[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да изберете правилно дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберете правилно дегуто

Как да изберете правилно дегуто

Мнениеот meri » Чет Юли 03, 2014 8:55 am

Решили сте да вземете дегу, обърнете внимание на следващите моменти при избора на животно:

- Най-важното е на каква възраст дават малките. Те трябва да бъдат не по-малко от 2 месеца. Ако ви дадат дегу на едномесечна възраст, дори по-младо, веднага си тръгнете (малките до 1,5 месеца се хранят с майчино мляко, могат да ядат храна за възрастни, но майчиното мялко с нищо не може да се замени), това означава, че имунитета ще бъде отслабен още от ранна възраст, също така това е стрес, а стресът също подкопава имунитета. В семейството те трябва да натрупат опит, т.е. да се научат да се къпят, да пият от поилката, да бягат в колелото и т.н.

- В какви условия се отглеждат родителите и децата- голяма ли е клетката, чиста, колко са охранени животните.

- С какво ги хранят- това е много важно, ако хранят родителите неправилно, рискът от диабет при децата се повишава.

- Поведението на родителите и децата- тези дегута, с които стопаните общуват постоянно, не се страхуват от чуждите, не бягат, с интерес ви гледат, взимат лакомство от ръка и т.н., това се отнася и за родителите и да децата.

- Здраве- животните трябва да бъдат активни, козината не разрошена, без плешивини, очите трябва да блестят, очите и носа трябва да са чисти, без секрети, ушите без всякакви корички. Наличието на четки или тяхната липса не говори за лошо здраве, това е козметичен дефект.

- Ако малките се дават когато трябва (не по-рано от 2 месеца), това означава, че бащата по това време трябва да седи отделно, защото може да покрие женските, а това означава, че може да купите бременно дете(инбридинга увеличава риска от загубата на болното потомство), което се случва често, а ранната бременност завършва лошо (често със смъртта на женската и потомството). Ако се дават по-късно от 2 месеца, женските дегута трябва да седят с майката, мъжките с бащата, защото на 2 месеца малките братя могат да покрият своите сестри, резултатът е същият- ранна бременност + инбридинг.

Задължително наблюдавайте животното, което харесвате, всяко животно има индивидуален характер. Когато стопанина или продавача отварят клетката, повечето дегута отиват към вратата, опитват се да излязат навън.

Тези, които излизат пред останалите са явни лидери. Те са активни, неспокойни и интересни животни. Има наблюдения, свидетелствуващи за това, че животни с такъв тип поведение се обучават по-лесно от другите.

Има дегута, които при отворена врата не бързат да напуснат своята обител, а се стараят да изяснят с каква цел е отворена: ще ги храхят, ще ги пускат на разходка или ще ги местят в друга клетка. Те не бързат да излизат, но не бягат в укритието, не се страхуват от човека. Това са спокойни животни с уравновесен темперамент. От такива животни добре се формират двойки.

Има и животни, които или никак не реагират на отворената врата, или се стараят да се скрият. Обикновено с такова поведение се различават животните, намиращи се при групово отглеждане в долната степен на йерархичната стълба. Те са плахи и страхливи. Ако сте купили възрастно дегу, то дълго ще избягва контакт със стопанина, лошо се приучава. Ако е още малко, по-скоро от него ще израсне весело и общително животно. Но бъдещото поведение ще зависи от вашата любов, търпение и времето, което ще провеждате с него.

Едно дегу или двойка?

Дегуто е стадно животно, за това за психическото здраве и комфорт те трябва да живеят само със себеподобни.

Изображение

Има хора, които смятат, че могат да заменят общуването на животното със сродниците му, но това е погрешно мнение. За щастлив, нормален живот, животните се нуждаят не само от вниманието и любовта на стопанина, но и от живот със сродниците, само в този случай те ще се чувстват истински щастливи.

За това, ако мислите да си взмете дегу, вземете двойка. Двойките могат да бъдат както еднополови, което е за предпочитане, така и разнополови(но няма да избегнете различни здравословни проблеми на женската и потомството). Ако вземете еднополова двойка, то може да вземете както роднини, така и от различно семейство. Ако имате намерение да се заемете с развъждане, то трябва да създавате двойка само от животни, не свързани със семейни връзки.

Защо за предпочитане е еднополова двойка:

- Вие взимате двама братя или сестри с вече изградена йерархия вътре в стадото. Възрастта в този случай не е важна (важното е да бъдат не по-млади от 2 месеца).

-Не трябва да чакате докато женската достигне 7-месечна възраст, да достигне необходимото тегло за бременност, само след това може да съберете двойката.

- Няма проблем с постоянни бременности, които изтощават организма на женската, и постоянното отделяне на мъжкия, което не оказва добро влияние на психиката на мъжкия и женската.

Ако при вас живее само едно дегу, ще трябва да му отделяте много време, внимание, грижи и любов, и ако дегуто е младо, опитайте да заселите още едно при него, в повечето случаи такива двойки живеят добре.

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia