[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част

Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част

Мнениеот meri » Сря Апр 30, 2014 2:04 pm

Автор Suz Enyedy

Захарните катерици НЕ са вегетарианци, за това живата храна е изключително важна за тях, те се нуждаят от живи насекоми!

Съдържанието на калций и фосфор в плодовете и зеленчуците трябва да бъде 2:1. Ако този баланс не се спазва, и фосфора е повече от калция, трябва да давате допълнително калций.

Не се препоръчва да давате на захарните катерици зеленина.
Не се препоръчва да давате лук, чесън и бобови!


Правилното, балансирано и пълноценно хранене е изключително важно за здравето и дългия живот на вашия любимец. Съществуват голямо количество хранителни вещества, съдържанието на които в храната трябва да бъде балансирано- например, съотношението калций/фосфор. Това съотношение не е единственото, за което трябва да се замислите. Много съчетания от витамини не влияят благоприятно на здравословното състояние на животното, някои витамини пречат на усвояването на определени минерали, и обратното. Например, повишеното съдържание на вит.С пречи за усвояването на калция.

Излишъкът на калций е не по-малко вреден, отколкото недостига. При преизлишък на калций могат да възникнат камъни в бъбреците и жлъчния мехур, кристали в урината, или отлагания на калций в костите, мускулите, ставите, вътрешните органи.
Съществуват няколко диета, препоръчителни за захарните катерици, те са разработени с участието на ветеринари и диетолози с цел създаване на оптимален баланс хранителни вещества и минерали, полезни за здравето на животното. Всяка от препоръчаните диета трябва да се спазва строго: не се опитвайте да комбинирате техните елементи по свое усмотрение, защото това нарушава общия баланс. Не трябва да въвеждате допълнителни елементи. Някои диети са предназначени за основна храна(например, меките гранули) и трябва да остават в клетката денонощно, в други този елемент отсъства. Правете само това, което е предвидено в избраната диета, в противен случай баланса отново може да се наруши.

* BML (модифицирана протеинова смес за торбести от Bourbon)
* Диета Darcy's Diet
* HPW (диета с повишено съдържание на протеин, включваща заместител на млякото на захарните катерици Wombaroo)
* PML (модифицарана смес за двуутробни от Pocket)
* Диетата Suncoast, включваща храната Zookeeper's Secret
* Екзотична диета за захарни катерици (The Sugar Glider Exotic Diet)
* "Европейска рецепта " BML (използвани в страни като Евразия и Африка)

Изключително важно е в клетката винаги да има чиста вода, защото при захарните катерици лесно настъпва обезводняване. В началото поставяйте водата в малка отворена купичка, която не може да се преобръща, и в бутилка-поилка. Не премахвайте купата с вода, докато не се уверите, че вашето животно използва поилката.

Захарните катерици се нуждаят от храна с ниско съдържание на мазнини, въпреки че животните много обичат слънчогледови семки и ядки, можете да ги давате рядко и само като добавка.

НИКОГА не давайте остатъци от масата или човешка храна!
Въпреки, че много животни с удоволствие ядат подобна храна, тя е много вредна за тях. Като добавка можете да използвате брашнени червеи, щурци, сушени плодове, пресни плодове, пресни или замразени зеленчуци и кисело мляко (изгябвайте тези сортове, които са били получени с използването на аспартам).

Обръщайте внимание на етикетите с описаните съставки при всяка храна, с която храните животното. Избягвайте храна, съдържаща лук и чесън, защото тези продукти могат да бъдат токсични.

Сега се произвеждат много разновидности гранулирана храна за захарни катерици, но аз не препоръчвам да я давате- с изключение на меките гранули, влизащи в състава на диетата Suncoast. Твърдите гранули могат да наранят небцето, което дава достъп на инфекциите в респираторните синуси, последващото заразяване може да доведе до тежки последици.

* НЕ забравяйте, че брашнените червеи и щурците могат да бъдат източник на афлатоксини.

BML (диета, основана на модифицирана смес за двуутробни катерици от Bourbon)

Оригинална смес, основана на много варианти храна за захарни катерици, разработена от австралийският натуралист Дес Хакет за двуутробни катерици. Този натуралист е първият, който започнал успешно да размножава както захарни катерици, така и редки двуутробни катерици в плен. Сместа BML- това са няколко модифицирани варианта на оригиналната смес.

Диетата, създадена от Bourbon, включва в себе си: смес BML, плодове и зеленчуци всяка вечер, насекоми всяка сутрин.

НЕ СЪВМЕСТЯВАЙТЕ тази диета с нещо друго.

Базова смес BML

Ако внесете някакви промени в рецептата, животното може да не я харесва. Това е комплексна диета, която не се нуждае от никакви допълнения. Тя е балансирана и включва всички хранителни вещества. Всякаква промяна, която внасяте в нея, заменяте, добавяте или премахвате някои продукти с цел да подобрите храненето, може да наруши баланса и да доведе до проблеми с храненето, а следователно и със здравето на животното.

В случай на поява на нова, потвърдена с изследвания информация, производителя сам внася промени, но тези промени не касят самата основа на диетата, по-точно смесите BML.

- 1/2 чашка мед: не използвайте мед, не преминал обработка.
- 120 гр. готова смес от сок и кисело мляко от фирмата Gerber- плодова смес или банан.
Сместа от сока и киселото мляко е хомогенна смес, ако не можете да купите готова смес, можете да смесите в равни пропорции обикновено кисело мляко и плодов сок.

Влючете блендера, и добавете следните съставки:

- 1/4 чашка покълнала пшеница
- 1 ч.л. витаминна добавка Rep-Cal HERPTIVITE (НЕ ЗАМЕНЯЙТЕ С НИЩО ТАЗИ ДОБАВКА)
- 2 ч.л. минерална добавка Rep-Cal Calcium без фосфор с вит.Д3
- 70 гр. пилешко пюре от фирмата Heinz, Gerber или Beech&Nut
- 1 варено яйце
Черупката не е компонент от сместа и не се използва

Следващите два компоннета трябва да добавяте последователно: малко люспи зърнени храни след това малко сок се смесва в сместа и се повтаря процедурата, докато и сока и люспите не се изразходват.

- 1/4 чаша ябълков сок (не е замразен и не е специален детски сок)
- ябълковия сок може да замените с гроздов
- 1/2 чаша сухи зърнени храни за деца- смесени или овесени, на фирмата Heinz или Gerber

Забележка: повечето животни не харесват вкуса на овесените люспи, за това може да ги замените с оризови с парчета плодове.

Внимателно смесете в блендера за 5 мин.
Изключете блендера, прелейте сместта в пластмасова купа или форма за лед и ЗАМРАЗЕТЕ. Консистенцията на замразената смес приблизително е такава, както при сладоледа.
Полученото количество смес трябва да стигне примерно за месец на едно животно.
НЕ ДОБАВЯЙТЕ в сместа плодове и зеленчуци преди замразяването.

Допълнително в диетата могат да влизат:
- зеленчуци: царевица, грах, морков, зелен фасул;
- плодове: ябълки, грозде, диня, пъпеш, замразени череши без костилки или боровинки.
НЕ ДАВАЙТЕ ябълкови или черешови костилки.
НЕ ДАВАЙТЕ консервирани продукти. Може да използвате пресни или замразени плодове и зеленчуци.

Дажба за едно животно на ден:
- 1 супена лъжица базова смес BML
- 1 супена лъжица плодове( ябълки, грозде, диня, пъпеш, замразени череши без костилки или боровинки)
- 1 супена лъжица зеленчуци (царевица, грах, морков, зелен фасул)
Насекоми ( давайте ги сутрин и като десерт)

ВАЖНИ ЗАБЕЛЕЖКИ:
Ако през първата нощ животното изяде всичко, на следващия ден увеличете малко порцията, и така, докато не започне да оставя по малко неизядена храна.
Ако животното НЕ изяжда всичко, не се притеснявайте. Намалете дозата на всеки компонент два пъти и постепенно увеличавайте количеството зеленчуци, докато не започне да оставя малко неизядена храна. Ако животното изяжда по 3/4 супена лъжица смес, значи, всичко е както трябва. Някои животни изяждат повече, за това ви е необходима супена лъжичка за мерен инструмент.

Младите животни (до 6 месечна възраст) могат да изядат по-малко храна, отколкото им предлагате, те също отдават предпочитание на смесите, пренебрегват плодовете и зеленчуците. Това не трябва да ви безпокои: те просто не са готови за тази диета. Можете да им предлагате парчета плодове и зеленчуци от ръка като лакомство или добавка.

За двуутробни и кърмещи майки:
Придържайте се към обикновения режим, не добавяйте допълнително протеини и калций. Ако женската се нуждае от това, тя ще започне да изяжда повече смеси и по-малко плодове и зеленчуци. Възможно е да изяде 1-2 насекоми повече от обичайното.

През цялата нощ животното бяга по клетката, играе, и от време на време се храни. Много често изяждат сърцевината на царевичните зърна, грахта и фасула.

Запомнете няколко много важни момента:
АКО вашето животно престане да яде, е възможно да няма нищо тревожно. Ако имате повече от една клетка, проверете дали във всички клетки ситуацията е еднаква: възможно е това поведение да няма причина. Съветвам ви да си водите записки за навиците на хранене и да отбелязвате периодите, когато започнат да ядат по-малко. Проверявайте фазата на луната, атмосферното налягане, стресовите ситуации, възникващи в дома, промените, които биха могли да влияят на животните. Може би прехранвате животните, давате им прекалено много храна? Преди да започнете да се безпокоите напразно, отговорете си на тези въпроси. И не забравяйте: захарните катерици не ядат от скука, а предлаганата храна позволява да внесете малко разнообразие всеки ден.

Не забравяйте, че стомаха на захарната катерица е не по-голям от нокътя на палеца- и съответно, не може да вмести повече от една супена лъжичка храна и течност.

Животните на възраст не по-малко от 5 седмици, трябва да получават детска смес BML. Задължително попитайте развъдчика за възрастта на животното и имайте предвид, че някои развъдчици пресмятат възрастта от момента, когато ембриона влезе в торбата. Ако с вашето животно случаят е същият, извадете от неговата възраст 60 дни.

Ако вашето животно никога не е опитвало насекоми, може да ви се стори, че не му харесват. Това не е така. Разрежете брашнения червей и позволете на катерицата да опита вътрешността- или натиснете с пръст и предложете на животното като лакомство. Започнете от най-ранна възраст, 3-4 седмици, да добавяте брашнен червей като лакомство.
Всичко зависи от вида на насекомите, които давате и от техните размери.

Бъдете внимателни! Не давайте светулки, хлебарки и всякакви други насекоми, които вървят по пода или земята: те могат да се окажат източник на пестициди. Не давайте скакалци.


Има множество начини да разнообразите храненето.
1.може да добавите в готовата смес парчета замразени зеленчуци.
2.можете да давате плодове и зеленчуци като лакомоство, намалявайки количеството, предлагано в състава на основната порция.
3.може да поставяте плодовете и зеленчуците в отделна купа.
4.ако сместа BML е "подправена" с ябълково пюре или други плодове, трябва да намалите количеството плодове, предлагани отделно.
Как се "подправя" сместа BML? - вземете 1/8 чаена лъжичка ябълков сок и го сложете в горния слой на сместа. Можете да експериментирате с различни видове плодово пюре, за да разберете какво харесва на животното най-много.

http://possumov.net//
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част

Мнениеот meri » Сря Апр 30, 2014 4:45 pm

Съществуват множество различни режими на хранене, разработени специално за захарните катерици, всеки от тях има предимства и недостатъци. Много е сложно да се препоръчва някоя диета, която може да се нарече добра за животното, отглеждано в плен. Какъвто и вариант да изберете, помнете следното:

* Здравословното хранене е изключително важно, ако животното не получава добра балансирана храна, това може да доведе до различни заболявания.

* Съотношението калций/фосфор трябва да бъде не по-малко от 2:1. Използвайте калциеви добавки, не съдържащи фосфор.

* В диетата трябва да влизат източници на протеини, витамини, плодове и зеленчуци.

* При необходимост можете да използвате витаминни добавки, но не трябва да злоупотребявате- излишъка от витамини също е вреден, както и техния недостиг.

* Започнете да давате храна по 3-4 супени лъжички всяка вечер. Ако първата вечер животното изяде всичко, увеличавайте количеството храна, докато на сутринта не забележите, че малко храна е останала неизядена.

* Много често развъдчиците се стараят да въведат в диетата на бременните и кърмещи женски допълнителни протеини. Преди да го направите се уверете, че при подобна промяна общата диета ще остане непроменена.

* Никога не добавяйте витамини във водата.

* Строго спазвайте препоръките за избрания режим на хранене.

* Животното винаги трябва да има чиста вода и основни хранителни продукти.

* Старайте се да разнообразите храната в рамките на режима за хранене. Това гарантира балансирана диета, така може да бъдете сигурни, че храненето не е насила. Компоненти на всяка диета са сок, плодове и зеленчуци.

* Не се препоръчва да давате котешка храна или всяка друга суха храна. Захарните катерици се хранят, изсмуквайки сока от храната, ако ги храните с твърда храна в големи количества, това може да стане причина за актиномикоза.

* Не смесвайте различни диети. Всяка диета съдържа балансирано количество витамини и минерали, смесвайки ги, вие нарушавате този баланс, така че в резултат необходмите вещества могат да се окажат повече, а други- недостатъчно.

* Не бързайте да правите изводи, че някоя диета не харесва на животното. Захарните катерици могат да се държат като децата: сега не докосват плодовете, а след седмица само от тях ядат.

1.Модифицирана храна за двуутробни катерици от Judie

Този вариант е бил създаден от уважаваната развъдчица на захарни катерици.
Не забравяйте, че не трябва да заменяте или добавяте компоненти.
Обърнете внимание на това, че в този случай липса списък с препоръчителните плодове и зеленчуци, присъстващи във варианта от Bourbon. Разнообразието на пресни продукти е изключително важно, но не трябва да давате прекалено много продукти с повишено съдържание на фосфор, дори ако ако те много харестват на животното.

Продукти за едно животно на ден:
- 1 супена лъжичка смес BML
- 1 супена лъжичка плодове
- 1 супена лъжичка зеленчуци
- насекоми (сутрин) 10-12 малки, или 7-10 средни, или 3-5 големи брашнени червеи(можете да замените съответното количество насекоми, които повече харесват на животното: скакалци, щурци и др.

Не забравяйте: не трябва да давате насекоми хванати на улицата!

Ако животното изяде всичко, което предлагате, може да увеличите количеството храна, така че да остане малко количество неизядена.

Смес BML по рецепта на Judie
- 1/2 чашка мед
- 1 яйце, твърдо сварено, с черупката(ако не можете да смелите черупката, не я добавяйте)
- 30 гр. ябълков сок (100% ябълков сок без добавки)
- 30 гр. сок от ябълка+ червена боровинка или череша+ червена боровинка (CranApple Supreme или CranCherry Supreme)
- 120 гр. готова смес сок с кисело мляко от фирмите Gerber - плодова смес или банан
Сместа сок с кисело мляко е хомогенна смес, ако не можете да я закупите, смесете равни количества кисело мляко и плодов сок(без добавки)
- 1 чаена лъжичка витаминна добавка (препоръчва се Rep-Cal HERPTIVITE)
- 2 чаени лъжички калциева добавка без фосфор с вит.Д3 (Rep-Cal)
- 70 гр. детско пилешко пюре
- 1 малко бурканче детска храна
- 1/4 чашка покълнала пшеница
- 1/2 чашка зърнени храни за деца (смесени или овесени)
Приготовление:
Поставете в блендера мед, яйцето с черупката и ябълков сок и доведете до състояние на еднородна маса. След това добавете пилешкото пюре и сладък картоф, смесете. Добавете плодов сок, плодово-млечна смес и витаминни добавки, смесете добре. След това добавете кълновете пшеница и детските зърнени култури и също внимателно смесете с останалите компоненти. Получената смес залейте във форма за лед и замразете.

По консистенция замразената смес прилича на сладолед. 1 кубик е равен примерно на 2 супени лъжички. Това количество смес трябва да стигне на едно животно за 1 месец.

2.PML -модифицирана смес за двуутробни катерици от Pocket

- 1 и 3/4 чашка вода
- 1 и 3/4 чашка мед
- 2 твърдо сварени яйца с черупката
- 30 гр. добавки Wombaroo с повишено съдържание на протеини

Приготовление: затоплете водата в продължение на 2 мин. в микровълнова печка. Добавете в топлата вода мед и разбърквайте до разтваряне. Водата не трябва да бъде гореща!След това водата с меда заедно с яйцата поставете в блендер или кухненски робот и смесвайте в продължение на 1 минута.

Прибавете 30 гр. добавки Wombaroo и смесвайте още 1 минута.
Прелейте получената смес в подходящ съд с капак и поставете в хладилника. Сместа може да се съхранява не повече от 4 дни.
Не забравяйте: в горещата вода, добавката Wombaroo губи част от полезните си свойства!

Сместа PML е основна храна за захарната катерица и трябва да бъде 50% от тази диета, сама по себе си сместта не е пълноценно хранене.

3.Диета на д-р Cathy Johnson-Delaney на основа храна за двуутробни катерици

Избирайки диета, спазвайте всички указания. Режете наситно плодовете, за да може животното да избере само едно, което му харесва.
Сместа за двуутробните катерици се използва от много любители на захарни катерици: промените, които се внасят в тази смес, имат за цел да направят сместа не по-хранителна, а по-вкусна.
Сместа е 50% от основния компонент на храната, трябва да се дава вечер. Порция за едно животно- около 2 супени лъжичи.

- 150 мл топла вода
- 150 мл мед
- 1 верено яйце в черупка
- 25 гр. детски зърнени храни с повишено съдържание на протеини
- 1 чаена лъжичка витаминно-минерални добавки
при необходимост може да добавите 100 мг калциев карбонат

Смесете топлата вода с меда. В отделен съд смелете яйцето до хомогенна смес и постепенно добавете към него сместа мед и вода. След това добавете витамините и зърнената храна, смелете и смесете компонентите, докато не получите еднородна маса. Сместа трябва да се държи в хладилника до момента, когато решите да я дадете на животното. Можете да я разлеете във форма за лед.

Още 50% от диетата трябва да бъде храната INSECTIVORE - FARE, продукт, разработен за насекомоядни и всеядни животни, отглеждани в плен.

Добавки: различни ситно нарязани плодове. Може да добавяте пчелен прашец, витаминни и минерални добавки и живи насекоми. По възможност, може да давате клони от цъфтящ евкалипт. Внимание!- не всички видове евкалипт са годни за захарните катерици. Няколко пъти в седмицата може да давате нектар за папагал лори.

4."Европейска рецепта BML (за използване в Евразия и Африка)


Рецепта от Франция
- 120 гр. мед
- 60 гр. кисело мляко
- 1 яйце, твърдо сварено, с черупка или без нея
- 100 мл ябълков сок
- 1 чаена лъжичка витаминна добавка Rep-Cal HERPTIVITE
- 2 чаени лъжички минерална добавка Rep-Cal Calcium с вит. Д3
- 60 гр. покълнала пшеница
- 120 гр. зърнени храни Nestle (за деца до 4 месеца).

Диета, включваща готовата храна Zookeeper's Secret

1. Диета (Darcy's Diet) с добавка Ensure®


Всяка захарна катерица получава примерно супена лъжичка продукт, който е източник на протеин. Към тези продукти се отнасят насекомите, пилешкото или патешко месо и яйцата. Трябва да давате ситно нарязани плодове и зеленчуци. Особено внимание обърнете на това, че за да разнообразите плодово-зеленчуковата диета и да не давате прекалено много един или друг продукт.

Като основа на диетата ежедневно се дава готовата храна Zookeeper’s Secret.
Хранително допълнение: ежедневно- нектар за лори, мултивитаминна протеинова добавка, първоначално разработена за птици. Съотношение калций/фосфор в този нектар 1:1, така че не може да се разглежда като калциева добавка.

На едно животно трябва да се падат 2-3 супени лъжички добавка Ensure*(без шоколадова), смесена с калциев карбонат. Добавката се поставя в купа.

Тази диета е разработена специално за животни, нуждаещи се от допълнително хранене, или възстановяващи се от заболяване.

Европейски еквивалент: (Sustagen; Sustagen Kids).

Диета с повишено съдържание на протеини


Диетите с повишено съдържание на протеини са подходящи за изтощени животни, отглеждани при неподходящи условия или възстановяващи се след заболяване, при хранене на женската, износваща или кърмеща малките.

1. Диета HPW (с използване на добавката Wombaroo)

- 2 чаши топла вода
- 1-1/2 чаша мед
- бъркани яйца от 3 яйца
- 1/4 чашка прахообразна добавка Wombaroo's High Protein
- 2 супени лъжички пчелен прашец

Пригответе яйцата, оставете ги настрана.
В голяма купа смесете водата и меда, смесвайте до пълно разтваряне на меда.
Изсипете прахообразната добавка HPW, смесете добре.
В блендер смесете яйцата, прашеца и от 1/2 до 1 чашка разтвор HPW в медната вода. Разбивайте 2 минути.
След това добавете остатъците меден разтвор и смесвайте още 2 минути.
Прелейте сместа в съд с херметичен капак. Съхранявайте в хладилник. Сместа замразете до консистенция на сладолед.

Инструкции за хранене:
- 1-1/2 супена лъчижка смес HPW за всяко животно
- 1 супена лъжичка различни плодове
- 1 супена лъжичка различни зеленчуци
- добавки
Може да давате GLIDERADE, два пъти в седмицата като допълнение към основната диета.
Ако имате бременна или кърмеща женска, се препоръчва да увеличите количеството HPW в сместа до 1/2 чашки.

2.Диета "от захарната катерица Рип" на основата на добавките Wombaroo (Reep's Diet)

- 2 малки бурканчета пилешко пюре
- 150-180 гр. ябълков сок
- 2 супени лъжички добавка Wombaroo с повишено съдържание на протеини
- 4 супени лъжички смесени детски зърнени храни

За да отмерите необходимото количество ябълков сок, можете да изпразните бурканчето от пюрето, а след това да налеете сока в него, и да го затворите, добре да го разклатите.
Всичко се разбъркава с лъжичка до еднородно състояние. За тази смес не трябва да използвате блендер.
Количеството е достатъчно за 30 порции. Сместа може да се замрази: желателно е да го направите във форми за лед, а след това да поставите замразените кубчета смес в специални хранителни пакети, за да предпазите сместа от размразяване. Трябва да измерите предварително формичките, за да знаете колко събират или колко да ги напълните.

На едно животно за ден се полагат:
- 2 чаени лъжички смес (за бременни и кърмещи женски порцията трябва да бъде увеличена малко)
- 1 супена лъжичка плодове(желателно е ежедневно да давате само един вид плодове, редувайки ги всеки ден)
- 1 супена лъжичка зеленчукова смес(царевица, зелен фасул, грах, морков)

Три пъти в седмицата давайте по 1 чаена лъжичка кисело мляко без изкуствени подсладители. Не трябва да давате шоколадово мляко. Веднъж в месеца за два дни последователно можете да спрете тази диета и да предложите вместо смес омлет, варено пилешко месо или брашнени червеи.

Тази диета практически не подразбира хранене с насекоми. Ако все пак решите да давате насекоми, ограничете се с 3-4 малки или средни или 2 големи брашнени червея веднъж на ден.
В диетата могат да влизат следните плодове: диня, пъпеш(рядко), ябълки, круши и грозде. Можете да добавите и други плодове, в зависимост от това какво обича вашето животно.
Като лакомство може да давате парчета от любимата храна.
Тъй като добавката Wombaroo съдържа калций и необходимите витамини, няма нужда от други витаминни или минерални добавки.

Други диети

1.Диета с използване на котешка храна

Както сте забелязали, не всички развъдчици смятат за възможно използването на котешка храна. Въпреки това, храненето с котешка храна не е толкова неприемливо.
Тези от вас, които ще използват тези диети, трябва да знаят, че в тях се използва само висококачествена котешка храна, богата на протеини.
Котешката храна не може да се разглежда като единствен източник на протеини, животното се нуждае от витамини и влакнини, които получава от плодовете и зеленчуците. Не забравяйте, че балансът на витамините и минералите в котешката храна е изчислен именно за този вид животни и не може да се смята за абсолютно подходяща за захарните катерици.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част

Мнениеот meri » Чет Май 01, 2014 7:42 am

Рецепти

Алтернативно хранене


- 1 яйце (омлет или твърдо сварено и нарязано)
- 1/4 чашка 100% ябълков сок без подсладител
- 120 гр. обезмаслено плодово кисело мляко
Всички съставки се смесват в блендер.

- 150 гр. варено пилешко или пуешко(не се използват подправки, чесън, лук)
- 1/4 чашка покълнала пшеница
- 1/2 чашка детски зърнени храни(оризови или овесени)
Смесва се в блендер.

Първата смес се използва като основна, втората- отделно, за разнообразие.

- 2-3 вида зеленчуци, пресни или приготвени на пара
- 2-3 вида пресни плодове

3-4 пъти в седмицата може да давате Gatorade: за приготвяне на напитката използвайте чиста вода, сменяйте видовете плодове Gatorade, за да разберете кой подхожда за вашето животно. Тази плодова напитка стимулира употребата на течности, съдържа електролити и захароза, което е много важно за захарната катерица.

Избягвайте да давате храна с консерванти, захар или оцветители.
В природата животните ядат храна с много малко количество мазнина, в плен могат да затлъстеят, което не влияе благотворно на здравето им. Много е важно животното да се движи, това помага за усвояването на калция и помага за укрепване на костите. Голяма клетка, бягащо колело и различни играчки стимулират активността на животното и помагат да бъде в добра форма. Ще бъде добре да го пускате извън клетката и да играете с него.

Пилешки пай

- 1 брой пилешки гърди, почистена от кожата и костите
- 1,5 чашка замразена плодова смес
- 1 голям варен картоф обелен
- 2 яйца

Приготовление: Загрейте фурната до 350 градуса, смелете месото и го поставете в купа. Намачкайте картофа и добавете към пилето, смесете зеленчуците и яйцата. Смесете всичко и поставете с лъжица върху леко намазнена хартия за печене. Печете 45 мин.
Един подобен пай е достатъчен за 1-2 животни. Разчупете го на парчета, посипете витаминно-калциеви добавки. Този пай може да се дава не по-често от 1-2 пъти в седмицата.

Ябълково-месни топчета

- 1 малка ябълка, нарязана на кубчета
- 1 брой пилешки гърди, почистена от кожата и костите
- 1/3 чашка ябълково пюре
- 1,5 чашки хрупкави пръстени CHEERIOS® (могат да се използват вместо овесени)
- 1 яйце

Приготовление: Загрейте фурната до 300 С, смелете пилешкото, смесете всички съставки в средни на размер купи. С ръце оформете топчета с големината на 1 супена лъжичка и поставете в леко намазана тава, печете 20 мин.

Едно такова топче е достатъчно за 1-2 животни. Разчупете топчето на парчета, посипете с витаминно-калциева добавка. Давайте не по-често от 1-2 пъти в седмицата.

Протеинова смес

- 2 твърдо сварени яйца
- 2 чашки зърнена храна с високо съдържание на протеини
- 1/3 чашка мед
- 1/2 чашка ябълков сок
Смесете яйцата и зърнената храна, след това поставете сока и меда. Ако сместа е прекалено течна, добавете още зърнена храна.
1 супена лъжичка смес е достатъчна за 1-2 животни.

Детско хранене
Тази рецепта подхожда за изоставени малки и малки захарни катерици

- 1 твърдо сварено яйце без черупката
Смелете добре, след това добавете следното:
- 120 грамова бутилка кисело мляко с полодове Gerber
- 120 грамова бутилка пюре "Пиле с ябълка"
Смесете, след това добавете:
- 1/4 чашка суха детска зърнена храна (смесени или оризови с парчета плодове)
- 2 чаени лъжички витаминна добавка, както за кърмещите женски
Смесете всичко, разлейте във формички за лед и замразете, сместа добива консистенция на сладолед.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- хранене - 5 част

Мнениеот meri » Пет Май 02, 2014 2:40 pm

Трябва ли да оставяме храна през целия ден?

Често ни питат трябва ли животното да яде през целия ден? Няма универсален отговор на този въпрос, дали да оставяме храна през деня или не.
Някои захарни катерици се нуждаят от достъп до храна през целия ден. Към тези животни се отнасят тези, чиито нужди се определят от здравословното състояние или периода на жизнен цикъл: това са бебетата, кърмещите женски, възрастните и болни животни. Повечето животни си устройват "полудневен обяд", това се отнася за кърмещите, въпреки че много животни, не износващи бебета също обичат да ядат през деня.

Повечето животни в природата не се ограничават с един прием на храна. Когато става въпрос дали да оставяте храна през деня, има фактори като: балансираност на храната и безопасност. Ако сте оставили в клетката храна, уверете се, че тя е пълноценна, а не закуска, и че няма да се развали през деня. Ние оставяме ежедневна порция готова храна «Wholesome Balance», разработена специално за захарни катерици. Това е балансирана храна на основа животински протеини с ниско съдържание на мазнини, богата на въглехидрати, витамини и минерали, в нея се съдържа всичко необходимо.

Ако преди не сте оставяли храна през деня, животното може да не разбере веднага, че може да яде и през деня. Всички животни са различни, някои могат веднага да ядат, а други по-късно.

Размерът на порцията е не по-малко важен, отколкото балансираното хранене. Хората, хранещи животните си основно със пресни продукти, по-често се осланят на своите разсъждения по въпросите за балансираното хранене. Според ветеринарите това създава нездравословна ситуация за животното. Използването на висококачествена гранулирана храна като основно блюдо и пресни продукти като допълнение на диетата, ще ви помогне да направите храненето по-балансирано.

Добра идея е да оставяте храна през деня, ако става въпрос за бебета, кърмещи женски, възрастни и болни животни. Разбира се, не можете да оставяте от смесите BML, HPW или подобни, защото ще се развалят. А това означава, че трябва да използвате висококачествена гранулирана храна.

Как да се борим с капризите в храната

Много стопани често променят режима на хранене. Основна причина за смяна на диетата почти във всички случаи е било това, че животното не яде това, което му предлагат. Никой от стопаните не предполагат, че старата диета може да е по-добра от новата.
Смяната на диетата може да навреди на организма. Ако искате да промените диетата, правете го постепенно, в продължение на 2-4 седмици. Всеки ден увеличавайте новата храна и намалявайте старата. Това намалява риска от храносмилателно разстройство. Явен признак за това е диария, проявяваща се през ден или два след преминаването на новата диета.

В повечето случаи захарните катерици не са капризни. Изключително важно е да следите за размера на порцията. Повечето стопани прехранват животните, известно е че захарните катерици избират само любимата храна, наяждат се и игнорират всички продукти. Това може да доведе до нарушение на баланса на хранителните вещества в организма.

Изключително важно е да има ежедневно разнообразие. Захарните катерици бързо привикват към един вид храна, ако я давате постоянно и приучаването към нова става сложно. При промяна на режима на хранене не привикват към един вид храна, а значи, те няма да отказват да ядат, докато не им дадете любимата храна. Ако всяка нощ давате брашнени червеи, те ще очакват именно тази храна, а ако се опитвате да промените диетата, това може да доведе до промени в тяхното поведение.

Как да се отнасяте към животни, които отказват да ядат определена храна?

Първо, изберете правилен режим на хранене и се придържайте към него. Животното едва ли ще умре от глад, ако не му харесва това което предлагате. Възможно е, че за да се приспособи към новия режим на хранене, да е необходим месец, така че не се притеснявайте, ако 1-2 нощи яде малко. Ако напълно отказва храна 2-3 нощи, това е повод да се обърнете към ветеринар, защото възможна причина за отказ от храна да е някое заболяване. Някои животни отказват да ядат една и съща храна 1-2 дни подред. Не изпадайте в паника. На храненето влияят много фактори, и не всички можем да разпознаем или разберем.

Не се страхувайте да използвате хитрини, за да убедите животното да яде избраните от вас продукти.
Това, че животното е отказало да яде веднъж, не означава че този продукт не му харесва. Възможно е да ви се наложи да го предлагате още няколко пъти, докато реши да го изпробва.

Насекоми, които не трябва да давате

Ако вашето животно изяде някое насекомо от този списък, не изпадайте в паника.
Ако погълне подобна храна, вероятно ще я оригне, или ще бъде изхвърлена с изпражненията. Ако нещо ви безпокои, обърнете се към ветеринар.

Божи крави- тези насекоми са токсични. За щастие, ако вашето животно се опита да я изяде, веднага ще я изплюе. Едно насекомо не е толкова токсично, че да причини смърт.

Паяк черна вдовица или кафяв паяк-отшелник- стълкновението с тези видове може да повлече смъртен изход, ако животното не се избави от изяденото отровно насекомо.
Всички голями паяци, към които се отнасят и тарантулите, паяците Argyroneta aquatica, Lycosidae, Myriapoda, Lethocerus americanus, не се препоръчват като храна на захарните катерици.

Не трябва да давате хищни членестоноги.

Мокрици (Armadillidiidae), се намират под въпрос.

Двукрили (Diptera): опасността от заразяване с болестотворно бактерии е очевидна.
Дръжте се по-далече от конски мухи и други кръвосмучещи насекоми, снабдени с хобот.

Светулки (Lampyridae), вонещици (Pentatomidae) , пеперуда- монарх (Danais plexippus)- също се отнасят към токсичните насекоми.

Избягвайте всички космати гъсеници. Някои видове, като Papilio отделят дразнещи вещества, притежават отвратителен вкус.
Не давайте гъсеници и пеперуди- понякога е трудно да се определи с какво се хранят гъсениците.
Гъсениците Sphingidae са потенциална опасност за животните.

Диплоподите (Diplopoda): стоножки се отнасят към членестоногите.

Много правокрили насекоми, живеещи в природата (щурци, скакалци), също отделят неприятен секрет.
Правокрилите, продавани в зоомагазините могат да служат за храна.

Много видове Carabidae, също отделят подобен секрет от жлезите в устата. Това са големи бръмбари с черна черупка, преливаща в зелено, червено или лилаво, можете да ги намерите под камъните.

Някои членестоноги също произвеждат различни киселини. Много мравки, Staphylinidae и дори кожокрили (Dermaptera) произвеждат подобни защитни киселини, за това ги избягвайте.

Пчелите, осите, стършелите, са опасни за захарните катерици, изобщо Hymenoptera са опасни.

Земни червеи (Lumbricina), дори и тези видове, които се продават в зоомагазините за риболов не са годни за храна на захарните катерици.

Белодробни миди (Stylommatophora): охлюви- са определена опасност.

Жаби- токсични за захарните катерици.

Всички насекоми, живеещи извън дома са забранени!

http://possumov.net/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia