[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста летяща катерица- размножаване- 3 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста летяща катерица- размножаване- 3 част

Захарна торбеста летяща катерица- размножаване- 3 част

Мнениеот meri » Нед Апр 27, 2014 9:49 pm

Размножаване при захарните катерици

В дивата природа захарните катерици живеят на групи, в които влизат повече женски, отколкото мъжки. Много често потомството е на доминантния мъжки, който опложда повече женски. Женските достигат полова зрелост по-рано (на 8-12 месеца), отколкото мъжките. В Австралия захарните катерици се размножават през юни-юли.
При мъжките на корема е разположен "пискюл", в който има тестиси. Мъжкия има повече жлези по тялото, с помощта на които маркира територията и членовете от своята група. Тези жлези са разположени на челото, гърдите, до клоаката, на повърхността на лапите, ъгъла на устата и повърхността на ушите. Най-забележимите жлези са на челото и на гърдите.

Жлезите се развиват според израстването на мъжкия. При зрелия мъжки жлезите произвеждат маслена субстанция с характерна миризма.
При кастрирания мъжки плешивинита може да изчезне след време заради намаляване на хормоналното ниво в организма.
Половия член е раздвоен, дълъг с розово-червен цвят. Периодично члена може да се намира навън. Това е нормално. В такова състояние мъжкия се грижи за него. Но прекомерните грижи трябва да ви държат нащрек, има вероятност от самонараняване в областта на половите органи.

Мъжките достигат полова зрелост в млада възраст, на 4 месеца. Възможно е и по-ранно съзряване. Най-добрата възраст за чифтосване на мъжките е след 1 година, не по-рано от 10 месеца след излизане от торбата. По това време мъжкия е готов за пълноценно отглеждане на потомството.

Ако не желаете потомство и проблеми, е възможна кастрация на мъжкия. Кастрацията се провежда във ветеринарна клиника на 14 -та седмица след излизане от торбата.

Женските също имат жлези на тялото, но те не са толкова изразени, както при мъжките. Жлезите са разположени около клоаката, торбата, на повърхността на лапите, на повърхността на ушите и в ъглите на устата.

На корема е разположена торбата с четири зърна вътре. Периодът на бременност е къс и е 15-17 дни. Раждат се 1-3 малки с размер на разварено оризово зърно. Новородените се придвижват към торбата с помощта на женската. Развитието в торбата продължава 60-70 дни. След излизане от торбата малките се адатптират към околната среда и новото хранене още 8 седмици.
Постепенно млечното хранене се заменя с възрастово.

Определяне на пола

Ако огледате долната част на корема в тази област, където се намира пъпа, лесно ще видите торбата. Около същата област при мъжкия е разположена торба, понякога може да видите раздовения пенис на мъжкия.

Мъжки
Изображение

Женска
Изображение

При женските влагалището и матката са двойни. Те са изолирани едно от друго и отговарят на структурата на раздвоения член при мъжкия.
Торбата не трябва да бъде червена на цвят, възпалена или подута.
Женските съзряват на 5-6 месеца. Трябва да се допускат към размножаване след година. Помнете, че колкото са по-млади женските, толкова е по-голям риска да се откажат от малките.

Кастрация на женските е възможна, но нежелателна заради анатомичните особености на половите органи и малките размери на животното. Това е операция, която се провежда само от опитен лекар по специални показания.

След раждането женската облизва малките и своята козина до торбата. По този начин бебетата намират пътя от родилните канали в торбата и не се заплитат в козината. Този път преодоляват за 5 минути. Въпреки че женската има 4 зърна, обикновено се раждат 1-2 бебета. Попадайки в торбата, бебетата намират зърната и сучат. Зърната се увеличават на размер, за да се намират в устата на малките през следващите 2 месеца.

Развъждане

Преди да се заемете с развъждане, послушайте някои съвети.
За семейна двойка трябва да създадете необходимите условия на отглеждане.
Бременната женска и малките се нуждаят от допълнителни грижи за храненето.
Количеството катерици, нуждаещи се от стопани с всяка година се увеличават.
Очакват ви проблеми с намирането на стопани.
Ветеринарната помощ е скъпа. Възможни са наранявания и сериозни заболявания.
Развъждането не е печеливш бизнес. С развъждане се занимават истински развъдчици.
Трябва да имате предвид, че характера на животни, заети с отглеждането на потомството се променя по отношение на хората.
Грижите за размножаващата се двойка изискват много време и изолирано от чужди хора помещение.

За това започнете покупката с две еднополови животни. По този начин ще си спестите много проблеми.

При захарните катерици, живеещи в плен, сезона на размножаване като такъв не съществува: те се размножават през цялата година. Ако отглеждате мъжки и женска, рано или късно те ще започнат да се чифтосват, дори ако това са майка и син, брат и сестра и т.н. и ще имат малки. Това е много важен момент, защото отглеждайки заедно членовете на едно семейство, те са способни към възпроизводство, вие намалявате генетическото разнообразие, което може да доведе до вродени дефекти при децата. Ако планирате да отглеждате родственици, по-добре кастрирайте мъжкия.

Ако планирате потомство, ще бъде разумно да изчакате до този момент, когато навършат година, в този случай малките се раждат по-здрави и силни, а тяхното хранене отнема по-малко сили от майката.

Трябва да спуснете къщичката надолу, за да не си навреди малкото, ако изпълзи от него самостоятелно. В този период трябва да намалите количеството на къщичките до една, за да не оставят родителите малкото за дълго само.

В периода на размножаване захарните катерици могат да се държат грубо, в този период често имат драскотини и рани от ухапвания. Това не означава, че вашите животни непременно ще получат такива рани, но подобни случаи са много чести, за това трябва да бъдете нащрек и по-често да ги оглеждате за рани, за да не допуснете инфектиране и възникване на възпаления.

В периода на износване на малките е много важно да обогатявате диетата на женската с питателни вещества. За захарните катерици това е не по-малко важно, отколкото предродовото хранене и храненето на бременните женски. Трябва да повишите съдържанието на протеините до 50%, също е важно протеините да бъдат от животински произход, но съдържанието на мазнините в диетата да остават ниски.

Пилешко месо, брашнени червеи, скакалци и други източници на протеини от същото ниво- това е именно това, което ви трябва, докато говеждото месо във всяка форма съдържа много мазнини. Соята не съдържа животински протеини, за това не трябва да се опитвате да увеличавате количеството протеини, въвеждайки соеви продукти. Кърмещите женски трябва да получават известно количество мазнини, тъй като това е необходимо за лактацията, но не трябва да повишавате прекалено много тяхното ниво.

Изключително важно е да намалите нивото на стреса за женската. Не ви съветваме да показвате на приятелите си, как растат малките в торбата; също не се препоръчва постоянно да проверявате гнездото. По време на износване и кърмене бебетата трябва да бъдат сами, излишното внимание от страна на хората е неблагоприятен фактор.

Захарните катерици в периода на размножаване- това често не са тези забавни животни, както и катериците, които нямат деца. При наличието на малки вие можете да забележите промяна в поведението на женската или мъжкия. И двамата родители могат да започнат да защитават бебетата: това е тяхното нормално поведение в природата, и ако вашите катерици започнат да се държат именно по този начин, по-добре ги оставете на спокойствие. Родители, които се държат тревожно и при които е повишено нивото на стрес, не влияят по добър начин на децата, освен това, те могат да създават ситуации, които са способни физически да повредят малките.
По-голямата част от животните се завръщат към обичайното си поведение, когато малките пораснат и станат способни макар и минимално да се грижат за себе си.

Раждат се по 1-2 малки, в редки случаи по 3. Обикновено захарните катерици раждат два пъти в годината; по-рядко - три пъти. Средното количество малки за размножаващата се двойка - 4 в година. Но това число може да варира от 1 до 7.

Периода на вътреутробно развитие е само 16 дни; след изтичане на този срок недоразвитото бебе се изкачва в торбата на майката. Там бебетата остават в продължение приблизително 10 седмици: за този срок неговото развитие напълно завършва. Излязлото от торбата бебе не е покрито напълно с мъх, неговите очи се отварят 10 дни след излизане от торбата.

Новородените тежат 0,2 гр и са 5 мм на дължина. Без козина, розов цвят, недоразвити със затворени уши.

На този етап и след това е възможен отказ на женската от бебетата.
Причините за това са няколко:
- лоша наследственост и вътреутробна инфекция;
- лошо или небалансирано хранене;
- прекалено млада жанска;
- стресова ситуация по различни причини.

Първа седмица в торбата.

Не трябва да поглеждате в торбата. Ако малкото се откъсне от зърното на този етап, то ще умре. То не може да се прикрепи отново, а изкуственото хранене е невъзможно. Трябва да увеличите количеството протеинова храна на женската. Малкото е с размер на зелен грах. Розов цвят, няма козина, очите и ушите са затворени.

Втора седмица в торбата.

Лесно може да видите малката изпъкналост под кожата на торбата. Може много внимателно да напипате тази изпъкналост, ако женската е ръчна. Но по-добре не пипайте корема на животното, за да не провокирате стрес и отказ от малкото. Размерите на малкото са увеличени двойно и напомнят малък фъстък. Розов цвят, няма козина, ушите и очите за затворени. Започват да се формират и движат лапите и опашката.

Четвърта седмица в торбата.

Изпъкналостта в торбата добре се забелязва. Ако бебетата са две, има изпъкналост от двете страни на торбата. Ако бебето е едно, торбата изглежда крива. Ако изобщо няма изпъкналост, бебето е умряло. Живото бебе е с размер на грозде. Розов цвят, без козина, очите и ушите за затворени. Започват да се формират пръстите на лапите. Малкото извършва незначителни движения.

Седма седмица в торбата.

Малкото добре се вижда през тънката кожа на торбата. Понякога в отвора на торбата се виждат лапите или опашката. Малкото по размер и форма напомня на непочистен от кората фъстък. Розовата кожа се покрива с тъмни петна, където ще расте тъмна козина. Очите са големи, но все още затворени, започват да се развиват клепачите, ушите са затворени. Движенията са активни и забележими през кожата на торбата.

Девета седмица в торбата. Деня на раждането.

Малкото се отделя от зърното и излиза от торбата. Развъдчиците смятат този ден за дата на раждането. Но малкото продължава да се храни с майчино мляко. И двамата родители започват да се грижат за малкото, топлят го. Можете за кратко 2-5 мин. да подържите малкото в ръка, ако разреши женската. На този етап е възможен отказ от малкото, за това внимателно следете поведението на родителите. Задължително увеличете количеството протеини в храната на женската, защото процеса на лактация не е завършен. Малкото тежи 12-18 гр., очите са затворени, но ушите постепенно се отварят. Може дори да определите пола на малкото.

Втора седмица след излизане от торбата.

Малкото може да се приучи към ръката, но не повече от 10-15 мин. на ден еднократно. Разговаряйте меко, спокойно, създайте топли условия. Ако майката се притеснява за малкото, върнете го в торбата. Теглото на малкото в първата седмица след излизане от торбата е 12-22 гр, на втората седмица 16-26 гр. Израства козина на лапите, започва да издава звуци, пробиват зъбите. Родителите оставят малкото за кратко в къщичката или то, захващайки се, пътува по клетката върху единия родител.

Четвърта седмица след излизане от торбата.

Малкото е достатъчно активно. Можете да го подържите за 30 мин. Теглото на малкото в третата седмица след излизане от торбата е 17-27 гр.; на четвъртата седмица 23-33 гр. Опашката започва да се разпуска, малкото издава нови звуци, играе с родителите.

Шеста седмица след излизане от торбата.

Активно изследва клетката заедно с родителите. Опитва на вкус плодовете и сока. Опитва да се придвижва самостоятелно. Не трябва да го отделяте от родителите!!! Теглото на малкото на петата седмица след излизане от торбата е 30-40 гр, на шестата- 35-45 гр.

Осма седмица след излизане от торбата.

След изтичане на осмата семдица малкото е готово да живее самостоятелно. Но трябва да подхождате избирателно. Силните малки могат да пристигнат в новия си дом, а по-слабите нека останат по-дълго с родителите. Теглото на малкото на седмата седмица след излизане от торбата трябва да бъде 40-50 гр, на осмата седмица- 45-60 гр.

Препоръчва се да държите малките с родителите, в краен случай, до 8 седмици след излизане на малките от торбата на майката.

Ако в клетката живеят мъжки и женска, можете да очаквате потомство след известно време.
В природата захарните катерици живеят на колонии, те не се разделят по двойки и не образуват двойка за цял живот. Понякога при разнопловите двойки възниква трайна дружба, за това ако едното животно умре, второто може да изпадне в депресия или други сериозни проблеми. Впоследствие някои лесно приемат новия партньор, други напротив. Ако проведете правилно процедурата по запознаване, дори и тези животни, които са били силно привързани към предишния, приемат новия партньор.

Ако двойката не дава потомство, е възможно при едното животно да има здравословни проблеми, пречещи на размножаването. Има вероятност да се появяват бебета, но да умрат в торбата на майката в ембрионален стадий, защото родителите са изложени на постоянен стрес или защото не получават достатъчно хранене, или други причини. Ако в диетата на животните има прекалено малко протеини, те могат да изядат потомството си. Въпреки че случаите на канибализъм са редки. Състояние на стрес също може да предизвика това поведение.

Ако имате разнополова двойка, но не желаете потомство, кастрирайте мъжкия. Кастрацията на женската е опасна операция, но на мъжкия може да се проведе бързо, ефективно и безопасно за животното.

Трябва ли да разделяме размножаващата се двойка веднъж в годината или друг интервал от време?

Ние трябва да следим животните да не носят потомство много често. При много животни размножаването протича така: събират мъжкия и женската за времето необходимо за чифтосването и ги разделят.
Мъжките при захарните катерици са много добри бащи. Те са незаменими в грижите за малките. За женската ще бъде тежко, ако я разделите от мъжкия и тя ще трябва да се грижи сама за потомството. В някои моменти тя излиза на разходка, оставя малките с мъжкия, който ги топли и ближе. Малките не могат да регулират телесната си температура и много бързо замръзват. Оставайки в гнездото мъжкия ги топли.
Когато малките пораснат, те започват да се возят върху майката и бащата.

От момента на излизане на бебетата от торбата, ролята на мъжкия става по-активна. Не забравяйте момента, че когато малките напуснат торбата, женската вече не е бременна, за това мъжкия и женската могат да се чифтосват отново. Тъй като мъжкия играе голяма роля в грижите за малките, разделяйки ги, вие лишавате женската от помощ.

Захарните катерици са териториални животни, ако използвате мъжкия като производител или просто дадете възможност да се запознаят и играят по съседски, това може да бъде погрешно и опасно.
Кастрираният мъжки може да се грижи за малките като истински баща.

Когато се появи потомството някои животни заемат отбранителна позииция към хората, това е нормално поведение за защита на децата.
Повечето размножаващи се двойки спокойно възприемат това, че ние можем да пипаме бебетата. Но повечето двойки не го харесват. По техните подозрителни погледи и нервни движения може да се разбере, че те търпят хората, но ще се радват, ако ги оставят на спокойствие.

Когато се родят малките, можете да видите, че характера и поведението на двамата родители се променя. Когато цикълът на размножение премине, повечето животни се връщат към нормалното си поведение.

Приемете един съвет: преди да започнете да развъждате захарните катерици, трябва да осъзнаете дали ще можете да намерите стопани на малките и ще можете ли да кастрирате мъжкия. Ако просто искате да наблюдавате процеса, а решението на всички останали въпроси отлагате, това е погрешно решение. Не допускайте инбридинг.

Колко дълго могат да се размножават захарните катерици?
Някои развъдчици позволяват на животните да се размножават колкото могат, но не е доказано с точност. Ако родителите напуснат или убият потомството, по-добре да не се размножават. Женски, при които се ражда непълноценно потомство веднага се "пенсионират". Раждането е прекалено голямо напрежение за малкия организъм. Женски, които са изтощени или започват да отслабват не трябва да се размножават.
При мъжките едва ли ще възникне проблем при интензивно размножаване, за това може да се поставя и при други женски. Когато мъжкия и женската са силно привързани един към друг, добро решение е да кастрирате мъжкия.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://zoo-ekzo.ru/en/node/584
http://vk.com/topic-12389332_27152635
http://possumov.net//
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia