[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Полов цикъл и признаци на еструс при чинчилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Полов цикъл и признаци на еструс при чинчилите

Полов цикъл и признаци на еструс при чинчилите

Мнениеот meri » Сря Сеп 10, 2014 10:11 am

Еструса при чинчилите е част от половия цикъл, обикновено 2-3 дни, когато е възможно чифтосване между мъжкия и женската. Особеност при чинчилите в това, че извън еструса вагината на женските е плътно затворена, защитавайки вътрешните полови органи от попадане на инфекции и предпазване от коитус по всяко време удобно за мъжкия, а по време на еструс или преди раждане вагината се отваря.

Методи за определяне на еструса

По поведението на мъжкия


Мъжкия, намиращ се в клетката с женската, започва активни ухажвания, издава характерни звуци, мете с опашка, активно вчесва и хапе женската и се опитва да се качи отзад на женската. Мъжкия в съседната клетка може само нежно да я вика и да мести опашка по пода.

По поведението на женската

Колкото и да е странно, това е най-сложния път, защото повечето женски понасят еструса съвсем спокойно и примет ухажванията на мъжкия равнодушно, не проявяват интерес и агресия. Някои женски реагират отрицателно, бягат от настойчивите опити на мъжкия да се качи отзад, а ако не могат да избягат, заемат отбранителна позиция с щракане на зъбите и пускане на струя урина. Понякога женската не се отбранява, а напада, гони мъжкия по цялата клетка. Третия вариант на полово поведение е най-показателен- женската постояннно играе с мъжкия, вчесва го, дори се качва по него, за да привлече неговото внимание към процеса на чифтосването.

Визуален

Поставете женската на равна повърхност и повдигнете опашката, за да се вижда вагината. В периода на еструс вагината леко се подува, отваря, става влажна и от нея се отделя вагинален секрет(прозрачна или белезникава слуз). Няма никаква кръв по време на еструса, за това ако изведнъж под опашката откриете кръв, трябва да помислите не за възможно размножаване, а за възникване на проблеми в репродуктивната система на женската. Също по време на еструс леко се удължават и почервеняват върховете на зърната, но те все още не могат да се разгледат в гъстата козина. Въпреки че, при раждала женска зърната изглеждат по-различно, отколкото при чинчила раждаща за първи път. Те са по-дълги и могат да имат наситен розов цвят, което се определя от нейните индивидуални особености.

По вагинална пробка

След успешно чифтосване (не бъркайте с успешно олождане) в клетката на пода може да намерите така наречената вагинална пробка- малко восъчно парче от 2 до 3 см на дължина. Състава не е известен, възможно е това да е белезникав съсирек вагинален секрет или засъхнала сперма, излизаща от влагалището преди вагината да се затвори. Трудно е да се открие на пода, освен това не дава гаранция, че чифтосването е преминало успешно и че женската ще забременее.

Важна роля за успешното протичане на половите цикли играят следващите фактори: наличието на продуктивен и активен мъжки, постъпване на слънчева светлина в помещението с животните, правилно хранене.

Чинчилата е полициклично животно, т.е. успешното оплождане може да настъпи до 3 пъти в годината с раждане на потомството.

Средната продължителност на естралния цикъл при чинчилите е 30-45 дни, но може да се колебае от 20 до 65 дни. Четирите стадия от които се състои половия цикъл, могат да бъдат ясно изразени и да следват един след друг, а могат да се припокриват помежду си и да дават размазано изображение. Влиянието, което оказват наследствеността, здравословното състояние, условията на отглеждане, хранене и др. фактори не винаги позволяват ясно да се определят сроковете на еструса и точната дата за раждане след покритието.

Всяка фаза на естралния цикъл отговаря на определени промени в лигавицата на влагалището и клетъчния състав на влагалищното съдържание. Половия цикъл се наблюдава само при женски с нормално функциониращи яйчници. В периодите на заболяване и стрес еструс може да не настъпи в определенето време. След кастрация на женската (например, след цезарово сечение с отстраняване на репродуктивните органи) настъпва постоянен стадий на диеструс, без сменящи се стадий на естрален цикъл.

Проеструс

Началния стадий на еструса продължава 1-2 дни, характеризира се с приоткриване на вагината(при визуален преглед може да се види малка дупка), активно поведение на мъжкия, женската или и двамата. Мъжките много добре усещат приближаването на еструса и започват своите ухажвания. От страна на женската, по-често, може да се забележи опит да прогони мъжкия. Стопаните на двойка не трябва да се притесняват за това. Когато настъпи време, и женската окончателно е готова да приеме мъжкия, всички проблеми на сексуалното поведение се решават сами по себе си. Настойчивото поведение на мъжкия води до активизиране на хормоните при женската, за това стадия на ухажване има голямо значение за успешното чифтосване и зачеване на потомството.

Еструс

Това е самия еструс със всички описани по-горе признаци. Неговата продължителност зависи от индивидуалните особености на чинчилите или здравословното състояние, но средно еструса продължава 48 часа. Овулация настъпва 12-24 часа след началото на еструса, за това действителното раждане на бебето трябва да се очаква, считано от втория ден. Спермата на мъжкия остава активна 1-3 дни, за това оплождане е възможно и след приключване на еструса и затваряне на вагината в метеструса. Ако еструса продължава само 1 ден, това може да говори за хормонална недостатъчност в организма на женската, успешното зачеване в този случай е слабо вероятно. Ако еструса е отложен за 3-7 дни, то това също свидетелства за репродуктивно нарушение, въпреки че в случай на успешна овулация, чинчилата може да зачене потомство.

Има много важна особеност за протичане на еструса при чинчилите, с която може да се сблъскате. Дори след успешно покритие на женската, след условно 30 дни в нея могат отново да се появят признаци на отваряне на вагината и отделяне на вагинален секрет. Мъжкия отново започва своите ухажвания, и стопанина е разочарован, че отново трябва да изчислява 111 дни. В действителност, освен наблюденията за еструса, трябва да въведете график за теглото на женската, поне веднъж в седмицата трябва да се проверява теглото. Ако след първия еструс настъпи втори, а женската след месец започне активно да наддава на тегло и да се закръгля, значи животните са ви излъгали и първото чифтосване е било успешно.

Метеструс

Настъпва след края на еструса. Този стадий продължава средно 24 часа, външно се характеризира със затваряне на вагината, загуба на интерес към чифтосването и раздразнение срещу мъжкия, дори ако той не проявява прекалено настойчиво желание да продължава игрите.

След приключване на метеструса стопанина на чинчилите трябва внимателно да наблюдава женската, защото установяването на бременността в този период е невъзможно. Някои женски се успокояват и живеят мирно с мъжкия в очакване на раждането на потомството, а други стават толкова агресивни, че могат да бият партньора, с който преди това са живеели без проблем. В този случай смело можете да предположите успешно покритие и да отделите бъдещия баща за избягване на неговото нараняване или смърт.

Анеструс (диеструс)

Стадий на полов покой, когато женската е равнодушна към ухажването на мъжкия. Ако няма оплождане, следващия еструс може да настъпи в периода от 30 до 45 дни. Т.е. цикъла започва отново с проеструса. След успешното раждане анеструса продължава 58-60 дни, ако през цялото време женската продължава да храни малките. Ако потомството загине по време на раждането, веднага след раждането или през първите няколко дни, то настъпването на еструса може да започне по-рано от срока. Не трябва да забравяте за това, че веднага след раждането женската може да бъде оплодена повторно от мъжкия.

http://www.lanigera.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia