[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Избор и устройство на клетката за дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Избор и устройство на клетката за дегуто

Избор и устройство на клетката за дегуто

Мнениеот meri » Сря Юли 02, 2014 2:20 pm

Сега в зоомагазините има разнообразни клетки за гризачи с различен размер, цвят и форма. Но за съжаление повечето продаваеми клетки не са подходящи за дегуто.
Най-важното: клетката трябва да бъде достатъчно просторна, за да не пречи на пъргавото дегу, защото те водят активен начин на живот. При дегу, живеещо в тясна клетка, заради недостатъчно движение могат да започнат здравословни проблеми. Животни, при които се развива хиподинамия(липса на физически упражнения), често страдат от затлъстяване, различни сърдечно-съдови заболявания, а недостатъчното физическо натоварване води до влошена съпротивляемост към различни заболявания. Обемът на жилището непряко зависи от количеството животни, живеещи в него, клетката за две дегута трябва да бъде просторна, а ако в нея живеят три животни, или повече, размерите се увеличават. Принципът е прост: колкото е по-голяма клетката, толкова по-добре ще се чувства дегуто в нея.

Съществуват общи изисквания към клетката:

- Дегуто гризе всичко, и тавата в клетката, което може да завърши много лошо, ако я прогризе може да избяга, за това клетката трябва да бъде защитена: това може да бъде двойно дъно, но да бъде поставено така, че да няма никакви конзоли, надвиснали над палета, за които лесно може да се захване със зъби, да не бъдат достъпни за зъбите(този материал е лесен за гризане, неговите частички могат да попаднат в стомашно-чревния тракт, което води до проблеми), или рамката на клетката, която влиза в палета. Това не се отнася до напълно металните клетки, с метален палет.

- Клетката трябва да бъде просторна и дълга, колкото повече животни живеят в нея, толкова по-голяма трябва да бъде:
- Дължина- 1м 20 см
- Ширина - 60 см
- Височина- 1 м

- Разстоянието между пръчките трябва да бъде 1-1,5 см, не повече, особено ако се предвижда попълнение в семейството, малките дегута лесно пропълзяват между пръчките.

Изображение

В клетката, където се отглеждат възрастни дегута, разстоянието между пръчките не трябва да бъде голямо, защото способността на гризачите да проникват във всякакви пукнатини, не е тайна, и дегуто не е изключение, но много стопани разбират това много късно, когато дегуто вече е изчезнало в жилището.

- За дегуто са важни дългите рафтове, по-добре поставете в клетката 1-2 дълги рафта, отколкото 5 къси.

- Пръчките на клетката трябва да бъдат здрави, иначе дегуто лесно може да ги събори и да излезе. По-добре ако пръчките на клетката не са боядисани, а хромирани.

- Жилището на животното трябва да се постави на 35-40 см от отоплителни уреди (радиатор) или нагревателни уреди, защото са склонни към пергряване.

- В клетката, където дъното е изработено от органично стъкло или гетинакс, може допълнително да пробиете няколко малки дупки за нормалното циркулиране на въздуха.

- Ако клетката е направена от вас, всички части трябва да бъдат плътно скачени, недопустимо е наличието на пукнатини, защото именно в тях се натрупва мръсотия, размножават се бактерии, дегуто може да изгризе малкия отвор до размера на голяма дупка.

- Ако клетката/ витрината стои на тъмно място, можете да я осветявате допълнително. За това е необходим източник на изкуствена светлина. Лампата за дневно осветление се поставя на известно разстояние от клетката. В студеното време на годината, в периода когато отоплението още не е включено, можете да използвате лампа с нажежаема жичка за отопление и осветление, дегутата много обичат да дремят под изкуствено слънце.

- Вратите на клетката трябва се затварят плътно, за надеждност трябва да ги фиксирате с карабинер, защото много лесно се научават да отварят всяка, дори най-надеждната според вас врата.

- В клетката трябва да поставите различни предмети ( поилка, стълба, къщичка, колело, корени, хамак и др.), но задължително трябва да има пространство за придвижване, скокове и игри.

- Желателно е в клетката да поставите постелка за копаене и риене на височина не по-малко от 10 см.

Има още един нюанс, който трябва да имате предвид при избора на клетка- това е нейната форма, защото значение има не само обема и материала. Квадратните и правоъгълни клетки позволяват да използвате много по-ефективно пространството: за да икономисате място може да ги поставите една над друга. Освен това се чистят по-лесно.

За дегуто НЕ ПОДХОЖАТ клетки за:
- Хамстери- малки размери, отворен палет.
- Зайци- малка височина, голямо разстояние между пръчките, често отворен палет.
- Морски свинчета- същото, както при зайците.
- Птици- недостатъчно размери на ширина и дължина, отворен палет.
- Клетки с по-малки размери от посочените.

Да разгледаме минусите и плюсовете на двата варианта клетки

Клетка с метална конструкция


Изображение

Такава клетка за разлика от дървената, е достатъчно практична и удобна, има добра циркулация на въздух, метала е устойчив при контакт с вряла вода, лесно се мие.

Но без недостатъци няма да мине...
Някои дегута гризат пръчките, като изтриват козината си на носа, което не оказва влияние на здравето, но много стопани не харесват такъв козметичен дефект. Сред дегутата има много любители, които изпълняват музикални произведения на пръчките. В природата дегутата копаят много, но и в плен не се отказват от това удоволствие, строят малки гнезда в стърготините, крият храна, постелката ще лети на различни страни извън клетката, което ще ви създаде работа. Но това не е повод да се отказвате от толкова практичното и удобно жилище.

Клетка с дървен корпус

За отглеждане на дегу често се използват клетки, при които корпусът е направен от дърво. Именно такова жилище можете лесно да направите сами в домашни условия, но дървото се страхува от влагата, това се отразява неблагоприятно на здравето на животните: дървото поглъща влагата, върху него се размножават бактерии.

Сега в продажба има подходящи по размер, със здрави пръчки клетки, за порове и чинчили, но те са с незащитен палет. Ако купувате таква клетка, трябва да изолирате пода и всички страни от зъбите.

Хибридни клетки

Такива клетки се състоят от 2-3 части, първата е стъклен под вместо палет, а втората част е решетъчна клетка. В долната част на такава клетка можете да направите постелка за ровене и копаене, а в горната да поставите дълги рафтове, колела и къщички. Можете да направите от два компонента- голям аквариум и голяма клетка, важното е да изберете аквариум с размера на палета.

Защита на палета от прогризване

- Дегутата са много активни животни, нуждаещи се от големи и просторни клетки. Те не живеят на дърветата, за тях е важна площта, не височината на жилището.

- При избора на жилище ние се ръководим от научните изследвания, а не от прибилизителния обем и размер на клетката.

- Дървените клетки и аксесоари трябва да бъдат направени от подходящи материали и породи дървета.

- Всички пластмасови изделия са забранени за използване в жилището на дегуто. Те са много вредни.

- Всички рафтове, стълби НЕ трябва да бъдат направени от гола жица.

- Диаметъра на бягащото колело трябва да бъде не по-малко от 28 см. Не се препоръчват сфери за разходка.

Изображение

Изображение

Изображение

Важно е да закриете всички изпъкнали пластмасови части. За равна повърхност не се захваща.

Това може да се случи с вашия палет
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia