[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарна т. катерица - полово съзряване и възпроизводство
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарна т. катерица - полово съзряване и възпроизводство

Захарна т. катерица - полово съзряване и възпроизводство

Мнениеот meri » Нед Май 18, 2014 1:35 pm

Трябва ли да станете развъдчик на захарни катерици?

Решението да станете развъдчик на захарни катерици не е от тези, към които трябва да се отнасяте лекомислено. Не можете просто да поставите заедно мъжки и женска и да предоставите всичко на природата и след пет месеца да получите годни за продажба млади захарни катерици.
Развъждането отнема много време. Докато женската носи малките в торбата, трябва да й осигурите достатъчно количество протеини; възможно е да се наложи да й давате заместител на млякото , за да има достатъчно мляко за малките. Трябва да осигурите на размножаващата се двойка среда без стрес. Когато малките напуснат торбата, трябва да провеждате с тях известно време всеки ден, за да се уверите, че родителите се грижат достатъчно за тях, и малките да могат да свикнат с хората. Възможно е да се наложи да ги храните ръчно и да се грижите за тях, ако майката се откаже или няма достатъчно мляко. Ще ви трябва време, за да направите реклама на малките и да намерите купувачи.

Трябва да имате възможност да се обърнете към добър ветеринар, който има опит със захарни катерици. Не е лесно да се намери такъв ветеринар. По време на чифтосването мъжкия хапе женската за холката и гърба; в повечето случаи това са леки ухапвания, не причиняващи вреда, но някои мъжки стават много агресивни в периода на чифтосване и могат да пробият козината на женската.
В такава рана лесно прониква инфекция, за това ще ви трябва спешна ветеринарна помощ. Още една опасност при развъждане на захарните катерици се състои в това, че в торбата лесно прониква инфекция, а това налага намесата на ветеринар.

По време на развъждане може да се сблъскате с множество сложни моменти. Съществува риск от това, че женската може да се откаже от едното малко. Понякога е достатъчно изкуственото хранене, за да оцелее малкото, но има и случаи, когато ще трябва да поемете грижите напълно за малкото. Възможни са и такива ситуации, в които въпреки всички свои старания, да не успеете да запазите живота на бебето. Когато малкото умре във вашите ръце- това е голям стрес. Ако не го намерите навреме, може да откриете, че родителите са го изяли. Във всеки случай това е голям стрес за вас.

Не е лесно да намерите купувачи, при които животното ще прекара целия си живот. Много хора откриват за себе си захарните катерици и се влюбват в тях от пръв поглед, но не винаги провеждат необходимите изисквания в областта на отглеждането преди да вземат решение за тяхната покупка.
Отговорният развъдчик трябва да бъде сигурен, че всеки потенциален купувач знае достатъчно за тези животни и че напълно осъзнава какви са неговите отговорности при отглеждането, храненето, знае как да се грижи за животното, какви трябва да бъдат условията, клетката и др.
Още един фактор, за който трябва да се замислите при развъждането- това са парите. Развъждането на захарни катерици не е доходен бизнес. Трябва да бъдете подготвени финансово да купувате допълнително храна, за ветеринарни грижи, клетки, аксесоари и всичко необходимо за отглеждане на бебетата.
Преди да вземете решение да станете развъдчик, сериозно обмислете всички факти. Изучавайте въпросите за развъждане като цяло. След това си задайте въпроса дали искате да станете развъдчик.

Полово съзряване

Захарните катерици стават възрастни различно, но средно стават полово зрели на възраст около година.

За женските периода на полово съзряване настъпва на възраст от 5 до 18 месеца. При тях няма очевидни физически признаци, които позволяват да установите дали женската е достигнала зрелост.
Ако поставите женска в клетката с възрастен некастриран мъжки, бъдете готови за това, че тя може да забременее във всеки момент, започвайки от пет месеца. От съображения за здравословното състояние на женската не позволявайте на животните да се размножават, докато женската не достигне 10-12 месеца.
В по-млада възраст риска от това, че младата майка ще изостави бебето или ще го убие е по-голям. Тя може да не е готова за това да се справи със задълженията на майка. Ако не искате женската да забременее, по-добре или на възраст 4 месеца я отделете от полово зрелия мъжки, или кастрирайте мъжкия.
Потомството при женските може да се ражда от момента на полово съзряване и приблизително до осем години.

За мъжките периода на полово съзряване настъпва на възраст от 3 до 12 месеца. Лесно е да определите дали мъжкия е достигнал полова зрелост. В процеса на съзряване при мъжките се появяват миризливите жлези, изглеждащи като "плешивини" на челото и гърдите. Скроталната торбичка се спуска и увисва примерно на сантиметър под корема.
Кастрацията на мъжкия преди достигане на полово съзряване пречи на развитието на миризливите жлези.
Ако мъжкия е кастриран при завършване на периода на полово съзряване, неговите миризливи жлези след време се намаляват дотолкова, че не могат да се виждат.
Некастрираните мъжки могат да се чифтосват и произвеждат потомство през целия си живот, започвайки от периода на полова зрелост.

Цикъл на възпроизводство

Цикълът на възпроизводство при захарните катерици в плен се различава от този в природата. В природата захарните катерици се размножават и произвеждат потомство през цялата година.
В плен чифтосването може да протече по всяко време на годината, а количеството раждания може да достигне до четири на година. Разликата по-скоро е в това, че в плен диетата и условията на живот са стабилни.

Естралния цикъл при женската приблизително е равен на 29 дни. Овулацията настъпва примерно два дни след началото на еструса. В периода на еструс женската може да се държи по-възбудено, отколкото обикновено, може да издава отчетливи призивни звуци.
Ако добре познавате женската, можете да определите кога настъпва еструс, но повечето стопани не виждат разлика в поведението. Ако женската живее с некастриран мъжки, ще стане ясно кога започва еструса, по внезапния интерес на мъжкия към женската: той ще се качва на нейния гръб, ще ближе половите й органи и навсякъде ще я следва.
Ако мъжкия е започнал да се държи по описания начин, вероятно чифтосването ще протече в близките 24 часа.

От началото на чифтосването вашите животни през деня няма да се интересуват от храна. Някои мъжки в този период стават много агресивни и могат качвайки се на гърба на женската, да я хапят по гърба, а в отговор женската ще издава скърцащи звуци и ще се опитва да избяга от мъжкия.
Това е нормално явление. Не трябва да смятате, че мъжкия причинява болка на женската или че я насилва.

Понякога в процеса на чифтосване мъжкия може действително да нанесе рана на женската. Ако това се случи, ще видите отворена рана на нейния гръб- между лопатките. Отворените рани трябва да се обработват, за да се предоврати инфектиране. Възможно е да се наложи да разделите мъжкия и женската от няколко дни до няколко седмици, за да заздравее напълно раната. Ако мъжкия продължи да тревожи раната, трябва да държите женската и мъжкия отделно, докато травмираното място не обрасне с мъх.

Ако женската забременее по време на чифтосването, вътрематочното развитие на плода ще продължава приблизително 16 дни. При завършване на периода на бременност се раждат от едно до четири недоразвити малки, които влизат в торбата на майката.
В повечето случаи се раждат 1-2 малки. По време на раждането майката ближе в козината пътека по посока към торбата. Недоразвитото бебе с дължина не повече от сантиметър пълзи по тази пътека, влиза в торбата и намира зърното, след което се притиска към него. Зърното набухва в устата на бебето, и то се оказва като "прикрепено" към зърното и остава в такова положение в торбата около 9 седмици.
Много рядко може да станете свидетели на раждането на бебето. По-скоро ще видите как майката почиства козината си след раждането.

След като раждането приключи, и в торбата се окажат едно или няколко бебета, ще можете да забележите издатина в долната част на корема на женската- един или два малки израстъка.
Можете внимателно да опипате корема на женската, за да изясните дали в торбата има бебе. Бъдете много внимателни, за да не отделите случайно бебето от зърното. Ако женската ви се доверява, поставете я на гърдите си, след това с едната ръка
внимателно я повдигнете така, че да имате възможност да достигнете корема й. Прокарайте показалеца на другата ръка по долната част на корема, по-надолу от торбата. Ако в торбата има малки, ще почувствате малки уплътнения.
В зависимост от срока те ще се усещат като малки твърди грахчета или като нещо по-голямо. Ако женската не ви се доверява напълно, можете да я проверите с помощта на помощник. Поставете женската в джоб или торба с опашката навън,
след това пристъпете към торбата така, че да виждате долната част на тялото. Докато вашия помощник държи торбата, внимателно проверете корема на женската.

Според развитието на бебето в торбата, то ще става все по-забележимо. След четири седмици подутината долу в корема ще стане с размер на черупката на орех. Когато до излизането на бебето от торбата останат 1-2 седмици, е възможно да забележите показващи се части от тялото на малкото- лапа, опашка или ухо. Можете да чуете как женската "пее" на малкото, издавайки силни чуруликащи звуци, често съпроводени с голямо треперене- така че може да ви се стори, че е започнал гърч.
Това е нормално поведение и не трябва да ви тревожи. Ако погледнете в къщичката, ще видите женската как лежи по гръб, а нейните задни лапи конвулсивно потреперват.

Приблизително 10 седмици след раждането бебето излиза от торбата (от този момент се пресмята възрастта на бебето). В първите 1-2 дни бебето все още е прикрепено към зърното. Докато то не се отдели напълно от зърното, ще провежда по-голяма част от времето, хранейки се с майчино мляко. Ако бебетата са няколко, те могат да напуснат торбата с разлика от няколко часа.

През първата или втората седмица малките все още ще влизат в торбата и ще провеждат там известно време- докато станат прекалено големи, за да се събират вътре. Можете да забележите, че при вашето приближаване женската започва да ближе малкото и да го избутва назад в торбата.
При захарните катерици бащата играе голяма роля в отглеждането на децата от момента, когато напуснат торбата. Тъй като те са още много малки, не са способни самостоятелно да регулират телесната си температура: това е една от причините поради която в този стадий е толкова важно присъствието на бащата.
Майката ще оставя децата с бащата в гнездото за известно време, за да яде, да се разходи. През това време бащата ще се грижи за малките.
Дори когато майката се намира в гнездото, бащата ще се грижи за малките в този период, когато те не се хранят, ще ги топли и почиства.
Докато бебето не стане на 1-2 седмици, всеки път, когато майката напусне гнездото, бащата ще остава с тях. Ако бебето излиза от гнездото в търсене на храна, именно бащата ще го върне обратно.

Когато бебето окончателно напусне торбата, ще можете да определите неговия пол. Малките и от двата пола имат изпъкнал анален орган, който на пръв поглед напомня на пенис. Стимулирайки го, родителите помагат на бебето да уринира и да дефекира.
Подобен орган има и при двата пола, за това трябва да продължите огледа, за да определите пола на бебето. При женските има малка цепка в тази част на корема, където при хората се намира пъпа.
Това е вертикална цепка с дължина около 3 мм и е вход за торбата. При мъжките има скротална торбичка с диаметър 3 мм, разположена непосредствено над аналния орган в долната част на корема.

След като бебето напусне торбата, трябва да премахнете от клетката всички спални места освен едно. Това е много важно, в противен случай родителите могат да оставят бебето в едното гнездо, и те да отидат в другото.
Тъй като бебето не е способно да регулира телесната си температура, може да настъпи хипотермия, ако родителите го оставят само за дълго.
В този период някои развъдчици предпочитат да спуснат гнездото или къщичката колкото може по-ниско, за да не падне бебето и свързаните с това травми.
Още един вариант е да поставите в клетката хамаци така, че те да изпълняват ролята на мрежа, ако малкото падне от гнездото. Не поставяйте флис на пода на клетката. Бебетата, които са оставени от родителите, могат да опитат
да се скрият под флиса, в този случай са застрашени от хипотермия и обезводняване.

Много е важно да наблюдавате семейството, за да сте сигурни, че малкото не остава само за повече от 10-15 минути. Ако откриете малкото замръзнало, извън гнездото или крещящо само, погрижете се да се затопли и засити.
Ако малкото замръзне и неговият корем е празен, а майката се намира в гнездото, постарайте се да поставите малкото на майката. Тя трябва веднага да започне да се грижи за него и да го подтиква към торбата. Ако женската не го прави,
е вероятно поради някаква причина да отблъсква бебето. Само внимателното наблюдение ще ви помогне да разберете дали това е така.

Ако родителите не се връщат при бебето и не се опитват да се грижат за него, е възможно да е необходима вашата намеса. Ако майката се намира извън гнездото, поставете бебето върху гърба на бащата. Той трябва веднага да отнесе бебето в
гнездото и да започне да се занимава с него. Този момент е много важен: ако майката е напуснала гнездото, е вероятно това да е нейното свободно време, опитвайки се да поставите малкото на нейния гръб, ще предизвикате в нея пристъп
на раздразнение, тя дори можа да ухапе малкото.

Когато бебето стане на 10-14 дни, то отваря очи. В този стадий на корема започва да расте козина, а мъхът по цялото тяло става по-гъст. Сега и двамата родители могат да оставят бебето в гнездото за известно време,- но когато малкото започне
да крещи, единият от родителите се връща в гнездото, за да провери всичко ли е наред.

Когато бебето стане на 5 седмици, започва периода на отделяне от майката. Сега бебето се храни самостоятелно, погрижете се храната да стига за всички. В този период ще забележите, че опашката на малкото става по-пухкава, и започва да напомня на възрастно животно.

На възраст 8-10 седмици малкото може да се отдели от родителите. Възрастните реагират различно: някои изпитват облекчение, други стават неспокойни и изглеждат тъжни. И двата варианта на поведение са нормални и не трябва да се тревожите.

Повечето захарни катерици способни на размножаване, започват да се чифтосват две седмици след като малкото напусне торбата. Напълно е възможна ситуацията, когато при кърмещата женска има напуснало торбата бебе, така и бебе, все още не напуснало торбата.
При майката се произвеждат различни видове мляко за всички бебета. Правилното, пълноценно и балансирано хранене е жизнено важно за кърмещата женска. Ако не получава такова хранене, рискът да се откаже от бебетата или бебето да умре нараства.

Някои препоръчват на майката да се дава заместител на млякото. Сега има два такива заместителя: Wombaroo Milk Replacer и Brisky's Booster Milk.
Ако вашите животни получават пълноценна балансирана диета, няма нужда да помагате на женската за производство на мляко. Но не е лошо да имате такъв заместител под ръка- за всеки случай, ако се наложи да храните ръчно отблъснатото малко.

Някои развъдчици устройват почивка за женската от размножаване, за да не се уморява от постоянното износване и свързания с това стрес. За това мъжкия и женската се разделят за 2-3 дни в периода на еструс в продължение на 1-2 месеца. Но наблюдавайте внимателно животните, за да знаете кога ще започне еструса.
Помнете, че с това могат да възникнат трудности, ако женската има бебе, наскоро напуснало торбата, защото мъжкия й помага в грижите за потомството.
Някои женски сами си устройват почивка като избягват мъжкия в периода на еструс. Важно е в клетката да има няколко къщички или гнезда.
Но не всички женски действат по този начин, така че ако забележите,че женската изглежда уморена от постоянното износване на бебетата, е възможно да се наложи да я разделите физически от мъжкия. Ако умората прогресира, помислете за кастрацията на мъжкия и изключете тази двойка от развъждането.

Може ли да се използва мъжки за оплождането на женска, с която не живее?
Категорично не се препоръчва! Въпреки, че в периода на еструс захарните катерици се чифтосват с готовност, е сложно да се определи, кога ще започне еструсът, -и следователно, кога можете "временно" да съберете мъжкия и женската.
Ако ги съберете в неправилно време , това може да се окаже опасно за едното или и двете животни, защото могат да започнат да се бият, не на живот, а на смърт.
Освен това мъжките са много важни при отглеждането на потомството след излизането му от торбата. Ако мъжкия се използва само като производител, и го отделят от женската преди бебетата да влязат в торбата,- и разбира се по-рано, от напускане на торбата.
Мъжкия няма да може да помогне на женската в грижите, а това увеличава вероятността от това, че женската в някой етап ще отблъсне бебето: след раждането, в процеса на кърмене в торбата или след излизане от торбата. За това не се опитвайте да използвате мъжкия само за производител.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia