[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста летяща катерица- съвети- 4 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста летяща катерица- съвети- 4 част

Захарна торбеста летяща катерица- съвети- 4 част

Мнениеот meri » Пон Апр 28, 2014 11:35 am

Как да определите възрастта на животното?
Достатъчно ли е да се доверите на развъдчика или продавача.
Ако купеното от вас животно е прекалено младо се увеличава риска от неговата скорошна смърт.
Ако вашата ръка има обикновен размер, дължината на тялото без опашката, трябва да бъде приблизително равна на ширината на дланта или малко по-дълга. Ако дължината на тялото е по-малка от ширината на ръката, е възможно животното което ви предлагат да бъде прекалено младо. Козината на опашката трябва да бъде гъста и пухкава. Ако козината изглежда като пригладена, значи животното е много младо. Опашките стават пухкави на възраст 6 седмици, гладката козина на опашката означава, че животното е много малко, за да напусне дома.
Ако ви казват, че животното е приблизително на 8 седмици, но дължината на неговото тяло забележимо превишава ширината на дланта, то пред вас е не малко, а доста възрастно животно. Ако това е мъжки, на главата започва да прорязва плешивина, и това не е дете, защото плешивината се появява на възраст 4-6 месеца.

Много е важно в клетката да бъде чисто. Това не само помага за запазване на здравето, но и позволява да намалите миризмата.
Колко често трябва да почиствате клетката- няма стандартен отговор. Това зависи от няколко фактора: колко е голяма клетката и колко животни живеят в нея. Колкото е по-голяма клетката, колкото по-малко животни живеят в нея, толкова по-рядко се почиства.

Купите за храна и вода и бутилките за вода се мият всеки ден с вода и препарат за миене на съдове.

Пръчките на клетката се почистват всеки ден.

Постелката: в повечето клетки ние постиламе вестници, които сменяме на всеки три дни.

Играчки: мият се по необходимост.

Пълно почистване на клетката: според замърсяването.

Важен момент: никога не почиствайте целия инвентар в един ден. Поставете животното в къщичката или в "спалния джоб" още през деня. Причината е в това, че ако всичко бъде измито и почистено за един ден, животното няма да признава клетката като своя територия. Ако почистите всичко наведнъж, животното ще започне да маркира клетката и всичко което се намира в нея. За това е разумно да разпределите почистването за няколко дни. Ако не го направите, можете да забележите, че след почистването миризмата се е усилила.

Животните се отглеждат при температура от 18 до 32 С, но за да създадете оптимални условия трябва да имате предвид няколко фактора: това особено се отнася за младите животно, семейните двойки и животните, които се аклиматизират в новия дом.

Температурата на тялото на захарната катерица е близка до човешката, което означава, че щом на нас ни е добре, и на животното ще му бъде добре. Що се отнася до младите животни, те се държат при температура 25-27 С, без значение от годишното време. Когато си купувате животно, се осведомете при каква температура са отглеждани малките, би било добре първоначално да поддържате същата температура, а след това да я върнете към нормалната за вас. Не е задължително в жилището да бъде по-топло, достатъчно е да имате електронагревател (не го поставяйте в клетката), а също керамична или инфрачервена нагревателна лампа.

Колкото и да почиствате клетката, миризма ще има. Не е необходимо да къпете или изплаквате с вода животното.

Захарните катерици са чистоплътни животни, те постоянно следят за реда в клетката. Те разпръскват храната, не трябва да ги приучавате към тоалетна, те оставят фекалии и урина по цялата клетка. На остатъците храна и фекалиите започват да се размножават бактерии, именно те са причина за миризмата. Единственото изключение е миризмата на жлезите при възрастния некастриран мъжки.
За да не се разпръсква храната прекалено далече, можете да окачите хранилката по-ниско или да поставите по-тежка купа на пода.
Не забравяйте, че някои продукти започват да гният, ако не ги премахвате навреме. Позволявайки на остатъците храна да се натрупват в клетката, ние не само създаваме причина за лошата миризма, но и подлагаме на риск здравето на животното.

Ние знаем, че в урината и фекалиите има множество бактерии, които са причина са неприятната миризма. Така че по време на дневното почистване поне веднъж избършете пръчките на клетката, невъзможно е да забележите пръските урина, почиствайте и фекалиите в клетката.

Методи на почистване

Съществуват различни подходи за почистване.

1.Естествени почистващи препарати-
те не съдържат компоненти, опасни за здравето, или съдържанието им е толкова малко, че не вредят. Въпреки че много подобни продукти добре се справят със замърсяването, те не подтискат растежа на бактериите виновни за миризмата. Добър вариант е натурален продукт, способен са унищожава бактериите.

2.Химически перилни и почистващи препарати- към тях се отнасят избелващи вещества, перилни и почистващи препарати, които често съдържат вещества, причиняващи раздразнение. При използването на такива препарати е важно да ги изплакнете с голямо количество вода, за да премахнете остатъците, които могат да дразнят кожата и лигавиците. Тези средства са разработени за премахване на всички видове бактерии- както добри, така и лоши. Но вие не трябва да унищожвате добрите- те са необходими за баланса.

Ежедневно почистване- първо почистваме пръчките на клетката, тавата и играчките с почистващо средство «Cage and Toy Wash». На втория етап на всички тези предмети се нанася защитното средство «Cage & Toy Shield». Преди да поставите в клетката чистата тава, застелете с чисти вестници. След това върху вестниците се нанася малко «Cage and Toy Wash», това помага да се избавите от миризмата.

Процесът на ежедневното почистване се дели на три етапа:
1.Премахване на остатъците храна.
2.Почистване на забележимите следи от сок и урина с леко влажна кърпа.
3.Почистване на фекалиите с книжна салфетка.

Има предмети от които е трудно да се премахне миризмата и да се поддържат чисти- това са порестите, и в тези в които има пукнатити и цепнатини. Това могат да бъдат дървени играчки и лентата за точене на нокти на колелото- те попиват урината и пръските храна, което служи за хранителна среда на бактериите. Колелото и клетката могат да служат за пример като предмети с извивки и ъгли, в които могат да се размножават бактериите. Предметите от тъкан също могат да миришат неприятно, за това трябва да се перат редовно. Ако някой предмет е пропит от неприятна миризма, трябва добре да се потрудите, за да премахнете бактериите. В някои случаи това е невъзможно.

Ако имате някоя лепкава и мръсна играчка, първо я измийте и изчегъртайте със сапун, вода и четка. Добавете чаена лъжичка препарат за миене на съдове на няколко литра топла вода и накиснете играчката за 20 мин.
За твърдите играчки използвайте твърда четка. За предметите с крехка структура и малък размер подхожда мека четка за зъби.
Ако предмета е използван дълго време и не може да се почисти, по-добре го извхърлете.

Когато успеете да почистите предмета така че водата да остане чиста, го подсушете. Ако миризмата на почистения предмет си остане силна, изхвърлете го. Ако не почиствате редовно, бактериите ще се размножат отново.
За да избегнете уморителното почистване се възползвайте от системата за превантивно почистване- обработете предметите предварително с «Cage & Toy Wash», и тогава бактериите няма да успеят да се заселят по тях.

Растения в жилището на захарната катерица

Много стопани имат желание да включат "жива природа" в клетката. Тъй като животните обичат да живеят на върха на дърветата в горите, е разумно да предположите, че идеалното устройство за клетката трябва да съдържа клони и листа. Използвайте натурални дървесни клони, върви, имитиращи лиани и окачващи се предмети, напомнящи клони.

Още един вариант е да поставите живи растения само там, където животното се разхожда и играе. Много е важно да знаете какви растения да поставите, защото някои са токсични за малките животни. Повечето домашни растения също са токсични за тях. За това преди да поставяте растения, уверете се че са безопасни.
Също така можете да използвате искуствени растения. Но рано или късно изкуствените растения, и скъпи и евтини, имат една съдба. Използвайки изкуствени растения и украшения за клетката, обърнете внимание дали имат малки пластмасови части, животните лесно ги откъсват и отгризват. Откажете се от растенията направени от тел с пластмасово покритие, които са изключително опасни.

В много случаи неприятната миризма е обусловена от храненето. Ако животното се храни неправилно или получава прекалено много витамини, ще изпуска по-силна миризма, от животно, хранещо се с добре балансирана диета.

При некастрираните мъжки миризливите жлези стават по-забележими според израстването. Това е една плешивина на главата, втората жлеза се намира на гърдите по-ниско от шията. Некастрираните мъжки по-често маркират територията с урина.

Изключително важно е редовно да проверявате годността на играчките всеки ден.
Проверете дали не е прогризран флисът в спалния джоб.

За разлика от другите гризачи, захарните катерици не трябва да гризат, за да остават зъбите им здрави. Някои от тях просто обичат да гризат.
На скучаещото животно можете да предложите нещо за гризане, да добавите допълнително играчки, за да стимулирате активност.
Силно изгризаните дървени и други играчки трябва да бъдат премахнати. Животните много рядко поглъщат отхапаните парчета дърво. Но изгризаните дървени играчки могат да станат опасни, защото животното може да си нарани лапите.

Бягащото колело - следете за неговото състояние. Отворените колела за хамстери са опасни за тези животни. Препоръчваме колелото Wodent Wheel, то е напълно затворено. Мрежестите колела могат да създадат неприятен ефект, ако животното реши да уринира вътре. Отворените колела подхождат за животни, които живеят сами. Когато колелото се замърси трябва да се почиства, или ако се разруши да се смени с ново.

Съвети на вет. лекар

Повечето животни, които съм преглеждал, или са пострадали от недостиг на хранителни вещества, или са били ранени от други домашни животни, или са пострадали от контакт с продукти, опасни за тяхното здраве.
Списъкът на опасните предмети не е пълен, но в него се споменават предметите, които трябва да се избягват.

Повод, нагръдник и колани
Когато поставяте нагръдник или нашийник, е много важно те да бъдат много добре избрани: да не протриват, да не душат животното. Важно е животното да няма ограничение на движенията и да се движи както обикновено.
Захарните катерици имат летална мембрана заради която е невъзможно да се постави нагръдник без да се ограничават движенията му. Не препоръчвам да поставяте нашийници или нагръдници.

Твърда гранулирана храна
Има подозрения, че твърдата гранулирана храна може да причини такива заболявания, като актиномикоза на челюстите. Данните не са достатъчни, но по-добре не рискувайте.

Сладкиши
Не хранете животното с шоколад. За повечето той е токсичен.

Опасни драскалки за нокти


Устройства за нагряване
Различни видове нагреватели, поставени вътре в клетката. Нежелателен е контактът на животното с батериите по време на отоплителния сезон. Електронагревателните прибори в стаята по време на рзходка.

Шнурове на завеси и жалюзи
Животното лесно може да се заплете в тях и да се задуши.

Не поставяйте в клетката къщички, хамаци или играчки от тъкани, които могат да се разкъсат на нишки, също тънки въженца, влакната на които могат да се омотаят около шията, лапите или пръстите и да доведат до травма или смърт.

Тоалетна
Всяка година много животни умират, потъвайки в тоалетната. Ако позволявате на животното да се разхожда постоянно го наблюдавайте и затваряйте тоалетната преди да го пуснете на разходка.

Опасност може да бъде всеки отворен съд с вода,
защото не могат да плуват и ще се удавят. Освен това, ако животното се е намокрило, трябва да го подсушите добре с топла тъкан, защото преохлаждането може да причини смъртта му. Единственото което може да се намира в обсега на животното, това е отворена или затворена поилка.

Отворени прозорци, балкони и врати

Не разчитайте, че животното ще се уплаши да скочи от отворения прозорец. Ако сте решили да го пуснете на разходка, затворете прозорците. Ако животното е успяло само да излезе от клетката, веднага затворете прозорците и вратите, за да не избяга. Ако животното може само да си отваря клетката, я заключете.

Следете децата при контактите им с животното, те могат да го дърпат за опашката, която лесно се чупи, или раздразненото животно може да ухапе детето.

Дупки в мебелите, отворени колонки, събуфери

Захарните катерици, особено малките, са способни да се пъхнат във всяка дупка и да се опитат да се скрият там, но не винаги могат да излязат навън. Особено опасни са електронните устойства. Ако в стаята има работещ компютър, не сваляйте страничната стена. Сериозна опасност могат да бъдат проводниците. Възрастните няма да ги гризат, но малките до определена възраст опитват всичко със зъби.

Битова химия и лекарства
Излишно е да казвам колко са опасни за животното. Опасни са и полиетиленовите пакети.

Режещи и неустойчиви предмети

При разходка на животното трябва да приберете предметите, с които може да се нарани. Имайте предвид, че със лекота може да бутне вазата на пода или друг предмет, или да падне заедно с него и да се нарани.
Не по-малко опасен е и полилея или други висящи лапми, животното лесно може да скочи върху тях, всичко трябва да бъде добре закрепено, да няма пукнатини и неравности.

Други животни и птици
Ако имате други животни в дома, особено котка или куче не рискувайте да ги запознавате. Те възприемат захарната катерица като играчка или плячка, а не като приятел за игра.

Отделно внимание отделете на птиците
, повечето птици могат да се страхуват от катерицата, но по време на паниката са способни да наранят животното. Големите птици са способни да нанесат сериозни рани със своя клюн и дори да убият.
Общуването на катерицата с гризачите(плъхове, мишки, зайци) -има някои междувидови заболявания, общи за тези животни.

Растения
Захарната катерица не трябва да контактува с отровни растения, или такива които могат да я наранят, като кактус например.

Още няколко препоръки:
1.Не пускайте животното, когато имате гости.
2.Не пускайте животното, ако вашите гости са пияни.
3.Преди да пуснете животното от клетката, затворете вратите и прозорците.
4.Внимателно следете животното, гледайте къде сядате или стъпвате, за да не го притиснете.
5.Малките животни пускайте отделно. Разрешавайте им или да се катерят по себе си, или следете отблизо техните движения.
6.Не пускайте повече от 2 животни наведнъж.
7.Не излизайте от стаята без да върнете животното в клетката.

http://possumov.net//
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- съвети- 4 част

Мнениеот meri » Нед Май 11, 2014 8:37 am

Захарните катерици не трябва да се къпят. Те се страхуват от водата и не могат да плуват. Те се почисват сами, като котките.

Захарните катерици имат 40 зъба, и за разлика от гризачите, техните зъби не растат през целия им живот.

Опашката е равна или малко по-дълга, от дължината на тялото. Дългата опашка им помага да регулират и стабилизират животното по време на полет.

Ако дръпнете животното за опашката, то я откъсва заедно с кожа и козина. От опашката остават само прешлените, които след време то отгризва. Опашката НЕ ИЗРАСТВА ОТНОВО.

Захарните катерици са нощни животни. Това означава, че те спят през деня и бодърствуват през нощта. Животните са много чувствителни към осветлението, за това при общуване с тях създавайте полумрак в стаята.

Ноктите на захарните катерици са остри като котешките. Те ги използват, за да се катерят по дърветата в дивата природа. Трябва да следите състоянието на ноктите и техният растеж, за да избегнете драскотини при общуване с животното. Тези животни обичат да лазят, използвайки човека за дърво. След такова общуване са възможни драскотини по тялото на човек.

Захарните катерици са достатъчно капризни в храната. За това храната по възможност трябва да се разнообразява.

Вратата на клетката трябва да бъде затворена надеждно, тъй като тези животни са много умни и лесно могат да разберат как се отваря.

Не трябва да използвате стоманени клетки бе покритие, защото лесно се поддават на корозия и могат да причинят инфекции на пикочните пътища при мъжките.

В домашни условия, захарните катерици могат да се отглеждат в колонии до 6 животни. Мъжките трябва да бъдат кастрирани, за да се предоврати инбридинг в пределите на това съобщество. Общуването между животните е интересно за наблюдение. Те се грижат едно за друго, прегръщат се, делят храната си, играят заедно на гоненица.

Захрните катерици обичат да се крият в тъмно, топло пространство. Това им напомня за торбата на майката, в която са се развивали.

Дефицитът на калций в организма на захарната катерица може да причини паралич на крайниците и да доведе до смъртен изход.

При женските има цикъл на еструс. Той е приблизително 29 дни. За това, ако не планирате потомство, по време на еструс можете да отделите едно от животните.

С възрастта козината потъмнява, ярката бяла окраска на корема се сменя с жълтеникава, а след това с жълт джинджифил.

Хранят се през нощта. Храната в гнездото почити никога не притискат, хранят се в любимото си положение: надолу с главата, седейки на задните лапи или опирайки се на всички четири крайника (в зависимост от разположението на храната).

Животните са много подвижни, лесно лазят по дърветата както надолу, така и нагоре с главата. Могат да висят по-дълго, държейки се за клоните само със задните лапи. В случай на опасност мигновенно се маскират в листата около тях.

В изкуствените колонии, състоящи се от една двойка животни, и техните деца и неродствени мъжки, репродуктивно активен е само един доминиращ мъжки. Наблюдавани са случаи, когато в размножение встъпва млад мъжки, но това е предизвиквало конфликтни ситуации в групата.

Заради неправилно хранене или невежеството на стопанина, или домашни нещастни случаи, 80% от захарните катерици умират през първите 3-6 години от живота си.

Настроението на животното може да се определи по опашката. Недоволното животно свива опашката спираловидно. Ако животното връща опашката, това означава, че е заинтригувано от нещо, намира се в игриво настроение и иска да ловува.

http://possum.ucoz.ru/i
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron