[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да съберете две дегута
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да съберете две дегута

Как да съберете две дегута

Мнениеот meri » Пон Юли 07, 2014 3:47 pm

1.След като доведете второто дегу, НИКОГА не поставяйте веднага заедно животните! Трябва да мине известно време, например 1-3 дни или по-малко/ повече.

Забележка: Задължително поставете новото животно под карантина!
Особено ако купувате дегуто при случаен човек. Карантината- това е период от време, когато новото животно трябва да живее отделно. Препоръчва се до седмица или повече да държите дегуто отделно. Това ще изключи предаването на възможни инфекциозни заболявания.

Дегуто трябва да "дойде на себе си" след стреса от пътуването, да се успокои и да започне нормално да се храни. Вие задължително трябва да имате втора клетка. Клетките можете да приближите една до друга, така че между пръчките да има около 1-2 см. По този начин двете животни ще живеят мирно всяко във своята клетка. Животните не трябва да достигат с лапи съседа си.

2.Вашето ново дегу е свикнало, дошло е на себе си, маркирало е територията си, успешно сте го пуснали на разходка (ТОВА Е ВАЖНО! Преди да ги запознаете, опитайте да разходите дегуто), хванали сте го отново и сте го поставили в клетката.

Какво трябва да направите?
Можете да поставите дегуто в клетката с използвания пясък ( в който се е къпало другото дегу). Дегутата трябва да се къпят в една къпалка- по този начин двете ще миришат еднакво. За животните е важно да установят "контакт" чрез миризмата. По време на разходката дегутата маркират територията, така че процесът на "запознаване" ще бъде по-успешен. Просто разхождайте дегутата в различно време, НЕ ЕДНОВРЕМЕННО!

3.Изминали са 2-3 дни, вашите дегута общуват нормално през пръчките на клетката, не показват признаци на агресия (опит да се хапят, да бият с опашката, много нервно поведение), няма признаци на заболяване, те са активни, добре се хранят. Какво да правим? Опитваме се да ги съберем.

Събират СЕ САМО ИЗВЪН КЛЕТКАТА. Но в началото измиваме цялата стая. Това ще позволи да създадете излюзия " за ново пространство" за известно време за дегуто.

Дегутата са устроени така, че в "ареала на обитание" винаги подреждат, маркират, за това е по-добре да ги запознаете на "непознато място".

Затвореното пространство е способно рязко да повиши тяхната агресивност!

Запознаваме в стая, където дегутата не се разхождат. Подготвяме стаята, прибираме ел. проводници, опасните предмети.

Какво е необходимо за събирането?
Преди всичко подгответе си ръкавици, кърпи- ако по време на запознаването възникнат спорове, е ОПАСНО да разделяте дегутата с голи ръце- агресията ще се превключи към вашите ръце, и вие ще бъдете ухапани силно.

Признаци на силни спорове между дегутата: гневни писъци, активно боксиране, скокове на височина, блъскане със задница.

Не трябва да гледате равнодушно споровете, трябва да ги разделите. Разделят се само с ръкавици.

Какво трябва да правите по време на събирането:

- избягвайте силни звуци;
- не пускайте гладни животни(нахранете ги преди събирането);
- опит да нахраните непознати дегута едновременоо води до спорове;
- ограниченото пространство провокира спорове с лош изход.

Да допуснем, че първото запознаване е преминало успешно, какво да правим след това?
НЕ ТРЯВБА веднага да поставяте двете животни в една клетка. Нека се разхождат колкото може повече. Колкото е по-дълга разходката, толкова по-успешна е процедурата по събирането.
Не събирайте дегутата и след разходката в една клетка- нека още няколко дни да поживеят отделно, да се срещат само на разходка.

4.Продължаваме събирането.
Вашите дегута се държат мирно по време на разходката си заедно, не проявяват силна агресия. Те дружелюбно свистят, нежно се хапят по бузите по време на среща. Това е добре.

Пример: Известни несъгласия винаги присъстват в живота на дегутата, за това трябва да различавате силната агресия и баналните дразги. Следете ги внимателно, не ги хващайте по време на разходка и избягвайте да създавате провокираща към агресия ситуация(силни звуци, опит да побутнете едното животно към другото).

Особено опасни са следните сутиации:

- дегуто копае дупка, а второто се опитва се опитва да му пречи;
- хранене;
- тесни пукнатини и места в стаята, където дегуто не може да се обърне и да избяга;
- резки миризми, силна светлина, непознати хора.

Можете да ускорите процеса на събиране, ако сменяте клетките на дегутата. Например, новото поставете в клетката на старото и обратното. Колкото са по-мръсни клетките, толкова по-добре. Не мийте веднага клетките, ще ви трябва миризма и дегутата се нуждаят от миризма и безпорядък.

5.Преселването е преминало успешно, дегутата са свикнали с промяната на клетките, те дори по време на разходка лазят по клетката на съседа(внимание! това е потенциално опасна ситуация) и не проявяват агресия.

Измивате цялата клетка (в която ще живеят дегутата), изхвърляте старата постелка, пясъка, поставяте две поилки, две хранилки, бликорате за известно време колелото (за да няма случайни травми по време на запознаването).

Накрая, пускаме дегутата на разходка и хитро ги караме да влязат в клетката.
В клетката трябва да има голям хамак, голяма къщичка и др.
Но не се отпускайте. Дори в случай на успех вие трябва да бъдете много внимателни и да провокирате дегутата. Преди всичко е важен процесът на хранене.
В началото можете да не поставяте храна в хранилките, а да я разхвърляте по твърда повърхност(на пода).Така че първоначално дегутата не се карат заради храната.
Две хранилки са много удобни,разбира се, дори в този случай дегутата ще се карат по време на хранене, но караниците няма да бъдат силни.

6.Смятате, че това всичко? Не е така!
Има ситуации, когато мирно живеещите дегута изведнъж започват да проявяват агресия. Например, заради това, че не ги разхождате много често, или сте пристигнали в ново жилище, дегутата са болни или са станали възрастни- йерархията при дегутата окончателно се установява на възраст 1 година.

Не се притеснявайте. На практика всичко е много просто. Ако възникнат серизони спорове и битки- просто повторете всички процедури по събирането от самото начало. Това често помага.

Пример. Дегуто има къса памет, ако сте ги разделили, трябва да ги запознаете по същия начин както с две непознати дегута.

За съжаление има случаи, когато дегутата не могат да се съберат. Това се случва много рядко. В такъв случай трябва да търсите друг партньор.

И не бързайте, цялата процедура по запознаване може да продължи много дълго.

Важни забележки:

- Какво трябва да имате предвид?
- Голяма клетка- мирен живот без спорове.
- Много разходки- добро настроение.
- Често общуване с дегутата- приятни впечатления.
- Режим на хранене по часове- по-малко спорове.
- Няма резки звуци, силни миризми- дегутата не нервничат.
- Ръчни дегута- лесно се общува.
- Клетката на правилно място- дегутата не се карат.

Изображение

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia