[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна торбеста катерица - въпроси и отговори- 10 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна торбеста катерица - въпроси и отговори- 10 част

Захарна торбеста катерица - въпроси и отговори- 10 част

Мнениеот meri » Нед Май 11, 2014 6:14 pm

Елементарни въпроси и техните отговори, които ще улеснят не само вашия живот, но и живота на вашите любимци.

Сложно ли се отглеждат захарни катерици?


И да, и не. За отглеждането на захарни катерици трябва да имате определени знания. Един от най-важните моменти в отглеждането на захарни катерици е правилното хранене; трябва да осигурите нормални условия на отглеждане, отговарящи на естествените им нужди. Захарните катерици се хранят веднъж на ден, но само с пресни продукти, неизядените остатъци храна трябва да се изхвърлят. Клетката трябва да се чисти веднъж на 1-1,5 седмици, в зависимост от активността на животното. Важно е в помещението, където живее животното да поддържате темепратура около 20 С.

Не е трудно да осигурите такива условия на отглеждане. Сложността в отглеждането на захарните катерици се проявява в това, че тези животни изискват много внимание. Бъдете готови за това, че ще трябва да им отделяте известно време. Те привикват към стопанина си почти както кучетата- и точно така се нуждаят от общуване. Това зависи непряко от тяхното добро самочувствие, така че се постарайте да отделяте внимание на животното всеки ден, по -скоро всяка нощ.

Може ли да отглеждаме по една захарна катерица?

Изключително нежелателно. Захарните катерици са социални животни, те се нуждаят от общуване със себеподобни, освен това едва ли ще имате време да провеждате по няколко часа всяка нощ с тях. По-често захарните катерици се отглеждат по двойки или тройки, двойката може да бъде разнополова или еднополова. Ако не искате да се занимавате с развъждане, купете две женски или два мъжки. Два мъжки могат да се държат само в случай, че нямате женска, освен това, в този случай е желателно да вземете две млади животни, на възраст 2,5-3 месеца, за да не възникват конфликти между тях в началния етап на запознаването.

Триадата трябва да бъде два вида: мъжки и две женски или женска, мъжки и кастриран мъжки.

Кой се приучава по-добре: мъжкия или женската?

Еднакво. Колко бързо ще привикне животното и ще ви се доверява, не се определя от неговия пол, а от условията на предишното отглеждане и индивидуални особености на характера. Ако имате младо животно, живяло при добър развъдчик, който се е отнасял добре с него и често е общувал с малките, може да сте сигурни, че сте взели прекрасен домашен любимец, който след известен период на адаптация в новия дом ще стане напълно ръчен и с удоволствие ще общува и играе с вас. Ако вземете животно от пазара или зоомагазина, е вероятно независимо от възрастта, това животно да изпадне в състояние на стрес, и тогава процесът на приучаване да бъде по-продължителен.

Какъв размер трябва да бъде клетката за две захарни катерици?

Един от най-добрите варианти, ако не правите волиера, са клетките на Ferplast: FURET XL (80 x 75 x 86,5 см), също FURET EXTRA LARGE, или Ferplast Jolly (59 х 47.5 х 148h см). В такава клетка животното ще се чувства чудесно, колкото по-висока е клетката, толкова по-добре.
Постарайте се да не купувате клетка с метални пръчки без покритие: ако пръчките са лошо обработени, при лазене по тях животното може да протрие лапите си до кръв.

Какви играчки са необходими? Как да устроим спалното място?

В естествени условия, захарните катерици провеждат целия си живот на дърветата, това трябва да се има предвид, когато устройвате клетката.
Тъй като захарните катерици са дърволазещи животни, поставете клони в клетката. Проследете по клоните да няма плесен и гъби, а самото дърво и кората да не са изгнили. Подхождат клони от плодни дървета(круша или ябълка). Много е важно на тях да няма смола, която може да изцапа козината на животното. В никакъв случай не поставяйте клони, срязани в града. Преди да ги поставите в клетката, клоните трябва да се измият хубаво и да се подсушат, ако имате възможност, обработете ги с разтвор калиев перманганат.

За клетката подхождат окачени играчки, предназначени за птици, стълби, люлки и др. Захарните катерици много обичат играчки-къщички от кокос, при желание можете да направите такава къщичка самостоятелно, купете кокосов орех в магазина и го срежете така, че да се образува кръгло "око" и почистете съдържимото. Подхождат също въжета от усукани конци(подобни играчки има за кучетата). Следете да няма елементи, в които животното да се заплете.
Захарните катерици предпочитат къщичките, разположени на височина, в тази роля могат да бъдат дупки, окачени къщички от кокос или хамаци за порове. Можете да направите къщичка или хамак самостоятелно, външният слой от плътна тъкан, а вътрешния- от мека, тип флис. В наземната къщичка животното има смисъл да провежда това време, когато бебетата излизат от торбата.

Кога стават и кога лягат да спят захарните катерици?

Захарните катерици са нощни животни, периода на тяхната максимална активност е по тъмно. Техният режим зависи от продължителността на светлинния ден. През лятото стават около 8-9 часа вечерта и лягат около 6 часа сутринта, през зимата те се събуждат около 6 часа вечерта и лягат към 8 часа сутринта.

Разбира се, това време е приблизително, всяко животно си има свой собствен "режим". През нощта могат да влизат няколко пъти в къщичката, за да дремнат. Някои животни могат да стават през деня, за да ядат, но вероятността от това е малка, ако не оставяте храна в клетката през деня.

Можем ли да поставим захарната катерица на дневен режим?

Да, можете, но нито един ветеринар няма да ви препоръча да го правите. Преминаването към дневен режим може да наруши дневния, или циркадния ритъм на тези животни, а повечето любители на захарни катерици не са способни да създадат същите условия, както в павилионите за нощни животни в зоопарковете. В такива павилиони се създават определени условия, включително осветление, температура и други показатели, които позволяват на животното да бодърствува през деня и да спи през нощта. За това ще трябва през деня да създавате изкуствена тъмнина, а за цялата нощ да включвате светлина, имитираща слънчевата. Ако искате да живеете в пещера през деня, а през нощта да палите светлина, такъв подход ви приляга. Но за да бъде здраво и щастливо животното, трябва да поддържате техния дневен режим.

Кога мога да започна да пускам животното извън клетката?

Във всеки случай това е индивидуално. Не се препоръчва да пускате животното на разходка в стаята в първите дни от неговото пристигане в новия дом. Дайте му време да свикне с клетката, партньора или вас. Животното трябва да се отнася спокойно към това, че вие го взимате на ръце и не трябва да хапе, когато го хващате, за да го върнете в клетката.
Не забравяйте, преди да пуснете животното на разходка, проверете дали всички врати и прозорци са затворени.

Кой мирише повече- мъжкия или женската? Ще престанат ли да миришат, ако ги храним с някаква особена храна?

Първо трябва да кажем, че самите захарни катерици, ако са здрави, не миришат на нищо. Миришат маркиранията, които оставят.
Тъй като това са териториални животни, маркират както мъжките, така и женските.
Ако мъжкият не е кастриран, с възрастта неговите миризливи жлези започват да отделят особен мускусен аромат. Неговата урина също придобива по-рязка миризма, с помощта на урината те маркират. Това се случва към 5-6 месец, непременно ще забележите, че пораствайки, вашето животно става все "по-миризливо". При женските и кастрираните мъжки въпросът с миризмата може да се реши с помощта на добро хранене, витамини в умерени количества, добра вентилация в помещението и редовно почистване на клетката. Не трябва да разчитате на това, че ако вземете женска, в дома няма да мирише на захарна катерица.
Най-интензивно захарните катерици маркират територията в първите седмици от пристигането им в новия дом: по-късно миризмата става по-умерена.

Как да се избавим от миризмата на захарната катерица?

Можете да използвате освежители за въздуха, специално предназначени за премахване на животнинските миризми, но няма да се избавите напълно от миризмата. По- интензивна миризма ще се прояви в няколко случая:

- ако сте измили клетката и играчките, и сте премахнали всички маркировки;
- ако в дома е пристигнала нова захарна катерица;
- ако при женската е започнал еструса;
- ако вашите животни имат потомство.

Не трябва да се опитвате напълно да се избавите от миризмата, да почиствате напълно клетката веднъж на 1-2 дни, така ще влошите положението. Когато е чисто, животното веднага ще започне да маркира територията, ако трябва да го прави всеки ден, може да възникне нервно разстройство в животното(депресия).

Могат ли да се разбират захарните катерици с котките?

Ако имате котка-ловец, тогава трябва да знаете, че работата не е в гризача. Някои хора успешно отлеждат захарни катерици и котки, но това са флегматични котки, които не проявяват интерес дори към котешките играчки. Но не трябва да забравяте, че котката си е котка: никога не трябва да я оставяте сама със захарната катерица. Ако пускате котката на разходка, и тя ви носи "подаръци": убити птици и гризачи, едва ли ще пропусне такъв "подарък" като захарната катерица.

Какви са отношенията на захарните катерици към кучетата?

Отговорът е същия, както при котките. Но, без да обиждаме отделните породи, все пак ловните породи кучета са чудесни ловци, те са бързи и умни, готови да очакват плячката, колкото трябва. Много захарни катерици са загинали от такива кучета.

Как се отнасят захарните катерици към децата?

Захарните катерици не са подходящи животни за децата, но могат да станат чудесен семеен домашен любимец. Нуждите на захарната катерица от общуване, могат да уморят детето, тези животни изискват много внимание. Срока на живот на захарната катерица е такъв, че малкото дете трудно ще разбере колко грижи трябва да се отделят на това малко животно. Така, че грижите за животното са за родителите, които могат да поделят радостта от общуването със своето дете.
Помнете: захарната катерица не трябва да се стиска, и да се принуждава към общуване с хората, ако не желае. Те изискват внимателно отношение, в противен случай последиците могат да бъдат плачевни, както за детето, така и за животното: ухапванията са доста болезнени.

Можем ли да покажем захарната катерица на обикновен ветеринар?

Не, повечето ветеринари не знаят какво е това захарна катерица и никога не са имали работа с такива животни. Трябва да намерите ветеринар, работещ с екзотични животни. Не разчитайте на това, че щом ветеринаря разбира от гризачи, ще може да работи с вашето животно. Ако във вашия град има зоопарк, в който се отглеждат двуутробни, опитайте да се свържете с вет. лекар на зоопарка.

Трябва ли да се поставят ваксини на захарните катерици?

Не.

Можем ли да оставим захарната катерица сама за 1-2 дни?

Не, не трябва. Захарните катерици постоянно се нуждаят от свежа храна и вода, дори при наличието на "влажна" храна от типа Zookeeper's Secret не можете да я оставите за няколко дни. "Влажната" храна трябва да се сменя сутринта, а плодовете и киселото мляко да бъдат свежи. Намерете човек, който да се грижи за животното.

Задължително ли трябва да даваме ларви зоофобус на захарната катерица?

Желателно е. В диетата на захарната катерица трябва да влизат брашнени червеи, ларви зоофобус или щурци. Като друг източник на животни можете да използвате варено пилешко месо, варени пилешки яйца, варени или свежи пъдпъдъчи яйца, кисело мляко или нискомаслена извара, пилешка детска храна на фирмите Gerber или Beech&Nut. Не се препоръчва да давате свинско, конско, говеждо, заешко или приготвени същите в детските храни. Киселото мляко не трябва да съдържа консерванти, захар, изкуствени оцветители и подсладители.

Колко често и по колко малки раждат захарните катерици?

Срокът на бременността при захарните катерици е само 16 дни. По-късно бебетата преминават цял цикъл на развитие в майчината торба; този цикъл е приблизително 72 дни. От момента на зачеването, до излизането на малките от торбата преминават почти три месеца. Следващият месец майката ще кърми децата с мляко. В този период тя може да забременее отново(по време на износване и кърмене на малките еструса не спира), но почти няма такова явление.
В добри условия са способни да се размножават до 3 пъти в годината.
В торбата на захарните катерици има 4 зърна, от което можем да си направим извода, че те могат да имат до 4 малки, но случаи на раждане на 3 или 4 малки са изключително редки. Раждат се по 1-2 малки.

Може и трябва ли да къпем захарната катерица или да се грижим специално за козината?

Не, няма нужда. Здравите възрастни захарни катерици са много чистоплътни, и се грижат за себе си. Малките не умеят да се почистват, това извършват родителите. Ако вашето животно се е изцапало в нещо, можете да почистите козината му с влажна мека кърпа.

Трябва ли захарната катерица да се къпе във вода?

Не, не трябва. Захарните катерици не се мият и къпят. Въпреки, че известно време се задържат над водата, те не умеят да плуват, за това не трябва да допускате попадане на животното в големи съдове с вода.

Повишена нужда от калций?

Захарните катерици се нуждаят от голямо количество калций. Калцият е важен елемент, участващ във формирането на костите. Ако организма получава недостатъчно калций, костите се размекват и се появява склонност към фрактури. Тъй като процесът протича незабележимо, стопаните забелязват недостига на калций само в последния етап. Когато стане забележимо бавното придвижване, често е много късно. Много често това е причина за деформиране на костите. Да направите болното животно здраво е дълъг процес. За това храненето трябва да бъде наситено с продукти, съдържащи много калций. При отглеждането на тези животни в диетата не трябва да отсъстват продуктите от чист калций. Много е важно да изберете правилна дозировка, за да избегнете проявата на недостатъчност, а от друга- излишъка. За това е напълно достатъчно малко количество 2-3 пъти в седмицата.

Защита на храносмилането?

В допълнение към калция трябва да следите за диетата, благоприятно въздействаща на червата. В природни условия захарните катерици приемат много разнообразни "естествени антибиотици", които при отглеждане в дома могат да се предоставят само от стопанина. Тук става въпрос за малки количества мед, акациева гума(под формата на прах от аптеките), цветен прашец и нектар за птици. Тези продукти трябва да бъдат в менюто ежеседмично.

Мястото за хранене?

Не е важно колко малка група отглеждате, колко дорби отношения има между животните, не е важно колко обилно ги храните- никога не използвайте дълго една и съща купа. Често се сблъскваме с проблеми, че единственото място за хранене води до спорове. Ако едно животно пази купата, всеки който се приближи до нея може да стане обект на агресия. Животното може да бъде сито, а купата пълна догоре. По-слабите животни ще гладуват и слабеят, няма да могат да попълват нуждите си от енергия и калций и ще се разболеят сериозно. Ранговите отношения в групата ще станат напрегнати, ще оцелеят най-силните....
Купите с храната не е задължително да се намират на високо. Във всеки случай те трябва да бъдат поставени така, че да не паднат. За това препоръчваме тежки керамични купи.

Питейна вода?

Особено важно е да предоставите достатъчно количество вода. Въпреки че захарните катерици получават течности с плодовете и зеленчуците, те се нуждаят от допълнителна купа с вода. Дори и при един ден проведен без вода, могат да се появят признаци на влошаване на здравето и функционална загуба. Не трябва да пренебрегвате количеството вода, изпито през нощта, защото животните отделят много урина и по този начин губят много течности. Вода може да предлагате в поилка или купа.
Можете да предлагате минерална вода без въглероден диоксид. При желание е допустимо добавянето във водата на разредени плодови сокове. Не трябва да използвате неразредени плодови сокове с консерванти и захар, независимо от това, колко харесват на животните. При проблеми със здравето можете известно време да добавяте във водата отвара чай с мед.

За храненето-въпроси на начинаещите?

Начинаещите често задават въпроса колко много и какво трябва да дават. Преди всичко трябва да кажем, че свежата храна се поставя в клетката рано вечерта, към 18-20 часа. За това трябва да имате две различни купи, за да имат възможност всички членове на групата да ядат спокойно. Когато животното се събуди, отива да яде. Често участъците за хранене се оказват силно маркирани.
Необходимата порция зависи от предлагания вид храна. В началото възниква усещане, че трябва да предвидите хиляди сложни моменти. Но след 1-2 седмици всичко това вече е отработено. Това не е трудно да се разбере, изисква се известна степен разбиране между човека и животните, която все още липсва в първите дни.

Използвайте големи парчета плодове, измити добре или попарени. В първите дни животното ще яде по-малко, защото се чувства неуверенно. Ако храната е изядена напълно, на следващия ден увеличете порцията. Ако остане малко, намалете порцията до необходимия обем.

Остатъците храна трябва да бъдат премахвани от клетката до настъпване на тъмнината. През лятото ги премахвайте в първата половина на деня, за да избегнете появата на плодови мушици, които могат да се окажат истинско бедствие. Още в ранна възраст приучете животното на различни продукти. При по-възрастните често всичко протича под девиза:" Не ми е познато- не го обичам". Това не означава, че сутиацията е необратима. Въпреки, че продуктите трябва да бъдат разнообразни, важно е да спазвате известна редовност и да не сменяте набора продукти непрестанно. Това особено се отнася до случаите, когато се използват продукти от различни фирми. При прекалено разнообразно хранене може да провокирате появата на стомашно-чревни проблеми.

Ароматни свещи, парфюми и захарна катерица?

Ако вие не подарявате такива подаръци, е възможно на вас да подарят. Но трябва ли да ги използвате, ако имате захарна катерица?
Захарните катерици имат много развито обоняние. Те ни познават по миризмата като член на своята колония. Какво означава това за нас? Значи ли това, че не трябва да палим ароматни свещи и други благовония в дома? Значи ли че трябва да се откажем от парфюмите, тоалетната вода, ароматизираните средства?

" Използвах парфюми ежедневно, опитвам различни аромати, използвам лосиони. Но всичко се промени. Сега използвам парфюми много рядко и само в особени случаи. Стана ми ясно, че моите животни не ме разпознават, когато природната ми миризма е променена. Те свикнаха към моята миризма и ако тази миризма се промени, променя се и тяхното поведение към мен.
Не ви предлагам да спазвате същите правила- но трябва да знаете какво се случва."

Често паля ароматни свещи, но никога там, където живеят моите захарни катерици или на местата, където се разхождат. Когато планирате да поиграете с животното, откажете се от всякакви ароматни вещества, нанесени на кожата. Ако парфюмерията е жизненоважна част от вашия живот и не можете без нея, избирайте един вид и се придържайте към него.
Не всички свещи и ароматни съставки са създадени еднакви, така че когато ги избирате, изберете такива, чиято миризма не е прекалено силна и натрапчива. Потърсете компромисен вариант, който ще ви радва, но няма да кара вашите животни да се задъхват.
Ако влизайки в стаята, животното започне да киха или да трие очи с лапи, аз знам, моят избор е неправилен. Захарните катерици са малки и много чувствителни животни.

Автори: Lisa Bordelon и Хайке Бржезина
http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Захарна торбеста катерица - въпроси и отговори- 10 част

Мнениеот meri » Сря Май 21, 2014 3:50 pm

Моите захарни катерици ще имат потомство. Какво да правя?

По-добре не правете нищо. Уверете се, че женската получава достатъчно протеини и калций, ако диетата е достатъчно балансирана и включва всички необходими витамини, минерали и протеинови продукти, не трябва да променяте нищо. Ако ви безпокои това, че женската не получава достатъчно протеини, можете да й давате 1-2 насекоми допълнително.

Не трябва да променяте нищо в клетката. Не се опитвайте да изваждате женската от клетката, ако сама не се приближава към вас в този период. Не запознавайте животните с нови хора, постарайте се да не ги показвате на гостите, да не шумите до клетката, за да не изплашите животното и най-важното- не нервничете.
Животни, възпитавани в семейство до 2,5-3 месеца, са усвоили достатъчно, за да станат добри родители.
В никакъв случай не разделяйте мъжкия и женската, за бебетата се грижат и двамата- освен това раздялата е голям стрес за животните. Не трябва да местите животните в друго жилище или да ги давате на чужди хора.
Колкото по-малко промени има в живота им, толкова са по-големи шансовете женската успешно да износи и откърми бебетата.

От каква възраст мога да взимам бебето в ръце?

Всичко зависи от това колко ви се доверяват вашите животни. Много често приучените животни позволяват да взимате в ръка бебето, излязло от торбата. Не трябва да изваждате бебето изпод родителите, а също да го носите извън обсега на видимост на възрастните животни. Ако захарните катерици ви позволят да вземете бебето, старайте се да го виждат и го върнете веднага при първите признаци за безпокойство при родителите или ако малкото започне да пищи.

Първоначално не трябва да държите бебето на ръце повече от 1-2 минути. След като отвори очи можете да увеличите времето.
Малките на възраст 3 седмици можете да взимате за кратко с вас в другата стая.
Ако вашите животни имат две бебета, може да вземете от клетката и двете, но в този случай общувайте с тях седнали.
Дори още слепи малките могат да бъдат много подвижни: погрижете се да не паднат на пода. След като върнете бебетата в гнездото, дайте лакомство на родителите.

Бебето е умряло. Какво трябва да правите?

Нищо. Първо, не трябва да обвинявате за смъртта възрастните животни. В повечето случаи тук действа механизма на естествения подбор:умират прекалено слабите бебета или тези, които имат отклонения в развитието. Възрастните животни в такава ситуация действат в съответствие с природните инстинкти.
Безусловно, смъртта на бебето е трагично събитие, но нито един човек не може да избегне такива преживявания.
След като се успокоите, обмислете: дали на ситуацията не са повлияли някакви външни фактори? Възможно е да се наложи да промените диетата, да подобрите условията на отглеждане или да промените собственото си поведение към животните.

Купих млада захарна катерица, а тя не яде насекоми. Какво да правя?

Не се притеснявайте. Захарните катерици започват да ядат насекоми в ранна възраст, в зависимост от индивидуалните особености на всяко животно. Това се случва на възраст 2-4 месеца. Възможно е вашето животно да е още много младо.
Яденето на насекоми - това е един от навиците, придобити по време на общуване на младото животно с родителите.
Попитайте развъдчика дали е давал насекоми на възрастните животни, ако да, какви? Възможно е вашето животно да е привикнало към един вид насекоми, а вие да му предлагате нещо непознато: в този случай е необходимо време, за да се научи малкото да възприема новото насекомо като храна.

Предлагайте насекоми всяка вечер. Ако животното престане да бяга при вида на зоофобус или щурец, а започне да бие насекомото с лапа, това вече е прогрес. Насекомите са необходим елемент от диетата на захарните катерици; докато вашето животно не започне да ги яде, можете да му давате повече от другите протеинови продукти (варено пилешко месо, твърдо сварено и ситно смляно яйце, извара или нискомаслено кисело мляко).

Имам мъжки и искам да му взема приятелка. Как да ги запозная?

При запознаване на мъжкия и женската няма проблеми, особено ако са млади животни. Не трябва да забравяте, че захарните катерици са териториални животни, така че ако вашето животно е възрастно и е свикнало да живее само, може да възприеме появата на женската в неговата клетка като заплаха за неговата територия и да я посрещне агресивно. Ако се страхувате от такъв вариант на събитията, подгответе животните за запознаване. Дръжте женската в отделна клетка, но така че клетката на мъжкия да се намира наблизо.
Възможно е първата вечер животните да започнат да "разговарят" помежду си. Това ви гарантира, че и личното запознаване ще протече без проблемно.
Ако мъжкия започне сериозно да се бие с женската, оказвайки се с нея в една клетка, разделете ги.
Позволете им да се успокоят, а след това опитайте да ги запознаете в неутрална клетка, не маркирана от нито едното животно.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia