[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Постелка за клетката на дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Постелка за клетката на дегуто

Постелка за клетката на дегуто

Мнениеот meri » Сря Юли 02, 2014 4:44 pm

В природата дегуто през половината време живее на повърхността- събира храна, а другата половина- под земята. В земята те създават сложна мрежа от тунели и дупки за укритие от хищниците и съхранение на запасите. В домашни условия постелката се използва за попиване на урината и миризмата, а това не е правилно, защото ровенето, копаенето, дупките и др. са неотменна част от живота на дегуто.

Постелките са 2 вида:
- За попиване на урината и миризмата
- За ровене и копаене

Изображение

За попиване на урината и миризмата

За тази цел се използват стърготини, хартия, гранулирани пълнители и др. Те отлично се справят със своята задача.

За ровене и копаене

За тази цел се използва слама, стърготини, камъчета, клони, корени и др. Всичко това е предназначено за създаване на изкуствена "земя" в клетката с дебелина от 10 см и повече. Тази постелка стимулира дегуто към неговия привичен начин на живот, дегуто започва по-малко да бяга в колелото, но често копае в "земята" и се опитва да си изкопае укритие или тунел. Позволява да играете с дегуто на играта "опитай да намериш и откопаеш лакомството".

Как да създадете правилно постелката за копаене. Ще ви бъде необходим някакъв съд в който създаваме изкуствена земя, за това подхожда аквариум, високи бордове в клетката или витрината, големи кутии с няколко дупки. Като материал за постелката ще ни трябват едри стърготини, сено, слама, клони, камъчета. Всичко това трябва да се смеси, за да се получи слой постелка, която няма да се руши при копаене.

Материали за постелка

1.Стърготини, талаш.


Плюсове: получава се мека постелка, стърготини, особено в съчетание с други материали (сено, хартия)- удобен материал за копаене и строителство, стърготините не са скъпи.

Минуси: трябва често да почиствате около клетката, защото голямо количество стърготини се изхвърля навън, особено при нисък палет, от ситните фракции има прах, която може да причини алергия както при дегуто, така и при вас.

Изображение

2.Пълнители

Плюсове: добре попива влагата и неутрализира миризмата, не се изхвърля от клетката, не е скъпо.

Минуси: твърди, силни звуци при копаене, задържа лошо формата.

Твърдите гранули могат да провокират мазоли (това е инфекциозно заболяване).
Дегуто може да се опита да гризе гранулираните пълнители, които имат свойството да набухват в стомаха. Дегуто наистина изпробва със зъбите всичко, което попадне в клетката, за това около него всичко трябва да бъде безопасно. Съществуват много натурални пълнители, като дървесни, царевични.

Изображение

3.Хартиени

Плюсове: натурален, безшумен при копаене, мек, добре попива, не лети като стърготините, няма прах, не причинява алергии.

Минуси: стойността.

Изображение

4.Салфетки, тоалетна хартия, тъкан

Плюсове: натурален материал, безшумен при копаене, мек, добре попива, не лети, не е прашен, не причинява алергия, евтин.

Минуси: не изглежда добре в клетката.

Тези материали трябва да бъдат безопасни. Не се препоръчва да използвате вестници, боядисана хартия или хартия с рисунки(страници от книги, листа с надписи, боя), тъкан от която лесно могат се откъснат нишки или в които животното може да се заплете. Тоалетна хартия и салфетки с рисунки могат да се използват, ако съдържат безвредни бои.

Изображение

5.Сено

Плюсове: натурално, безшумно при копаене, не е скъпо.

Минуси: лошо попива, лети на всички страни.

Сеното като материал за постелка не е желателно да се използва.

Не трябва да използвате за постелка частици талаш, стърготини от съмнителна дървесина, земя, торф.

Колко често се сменя постелката- зависи от размера на клетката и количеството животни в нея.

Дебелина на постелката

Всичко зависи от вашите възможности, фантазия и височина на палета в клетката. Минимална дебелина: постелката трябва да бъде такава, че напълно да покрива дъното на клетката и да позволява на дегуто да копае.

Както е известно дегутата в природата копаят пещери и тунели в земята. Дупката се състои от няколко пещери, една от които е предназначена за почивка, а другите за съхранение на запасите.

За съжаление много рядко това поведение се има предвид в домашното отглеждане. Ако височината на палета позволява, може да използвате като постелка смес от стърготини и сено. Тази смес ще позволи на дегуто да строи и копае, височината на тази смес трябва да бъде не по-малко от 35 см.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеИзображение

http://degu-life.ru/
http://degu.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron