[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разходка на дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разходка на дегуто

Разходка на дегуто

Мнениеот meri » Нед Юли 06, 2014 8:38 pm

Изображение

Главното достойнство на дегуто е неговата социалност и общителност. Това мило, подвижно животно лесно привиква към човека, и ако се занимавате с него, става напълно ръчно. До голяма степен това се отнася до животните, живеещи в семейни групи, а не в самота. В такъв случай единственият с който дегуто може да се общува е неговият стопанин, който става най-близкото му същество.

Разбира се, няма да стане преданно като кучето, но ще ви радва със своята любов. Намирайки се в самота, животното изпада в депресия и седи апатично в клетката или се озлобява и хапе. За това, ако чувствате че не можете да му отделяте много време, и имате желание да отглеждате дегу- вземете двойка.

Неприученото дегу не трябва да се пуска на разходка, само след приучаване, тъй като е много трудно да хванете такова животно, то се крие, бяга, а да го ловите отгоре е излишен стрес.

Веднага трябва да ви кажем, че разходките на дегуто са необходими. Ако клетката в която живеят е просторна, можете да ги пускате на разходка 2-3 пъти в седмицата. Но ако условията са стеснени, без ежедневни разходки не може- животните трябва много да се движат, в противен случай те се разболяват.

Дегу, свободно движещо се в дома не трябва нито за минута да се оставя без наблюдение, защото опасностите в стаята са много повече, отколкото ви се струва. Най-страшното, това са електрическите проводници. Не се надявайте, че дегуто ще премине покрай тях, без да ги изпробва със зъби, а това е моментална смърт, може да възникне и пожар.

Дори приучените, послушни животни задължително ще се възползват от това, че са оставени без наблюдение, и ще се понтересуват от вкуса на неподходящи вещи.
Няма да помогне, ако разпръснете съблазнителни предмети по ъглите: дегуто е много любопитно, то ще положи много усилия, ще се постарае да погледне навсякъде и във всичко, дори на недостъпни за него места.

Имайте предвид, че тези животни обожават хартията, отлично лазят по рафтовете и шкафовете, те са гъвкави и ловки, умеят да се захващат буквално за стените, а от книгите предпочитат всичко старо и изсъхнало. Така че ако не искате да се разделите с вашата библиотека, погрижете се за книгите си.

Дегуто няма да премине покрай изделията от тъкан, те обичат да правят дупки в тъканите, особено ако това е дреха, според тях мирише вкусно, например, на вас. Грози ви загуба на гардероба, а за дегуто опасността е значително по-голяма- може да разтегне или изкълчи става.

Когато животното тича в стаята, бъдете внимателни във всичките си действия. Дегуто ще се качи на дивана, на креслото, под килима, можете да го прищипете с вратата, да го настъпите.

Балкона и прозорците задължително дръжте затворени по време на разходка. Не трябва да разрешавате на животните да тичат по шкафовете, масата, ръчките на креслата. Те, макар и по- добри скачачи в сравнение с другите гризачи, падайки от височина могат да се разбият.

Повечето стайни растения са отровни за дегуто, махнете ги от пределите на досегаемост.

Особено опасни за животното са дифенбахия, сансевиера, калидиум, епипремиум, антриум, аглаонема, спатифилиум, палмова лилия, стайна аралия, стайна палма, олеандър и всички видове кактуси. Ако имате растения, названията на които не знаете, по-добре ги махнете, или се опитайте да ги идентифицирате. Животното може да се отрови не само от растенията.

Преди да пускате дегуто на разходка, се уверете, че в стаята няма контейнери с боя, лепило, различни химикали, прах за пране и други. Не забравяйте, че в помещението, където може спокойно да се разхожда дегуто, не трябва да има пепелници пълни с угарки, чаши с алкохол и съдове с гореща храна, горещи уреди, запалена камина, перална машина с отворен барабан и друга отворена битова техника.

На недостъпни места трябва да съхранявате медикаментите, козметиката, фулмастери и други вещи, способни да съдържат отровни вещества. И ако отглеждате други животни освен дегу (куче, котка, пор, голям папагал), трябва да ги изведете от стаята.

През лятото съществува голяма съблазън да пуснете дегуто на разходка по тревата. Не го правете, в тревата има много опасности: отровни треви, паразити, инфекции.

Ако пристигнете на ново местожителство, дори и ръчното дегу не трябва да се разхожда на новото място през първите дни. Животното се нуждае от време, за да привикне към новото помещение, да изучи миризмите, за което е необходимо около седмица.

Животното трябва отново да привикне към своето жилище, и да го смята за надеждно убежище, иначе и при най-малката тревога ще се опита да се скрие- под шкаф, легло, радиатор, напомнящи на пукнатини и отвори на скали, в които се крият дивите му предци. Преди разходката всички тези "привлекателни" места е желателно да се затварят с нещо. Уверете се в безопасността на новата стая, и тогава пуснете животното.

Когато правите ремонт в стаята, където отглеждате дегуто: оградете зоната за разходка или вземете други мерки за безопасност, позволяващи на животното свободно да се движи. Елетрическите проводоници скрийте в специални кутии, за предпочитане метални или перваз. Не постилайте килими, а мислете за алтернативен линолеум, тъй като дегуто опитвайки се да проникне в другите части на жилището, често изгризва линолеума на входа на стаята, освен това, това покритие съдържа много вредни за гризачите вещества. Откажете се от стайните растения.

Облепването на стените с тапети е по-добре да се замени с декоративно оцветяване. Помнете аксиомата: дегуто гризе всичко по пътя си: дърво, пластмаса, всички видове тъкани, килимени пътеки, бетон, проводници, изделия от гума. Изключение са предметите от метал и здрава керамика. Ловките, стремителни животни се нуждаят от надзор и грижи, но общуването с тях компменсира неудобството.

Вашите действия, ако дегуто избяга

Изображение

Не се паникьосвайте, не движете мебелите, опитвайки се да хванете беглеца. Едва ли ще намерите мястото, където се е затаило. Затворете вратите, прозорците, отворени кутии, поставете кутиите по-високо, премахнете всички предмети, които са опасни или могат да се окажат убежище за животното. Проверете гънките на килима, завесите, това са отлични места за маскировка. Изнесете от стаята отровните растения, изключете електрошнуровете от контакта и ги скрийте на недостъпно място. Отворете клетката и поставете пред входа малко лакомства. Ако дегуто се е загубило в стая, където няма клетка, вземете спалната къщичка или преносимия контейнер, поставете там малко използвана постелка, поставете капан( парче от любимото лакомство) и го поставете в тъмен ъгъл. Излезте от стаята.

Ако шумите, движите предметите, викате животното, включвате цялото семейство в търсенето, животното ще се спотаи още повече. След няколко часа безшумно се върнете, за да проверите дали не е излязло от убежището си.

Ако дегуто се е върнало в клетката, бързо затворете вратата, ако сте използвали къщичката, покрийте отвора с длан и бързо пренесете животното в клетката. Ако искате да хванете дегуто с помощта на контейнера, поставете контейнера в клетката- животното ще излезе само, а вие само махнете контейнера. Във всеки случай веднага дайте на животното вода и храна.

Ако дегуто е ръчно, всички тези усилия може да не се наложат. След като страха премине, то само ще дойде при вас. За това седнете на дивана или пред телевизира с изключен звук, и когато се появи беглеца, спокойно, без излишни движения, го подмамете с лакомство, наричайте го по име. Не бързайте, не хващайте животното, когато се приближи до ръката, а ласкаво и нежно го погалете по козината, поставете го на колене и дайте лакомството.

Дегуто може да избяга и от балкона. В такъв случай използвайте капан със позната постелка и лакомство, но го покрийте с клони, за да остане свободен само входа, оградете мястото от животни и деца. Ситуацията се улеснява, ако у вас живее цяло семейство, а е избягало само едно животно. Беглеца ще се върне при своите сродници, за това изнесете клетката с дегутата на улицата. Само се погрижете животните да бъдат защитени от горещината, студа, хищниците, проверете надеждността на клетката, защото останалите животни могат да се съблазнят от свободата.

Ако в продължение на 2-3 дни не можете да хванете избягалото животно, то практически няма шансове за оцеляване.

За това, преди да пускате дегуто на разходка, се погрижете за неговата безопасност.

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia