и зеленчуци (с изключение на цитрусови). Някои от тях можете да давате ежедневно. Можете да купите лакомства за хамстера от зоомагазина.

Подготовка на ябълката:
- почистете я от кората

Изображение

Нарежете я на малки кубчета
Изображение

Поставете парчетата в купата или извадете хамстера и му предложете парче ябълка
Изображение

Ако вашият хамстер гризе клетката, дайте му парче ябълка, за да превключите вниманието му от клетката към храната
Изображение

Не давайте на хамстера сладки сосове, защото те притежават гъста и лепкава консистенция и съществува риск хамстера да се задави.

Изображение

5.Грижа за клетката на хамстера

Изображение

Клетката трябва да се почиства редовно. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ НИКАКЪВ САПУН, освен течно почистващо средство, дори и тогава добре изплаквайте клетката след приложение с чиста вода. Дори най-малките следи от други видове препарати (като сапун за ръце) могат да се окажат смъртоносно опасни за хамстера. Ако се налага да използвате сапун, използвайте специалния сапун за хамстери или гризачи, който можете да закупите в зоомагазините.
Изображение

Старата постелка не трябва да се използва повторно. Евтина постелка може да се намери в повечето зоомагазини, тя трябва да се насипе веднага след почистване на клетката. Добра постелка е нарязаната хартия: може да нарежете книжна салфетка. Не използвайте вестник, дървесни стърготини, защото те не са безопасни за хамстера.

Изображение

Малката къщичка е необходима за хамстера. Хамстерите обичат уединението и се радват на всякакви предмети, които им позволяват да се скрият.

Изображение

Оставяйте играчки на хамстера, за да се занимава. Парчето дърво запазва зъбите остри, предоставя развлечение за часове. Картонените рола от тоалетна хартия служат за обект за гризане, хамстерите също пропълзяват през тях. Стара кърпа също подхожда за строителство на гнездо. Можете да набавите клонки от плодни дървета за гризане.

СЪВЕТИ:

- Хамстерите трябва да играят, поставете ги в игрален манеж, дайте играчки и лакомство, поиграйте с тях, покажете им, че ги обичате и те ще ви отвърнат с любов;

- Не хранете хамстера с прекалено много зеленина, това може да доведе до диария;

- Не давайте на хамстера пухкави или плюшени играчки, защото могат да отхапят парче и да го погълнат, или да вдишат пълнежа и да се задушат;

- Хамстерите обичат свежа храна. Давайте малки парчета броколи, ябълка, моркови, цвекло, варено яйце без сол;

- Будете хамстера внимателно:
Вземете лакомство. Използвайте любимото на хамстера, то трябва да бъде безопасно и да има силна вкусна миризма.
Поставете лакомството на дланта, след това я поставете до хамстера. Ако почувства миризмата, ще се събуди. Позволете му да се качи на ръката ви и да изяде лакомството, така няма да бъде раздразнен. Ако хамстера не се събужда, леко почукайте по клетката и нежно го назовете по име.

- Правилно развъдените хамстери Кембъл, джингарските и сирийските хамстери се приучават в кратки срокове. Те по природа са дружелюбни и уверени в себе си, което демонстрират, когато привикнат с вас и новия дом. Китайските и хамстерите Роборовски се приучават по-трудно.

- Джунгарските хамстери са подложени на диабет, за това плодове и сладка храна може да им се дава само в ограничени количества. Много хора не знаят, не грах, царевица и моркови съдържат много захар и не трябва да се дават на джунгарските хамстери. Тяхната диета трябва да се състои от 16% протеини или дори повече.

- Не купувайте къщички, които могат да бъдат изгризани лесно. Хамстера може да се разболее след изяждането на много стърготини, които и сам рендосва.

- Играйте със своя хамстер от 15 до 20 мин. ежедневно за осигуряване на социална активност.

- Уверете се, че сте измили новата клетка преди да поставите хамстера. Купувайки клетка вие не знаете къде е била поставена, имало ли е хамстери в нея. В нея могат да се окажат микроорганизми, от които хамстера да се разболее.

- Не поставяйте джунгарски хамстери заедно, ако не са от едно котило или не са живеели заедно дълго време, защото тези животни са много чувстителни към нарушаване на териториалните граници.

- Хамстерите обичат играчки за дъвчене. Те не просто ги обичат, но такива играчки са полезни за хамстера. Ако хамстера няма нищо за гризане, неговите зъби ще израснат прекалено големи, което ще доведе до необходимостта да посетите ветеринар. Зъбите на хамстерите растат постоянно, за това трябва да дъвче нещо.

- Ако не можете да купите къщичка, можете да я направите сами.

- Купете четка за зъби за хамстера. Няма да му миете зъбите, а ще вчесвате козината с нея.

- Болният хамстер трябва да се заведе на ветеринар. По възможност намерете лекар, който специализира за малки животни, но и всеки ветеринар ще ви помогне.

- Обкръжете хамстера с любов. Не купувайте хамстер, ако имате куче, котка или малко дете. Това не е безопасно! Хамстера изисква много време и внимание и не подхожда за дете. Клетката трябва да се почиства, а постелката да се обновява ежедневно. Хамстера трябва да се пуска на разходка извън клетката. Хамстерите не са играчки, но децата забравят за това.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

-Никога не давайте на хамстера антибиотици, предназначени за хора, това ще ги убие.

- Борови и кедрови стърготини са вредни за хамстерите, защото тяхната миризма е много силна. Изпробвайте пълнителя Care fresh или нещо подобно.

- Хамстерите могат да прихванат заразното заболяване мокра опашка, което е способно да ги убие, ако не се обърнете към ветеринар колкото може по-бързо. Симптоми на мокра опашка: лиспа на активност, изгърбено тяло, течна или кървава диария, мокра замърсена анална област и опашка.

- Женските хамстери са по-агресивни, отколкото мъжките, в периода на размножаване, те произвеждат определена миризма.

- Диабетът при джунгарските хамстери се получава от сладки храни.

- Никога не тормозете спящ хамстер, това ще го наплаши и може да ви ухапе. Също така това може да попречи на приучаването.

- Никога не къпете хамстера. От това ще получи стрес. Той се почиства сам, или купете специален пясък.

Какво ще ви трябва:

- Клетка;
- Играчки;
- Специално средство за почистване на клетката;
- Храна и лакомства;
- Купа за храна;
- Вода;
- Поилка;
- Постелка;
- Тунели;
- Къщичка;
- Място, където да спи;
- Не е задължително: стар чаршаф. Ако разрешавате на хамстера да тича по леглото ви, е възможно да имате желание да го покриете със стар чаршаф;
- Хамстера се нуждае от покривало за клетката през нощта, за да се чувства по-комфортно;
- Картонени цилиндри от тоалетна хартия(за да ги гризе и да си играе с тях);
- Самият хамстер! :ab:

http://ru.wikihow.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron