[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Пон Апр 21, 2014 8:58 am

Защо не трябва да поставяте свинчето по гръб?

Свинчетата много лесно се травмират, ако не се отнасяте внимателно с тях. Често стопаните ги поставят по гръб, смятайки че свинчето се отпуска и наслаждава в това положение. ГРЕШКА.

Изображение

Преобръщайки свинчето по гръб, човек провокира състояние на временен паралич. Подразбира се временна загуба на мускулна функция. Свинчето е невъзприемчиво към звуците и болковата стимулация. Това е важна част от мотивирания страх от защитния механизъм.

Тонична неподвижност

Най-лекото описание на това състояние- животното се преструва на мъртво. За свинчетата тоничната неподвижност означава оцеляване по време на нападание от хищника. Ако хищника успее да хване свинчето, тоничната неподвижност му позволява да стане отпуснато и невъзприемчиво. Кръвното налягане и дихателната честота спадат. Това състояние убеждава хищника в неговата смърт. Хищника може да отпусне хватката или да хвърли плячката си, което дава шанс на свинчето да избяга.

Опасност

Причинявайки тонична неподвижност, поставяйки свинчето по гръб, човекът му причинява голям стрес. Лежейки по гръб, свинчето изглежда отпуснато, но след това сърцебиенето и дишането силно се повишават. Друга опасност е това, че свинчето може да си счупи гръбнака, съпротивлявайки се на човека, който иска да го обърне по гръб.

Някои стопани използват това състояние на неподвижност за подрязване на ноктите, преглед или даване на лекарства. Състоянието на тонична неподвижност може да окаже по-съществен стрес, който да превишава стреса от обикновеното подрязване на ноктите. Тоничната неподвижност трябва да се разглежда последна, когато другите методи на преглед или провеждане на медицински процедури с много нервно животно не дават резултат.
*************************************************************************************************************************************************************

Защо свинчетата си ядат изпражненията?

Често може да забележите как свинчето се свива като топка, поставя глава под корема, а след това започва активно да дъвче нещо. Не трябва да се плашите, морските свинчета са копрофаги- тя изяждат изпражненията си. Флората на цекума произвежда ензимите от които се нуждае, витамини от групите В и К, аминокиселини, които не се синтезират непосредствено в организма или не постъпват директно с храната. Свинчето пропуска храната през организма два пъти: първо изяжда тревата/сеното и другата храна, богата на влакнини, която частично се усвоява, при което в червата усилено работят цели колонии микроорганизми, които насърчават преобразуването на коснумираната растителна храна в необходимите аминокиселини, а след това изяждат "нощните изпражнения". За това копрофагията, заедно с постъпващата храна осигурява на свинчето всички необходими вещества и нормализират работата на червата.

Свинчетата имат два вида изпражнения. Първите, обикновени, съдържащи влакнини, трева и т.н., ние виждаме разпръснати по клетката и оформени във вид на конвенционални цилиндри. А вторите, "витаминни", се образуват по-различно, те са по-течни, и свинчето ги "хваща" директно от ануса, накланяйки се към него.

ИзображениеИзображение

Съществува мнение, че при проблеми с храносмилането трябва да вземете изпражнения от здраво свинче.

Проблемите с храносмилането се лекуват само с препарати, а не с "народна медицина". Това е мит, който дори е опасен, защото различните свинчета имат различна микрофлора. И трябва да знаете дали свинчето от което взимате изпражненията е здраво, трябва да ги дадете за анализ. Диарията не е заболяване, а следствие. И трябва да установите причината. Те са много:вътрешни паразити, чревни гъбички, отравяне, интоксикация, след прием на антибиотици, проблеми със зъбите, грешки в храненето, кокцидиоза и др.
Такива изпражнения свинчетата не ги ядат при никакви обстоятелства. За тяхното храносмилане са необходими специалните "нощни" изпражнения, които изяждат веднага, те са богати на аминокиселини и витамини.
*************************************************************************************************************************************************************

Свинчето гризе клетката си. Какво да правим?

За изтриване на зъбите това занимание няма никакво отношение!
Не изтриват зъбите, а захващат пръчката на това място, където няма зъби, просто свинчето извършва дъвкателни движения, звукът е силен.

Изображение

Свинчето гризе клетката от безделие. Свинчетата се побъркват в теснотията, затворени, самотни. Това че гризе клетката без видими причини, го разглеждайте като вик на душата. Поведенческото нарушение трябва да се "лекува". Това е един вид психоза. А може да се лекува само след промяна в условията:

- голяма клетка;
- еднополов сродник;
- достатъчно храна;
- възможност по-дълго да се разхожда по пода.
*************************************************************************************************************************************************************

Свинчето хапе, какво да правим?

Някои свинчета хапят. И могат да хапят с цялата дължина на зъбите. Но не хапят без причина. Дори и най-нежното и ръчно свинче може да ви ухапе, ако му причините неудобства. Към неудобствата се отнасят:

- опит да сковете движенията на свинчето;
- опит насила да го измиете, да огледате устата, да отрежете ноктите;
- опит да попречите на важно занимание- да извадите свинчето от гнездото, да го отделите от купата с храна и т.н.

Други причини за ухапване могат да бъдат:

- вие или предишния стопанин сте травмирали психиката на свинчето: дълго е живяло само (или продължава да живее), не му достига внимание, животното е живяло в училище, детска градина, където често са го стискали и причинявали болка и др.;
- неправилно взимате свинчето;
- спуснали сте рязко ръка в жилището на свинчето: от страх и неочакванност ви хапе;
- ако свинчетата се бият, в никакъв случай не се опитвайте да ги разделяте с голи ръце;
- ако пръста ви мирише вкусно;
- леко ухапване по пръста или дреха показва за това, че свинчето иска да отиде до тоалетна или защото не го пускате;
- вие сте чужд, не всяко свинче се доверява на почесванията на всеки;
- свинчето иска да отиде някъде, а на пътя лежи вашата ръка или крак;
- свинчето е новозакупено, за това може да се опита да се защити от вас;
- свинчето е бременно и вие го взимате неправилно;
- стрес: опит да го хванете отгоре, самота, недостиг на вода или храна, причиняване на болка;
- причина за леко ухапване може да бъде проява на своеобразна ласка. Свинчето иска да прояви своите нежни чувства към стопанина, както би го направило със сродниците си, но няма други намерения;
- ухапването може да свидетелства за проблеми със здравето.

В никакъв случай не трябва да наказвате свинчето за ухапването, да прилагате физическа сила и да биете животното. Не вярвайте на " възпитателната работа" - щракване по носа и притискане към пода: свинчето няма да разбере причината, а това ще го накара още повече да не ви вярва, ще потвърди агресията ви към него, за което може да бъдете ухапани.
Морските свинчета не са животни за гушкане. Свинчетата не са зли или вредни. Не трябва да възприемате свинчето от човешка гледна точка, да я очовечавате и да приписвате човешки черти.
*************************************************************************************************************************************************************

Свинчето не пие вода. Какво да правим?

Употребата на вода зависи от много фактори: количеството сочна храна и наличието на трева, наличието и количеството суха храна, температурата в жилището, възрастта, активността, наличието на захарни храни в диетата и лакомства.
В природата свинчетата не се нуждаят от вода- те попълват запасите си от храната.

Свинчето може да не пие вода, защото:

- има достатъчно влага от тревите, зеленината, зеленчуците;
- поилката е окачена високо (трябва да виси на такава височина, че свинчето да не повдига глава- на нивото на муцуната);
- поилката е повредена(не тече вода, поилката виси настрани, топчето е задръстено и т.н.);
- на предишното си местоживеене свинчето е научено да пие от купа, а не от поилка;
- свинчето е в стрес след покупката.

Какво да правим, ако новозакупеното свинче не пие от поилката?

Купили сте наскоро свинче, донесли сте го у дома, а то седи на едно място и не се движи, не яде и не пие. Отговорът е прост: не правете нищо, това е нормална реакция на новото място. Животните в стрес не ядат и не пият. Можете да поставите до поилката сено, за да се зарови в него свинчето и да не се страхува да пие. Поилката трябва да бъде добре закрепена и да виси на досегаема височина.

Много свинчета, намиращи се на натурално хранене не пият вода изобщо. Те не се нуждаят от допълнителна течност- попълват запасите си от влага от сочната храна. Но, дори и в този случай не трябва да прибирате поилката. Поилка с чиста вода, която трябва да сменяте ежедневно, винаги трябва да има в клетката, независимо от това дали свинчето пие, или не.

Съществува заблуда сред някои стопани, че техните свинчета не могат да се научат да ползват поилката. Свинчето във всяка възраст знае как да пие и какво да прави с поилката. Нито едно свинче няма да умре от обезводняване, ако в клетката има пълна поилка с вода. В никакъв случай не трябва да карате свинчето да пие насила, или да наливате вода със спринцовка. Свинчето само ще реши кога да пие.
*************************************************************************************************************************************************************

Свинчето киха. Какво да правим?

Кихането е защитна реакция на организма, с помощта на която той се опитва да се освободи от причинителите на простудните заболявания или чужди тела, случайно попаднали в носа, при изкуствено механично дразнене. Не бързайте веднага да лекувате свинчето, да капете нещо и да давате с цел профилактика. По този начин можете да навредите на здрав организъм. Лечението трябва да се провежда само при доказано заболяване. В началото наблюдавайте в какви моменти киха свинчето. Причините могат да бъдат няколко.

Изображение

Причини за кихане

Свинчетата могат да кихат от миризмата на парфюмерийно-козметични, миещи и други химически средства (лак, парфюм, дезодорант, освежител за въздуха и др.), цигарен дим. Не пръскайте около свинчето аерозоли, парфюми и др. средства. Не пушете в помещението със свинчето.

Свинчето може да киха заради малките частици в сеното, пълнителя, прах. Ако кихането е често, постоянно, трябва да обезпрашите сеното преди да го давате на свинчето и да експериментирате с пълнителя.
Свинчето може да киха от сухия въздух в помещението. Задължително проветрявайте жилището, можете да поставите овлажнител за въздуха, влажни кърпи.
Много стопани се страхуват да проветряват, за да не настине свинчето. Нищо няма да стане, ако преместите свинчето на място без течение. Затворете вратата, отворете прозореца. При използването на климатик, поставете свинчето в друг ъгъл, не го оставяйте под прекия поток въздух.

Кихане може да провокира бързата промяна на температурата на околната среда. Такива резки промени в температурата могат да доведат до респираторни заболявания, за това не трябва да водите свинчето на разходка, когато въздухът е студен.

Кихането може да бъде първият признак за простуда. Скоро ще се появи хрема. Засъхвайки, образува корички около ноздрите, от вътрешната страна на лапите, тъй като свинчето постоянно трие нос. Не бъркайте със състоянието, когато носа се прочиства от дразнители. При такова кихане капките летят на всички страни, но носът е чист, няма сополи, образуват се корички на носа, свинчето не го трие постоянно с лапи. В ноздрите може да се вижда прозрачна влага, дори при липсата на кихане, това е нормално.

http://msvinkadoma.wordpress.com/
превод: meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Пон Апр 21, 2014 3:53 pm

Трябва ли да къпем свинчето?

Ако вашето свинче е здраво, отглежда се правилно, не е необходимо да се къпе.

Къпането нарушава pH-баланса на кожата, прави я по-уязвима за кожни заболявания, като пърхот или гъбички. Освен това огромният стрес за животното, на фона на който се активизират заболявания.

Свинчето се къпе според замърсяването, а в повечето случаи замърсяване се получава при неправилно отглеждане. В природата животните никой не ги къпе. Чистотата на свинчето зависи от слоя пълнител, честотата на неговата смяна и дължината на клетката.
Свинчетата много се страхуват от водата, за тях това е неествена среда. Къпането за тях е стрес, на фона на който пада имунитета. При попадане на вода в ушите възниква отит. Много често след къпане свинчетата се разболяват- кихат и получават хрема, отказват храна, и трябва да се лекуват последиците от неправилното отглеждане.

Може да се къпят само в случай на необходимост, мие се само замърсеното място, а не цялото животно.
Ако въпреки всичко къпането е необходимо, ще ви трябва:
- кърпа във ваната или мивката;
- няколко кърпи за подсушаване след къпане;
- шампоан за бебета, хипоалергенен, с неутрално рН, без оцветители. Забранено е да се използват сапуни, всякакъв вид. Не използвайте евтини шампоани за животни.

Поставете кърпата на дъното на ваната или мивката, за да не се подхлъзват лапите на свинчето. Налейте толкова вода, че свинчето да бъде потопено до половината. Температура на водата 37-39 С. Намокрете замърсения участък, леко втрийте и изплакнете. Нанесете малко количество шампоан и изплакнете. Подсушете свинчето добре до сухо.

По време на къпане не се отдалечавайте от свинчето, за да не падне.
Никога не мокрете вътрешната повърхност на ушите. Избягвайте попадане на шампоан в очите, не мокрете главата изобщо.

Помнете, че къпането е принудителна мярка. Ако вашето свинче се цапа редовно в течни изпражнения или урина- изяснете причината или променете условията на отглеждане.
************************************************************************************************************************************************************

Как да преведете свинчето към нова храна

Ако свинчето трябва да премине към нова храна, това се прави последователно, смесва се старата храна с новата, постепенно се намалява дозата на старата за около 1-3 седмици.

В продължение на 2-5 дни: 1 част нова храна към 4 части стара;
В продължение на 2-5 дни: 2 части нова храна към 3 части стара;
В продължение на 2-5 дни: 3 части нова храна към 2 части стара;
В продължение на 2-5 дни: 4 части нова храна към 1 част стара.

Преходът към нова храна е завършен.

Свинчето не яде гранули. Какво да правим?

Нито едно свинче не започва след зърнената смес да яде веднага гранули. Защото на вкус те са растителни, могат да бъдат без подсладители, вкусови добавки, оцветители, твърди. Някои свинчета започват да ядат гранулите след месец и повече. По този въпрос голяма роля има вашата настойчивост и търпение. Не трябва да ограничавате сеното и сочната храна.

Сухата храна може да се дава не повече от 1 супена лъжица на ден.

Някои стопани игнорират това предупреждение, решавайки, че гранулите са "полезна храна" и могат да се дават по много, грешка.

По принцип няма полезни сухи храни, защото те са неествена храна. Свинчета, хранени само със суха храна, умират. Ако свинчето реагира на сочната храна с подуване на корема, диария, това означава, че е нарушена чревната флора. С този проблем се сблъскват много стопани, които искат да преведат свинчето на натурална храна. Свинчето реагира много чувствително на смяната на храната, дори ако тя е полезна. Това е опасен сигнал.
Вредна е както зърнената, така и гранулираната храна. Полезно е натуралното хранене: трева, сено, зеленина, зеленчуци, плодове, клони.
Гранулите са по-приемлива храна на ненужното зърно, за тези които не могат да осигурят разнообразна диета.
*************************************************************************************************************************************************************

Можем ли да даваме листа от салата

Мнозина отричат даването на салата, заради високото съдържание на нитрати. Съдържанието на нитрати в салатата са толкова различни и зависят от сезона, страната и отглеждането, така че би било неправилно да се потвърждава, че всички салати са пренаситени с нитрати. В малки количества, при употреба на продукти, съдържащи нитрати са напълно безопасни и всеки ден листата от салата не вредят на животните.

Изображение

Високо съдържание на вода. Заради високото съдържание на вода, салатата се смята за ниско качество храна. Това си остава загадка. Водата не вреди на никой, а за животните е полезна. Тя също не вреди на храносмилането.

Минимална хранителна ценност. В салатата има малко хранителна ценност и съдържа малко витамини. Така ли е наистина? Не, не е така: при определяне на съдържанието на хранителните вещества, съдържанието на вода се взема под внимание, за това се оказва, че хранителната стойност винаги е ниска. Ако водата в салатата се приспадне, бързо става ясно, че листата съдържат много витамини, минерали и фитохимикали.

Как да даваме салата?
Горните листа трябва да се премахнат преди употреба, стеблата също се премахват, защото те съдържат много нитрати. Подтовя се малко количество салата. Не трябва да храним свинчето с отпадъците от салатата. Ако се дава салата за първи път, винаги трябва да се предлага малко количество. Ако свинчето понася нормално салатата, количеството може да се увеличи бавно. Салатата не е основна храна, тя винаги се дава с другата храна. След привикване може да давате малки порции през деня. Ако животното често страда от чревни проблеми и диария, не давайте салата. В такъв случай животното страда от дисбаланс на чревната флора и хранене. Дайте изпражнения за анализ и преразгледайте диетата.
*************************************************************************************************************************************************************

Защо свинчето не може да яде мляко?

Всички бозайници, до определена възраст се хранят с млякото на своя биологичен вид. Най-ценно за бебетата е млякото на майката. То е уникален продукт, в него се съдържат всички витамини и микроелементи, мазнини, протеини, въглехидрати. Млякото е храна за малките свинчета.

Свинчетата са вегетарианци, след като престанат да пият майчино мляко. Това, което при хората се нарича лактазна недостатъчност, при свинчетата е нормалното състояние на червата, при което ензима лактаза не се генерира след храненето с майчино мляко.

Нито едно животно не пие мляко след приключване на периода на кърмене.
След периода на кърмене при свинчетата престава да се произвежда лактоза. Нейната липса води до това, че лактозата не се разделя напълно и се подлага в червата на бактериална ферментация. В резултат на ферментацията се образуват газове, променя се киселинно-алкалния баланс на червата. Възниква диария, подуване на корема, силни болки. Изпражненията са воднисти, пенести, понякога зелени, с кисела миризма.

Ако вашето свинче е по-голямо от 1 месец, никакво мляко не трябва да присъства в диетата му.
*************************************************************************************************************************************************************

Опасения за даването на зеле

Изображение

За съжаление има масов слух, че всички видове зеле са много вредни, водят до подуване на корема и други проблеми с храносмилането.
Малко растения имат високо съдържание на въглерод, високомолекулни въглехидрати, фибри и вода, особено червеното зеле, брюкселското и зелето с бял кочан. Всички тези видове могат да се понасят добре от някои малки животни, но трябва да се приучават постепенно.

Повечето други видове зеле лесно се усвояват и са здравословна и питателна храна. Те съдържат много фитохимични вещества, витамини, минерали и микроелементи. Добре се понасят китайското зеле, карфиол, броколи.
Понякога зелето може да причини малко газообразуване в червата, но при здрави животни не води до болезнено подуване. Проблемите с храненето със зеле възнкват само тогава, когато животното получава прекалено малко двигателна активност, което води до отслабване на червата.

Какво трябва да имате предвид при даването на зеле?

-Ако животното често страда от подуване или чревни проблеми, не трябва да давате зеле.

- Когато давате зеле за първи път, винаги трябва да предлагате малко количество (с големината на палеца за големите животни, за малките колкото кутрето). Ако зелето се понася нормално, неговото количество може да се увеличи постепенно. Зелето не е пълноценна храна, не трябва да се дава всеки ден, трябва да се въвежда с други различни храни на малки порции, да се разпределя през деня на малки количества за един път.

- Ако зелето преди даване е било в хладилника не по-малко от два дни, се предполага, че се усвоява по-лесно.

- Преди употреба горните листа трябва да се премахнат. Карфиола се почиства, другите видове зеле се мият.
Не трябва да храните със зелеви отпадъци.

- Животните трябва да имат здравословно хранене и трябва да се движат много, за да може да се осъществява нормално чревно преминаване.

http://msvinkadoma.wordpress.com/
превод: meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот aliivanova » Пет Юни 13, 2014 6:20 pm

Информацията в темата е много полезна.
Аз обаче се чудя, какво можем да направим, за да разхладим ангорското свинче през лятото?
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот zoomaniak » Пет Юни 13, 2014 6:21 pm

Климатик в стаята - 22 градуса и Релакс :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот aliivanova » Съб Юни 14, 2014 6:32 pm

Прав си. :ab:
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Пон Юни 16, 2014 8:59 am

Идеална температура с климатик за морското свинче е 15 С, трябва да се внимава да не се преохлади. Друг вариант за охлаждане е вентилатор, но не трябва да духа директно в свинчето.Замразена вода в бутилки, поставени на пода, също помага за охлаждане.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот aliivanova » Вто Юни 17, 2014 2:46 pm

А необходимо ли е подстригване? hsuh
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот zoomaniak » Вто Юни 17, 2014 4:10 pm

Е рязане на козина с ножица при нужда не е най-точно казано подстригване. Аз с ножицата си режех при нужда козинката - на местата където съм преценил, че е МНОГО и се претопля.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Вто Юни 17, 2014 4:41 pm

С машинка. :ab: Особено тези с дълга козина в жегите е добре да се подстригват, не е задължително, разбира се. :ab:
Изображение
И с ножица
http://www.youtube.com/watch?v=Z4t-Q4yx5yk
И от грумер
http://www.youtube.com/watch?v=GnmP8ZqPAag
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот zoomaniak » Вто Юни 17, 2014 6:13 pm

Машинката :ag: 70-95-300 лв не вярвам някой да я ползва. Ножицата на мама и баба е прекрасно нещо tongue
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот aliivanova » Сря Юни 18, 2014 2:35 pm

Таз машинка златна ще ми излезе.Грабвам ножиците и почвам да режа. :ag:
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Чет Юни 19, 2014 8:41 am

Все пак внимавай с ножицата и не прекалявай с рязането на козина,защото са необходими поне 3 месеца, докато порасне новата. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот aliivanova » Чет Юни 19, 2014 4:04 pm

Аз се шегувах, разбира се-ще внимавам.Не знаех, че е нужно толкова време за да порасне козинката на свинчо... :ah:
Аватар
aliivanova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 6:03 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Чет Юни 19, 2014 4:13 pm

Така четох, не знам точно,но сигурно е вярно. Е все пак е лято, има време да порасне за зимата. Знам, че се шегуваш. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот Koset0 » Чет Юни 19, 2014 5:06 pm

Преди време имах един ангорец и отзад му се влачеше много козина. Събираше стърготини там и често ги подрязвах с ножицата. Както и перчема, защото не можеше да вижда добре от него. Казваше се Пънко. :ag: За късокосместо свинче едва ли ще е нужно подстригване.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Какво да правим/да не правим, защо морското свинче....

Мнениеот meri » Чет Юни 19, 2014 9:42 pm

Късокосместите нямат нужда от подстригване. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron