[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - От къде да купите дегу и адаптация в новия дом
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

От къде да купите дегу и адаптация в новия дом

От къде да купите дегу и адаптация в новия дом

Мнениеот meri » Чет Юли 03, 2014 10:35 am

Има много места от където можете да купите дегу.

Изображение

1.Покупка от развъдник или от развъдчик.

Плюсове:

- Ще видите с очите си в какви условия се отглеждат животните, как ги хранят;

- Ще имате възможност да си изберете животното от няколко представени;

- Едва ли развъдчика ще продава болно животно- то рязко се различава от здравите си събратя;

- Имате възможност да получите консултация по интересуващите ви въпроси;

- Ще се запознаете с човека, към който можете да се обърнете с възникналите въпроси и проблеми, който ще може да ви окаже реална помощ.

Но бъдете изключително внимателни, проверете всичко, истинските развъдчици са много малко, основната част сред тях са развъждачите, които са отглеждали хамстери и са решили да отглеждат и развъждат дегу след като са взели 2 разнополови животни, те не се грижат за инбридинга на животните и правилното хранене. Купувайки дегу от такъв развъждач, можете да получите бременна 2- месечна женска, за която е прекалено рано да ражда, или с различни не видими отклонения.

2.Покупка в зоомагазина.

Още един приемлив вариант е покупка на дегу в зоомагазина, но не в малък магазин, където има аквариум с риби или самотен хамстер. Трябва да купите животното в зоомагазин, в който можете да получите квалифицирана консултация по храненето, устройството на жилището и т.н. Но имайте предвид, че такива места са много малко, и повечето продавачи нямат информация за животните, които продават, или могат да ви дадат лъжлива (осбено за отглеждането и храненето), така че не се доверявайте напълно, а се постарайте сами да се информирате.

Плюсове:

- В продажба постъпват само здрави животни;
- Има къде да се обърнете с претенции, ако сте купили "некачествена стока."

Минуси:

- Продавачът се интересува само от продажбата, бъдещето на животното не го вълнува.

- Достатъчно ограничен избор- едва ли ще ви предложат да избирате между 10-12 животни. В най-добрия случай в клетката ще има 2-3 животни.

- Продавачите в зоомагазина в повечето случаи нямат ясна представа за навиците, условията на отглеждане, хранене на тези животни.

Купувайте САМО еднополова двойка (мъжки + мъжки; женска + женска). Разнополови купуват само опитните развъдчици, спазвайки редица правила. Иначе заради неконтролируемата бременност женската може бързо да умре. И НЕ купувайте едно животно, дегутата са социални животни, единичното отглеждане може да доведе до плачевни последици.

3.Покупка на пазара.

Най-непредсказуемото - това е покупката на дегу от пазара. Разбира се, може да се окаже, че животното се продава от самия стопанин, стремящ се да намери добър дом. В такъв случайй ви е провървяло: стопанина ще ви разкаже как се грижи за дегуто, с какво го храни, на какво да обърнете внимание, ще ви остави телефон за контакт.

Но не се надявайте на такъв приказен вариант. В повечето случаи купувача ще бъде излъган заради получаване на парични облаги. Няма да бъде трудно на опитния търговец да ви излъже. Лесно ще ви продаде болно, страдащо от паразити или непълноценно животно, ще ви обясни, че животното изпитва стрес, подействала му е обстановката на пазара, за това е такова слабо.

На пазара можете да се запознаете с развъдчик и истински ценител и любител на дегуто, което ще ви помогне да купите животното в спокойна обстановка непосредствено от собственика.

Много често в зоомагазините и на пазара не могат да определят точно пола на животното, но ви уверяват, че са ви продали женска или мъжки или две женски- погрижете се предварително да знаете как се определя пола или да смените живорното в случай на грешка.

Като един от вариантите може да се разглежда покупка от Интернет. Но и тук е най-добре да обсъдите всички детайли и да се уговорите за цената, да отидете на гости, за да видите в какви условия се отглеждат животните и да имате възможност за избор. Не купувайте спонтанно и доверчиво(хората често лъжат).

Адаптация на дегуто в новия дом

Вече сте купили животното и то е у вас. Жилището за животното трябва да бъде напълно готово, хранилката пълна с храна, сено, поилката е пълна с вода.

Изображение

Не трябва да премествате дегуто насила, това само ще предизвика недоверие към вас. Поставете преносимата клетка в клетката и отворете вратата- животното ще излезе само. Ще бъде необходимо известно време на животното, за да преодолее страха си и да напусне пътническия контейнер. Когато се заинтересува от новото жилище или го привлече миризмата на храната, ще напусне контейнера. Вашата задача е бързо да премахнете контейнера, да извадите постелката от него и да я поставите в клетката. Първичната миризма ще позволи на дегуто бързо да се адаптира към новата обстановка.

В първите 2-3 дни ограничете общуването с животното с наблюдение и ежедневно хранене, не се опитвайте да го галите или да го взимат в ръце. Дайте му време да свикне на новото място, почакайте, докато само се заинтересува от вас. След това започнете да се обръщате към него равен, спокоен, ласкав глас. Задължително дайте име на всяко животно, и го назовавайте по име, когато се приближавате към клетката. Колкото повече и по-често общувате с тях, разговаряте, толкова по-бързо ще се сприятелите.

Първите две седмици, преди да отворите клетката, привличайте вниманието на животните с ниско свиркане или щракване с език, за да не ги изплашите. Не се надявайте, че животните ще започнат да взимат храна от ръка веднага, когато им предложите лакомство. Животното трябва да свикне към новия човек, към неговия глас и миризма. Обикновено за приучаването не е нобходимо много време, но само в този случай, ако се държите правилно: първо протягате ръка в клетката от тилната страна надолу, давате възможност на дегуто да я помирише като не правите резки движения. Но помнете, всички животни са различни, има страхливи, предпазливи, приучаването на които отнема не една седмица, а дори месец.

Една от най-разпространените грешки- опит да се хване или погали животно, започнало да проявява интерес към ръката на стопанина, или опит насила да се извади от клетката. След такива непредпазливи действия дегуто за дълго ще загуби доверие във вас. Дегуто не трябва да се взима от горе, да свивате юмрук- защото в сила е вродения инстинк да разглежда вашия опит като нападение от хищник, в отговор на вашите действия ще ви ухапе.

Ще изминат няколко дни, преди животното да започне спокойно да се отнася към вашата ръка. Ако дегуто прояви недоволство, оставете го за известно време на мира, а след това възобновете своите опити да се сприятелите с него. Когато при приближаване на човека до клетката, дегуто престане да се крие, да се страхува от разтворената ръка, и започне да се качва на дланта- може да се смята, че между вас е постигнато взаимно разбирателство.

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia

cron