[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста летяща катерица- запознаване- 8 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста летяща катерица- запознаване- 8 част

Захарна торбеста летяща катерица- запознаване- 8 част

Мнениеот meri » Нед Май 04, 2014 2:53 pm

Как да запознаете животните?

Мнозина се обръщат към нас, защото отглеждат само по едно животно, но са разбрали, че то ще бъде много по-щастливо, ако има приятел.
Има редица въпроси, за които трябва да помислите преди да тръгнете за второ животно.

Донасяйки ново животно у вас, на територията, където живее досегашното, може да се сблъскате със стрес и дори битки между тях. Обикновено, вие се обръщате към развъдчици- единственото място, от където трябва да купите захарна катерица. Не можете просто ей така да вземете животното и да го поставите в клетката при възрастното. Ако възрастният реши, че трябва да защитава територията си, малкото няма никакви шансове в това стълкновение. По отношение на неканените гости захарните катерици са способни да действат бързо и понякога твърде жестоко. Ако възрастният реши да нападне, малкото няма да може да се защити.

Да разгледаме няколко различни ситуации, които могат да възникнат при запознаването на животните, и вашите възможни действия във всяка от тях. Преди всичко, най-простият случай е придобиването на две малки животни едновременно или в кратък период от време. Малките много бързо се разбират помежду си. Ако те са на 8-10 седмици, можете да очаквате, че процесът на запознаване ще бъде бърз и безболезнен.
Ние предлагаме да запознаете животните извън клетката, под ваше наблюдение и на неутрална територия. Практически във всички случаи те се отнасят добре един към друг. Ако забележите подготвка за битка, поставете отделни клетки и забавете процеса на запознаване.

Поставете клетките една до друга, така че животните да могат да се достигнат. От време на време сменяйте местата на къщичките, за да привикнат към миризмата си. Веднъж на ден повтаряйте опитите за запознаване извън клетката на неутрална територия докато не намерят общ език. Когато разберат, че това е възможно начало на приятелство, ще можете да ги поставите в обща неутрална клетка, за да започнат взаимоотношенията си "на чисто". Неутрално място може да направите от някоя клетка, която имате, дезинфекцирана така, че да се премахне миризмата.

Да предположим, че имате възрастна женска, и искате да вземете малко животно за компания. Започнете с две клетки, както беше описано. Позволете на малкото да свикне към вас и новата обстановка преди да започнете запознаването. Изчакайте малкото да поотрасне и да се приближи до размерите на възрастното животно, и чак тогава пристъпвайте към запознаване. Действайте както беше описано: сменяйте местата, запознавайте извън клетките. Именно по този начин трябва да заселвате малкото, независимо от неговия пол, към по-възрастна женска.

Запознаване на двама мъжки. Имате възрастно животно и сте решили да му вземете компания. Възрастните мъжки често се държат агресивно и защитават територията си. Ако вашият мъжки е алфа-особа, има вероятност никога да не приеме друг мъжки за компания. Ако вземете женска, много е важно тя да е достигнала полова зрелост преди запознаването. Защо? - мъжкия във всеки случай ще пристъпи към чифтосване независимо от това, дали тя е готова за това или не. Това може да доведе до сериозни травми или дори смъртта на женската.

Ситуацията се усложнява от това, че за разлика от мъжкия, при женските няма външни признаци за настъпване на полова зрелост, за това е сложно да определите дали женската е достигнала полова зрелост, или не. Колкото можем да съдим по нашия опит, женските достигат полова зрелост в периода от 6 месеца до 2 години. Повечето женски достигат репродуктивна възраст към 9-10 месеца.

Какво да правите, ако не можете да запознаете захарните катерици- опитите са били неуспешни?

Принуждавайки захарната катерица да живее сама, вие се опитвате да направите от нея това, което не е в действителност.

Ако сте опитали да запознаете две животни, и в резултат те са се превърнали в хапещи и биещи се топки козина, значи имате проблем. Разбира се, вие не искате да рискувате безопасността им- въпреки че някои развъдчици казват да се оставят, за да се разберат помежду си.
Това е жестоко. За какво да рискувате здравето на животните, когато има други методи? Захарните катерици са социални животни, но и териториални. В дивата природа те биха могли да избягат, но в затворено помещение нямат такава възможност, за това действайте внимателно- не само заради тях, но и заради себе си. Ако се сбият, как ще ги разделите?
Вие неизбежно ще бъдете одраскани и ухапани. За това в случаите на екстремно запознаване, правете го в банята. Тази територия е неутрална, няма миризма от животните.
Има още нещо, което трябва да предвидите- може да ви потрябва защита. Оптимален вариант е присъствието на двама човека, но това не е задължително. Предварително поставете една купа с вода, и се запасете с ръкавици. Всичко това ще ви трябва в случай, ако настъпи битка.

На всяко животно капнете по една капка есктракт от ванилия между лопатките. За захарните катерици тази миризма е много привлекателна. Можете да използвате специален сух шампоан за захарни катерици- това ще помогне да заглушите собствената им миризма. Използвайки екстракт от ванилия помнете: не повече от една капка за всяко животно!!!, поставете животните в противоположните краища на банята, а по средата поставете чиста спална къщичка от тъкан.

Резултатът винаги е еднакъв, животните известно време ходят и се миришат, пристъпват неуверено. Каква е тази нова миризма? Повечето животно първоначално започват да се облизват, а след това се насочват към другото животно- започват да се ближат помежду си.

Остана още един важен момент.
При запознаването животните ще използват предните лапи, ще ги протягат по-близо едно към друго. Те ще бъдат толкова близо едно до друго, че ще ви се стори, че ще започнат да се бият. Но гледането, мирисането и близането са нормално поведение. Ако наистина възникнат проблеми, веднага ще разберете. По време на този "танц" те не скърцат със зъби и не хапят. Вероятно ще се скарат помежду си, но уверявам ви, ще разберете ако нещо не е наред. В проблемна ситуация ще има много скърцане, борба и хапане. Ако проблема е сериозен, няма да имате никакви съмнения. Съвместният танц може да предизвика съмнения и опасения, в случай на битка ще се изплашите. Разликата е очевидна.

Ако започне сериозна караница, сложете ръкавиците и напръскайте побойниците с вода. Те не могат да търпят това, но това е безвредна отвличаща маневра, която ще ги раздели. Ако стигнете до там, задължително ги подсушете, за да не се простудят.

Автор Lisa Bordelon
http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста летяща катерица- запознаване- 8 част

Мнениеот zoomaniak » Нед Май 04, 2014 3:19 pm

Шшшш :ag: народа ще си помисли, че това е форум за катерици :ag: сложи си малко почивка премини на къртици - дракони :ag:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Гризачи - Rodentia