[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Канибализъм при захарните катерици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Канибализъм при захарните катерици

Канибализъм при захарните катерици

Мнениеот meri » Сря Май 07, 2014 2:53 pm

Автор Lisa Bordelon -развъдчик на захарни катерици

Повечето хора са склонни да обвиняват себе си, те си задават въпроса- защо се случи?
Какво можете да направите, за да предовратите подобен изход?

Позволете да споделя с вас някои сведения, които успях да събера за канибализма сред захарните катерици, и да изтъкна редица потвърдени от ветеринари и изследователи-зоолози причини, на които можем да се натъкнем с канибализъм сред животните, развъждани в плен.

Първото и най-важно, което трябва да кажа: подобно поведение не е характерно за захарните катерици. Те няма да започнат да ядат бебетата си, защото сте ги докоснали, когато са били прекалено малки. Аз често взимам на ръце малките, съвсем наскоро излезли от торбата. Ако техите родители са прекалено страхливи или агресивни в опитите си да защитят потомството, аз изчаквам 2-3 седмици преди да общувам с малките. Моето основно правило в това отношение е много просто: ако вашето присъствие причинява стрес в родителите и ги тревожи, оставете ги на мира. Първото, което можем да направим, за да не допуснем убийството и изяждането на малките- това е да обръщаме повече внимание на това, как родителите реагират на нашето присъствие.

Повечето хора, с които си пиша по този въпрос, предполагат, че виновен за всичко е мъжкия. Такива предположения водят до това, че хората вземат решението: отделят мъжкия от женската и потомството и го изолират в отделна клетка. Не мога да ви препоръчам да го правите.

Обдъждах въпроса за канибализма с една друга развъдчица и споделих с нея, че по общо мнение, инициатор на убийството и изяждането на малките е мъжкия. Моят опит в това отношение е малък, защото когато имам такава ситуация, аз се старая колкото може по-бързо да изпратя женската "в пенсия", изключвайки я от развъждането. Случва се така, че в момента на смъртта на малките в торбата вече да има друго потомство. В такава ситуация ние отделяме мъжкия и изчакваме около месец, за да се уверим, действително ли женската износва потомство в торбата, ако се изясни че не е така, я връщаме в колонията, напълно състояща се от женски.

Ако в торбата има бебета, ние правим това, което не бихме искали: оставяме женската сама да се занимава с потомството. И как смятате, какво се случва в повечето случаи? Следващото потомство също умира- или забелязваме ясни признаци за това, че ако не ги вземем от майката, тя сама ги убива и изяжда.
Какво доказва това? Аз възприемам това като доказателство, че мъжкия в повечето случаи не е виновен.

Забележка: признак за това, че малките могат да бъдат убити и изядени, са рани на муцуната и на носа. Те означават, че женската хапе малките, когато се опитват да достигнат до зърното. Ние взимаме такива бебетата от майката и ги храним изкуствено, защото без нас шансовете да загинат са много големи.

Нашият печален опит показва, че женска-канибал, повтаря нападението и на следващото поколение. Аз не им давам особени шансове да ми го докажат, че това не е така. Смъртта на бебетата не е събитие, което имам желание да преживея отново, когато това се случи, почти нищо не можете да направите, за да го спрете.

Трябваше да изненадвам мъжкия на "местопрестъплението", но бебето вече беше мъртво, предполагам подобна "преработка" е заложена от самата природа. Разбира се, това не означава, че в подобна ситуация мъжкия никога не е агресор, а нашият опит доказва, че в повечето случаи "престъпник" е именно женската.

Да разгледаме причините за канибализма.

Когато ми се обаждат разтревожени стопани, първият въпрос, който задавам е за диетата на животното.
НЕПЪЛНОЦЕННАТА ДИЕТА, която не поддържа здравето на животното, увеличава риска от загуба на малките. В диетата на нашите кърмещи женски се съдържат 50% протеини, а другите животни получават диета, съдържаща примерно 35% протеини. Витаминните и калциеви добавки са изключително важни за всички животни, но особено за кърмещите женски. Количеството витаминни и минерални добавки не трябва да се увеличават. Ако ще имате потомство, увеличете съдържанието на протеини в диетата до 50%, но дозата добавки трябва да си остане постоянна, независимо от възрастта на животното, статуса и т.н.

Ако женската не получава усилено хранене, тя инстинктивно може да чувства, че не може да си осигури храна, както за себе си, така и за бебетата. По природа захарните катерици са животни, ориентирани за оцеляване, така че в тежки условия те могат да пожертват потомството, за да оцелеят самите те.

Ако сте сигурни, че кърмещата женска получава нормално пълноценно хранене, трябва да обърнете внимание на следната възможна причина за проблема: нивото на стрес.
Ние се стараем да не безпокоим женската, износваща потомството, особено в периода, предшестващ излизането на малкото от торбата, и седмица след като бебето напусне торбата. Когато бебетата се хранят, можете да чуете своеобразни звуци, пискане и чуруликане, а ако успеете да видите женската, ще видите че тя лежи по гръб, от време на време конвулсивно потрепва. Ние предполагаме, че такива мускулни съкращения помагат за отделянето на млякото и улесняват малките да сучат. В този стадий захарните катерици могат да се почувстват уязвими- а стопаните изпитват голямо изкушение колкото може повече да общуват с родителите и потомството, особено ако е първо. Това не е разумно, особено с тези двойки, които са станали родители за първи път. Колкото по-ниско е нивото на стрес за животните, толкова е по-ниска вероятността от трагедии.

Други стресообразуващи фактори включват промените в околната обстановка, пребиваване в шумно или многолюдно помещение, запознаване на животното с нови хора или появата в жилището на нови домашни животни.
Всяка значителна промяна в живота предизвиква известен стрес. Трябва да запомните: за захарните катерици промяната е равна на стрес, дори ако това е за добро. Да ви напомним отново: НЕ ОТДЕЛЯЙТЕ МЪЖКИЯ ОТ ЖЕНСКАТА!
Мъжките са грижливи бащи и имат голяма роля в процеса на растежа и възпитанието на бебетата. Тревогата, причинена от раздялата и загубата, дори временна е голям стрес за женската.

Не пускайте гости и чужди хора в помещението с животните!

Следващата възможна причина могат да станат бебетата " скитници". Някои бебета намират изхода на къщичката или гнездото и се оказват на дъното на клетката. Малките не са способни да регулират телесната си температура, трябва много малко време, за да замръзнат. Дали малките са излезли по своя воля без знанието на родителите, или те са ги изхвърлили от гнездото? Това е сложно да се определи. Важно е да помните, че малките сами не могат да се топлят или да запазят топлината. Ако намерите такова бебе, постарайте се колкото може по-бързо да го върнете при родителите. Ако това се случва нееднократно, е възможно да означава, че родителите са се отказали от бебето- и трябва да се намесите вие. Не бързайте с изводите, по-добре е бебето да бъде възпитавано от родителите. Намеса е възможна само ако видите, че малкото го заплашва опасност.

Ако намерите на дъното на клетката бебе, което е студено на пипане, и не мърда, не бързайте да го смятате за мъртво. Просто трябва да го затоплите. Замръзналите бебета проявяват малка активност, и това може да ви заблуди.

Заболяване или вроден порок на развитие могат да се окажат още един фактор за естествен подбор. Ако бебето е достигнало достатъчна възраст, за да напусне торбата, това не означава, че е здраво и жизнеспособно. Природата има свои начини да се избави от слабите и болни животни. Женската, която е родила две бебета, може да чувства, че с едното нещо не е наред: в този случай тя ще се откаже от едното или ще го убие и изяде, за да запази живота на второто. Сложно е да се установят тези неща с физически преглед.

Имали сме случаи, когато родителите са убивали едното бебе, а са се грижили дообре за второто. Не трябва да смятате, че ако са убили и изяли едното бебе, същото ще се случи и с другото. Съществува такава вероятност, но нашият опит показва, че второто бебе може да оцелее. Наблюдавайте животните, при които е имало подобна ситуация, но не се намесвайте, докато не забележите явни признаци за това, че таква намеса е необходима. Ако преди това тази двойка не е изяждала потомството си, не трябва да бързате с изводите.

Не само бебетата могат да боледуват. Ако женската страда от някакво заболяване, за което все още не знаете, или ако има други проблеми със здравето, тя може да бъде физически неспособна да отглежда и кърми малките. Тя може да има проблеми с лактацията, в нейния организъм може да има недостиг на необходимите вещества в резултат на неправилно хранене, могат да присъстват някакви генетични дефекти или други медицински проблеми. Не е лесно да се постави правилна диагноза, но имайте предвид, че подобни проблеми могат да доведат до смъртта на малките.

Съществува още една вероятна причина за това, защо женската може да убие и изяде своите деца: тази причина може да се смята за една от основните.
Ние разполагаме с убедителни свидетелства за това, че захарните катерици, които прекалено рано са отделени от семейството, могат в бъдеще да станат лоши родители. За времето, от момента на излизане от торбата и до израстването, младите животни узнават много неща. Те се учат да ходят, да ядат и пият самостоятелно. Съществуват социални модели на поведение, които също се усвояват в този период. Доброто възпитание, което дават на младите животни техните родители може да бъде такъв жизнен урок, който е необходим на младите животни, за да станат след време и те добри родители. Това е една от основните причини, поради която не препоръчваме да бързате и прекалено рано да отделяте децата от семейството. От животните, хранени изкуствено, израстват родители, които не знаят какво да правят със своето потомство. Аз изключвам от развъждане животните хранени изкуствено.

Канибализмът не се отнася към тези проблеми, които могат да възникнат само при неприучените или агресивни животни.
Не забравяйте: захарните катерици не се чувстват виновни и не смятат, че не трябва да правят така.
Разбирам, че когато видите такова отношение, възниква изкушение да промените мнението си за тези животни. Не трябва да ги обвинявате, нито да изливате емоциите си върху тях.
Най-доброто, което можете да направите е да кастрирате мъжкия (ако имате една двойка ) и да се наслаждавате на тяхното общество, да ги приемете такива каквито са.
Захарните катерици са прекрасни родители, но сред тях се срещат двойки или отделни животни, които не са създадени да бъдат родители.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia