[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста летяща катерица- 2 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста летяща катерица- 2 част

Захарна торбеста летяща катерица- 2 част

Мнениеот meri » Нед Апр 27, 2014 5:55 pm

Ето информация и от мен, разделям ги на части за по-лесно прочитане и усвояване на материала, така да се каже. :ab:

Захарна- летяща катерица (Petaurus breviceps)

Захарната катерица е нощно животно, родом от Австралия, Нова Зеландия, Тасмания. По външен вид напомня на катерица. Има голяма пухкава опашка, малко тяло и големи очи.

Живеят на малки групи. В групата може да се намират до седем възрастни животни, също така малките от текущото сезонно размножаване. Задължително има доминиращ възрастен мъжки, който маркира територията и своите съплеменници със специфичен секрет отделен от жлезата, разположена на гърдите и челото. Чуждите, които нямат същата миризма биват прогонени от територията.

В студения сезон на суша и дъждовните нощи дейността се ограничава. Не обичат студеното. Животните стават летаргични и слабо активни, изпадат в сън. Така преживяват зимния период на годината, когато рязко намалява възможността за намиране на храна.
По този начин оцеляват в природата.

Изображение

Полова зрелост настъпва около година. Не трябва да отглеждате заедно два мъжки, женски може.

Заедно с опашката нейната дължина е 30 см. Има лапи с пет пръста с нокти. Разцветката е еднаква, оттенъка е променлив, но клони към по-рижав или по-сив, задължително има черна ивица по протежение на цялото тяло. Захарната катерица може да лети. Има летателна мембрана, която не се вижда. В природата живее на дърветата. Изкачва се по клоните, а се спуска- планирайки.
Продължителността на живот в домашни условия е до 15 години, което дава възможност да опитомите животното, особено младото. Катерицата прилича на маймунка. Опашката е много развита. При мъжките на главата, гърдите и под ошашката има жлези, с които маркира. За това животното има специфична мускусна миризма. Ако не е приучена на ръце, хапе и драска. Не трябва да отглеждате захарна катерица, ако имате малко дете. Животното е предраположено към този, който се занимава с него, който му отделя повече време.

Захарната катерица е много популярна. Раждат се основно по 1-2 малки, рядко 3. До три месеца малките живеят в торбата на майката, по-късно когато не се събират вътре в торбата, женската ги носи върху себе си. Малките се вкопчват в нея като маймунки. Те стават самостоятелни на 4 месеца. Води нощен начин на живот и през деня е невъзможно да я наблюдавате, а да я будите е нежелателно, защото ще нарушите режима. Лаят като кучета, издават звук подобен на котешко мяукане, а мъжкия има характерно свистене. Около 10 часа вечерта започва активния им начин на живот. Понякога сутрин в 7-8 часа може да се наблюдава малка активност, за да ядат. Или същото към 19-20 часа. Животът им основно протича през нощта.

За отглеждане в плен е необходима просторна волиера или клетка с големи размери с тава, която може да се изважда периодично за миене. Основно почистване се извършва веднъж в седмицата. Размерът на клетката трябва да бъде около 50х50х 80 см. Размерът на клетката за двойка трябва да бъде 80х80х60 см.
За тази цел подхождат високите и големи клетки за птици. Обработвайте клетката и предметите с леко дезинфекциращо средство.
Поставете хранилката на рафтовете. Поставете поилката в противоположния на храната край, така водата ще остане чиста.
Вратата на волиерата трябва да бъде заключена с катинар или карабинер, защото са много изобретателни и бързо се научават да я отварят. На пода на клетката се поставят стърготини, по-добре гранулирани.
Купите се поставят на пода. Небходими са къщички, които се закрепват в горната част на волиерата. Можете да поставите къщичка във вид на джоб с мека постелка, която да закрепите в клетката. Най-любими са меките къщички, за това в твърдите къщички трябва да поставите сено или мек пълнител. Къщичките в клетката могат да бъдат няколко, ако отглеждате двойка, която има деца, временно ги ограничете в една къщичка, за да не забравят малките в празната.

Вътре в клетката трябва да посадите растения или да поставите клони. Бягащото колело трябва да поддържа физическата форма на катерицата(колелото трябва да бъде твърдо).
Разстоянието между пръчките на клетката не трябва да бъде повече от 1,2 см, иначе животното ще се промъкне между тях.
Преди да поставите поилка се уверете, че животното е приучено да пие от нея, иначе ще умре от жажда. Хранилките трябва да бъдат керамични или метални, малък размер.

Самата клетка прилича на клетка за птици, но в нея трябва да има повече клони по височина и задължитело къщичка или гнездо, където животното може да се скрие. Тъй като животното постоянно гризе в търсене на бръмбари или ларви, клоните трябва да се сменят периодично. Обичат мека постелка. За тази цел подхожда флис (синтетично трикотажно платно от полиестер за ушиване на топли дрехи), без нишки, за да се избегне заплитане на ноктите.

Клетката се поставя в достатъчно осветена област, но не на слънце. По-добре до стена. Животните имат свой вътрешен часовник и няма смисъл да ги карате на тъмно. Те трябва много да се движат. За предпазване от затлъстяване в клетката се поставя колело за катерица. Препоръчва се да пускате периодично животното на разходка след предварително обучение. То трябва да има възможност да скача, да полети, да разпери своята мембрана. Не умеят да плуват. За да не потъне, трябва да следите за отворени съдове с вода. В дивата природа живее около 7 години, а в плен два пъти повече. В домашното отглеждане е недопустимо попадането на слънце, изключва се и течение. Животното е чистоплътно, за това не са необходими грижи за козината. То се почиства самостоятелно с нокти.

Нарича се захарна катерица, защото обича сладко. Храненето в плен е приближено до натуралното. Обожават прясно нарязани кисело-сладки ябълки, круши, банани. В диетата задължително трябва да влизат живи насекоми. Но количеството протеинова храна трябва да се контролира. Не трябва в продуктите над калция да преобладава фосфора. Калция трябва да бъде 2 пъти повече от фосфора. Недостигът на калций причинява метаболитно заболяване на костите. Насекомите се посипват с прахообразен калций и витамини.
Друг източник на протеини могат да бъдат: храна за примати, новородени мишки, яйца и котешки консерви. Останалите 40% от диетата се състои от сок и нектар. Ситно нарязани плодове, зеленчуци или плодов сок трябва да бъдат 10% от цялата диета. Не забравяйте преди хранене да пръскате плодовете с пчелен прашец.

А това означава, че диетата трябва да се състои 70% от плодове. Малко червеи, парче ябълка (1/8 ябълка) и малка купичка с кисело мляко- такива продукти се оставят на животното през нощта веднъж на ден. Като лакомство се дава мед, прашец, кисело мляко. Може нискомаслени млечни продукти, мляко е забранено. Позволени са ядки, много малко количество и не по-често от веднъж седмично.

С какво не трябва да храните животното: сирене, маруля, големи количества ядки, храна за птици, грозде, стафиди, шоколад, брашнени червеи, лук и чесън.

Можете да давате по малко месо от пилешко или пуешко.
По малко може да давате тиквички, моркови, малко зеле, различни детски каши, сухо мюсли.
От плодовете са допустими манго, круша, малко грозде, пъпеш, диня, сладки ябълки. Могат да се дават сурови пъдпъдъчи яйца и варени пилешки, но малко.

Ако животното е настинало, се препоръчва малко мед разреден с топла вода. Водата в клетката трябва да стои в малка съдинка.
Възпитанието е в приучаване на ръце. Дава се ябълка от ръка, разговаря се с животното. Трябва постоянно да го взимате на ръце, да го пускате извън клетката. Липсата на агресия по отношение на ръцете при отваряне на клетката свидетелства за лоялността на животното. Ако можете да го погалите, то седи на ръцете или раменете и не бяга, издава нещо подобно на мъркане, това говори, че човекът му е близък.

Ако в дома живеят други животни като джербили, хамстери, плъхове или малки змии, дръжте ги по-далече, защото могат да станат жертва на захарната катерица.

Игри и играчки


За играчки подхождат котешките и птичите играчки. Ако позволява мястото можете да оборудвате една стая като "джунгла", да поставите дървета с различна дължина, да покриете с килим, да поставите няколко дъски за драскане, да окачите различни рафтове и др. Не позволявайте на животното да се движи в дома без контрол. То обича да седи в джобовете и да гледа от там.
Изображение

Можете да поставите тунели, стълби, твърдите пластмасови играчки са за предпочитане. Обичат да играят с малки топки, звънчета и огледала.
Играчките трябва да се сменят периодично.

Захарните катерици са социални животни, и се нуждаят от компаньон. Ако не искате да купувате две животни, имайте предвид, че ще трябва да станете приятел и компаньон на животното. Ще ви трябва известно време за общуване и игра. Ако нямате време, купете наведнъж две животни, тогава те сами ще се развличат.
Желателно е да кастрирате мъжкия, след тази процедура мирише по-малко и се подобрява характера. При некастрираните мъжки след време оплешивява главата.

НЕ пускайте животното на разходка, където живее котка или хищна птица.
НЕ трябва да има ярко осветление, където живее животното.
НЕ трябва да има течение и температура по-ниска от 20 С.


Захарните катерици не показват признаци за заболяване. За това могат да загинат за няколко часа. Задължително трябва да следите здравословното състояние на животното. Ако подозирате заболяване, веднага се свържете с ветеринар!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=o_N2Fq7PeMQ

http://www.youtube.com/watch?v=PZyh_jPjbNc

http://petzilla.ru/saharniy-possum
http://zooclub.ru/mouse/belich/28.shtml
http://udivitelno.com/animals/item/420- ... -uslovijah
http://zoo-ekzo.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- 2 част

Мнениеот zoomaniak » Нед Апр 27, 2014 5:58 pm

Макар захарните катерици да са по-скъпи от чинчилите :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Гризачи - Rodentia