[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Пълнител за клетката на морското свинче
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пълнител за клетката на морското свинче

Пълнител за клетката на морското свинче

Мнениеот meri » Нед Май 18, 2014 4:48 pm

Не икономисвайте количеството на пълнителя, насипете щедро по цялата тава на клетката, със слой около 5 см. Сменяйте редовно, според намокрянето и замърсяването. Урината дразни кожата, води до пододерматит, уринарен дерматит, гъбички, оплешивяване.
Гнилата сочна храна привлича мухите, които могат да снесат яйца в пълнителя, за това преди даване на нова порция прибирайте неизяденото.
Мазолите, които след това прерастват в пододерматит, свинчето може да трие във всякакви гладки, твърди, решетъчни повърхности. Лапите на свинчето са приспособени към покрития, напомнящи по своята структура еластична и мека почва.
Такава еластична трябва да бъде и повърхността по която тича и живее свинчето.

Видове пълнители

Дървесен гранулиран пълнител (пелети)


При производството на суров материал (стърготини, кора и др.) постъпват в трошачката, където се смилат до състояние на брашно. Получената маса постъпва в сушилка, от нея- в преса-гранулатор, където дървесното брашно се пресова на пелети.
Като слепваща съставка се използва природният компонент от дървесина- лигнин, който при достигане на определена температура слепва частиците.
Готовите пелети се охлаждат и пакетират в пластмасови торби.

Плюсовете на гранулирания пълнител са в това, че превъзходно задържа миризмата и влагата, може да се сменя по-рядко, икономичен е.
Минуси: в никакъв случай не трябва да се използва самостоятелно.

Защо не трябва да се използва като самостоятелен продукт?

На Запад много рядко можете да срещнете гранули в зоомагазин (дори за котешка тоалетна под решетката), защото там са забранени заради вредата на белите дробове на животните и хората.
Свинчето се намира съвсем близо до мястото, където се разпадат и забиват в белите дробовее. Принудено е да диша това всеки ден.
Много често свинчетата страдат от това:прахта, която дразни лигавиците и дихателните пътища може да предизвика алергична реакция, животното диша тежко, има сополи.
При хората също може да доведе до тежки последици(кихане, сълзящи очи, хрема). Твърдостта на гранулите не е предназначена за нежните лапи на свинчето. Отгоре върху гранулите задължително трябва да се посипе дебел слой стърготини, хартиен или памучен пълнеж, флис или килимче PVC.

Изображение

Килимче PVC

Под него е задължителен слоя от всякакъв пълнител. По-добре да използвате под килима гранули, защото този вид пълнител по-добре от всички видове задържа миризмата, а стърготините започват много бързо да миришат, килима също.
Стърготините освен това нищо не попиват. Гранулите спират миризмата и попиват влагата. Килима трябва всеки ден да се изтупва от фекалиите. Пере се 1-2 пъти в седмицата.
За това трябва да имате два за смяна. Преди изпиране се изплаква с вода. Задачата на килима не е попиване на урината. Обратното, той трябва да пропуска урината през отворите + неговото предназначение е защита на лапите от твърдите гранули,
храна- от стърготини, самата прах и стърготини не трябва да се заплитат в козината, а също за защита на белите дробове на свинчето и стопанина в дървесна прах.
Плюсове: не лети боклук от клетката, меко е на лапите, храната не се цапа в пълнителя.
Минуси: килима може да се гризе, тогава трябва да се обърне от другата страна или да се премахне. Под него се пързаля, в такъв случай стърчащите краища могат да се закрепят на върха на клетката, по ъглите да поставите нещо тежко, като къщичка или купа.

Изображение

Стърготини

Един от най-разпространените варианти пълнители.
Минуси: по-лошо поглъща миризмата, бързо се мокри, може да предизвика алергична реакция(най-чести симптоми кихане и сърбеж) към най-малките прахообразни частици, присъстващи във всяка опаковка. За това като пълнител се използва средна или едра фракция, съдържаща по-малко количество прах.
При използването на стърготини трябва да се уверите, че са премахнати всички остри трески. Не се препоръчва да използвате стърготини с изкуствени ароматизатори.

Изображение

Пълнители за котешка тоалетна

За отглеждане на морско свинче трябва да се използват пълнители, произведени изключително на основата на целулоза или дървесина. За това при покупка внимателно четете състава на гранулите. Не трябва да използвате слепващи пълнители,
защото свинчетата обичат да изпробват всичко със зъби. И изяждането на такъв пълнител може да завърши с летален изход, причинявайки чревна непроходимост, стомашно-чревна стаза, травма на хранопровода, стомаха.

Царевичен пълнител

Състои се от раздробени царевични пръчици и е три вида- ситна, груба фракция и пелети.
Минуси:високата цена, може да се покрие с плесен от влагата, в него могат да се заселят бръмбари и ларви.
Влагата не се попива добре, справя се лошо с поглъщане на миризмите. Не трябва да се използва самостоятелно,
защото е твърд за лапите.
Плюсове: хипоалергенност.

Изображение

Хартиен пълнител

Подхожда за засипване на най-горния слой на гранулираната дървесина, за да бъде по-меко. Добре попива влагата, но бързо се мокри.
Плюсове:не травмира лапите на свинчето, хипоалергенно. Не задържа миризмата, прашна е.
Не е най-добрия вариант за самостоятелно използване.

Изображение

Книжни кърпи/ салфетки/ тоалетна хартия

В сравнение със специалните пълнители изисква честа смяна. Ако се сменя много често, не оставя миризма и влага.
Плюсове: не шуми, не праши, храната не се цапа, евтина е.
Минуси: не е практична.
Възможно е смесено използване с друг пълнител.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕСТНИК. Мастилото е силно токсично.

Попиващи пелени

Миризмата от такава пеленка мирише лошо, но лесно се сменя, мека е. Подхожда за волиера. Някои поставят пеленка под пълнителя за по-удобно почистване.
Минуси: ако свинчето реши да я гризе, бързо ще бъде разкъсана.

Изображение

Сено/ слама

Сеното преди всичко е храна. Дефекирайки в него свинчето рискува да получи храносмилателно разстройство, при намокряне в сеното се развиват вредни бактерии. Нито сеното, нито сламата попиват влагата и не задържат миризмата.
За това могат да се използват само над пълнителя, в никакъв случай самостоятелно.

Флис

Подходящ е само този флис, който се състои на 100% от полиестер и леко се различава от двете страни. Трябва да имате в запас 2-4 комплекта за смяна.
Плюсове: може да се използва повторно и многократно.
Животните обичат такава постелка. Тя е приятна при допир, топла, свинчето не прегрява, позволява да се зарови в тъканта. Изглежда естетично.
Вероятността свинчето да изгризе флиса е същата, както да изяде гранулите, стърготините и т.н.

Изображение

След покупката на флиса трябва да го изперете 2-4 пъти(без омекотител) и да го изсушите. Трябва да се изпере, за да стане тъканта по-влагонепроницаема, след първото изпиране флисът отново приема окончателните си размери. Само след това можете да кроите и използвате по предназначение.
Не попива урината, а я пропуска. За това под флиса трябва да има допълнителен слой. Повърхността на флиса остава суха.
Ако въпреки всичко не пропуска течността, а я задържа в себе си, това може да се обясни със следните грешки:
-прекалено много слоеве флис;
-пълнителя под флиса не задържа влагата;
-тъканта е изпрана с омекотител;
-преди използване не сте изпрали флиса няколко пъти.

Поставят се 1-2 слоя флис и 1-2 слоя кърпа или хартия, или еднократни пелени.
Най-обикновеното и евтино е хартията- но бързо се мокри и не задържа миризмата.
Най-удобното е еднократна пелена.
Най-практично е кърпа, но трябва да се пере по-често.
За най-добър ефект се препоръчва комбинирането на : най-отгоре флис, след това кърпа, хартия, еднократна пелена.

Комбинираната постелка от флис и долните слоеве задържат миризмата добре. Да се борите с миризмата помага наличието на тоалетно място и навременното почистване.
Минуси: почистване, към него прилепват и сложно се почистват ситния боклук, сено, козина.
Преди изпиране може да почистите с прахосмукачка. Първоначално можете да покриете с флис само един ъгъл в клетката и да наблюдавате своята реакция и реакцията на животното.
Ако от тъканта стърчат дълги нишки, животното може да заплете лапите си.

Памучен пълнител

Напълно се състои от влакна, семена на памук (прилича на вълна), или алтернативно 50/50 с дървени стърготини.
Може да се използва, ако свинчето не го яде. При използване в клетката леко се слегва, получава се един вид равна постелка.
Негативни отзиви: прашно, което може да предизвика алергия при животното или човека, не задържа миризмата и влагата, може да се появи плесен на дъното на клетката.
Има и положителни отзиви: добре попива, не лети на всички страни, свинчето е чисто, няма миризма, използва се по-дълго.

Както виждате няма идеален пълнител. Какъв ще изберете зависи от вас и предпочитанията на вашето животно!

Възможни успешни варианти на пълнители:

- стърготини

- попиваща пеленка + стърготини
- попиваща пеленка + флис
- попиваща пеленка + хартиен пълнител
- попиваща пеленка + памучен пълнеж
- попиваща пеленка + килимче PVC

- попиваща пеленка + гранули + стърготини
- попиваща пеленка + гранули + флис
- попиваща пеленка + гранули + хартиен пълнител
- попиваща пеленка + гранули + памучен пълнеж
- попиваща пеленка + гранули + килимче PVC

- гранули + стърготини
- гранули + хартиен пълнител
- гранули + памучен пълнеж
- гранули + флис
- гранули + килимче PVC
- гранули + стърготини + килимче PVC

- царевичен (същите варианти, както и с дървесните гранули, защото царевичния пълнител също е твърд, не трябва да се
използва като самостоятелен продукт, необходимо е омекотяване отгоре с помощта на килимче PVC/ флис / памучен пълнеж/ хартиен пълнител).

- хартиен (може да се използва самостоятелно, да се постави на пеленката, отгоре върху твърдите гранули от дървесен или царевичен пълнител вместо стърготини, под килимчето PVC/ флис).

- памучен пълнеж (може да се използва самостоятелно, поставя се на пеленката, отгоре твърди гранули дървесен или царевичен пълнител вместо стърготини, под килимче PVC/ флис).

http://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia