[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Развъждане и чифтосване при чинчилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Развъждане и чифтосване при чинчилите

Развъждане и чифтосване при чинчилите

Мнениеот meri » Пет Сеп 12, 2014 3:54 pm

Все по- често срещаме обяви за това, че търсят партньор за чинчилата (мъжка, женска), тъй като скучаел/а в самота. Много от стопаните дори не се замислят, че развъждането на чинчилите е голяма отговорност и ако животното скучае, можете да му вземете еднополов другар. Какво трябва да знаете преди да се заемете с развъждане на чинчилите.

1.Научете се правилно да се грижите за една чинчила.

Изображение

Много е важно да създадете комфортни условия за живот на едно животно. Сега има достатъчно информация за чинчилите, статии, можете да общувате с развъдчици на чинчили. Ако можете да се справите с една чинчила и нямате затруднения, може да помислите за двойка.

2.Избор на двойка и развъждане на чинчилите.

Изображение

В развъждане се допускат само възрастни и здрави животни. Преди да съберете двойката, помислете за това, какво ще правите с малките. Пазара е препълнен и предложенията значително превишават търсенето. Достатъчно е да видите колко дълго стопаните търсят дом за малките. Бременността при чинчилите продължава 111 дни и се раждат от 1 до 4 малки.

Изображение

- При избор на двойка внимателно изучете родословието на бъдещите родители. В нея не трябва да има чинчили с наследствени заболявания. Бъдещата двойка трябва да си подхожда по набора гени. Изучавайки родословието обърнете внимание на това, че чинчилите не трябва да бъдат близки родственици. Чинчилите за развъждане купете от опитни и отговорни развъдчици за избягване на проблеми с потомството в бъдеще.

Изображение

- Уверете се в това, че имате условия за отглеждане на малките. Малките се отделят от майката на възраст 8-10 седмици и при достигане на тегло 230-250 гр. А в новия дом те са готови да заминат на 12 седмици. През цялото време трябва да ги измервате, да записвате показанията. Следете дали им достига млякото. При необходимост бъдете готови да дохранвате малките изкуствено.

Изображение

- За малките трябва да подготвите отделна клетка в която да ги отделите, докато не отидат в новия си дом. Това трябва да бъде просторно жилище, с достатъчно количество рафтове и малко разстояние между пръчките, за да не могат малките да излязат от клетката самостоятелно.

3. Събиране на чинчилите.

Изображение

Процеса на запознаване може да продължи дълго време, понякога за запознаване са необходими няколко месеца, а понякога чинчилите се събират за няколко минути. Чинчилите се запознават постепенно, има различни начини за това. Преди да съберете чинчилите трябва да сте сигурни, че тяхната възраст и тегло са достатъчни за събирането. Разнополвите чинчили се събират на възраст от 9 месеца и при тегло повече от 500 гр.

4.Чакате и наблюдавате.

Изображение

Остава да чакате и наблюдавате, докато се случи "сватбата." След чифтосването от женската излиза пробка. Ако я откриете в клетката- значи е имало чифтосване, но това не означава, че женската е бременна. Сега остава да я наблюдавате. При бременните женски се удължават и порозовяват зърната, приблизително към 8-та седмица започва наддаването на тегло. Ако забележите, че женската е бременна и знаете приблизителната дата за раждането, бъдете готови за няколко седмици да отделите мъжкия, за да не може да покрие женската веднага след раждането. Старайте се да осигурите на женската покой и отсъствие на стрес. Давайте повече калций и витамини.

5.Бременност и раждане.

Изображение

По-често чинчилите раждат сутрин. Обикновено те не се нуждаят от вашата помощ, но трябва да бъдете готови за възможни проблеми. Ако не сте сигурни, че ще можете сами да помогнете да чинчилата, пригответе телефона на опитен ветеринар, който ще може да ви помогне при нужда.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Мъжкия може да се върне при женската не по-рано от 4 месеца след раждането. За да може женската да храни малките и да възстанови силите си. Честите раждания оказват негативно влияния на здравето на женската и бъдещото потомство.

Чифтосване

Този пост е за хората, които пускат следните обяви :" Мъжки/ женска търси женска/ мъжки за чифтосване."
Много често зад тези думи се крие липсата на знания по психология и развъждане на чинчилите.

Такова понятие като чифтосване на чинчили не съществува, има понятие създаване на семейство, двойка. Чинчилите са високоинтелигентни животни и колкото и да е странно, те не се ръководят само от инстинкта за продължаване на рода. Има женски, които само година след съвмествното съжителство с мъжкия се съгласяват да забременеят от него, има и такива, които поставени само за 5 мин. при мъжкия и раждат след 111 дни.

Работата не е само в психологическия аспект на развъждането. Има и такова понятие като запознаване на чинчилите и тяхното събиране.
Освен заболяванията, не говорим за карантината, на фона на стреса вашата чинчила може да прихване инфекция от чуждата.
За да се осъществи чифтосването, трябва да бъдете готови за следното:

1.Да дадете своята чинчила на някой за възможно най-дългия срок или да вземете втората чинчила при себе си.

2.Вашата чинчила може да остане без парче козина, с плешивини и одрасквания от другата чинчила.

3.Вероятността от придобиване на инфекция от вашата чинчила, гъбички или друго заболяване от чуждата чинчила.

При развъждането на чинчилите НЯМА такова понятие като раждане за здраве и женската трябва да роди поне веднъж. Липсата на полов контакт изобщо не влияе на здравето и продължителността на живот на чинчилата. А за да не скучае вашия любимец, можете да му отделяте достатъчно време, или да вземете за него чинчила от същия пол.

Изображение

За разлика от повечето други гризачи, чинчилите са много умни животни. Те създават двойка, живеят в семейство и чак след това играят на "сватба". Има случаи, когато двойката изобщо не си подхожда и колкото и заедно да живеят, потомство от тях не очаквайте. В такъв случай двойката се разделя, купува се нов партньор. И при едната, и при другата чинчила се появява потомство. Има и пълна противоположност на ситуацията, когато двойката е много хармонична, лесно се събират и още при първия еструс женската забременява.
Чинчилите НЕ СЕ водят за чифтосване. Много често събирането и запознаването на двойката продължава известно време. Понякога това отнема няколко дни, а поянкога и няколко месеца. Ако непознати чинчили се затворят в една клетка, за да живеят, може да се стигне до печални последици, до такава степен, че те да се бият.

Такива чифтосвания могат да се отразят лошо и на психологическото здраве на чинчилите, женската в бъдеще може да престане да допуска мъжкия до себе си или да се откаже от потомството си.

Още една нежелателна последица при такова чифтосване са възможните заболявания и инфекции. При поява на чинчила във вашия дом, тя трябва за известно време да се намира под карантина(30-40 дни).
Това подразбира, че новата чинчила трябва да живее отделно, в отделна стая и клетка, да има свои отделни предмети, както и къпалка с пясък. През това време, ако има скрити заболявания или инфекции, те се проявяват. И само след това, когато сте сигурни, че чинчилата е здрава може да започнете запознаване с мъжкия или женската. Ако добре познавате стопанина на чинчилата и напълно му вярвате, въпреки всичко трябва да спазвате карантината. Някои заболявания могат да се проявят на фона на стреса от пътуването и смяната на местожителството и стопанина, без дори да подозирате за тях.

Развъждането на чинчилите е дълъг процес. И за да се появи потомство при двойката, те трябва от месец до половин година да живеят заедно, плюс времето за карантина. За това е сложно да вземем чужда чинчила за продължително време.

http://chinchillas.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia