[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна т. катерица - приучаване и общуване - 7 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна т. катерица - приучаване и общуване - 7 част

Захарна т. катерица - приучаване и общуване - 7 част

Мнениеот meri » Нед Май 04, 2014 8:44 am

Без съмнение един от най-важните въпроси, които си задават хората, решили да отглеждат захарни катерици е въпросът за храненето. След като животните са заселени в новия си дом, всичко се съсредоточава върху опитомяването. То зависи от много фактори, ние ще разгледаме различни ситуации, за да разберете как индивидуалността на всеки може да повлияе на процеса като цяло.

В повечето статии и обсъждания, много сериозна роля са отдава на характера на животното, неговата възраст и процеса на създаване на приятелски отношения между човека и неговия любимец. Това е много важно, но с течение на времето ние се убедихме, че огромно значение имат отношенията на човека, участващ в процеса на опитомяване.

Вие знаете, че захарните катерици до голяма степен се ориентират по миризмата- в това число, и в отношенията. Известно е, че е в сила "териториалността", животните възприемат промените в своето обкръжение като стрес, а стресът може да предизвика страх. Имайки предвид тези факти, е разумно след като вземете животното да му дадете 1-2 дни, за да изучи новата за него територия. Това ще му позволи да усвои новата обстановка и да привикне към нея преди да започне да привиква към голямата промяна в своя живот- към новия човек.

Много е важно човекът да бъде спокоен и уверен в себе си. От вашата уверенност и меко отношение в огромна степен зависи това, колко бързо ще започне да ви се доверява животното: опитомяването е именно взаимното доверие.
Захарните катерици, дори съвсем млади могат да заемат отбранителна позиция: застават на задни лапи, повдигат предните, издават необичайни стържещи звуци и правят нападащи движения по посока на приближаващия се непознат. Нападането може да завърши с ухапване, ухапването от малкото животно може да не причини особена вреда, но колкото е по-възрастно, толкова повече ухапването прилича на ухапването на хамстера- не е приятно, дори може да ви ухапе до кръв.

Как да вземете захарната катерица в ръка?
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА да протягате ръка към нея и да я хващете. Те не обичат, когато ограничават движенията им. Правилно хващане е когато поставите длан на "лодка". Ако животното виси на клон и се катери по къщичката, или по стените на клетката, покрийте животното с длан и с показалеца погъделичкайте бузите или лапите, за да се хване не за пръчка или клон, а за вашата ръка.

Вратичките на някои клетки са прекалено малки, за да поставите вътре и двете си ръце, но ако това е възможно, поставете дланите в шепа, бавно придвижете ръцете към животното, внимателно го вземете, издърпайте от клетката, задръжте до гърдите си. Ако животното спи в хамака или къщичката, по-добре извадете хамака от клетката и за кратко внимателно поставете ръка вътре, по-близо до животното. В този случай събуждането ще бъде по-спокойно.

Някои катерици ще скърцат със зъби, само ако се докоснете до къщичката или хамака- но няма да скочат и да избягат от вас. Отвържете хамака, къщичката, извадете го от клетката и ако животното започне да се възмущава, просто походете с него на ръце по стаята, погалвайте го през тъканта и разговаряйте с него с тих глас, меко и успокояващо. Не изпускайте от ръце къщичката, седнете някъде и спокойно поседете: по време на опитомяване не трябва да бързате. Не мислете, че ако на някаква възраст вашата катерица не е опитомена, такава и ще си остане. Някои животни бързо се привързват към хората, при други процесът отнема повече време, но не съществуват такива, които не могат да се приучават, ако имате правилен подход и търпение.

Много е важно, да не отстъпвате, дори ако животното в началото реагира на вас със страх. Животните, особено екзотичните, чувстват вашия страх, така че ако проявите тревога или безпокойство, същите чувства, но увеличени, ще изпитва и захарната катерица- а това не е взаимодействието, което ще улесни приучаването. Ако сте спокойни, внимателни, постепенно животното ще приеме подобно отношение.

По време на опитомяване за захарните катерици основна роля има миризмата. Животното ви познава не само по външния вид или глас, но и по миризмата.

И така, купили сте първата си захарна катерица и сте започнали да изграждате отношения: момент изключително важен за опитомяването. За животно, пристигнало в новия си дом, всичко е ново, променило се е всичко, с което е свикнало- миризми, звуци, осветление, обстановка и атмосфера. Животното се нуждае от време, за да се приспособи към тези промени. Фактът, че трябва да общуват с нов човек, е още един фактор, към който трябва да привикне.

Тъй като миризмата е определящ фактор за приучаване, има множество методи да ускорите процеса на привикване.
1.Поставете в клетката дрехата, която сте носили. По време на привикване носете една и съща дреха, когато взимате животното на ръце и общувате с него, в този случай дрехата мирише на вас и на животното.

2.Вземете книжна салфетка или малко парче флис и потъркайте кожата или лицето на животното. Поставете това одеялце там, където животното спи.

Ако е възможно си купете животното от човек, който постоянно се занимава с тези животни, така ще бъдете сигурни, че няма да се страхува от вас. Но не забравяйте: дори в този случай животното трябва да свикне лично с вас.
Много често стопаните отиват лично да си вземат животното.

Трябва да помните и това, че различните вещества, които използвате за лична хигиена, могат да скриват или променят привичните за захарната катерица миризми. Това често се случва, когато стопанина променя сапуна или парфюма си. Лосионите и кремовете за ръце и тяло могат да заблудят животното: то няма да знае кой стои пред него. Основния метод за опознаване на човека- е миризмата. Ако миришете различно, значи сте друг.

Не може да се каже колко време отнема обучението.
От една страна има животни, които "мигновено" се приучават. Те по натура са били насторени към общуване с хората, и не се страхуват от тях, така че с тях не се налага да се работи. Не трябва да разчитате на това, че вашето животно ще бъде именно такова. Ако ви попадне такова- значи много ви е провървяло.

Ако подходим реалистично, всеки човек решил да си вземе захарна катерица трябва да загуби поне един месец за опитомяване и приучаване. Понякога процеса протича по-бързо- особено ако става въпрос за приучени от развъдчика животни. Младите катерици се обучават по-лесно и бързо, отколкото възрастните. Процесът на обучение може да ви отнеме от 3 до 5 месеца, това ще зависи от вашата целустременост. Ако създавате ситуации, в които вашето животно ще се чувства удобно, уютно и спокойно, това ще послужи за установяване на доверие. Ако животното не желае да се успокоява, опитайте да използвате средството за успокояване и привикване "Sugar Glider Naturals™".

Младите животни нямат отрицателен опит, свързан с условията на живот при предишните стопани, което е голям плюс. Ако не сте сигурни, че живеете достатъчно дълго или поради някакви причини животното не може да изживее живота си с вас, помнете, че следващият стопанин ще трябва да извърви по-тежък и сложен път, за да му помогне да свикне с новата ситуация и да спечели доверието му.

Привързаността на захарните катерици се изработва чрез обонянието. Захарните катерици за екзотични животни, които дълго време са били избирани по признаци за дружелюбно отношение към хората. Развъждането на захарни катерици в плен, това е нова програма. Животните, родени в плен стават най-добрите приятели на хората. Много от родителите са родени и израснали в домашни условия, така че те зависят от хората, привикнали са да се доверяват и ни поверяват своите деца от най-ранна възраст, което много помага в процеса на привикване на младите животни.

Каква е разликата между покупката от развъдчик и зоомагазин?

Много е важно да знаете от къде е вашето животно. Зоомагазините често се сдобиват с животните чрез посредник, който на свой ред ги купува от продавачи, други посредници и т.н. Има хора, които хващат диви животни, и ги доставят, а след това тези животни се продават като домашни любимци.

Някои зоомагазини придобиват животните от развъдчици. Такива развъдчици не общуват с малките и ги дават в зоомагазините. Много зоомагазини не съобщават по какъв начин са попаднали животните при тях. И вие може да попаднете в сложна ситуация.

Ако искате да постигнете привързаност от екзотично животно, трябва да започнете от най-млада възраст. Никога няма да можете да приучите възрастно животно. Има случаи, когато хората са взели възрастно животно и са успели да постигнат значителен успех в отношенията си. Но това са по-скоро изключения. Хората, които са постигнали тези успехи, полагат огромни усилия. За да приучите възрастно животно трябва да бъдете търпеливи, настойчиви и безстрашни.

Привързаността е синоним на доверие. Когато животното започне да ви се доверява, и има желание да общува и да провежда повече време с вас. Всяко животно има свой характер и процесът на привикване е различен.
Ако вземете бебе, което от скоро е започнало да се храни само и с което са се занимавали, обичали и защитавали, за неговото приучаване могат да се необходими няколко седмици. Колко време трябва да отделите за възрастно животно, с което са общували малко и не са се опитвали на приучат? Няма точен отговор на този въпрос. Процесът на приучаване може да отнеме месеци.

Най-доброто време за приучаване е дневното. Ако можете да вземете животното на ръце, а то заспи, значи ви се доверява. Животно, което се страхува, не може да заспи отново, тези малки, които се чувстват в безопасност, лесно се връщат към привичното си дневно занимание. Ако вашето малко започне да заспива след като сте го събудили, значи сте постигнали големи успехи в приучаването.

Ако имате повече от едно животно, с всяко трябва да работите индивидуално. Това е много важно. Ако се опитвате едновременно да приучавате няколко животни, трябва физически да разделите времето си за приучаване- да не държите в различни клетки, а да взимате на ръце или да ги носите при себе си в "джоб за приучаване", другото- в джоба, третото- на ръце. Ако се намират в един джоб, ще се свият в едно кълбо, за да се чувстват в безопасност, а вашата задача е да им покажете, че с вас са в безопасност.
Ако имате няколко захарни катерици, те ще привикнат и ще се привържат една към друга- но това няма да им попречи да се привържат и към вас и вашето семейство.

Ако катерицата се опита да ви ухапе, не отдръпвайте ръка. Такова поведение е нормално за изплашените животни. Ако отдръпнете ръка и отстъпите, това ще закрепи нападателното поведение.
Защо захарната катерица хапе и може ли да се отучи от това?
Разбирайки, че не могат да ви изплашат, те престават да се опитват да го правят. На някои са достатъчни няколко неуспешни опита, за други са необходими няколко седмици. В този процес най-важното е вашата собствена уверенност.

Подкупът винаги помага, дайте лакомство. С повечето животни работи тактиката награда за правилно действие. Мнозина смятат, че по-добре да дават лакомство, което може да се близне от вашия пръст. Много животни наистина го харесват, а тук като лакмство може да използвате кисело мляко, ябълково пюре или друго. Но някой захарни катерици обичат да гризат. Ако това е вашият случай, използвайте лакомство в което животното може да пусне зъбите си.

В началото на приучаването не давайте на животното много свобода. Започнете приучаването от дневните часове. Дръжте животното под контрол. Не очаквайте, че чеднага ще седне на рамото ви и ще общува с вас. Дръжте го в ръце, поставени като лодка- така не може да избяга, но при това не го притискате. Захарните катерици не обичат, когато ги стискат, те ще се отнесат по-добре към "малка къщичка" от вашите длани. Ако все пак успее да избяга, не се старайте да го върнете обратно.
Не позволявайте на младото изплашено животно да контролира процеса на запознаване и общуване.

Процесът на приучаване може да продължи и през нощта, когато животните са активни. В началото го оставете в клетката и протегнете ръка в клетката, за да го докоснете, погалете го и предложете лакомство. Ако го извадите от клетката през това време на деня, тяхната нощна природа, изискваща активно движение, ще си вземе своето, и те ще започнат да тичат по стаята. В този случай трябва да се намира близо до вас, което е много важно в случаите, когато искате да получите привързано към вас животно.
Когато привикне с вас и започне да ви се доверява, можете да предоставите повече свобода, защото ще се връща при вас.

Бъдете последователни в своите действия: захарните катерици обичат, когато животът им протича равномерно и без особени промени. Провеждайте еднакво време заедно всеки ден, започвайте по едно и също време, това ще повиши ефективността на приучаването.

Ако вашата захарна катерица все още не е привикнала, това не е защото не й харесвате. Не забравяйте: тук всичко е основано на доверието. Те не са способни да мразят, за това могат да изпитват страх. Постарайте се да се чувстват в безопасност.

Как да разберем дали захарната катерица е приучена?


Приучаването преминава през няколко стадия. Животното може да се научи да ви се доверява напълно или частично.
Всяко животно- това са две животни в едно. През деня те искат да се скрият някъде и да заспят.
Мнозина ме питат дали катериците ще започнат да летят, ако ги пуснем от клетката. На практика те не летят, а планират. Скачайки, те протягат предните лапи напред и в страни, а задните- назад и встрани, благодарение н което тяхната летална мембрана се изправя и опъва. Те скачат много бързо, но колкото е по-дълъг скока, толкова по-големи шансове имате да го видите "в полет". В едноетажно помещение не можете да видите подобно нещо, те не могат да скочат от достатъчно голяма височина.

Първи признак за това, че вашата захарна катерица е опитомена, е това, че когато вие се приближавате към клетката, животното също излиза на предната стена или се приближава към вратата, за да ви поздрави. Това по-често се случва вечер или през нощта, когато животното се е събудило, но истински привързаното към стопанина си животно може да излезе дори през деня, за да ви поздрави. Когато започнете да приучавате животното, много помага да му давате лакомства няколко пъти на ден- но не се престаравайте в това: помнете, че храненето трябва да остане балансирано. Неприучените животни бягат, когато се приближвате до клетката, но това състояние е преодолимо: главното е да не забравяте, че приучаването е процес, изискващ време и търпение. Когато животното започне да се приближава към вас, става ясно, че процесът на обучение върви по верен път.

Ако животното се нахвърля върху вашата ръка, когато отваряте клетката, и сериозно ви хапе, тогава имате животно с по-агресивен характер. Това по-често се случва с възрастните животни, отколкото с младите, и ще ви трябва повече време, за да спечелите доверието му. Но и с най-възрастните животни може да се сприятелите, ако започнете приучаване в ранна възраст. Повечето животни първоначално ще се страхуват от вас и ще се стараят да избягат. Когато започнат да проявяват любопитство и се приближат към вас, това е явен признак за това, че във вашите отношения има прогрес.

В началото на приучаването можете да се сблъскате със ситуации, когато животното първо ще скочи върху вас, а след това ще отскочи. Не изпадайте в паника, когато скача от вас: неговата мембрана ще се разтвори, и то ще се приземи със звук, приличащ на шамар. Това е нормално. Не се гонете с животното. Дръжте се спокойно, приближвайте бавно към него, вземете го в длани, образуващи лодка, и се постарайте отново да го поставите върху себе си. Ако се гоните, ще разберете колко са бързи. Може да се скрие на място, от където трудно ще го извадите.

Ако изнасяте животното от дома, осигурете му безопасност. За това препоръчваме джоб, закопчаващ се с цип, тогава няма да избяга. В началото на обучението джоба трябва да бъде пристегнат и да го отваряте само там, където възможно бягство няма да постави живота му в опасност.

Ако са ви продали хапещо животно, или прекалено много се безпокоите, че няма да се справите, и не се решавате да го вземете в ръце, използвайте одеялце за приучаване. Разрежете стара флисова дреха, детско одеялце, или просто парче флис, на тази тъкан не се придържат нотките. Трябва да се получат парчета тъкан по-малки от кърпа за лице. Направете така, че тези парчета да миришат на вас. Поставете полученото одеялце в къщичката, за да започне да го възприема като свое. Когато през деня взимате животното от къщичката, ще можете да обгърнете одеялцето с ръка и така да вземете животното. Ако все още нервничи във ваше присъствие, можете да използвате средството “Sugar Glider Naturals™, за да се отпусне и успокои.

Най-сложното в приучаването на захарните катерици е началото. Когато започнат да привикват към вас, те бързо ви обучават да им осигурите всичко необходимо. Колкото повече време провеждате с животното, толкова по-близки ще станете.

Автор: Lisa Bordelon
http://possumov.net//
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна т. катерица - приучаване и общуване - 7 част

Мнениеот meri » Нед Май 04, 2014 9:48 am

Могат ли захарните катерици да се привързват към няколко човека?
Един от най- добрите моменти в отглеждането е че те действително се привързват към няколко човека. Ние знаем, че при приучаване захарните катерици основно се ориентират чрез миризмата, че те са териториални животни, в повечето домове живеят повече от един човек. За разлика от много екзотични животни и птици, са способни да обичат не само стопанина си.

Ако с животното се занимава само един човек, именно към него те ще реагират по-добре. За да се приближават, разхождат и играят с всички членове на семейството, всеки трябва да провежда еднакво време с животното. Възможно ли е в началото за животното да се грижи само един човек, а след това да се включат и другите от семейството? Възможно е, в първите дни това да е правилен подход, но ние сме двама и още от самото начало провеждахме с него еднакво време. В резултат всички животни се отнасят еднакво дружелюбно към нас.

Трябва да имате предвид индивидуалния характер на всяко животно, те могат да се отнасят различно към околните и да "обичат" единия повече от другите. Изключение от това правило може да стане ситуация, когато в началото животните се приучават от възрастните, но в семейството има и деца. Не всички деца са сдържани, за да се чувстват в безопасност при тях животните в новия дом. Запознаването на децата и животните винаги трябва да се извършва под родителски контрол. Следете децата да не пускат животното от клетката без разрешение и да не го хранят.

Не винаги е желателно да запознавате животното с домашните животни. Обстоятелствата винаги трябва да се контролират строго. Вие трябва да сте сигурни, че сте изучили характера на животното. Прекалено игривите или внезапни движения от това, че животното се е приземило на муцуната на кучето- това е ситуация, която може да завърши печално.
Помнете: както с всяко домашно животно, вашите отношения със захарната катерица зависят от това, колко време перкарвате с нея.

Какво ще се случи, ако едното животно умре?
Често се случва, ако сте имали две животни, едното да умре. Какво да правите, за да остане животното доволно?
В повечето случаи проблема може да се разреши, ако доведете друго животно и следите процедурата на запознаване. Но може да има и ситуация, когато да загубите много сили и време, за да намерите подходяща компания, и въпреки вашите усилия, животните да останат несъвместими.
Нека написаното не ви спира да търсите компания на останалото животно, особено ако при него се проявяват следните промени в поведението:
- започва да яде по-малко;
- започва да яде повече от преди;
- държи се летаргично и апатично;
- провежда повече време в къщичката, не излиза на разходка.

Възможно е компанията на другото животно да го изведе от това състояние и да осигури дълги години благополучие. Много пъти сме чували, как след смъртта на едно от животните, останалото умира в продължение на месеци. Депресията може да достигне критично ниво, и да доведе до смърт.

Ако се сблъскате с подобна ситуация, провеждайте повече време с животното. Много често допълнителното внимание е способно да намали стреса. Но това не е решение на проблема, а само временна мярка, докато не намерите нов приятел на животното.

Няколко съвета за бъдещия компаньон:

Ще бъде добре, ако успеете да намерите колкото може по-близо до възрастта на вашия. Изберете животно от същия пол, който сте загубили.
Друг метод е да запознаете по-възрастно животно с дете. Преди да ги запознаете, младия трябва да порасне. Както знаете, захарните катерици са териториални животни, за това възрастното и по-голямо животно в началото може да отблъсне младото. По-лошо от това: възрастното животно може сериозно на рани младото в битка и да го убие.

По-добре в такава ситуация е да купите две млади животни, да им позволите да пораснат заедно, а след това след известно време да им представите другото животно. Този метод има редица предимства и само един недостатък: възможно е възрастното животно по-дълго да свиква към новите си приятели. В този случай вие трябва да провеждате повече време с него, докато не стане ясно, че можете да го запознаете с новите приятели.

Предимството на този метод е в това, че двете млади животни привикват по-бързо към възрастното. Ако новото животно се привърже повече към вас, отколкото към самотното животно, по-добре вземете един по-възрастен.

Още едно предимство, когато вземете две млади животни, е това, че няма да имате две еднакви животни, очакващи момента, когато можете да ги запознаете, две млади животни няма да бъдат подложени на стрес, ще се чувстват в безопасност. Дори ако останалото самотно животно се отнася към тази група, към която процедурите на запознаване не работят, няма да имате две нещастни самотни животни в депресия.

Трябва да се опитате да изясните от какво е умряло вашето животно. Хората много рядко решават да проведат аутопсия. Много е важно да проверите здраво ли е оставащото животно. Преди да донесете ново животно в дома, уверете се в това, че вашето самотно животно няма инфекциозно заболяване. Новото животно е разумно да подържите под карантина, за да не се заразят взаимно при наличие на инфекциозно заболяване.

Защо хапят животните и можем ли да ги отучим от това?
Този въпрос ни задават често.
1.Животното е изплашено.
2. Животното ви проверява.
3.Вие миришете странно(от негова гледна точка).
4.Опитва ви на вкус.
5.Проявява своето разположение към вас.
6.Опитва се да ви ухажва.
7.Най-разпространената причина: проява на агресия.

Обърнете внимание, че няма :"хапе, защото ви ненавижда“"
Животните не са хора, те не са способни на емоции, които ние наричаме ненавист или неприязън.

Причина 1: животното е изплашено

С този проблем хората се сблъскват в първите дни, когато донесат животното в дома си. Няма нищо странно в това, че започва да хапе. Захарните катерици са много чувствителни към миризмите, освен това са териториали животни. Когато ги донесат в нов дом и стопанин, те се нуждаят от време, за да се аклиматизират. Продължителността на аклиматизацията зависи от възрастта на животното, от това как са се отнасяли с него, общували ли са хора с него, когато е било малко, особеностите на характера, които не можем да управляваме.

С изплашеното животно трябва да се отнасяте внимателно, да подхождате с любов и търпение.
Единственото, което ще ви помогне да постигнете доверие и привързаност- това е общуването. Ако просто поставите животното в клетката и не го безпокоите, но и не му обръщате внимание, едва ли ще спечелите доверието му.

Как да общувате с животното, без да бъдете ухапани?

Не остъпвайте. Това е рефлекторна реакция, която трябва да преодолеете, ако искате да промените поведението на животното. Когато то е изплашено, често заема отбранителна позиция. Скърца със зъби и ви напада: някои извършават съответното движение, а други направо хапят. В този случай животното го прави, за да ви изплаши, при повечето хора работи, ние рефлекторно се отдръпваме и отстъпваме. Постъпвайки така, само закрепваме това поведение, провокирайки животното и следващия път да нападне и ухапе. Така че, ако наистина отстъпите, животното ще продължава да се държи така, докато не успеете да промените поведението му.

Най-простият начин да влезете в пряк контакт без да бъдете ухапани е следният.

Вземете флис, ако нямате някое старо одеялце, тук е важно тъканта да няма нишки. Отрежете парче с формата на кърпа за лице и го поставете в хамака или къщичката. Когато трябва да вземете животното, обгърнете с ръка одеялцето с едната ръка, а с другата можете да погалите животното, да го успокоите, да му покажете че е в безопасност. Едва ли ще започне да хапе тъкан, която е попила собствената му миризма.

Не препоръчвам да използвате ръкавици, защото те прикриват вашата миризма. Кожените ръкавици имат своя собствена миризма, те ще ви предпазят, но няма да ви помогнат за приучаването.

Още един метод е да държите под ръка запасен "спален джоб". Обърнете го и го поставете на ръката си, след което внимателно хванете животното, а след това обърнете джоба на необходимата страна. Покрийте отвора с едната ръка, а с другата галете животното през джоба, докато не се успокои и не ви позволи да влезете в джоба и да го погалите непосредствено, а не през тъканта, ако се получи, нека задреме на дланта ви в джоба. Разбира се ще ви трябва време.

Причини 2,4,5,6: захарната катерица ви се доверява, опитва ви на вкус, проявява нежност, опитва се да ви ухажва

Захарните катерици хапят, за да ви опитат на вкус, за да определят границите на позволеното. Това се случва, когато вие вече сте достигнали голям прогрес във вашите отношения: те лесно идват на ръце, не хапят, и както може да ви се стори внезапно почват да хапят. Ние често чуваме за такива ситуации, когато животните влизат в полова зрелост. Това е времето, когато определят своя ранг в йерархията в колониите, определя се характера им, чертите на личността, настъпва физическо съзряване. В този случай животното не заема нападателна поза, не скърца със зъби. Вие просто държите животното, а то изведнъж ви хапе. Това дразни, но в повечето случаи преминава с възрастта.

Сложно е да се разграничат "подрастващите ухапвания", опитите да опита стопанина на вкус, да го ухажва с "любовни ухапвания". Всички тези видове ухапвания си приличат. Първо, дайте нещо вкусно на животното. Колкото и странно да ви се стори това не е награда за лошото поведение, защото за животното това не е лошо поведение. Когато ви опитва на вкус, това е естествено поведение на животното в колониите. В същото време "подрастващото ухапване" може да се смята за форма на бунт, останалите три вида ухапване са по-дружелюбни и си приличат.
Много често лакомството може да отвлече вниманието на животното и то да престане да хапе.
За това подходящо лакомство е това, което може да се гризе, не да се ближе.

Причина 3: вие миришете странно (от гледна точка на захарната катерица)

Захарните катерици могат да ухапят за това, че не познават вашата миризма. За това, когато работите с животното, по-добре не използвайте парфюм и одеколон, ароматни сапуни, лосиони, всичко което може да промени миризмата ви. Когато миришете на цигари- също.
Разбира се, не трябва да се отказвате да миришете хубаво, но можете да вземете душ преди да се приближите към животното, особено ако последния път сте използвали ароматно средство.
Ако за вас използването на тези продукти е жизнено важно, избирайте по един продукт от всяка категория. В този случай вашата миризма няма да се променя.

Причина 7: агресия

Агресивността не е тази черта, която е характерна за захарните катерици. Те много рядко проявяват агресия. Този модел на поведение е изграден с цел защита. Това е предупреждение за това, че не трябва да се приближавате.
Ако отваряте клетката, и животното веднага се събуди, излиза от хамака или къщичката, нахвърля се върху вас със зъби и не пуска, тогава може да кажете, че имате агресивна захарна катерица. Ако не се случва нищо подобно, не бързайте да наричате животното агресивно. Агресията и страха се намират на различни краища.

Малките захарни катерици не показват признаци на агресия, това по-често се случва при възрастните животни, с които са се отнасяли лошо, едва ли може да обвинявате животното за това, че са се развили такива черти от характера. В такива случаи е много трудно да възстановите доверието към хората. Не трябва да се захващате с това, ако не сте готови да посветите на делото месеци- или дори години.

Младите животни, при които се проявават подобни тенденции, дават по-големи надежди за това, че някога ще бъдете истински приятели. Възможно е да ви трябва повече търпение, отколкото с животните, несклонни към агресия, защото те не са имали ситуации, които са ги научили да не се доверяват на хората. С агресивните животни се работи по същия начин, както със страхливите, но трябва да проявите повече търпение, и време за установяване на нормални отношения. Бъдете търпеливи и настойчиви.

Има още една причина за агресивното поведение: усилване на защитното поведение по време на размножаване.
Това може да се прояви с голяма агресия спрямо хората в този период, когато в двойката се появяват малките. Ръчните животни могат да започнат да се защитават от хората, когато техните деца се канят да напуснат торбата или вече са излезли от нея, но са прекалено малки.

Автор Lisa Bordelon
http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia