[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разходка на чинчилата: за и против
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разходка на чинчилата: за и против

Разходка на чинчилата: за и против

Мнениеот meri » Пет Сеп 12, 2014 3:46 pm

Чинчилите са много активни и подвижни животни, но много често тяхната активност се ограничава с малкото пространство на клетката. Чинчилите се нуждаят от голямо пространство за маневри, за да могат мускулите и скелета да се развиват правилно, да няма затлъстяване и никакви патологии. Ако нямате възможност да купите голяма клетка, трябва ежедневно поне по два часа да разхождате чинчилата в жилището. Без добро физическо натоварване, скелета на чинчилата става по-слаб, мускулите атрофират, чинчилата започва активно да наддава на тегло, вътрешните органи обрастват с мазнина, в резултат на което се нарушава обмяната на веществата и намалява продължителността на живот.

За да компенсирате недостига на движение, може да устроите разходка в жилището. Мнението на развъдчиците за разходката на чинчилата е нееднозначно.
Много опитни развъдчици не разхождат своите чинчили и не защото е сложно да се разхождат толкова голямо количество животни, а защото знаят колко са опасни разходките за чинчилите. Всяка разходка е възможен стрес за чинчилата. Сами преценете: животното попада на непозната територия с чужди миризми и вместо да потича в стаята, да скочи на дивана или на някои други импровизирани препятствия, се плаши, крие се под мебелите и се свива на малка топка в най-далечния ъгъл.

За да избегнете стреса по време на разходка, трябва да отворите клетката, за да може чинчилата да излезе сама и при необходимост във всеки момент да се върне в клетката. Самия стопанин може да седне до клетката и да почака докато чинчилата сама не пожелае да общува по-отблизо и не се приближи до човека. В никакъв случай не трябва да карате чинчилата насила да седи на ръцете, не трябва да я гоните по цялата стая, за да я хванете. Това силно плаши животното.

Втори негативен момент в разходките може да бъде това, че чинчилата е решила да изпробва на вкус някое стайно растение. За това преди да пуснете чинчилата, трябва да сте сигурни, че в стаята няма стайни растения в пределите на досегаемост на животното. Много цветя са отровни за чинчилите.

Трети източник на опасност по време на разходка за чинчилите са проводниците и мебелите. Чинчилите са много любопитни животни и обичат да изпробват със зъби всичко неизвестно. Резултата може да бъде трагичен: по проводниците тече ток, който може да удари чинчилата- в резултат неподвижна част от тялото или летален изход. Също така в стаята има много други предмети, опасни за чинчилата: това са мебелите изработени от ПДЧ или частици, или мебелите покрити с лак. Чинчилата освен че може да ги развали, може да се отрови. За да избегнете тези неприятности, преди разходка трябва да проверите всички проводници да бъдат изключени от контакта и скрити и по време на разходка да не оставяте чинчилата сама нито за минута, за да се намесите навреме, ако животното реши да гризе мебелите.

Нека всеки сам си направи изводите дали чинчилата се нуждае от разходки по жилището или е по-добре и по-безопасно да построите добра, голяма и просторна витрина с рафтове, стълби, къщички и тунели, за да се чувства комфортно животното в нея. Тогава необходимостта от разходки отпада.

Изображение

Ако все пак сте решили, че вашата чинчила се нуждае от разходки, вземете необходимите мерки и осигурете безопасността на животното. Преди разходка подгответе помещението: приберете стайните растения, проводниците, след това затворете всички дупки и местата, в които чинчилата може да влезе и подгответе игрова площадка- поставете къщичка, тунел или къпалка. Направете така, че на чинчилата да й бъде интересно да потича, да поскача и да се скрие някъде. След това отворете клетката и позволете на чинчилата да излезе самостоятелно. Седнете и се наслаждавайте заедно с животното на разходката. Когато чинчилата свикне, тя ще се приближи до вас, за да общува, да скача по коленете и по ръцете ви. С такива разходки приучаването на чинчилата ще бъде по-бързо и по-ефективно.

Много често възниква въпроса:" Как да върнете чинчилата в клетката"? Вариантите не са много: или да почакате животното само да приключи разходката, да огладнее и да пожелае да се върне в клетката. Или да примамите чинчилата в клетката с лакомство.

Разходка на чинчилата на улицата

Чинчилите не трябва да се разхождат на улицата.
Първо, това е стрес, от смяна на мястото, от новите миризми и обстановка. Второ, чинчилата е нощно животно, и вие я извеждате на улицата по времето, когато трябва да спи. Това оказва негативно влияние на нейното състояние.
Трето, на улицата има много бактерии, към които чинчилата няма имунитет и е възможно разходката да завърши с посещение при ветеринаря.
Освен това чинчилата може да се изскубне и да избяга от вас. Неприспособеното да живее в нашите условия животно бързо ще загине или ще стане плячка на котка или куче.

Поводите, нагръдниците и другите приспособления са противопоказни за чинчилите заради много тънката текстура на косменото покритие. Улицата е източник на много инфекции.

С какво са опасни разходките на чинчилата

Статия от Лобанова Е.


Неопитните потребители пишат, че чинчилата трябва да се разхожда непременно, защото в клетката не получава необходимото физическо натоварване.
Опитните развъдчици парират с това, че разходките са вредни, защото има много опасности.
Неопитните потребители не се съгласяват, казват, че разходката може да се контролира и да се избегнат опасностите.

Аз условно разделям проблемите, свързани с разходките на две категории: опасности и поведение на чинчилата.

Първата категория: пукнатини, первази, тапети, килими, мебели, стайни растения, не винаги предпазливите стопани или гости, които могат да настъпят животното.
Опасностите, влизащи в първата категория могат да се намалят от стопаните, но риска остава.

От обща информация знаем, че чинчилите са нощни животни и са много подвижни. Те са териториални животни, чувстват се комфортно на своята територия.

При разходката чинчилата започва да усвоява територията, опитва се да разбере все повече и повече(за това влизат в трудно достъпни места, опитват се да се промъкнат през полуотворената врата или прозорец). Показвайки на чинчилата пространството извън клетката, вие обричате животното на мъчение: час разходка, а останалото време затворено. Ето за това чинчилите си устройват забавления, разрушават клетката. Те се нуждаят от територия, която са усвоили. Подвижността на чинчила, разходката на която продължава 1-2 часа не се компенсира изобщо. Обратното, това може да изиграе лоша шега на нежното животно. Ако в клетката пространството е ограничено и риска да получи инсулт от рязкото натоварване(страх от силен шум или рязко движение покрай клетката) е минимален, то по време на разходка е имало случаи, когато чинчилата без да прецени силите си, е тичала докато не е падала.

Още един немаловажен фактор, за който пишат мнозина- как да хванете животното след разходката. Чинчила, която преследват, е подложена на силен стрес. От една страна добрите стопани искат да разхождат животното, а от друга животното получава ежедневен стрес.

Извод, разходките не са необходими на чинчилата, те са необходими на стопанина. Има цели теми, където е събрана печална статистика.
Ако искате да направите добро на вашето животно, уверете се, че то живее в просторна клетка, и има специално бягащо колело. Ако имате желание условията, в които живее чинчилата да бъдат приближени до реалните, отделете му една стая, почистете станите от мазилката, и поставете няколко добре изсушени стволове на дървета и направете гора от камъни.

Сфера за разходка на чинчилата

Изображение

Ще започнем с това, че в сферата чинчилата често получава топлинен удар. Не са редки случаите, когато след подобна разхода чинчилата излиза от сферата като парцал. Понякога такива разходки завършват печално. Сферата е затворено пространство с много лоша вентилация- от там и всички проблеми. В парковете, където има водоеми, има такава атракция за хората, като разходка в надута сфера. Постойте там в горещ ден и ще разберете как се чувства чинчилата. Сферата за чинчили е много по-малка, а значи че там е много по-горещо. Прегряването е много опасно за чинчилите.

Чинчилите не тичат, а се придвижват със скокове, смятате ли че ще им бъде удобно в сфера? Те, както и всички животни се приспособяват към всякакви условия. Но защо трябва да ги измъчвате в сфера? Чинчилите основно се пускат на разходка, за да се отпуснат, да се движат. А какво движение в сферата? Там е тясно. За да се натоварят всички мускули, чинчилата по време на разходка трябва не само да се придвижва по хоризонтални повърхности, но и да скача- да скача на различни препятствия. А в сферата това е невъзможно. Тогава за какво е необходима разходка в сфера?
Натоварване на гръбнака- при движение дори в най-голямата сфера, гръбнака на чинчилата се извива, и в резултат това оказва влияние на здравето.

Извод: в сферата разходката за чинчилата е не само безполезна, но и МНОГО ОПАСНА. За чинчилите това е само мъчение. А за вас още повече проблеми и финансови разходи(сферите не са евтини, а и лечението след прегряване също). Ако се страхувате, че чинчилата по време на разходката може да гризе нещо, по-добре се откажете от разходките изобщо. Поставете чинчилата в голяма клетка / витрина, оборудвайте я с пръчки, тунели, бягащо колело, за да има възможност да води активен начин на живот.

http://chinchillas.by/
http://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia